גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעודות סל: תחת מעקב

היקף ענף תעודות הסל בישראל עולה על 20 מיליארד שקל ■ מהן ההערכות? מהם הסיכונים? מה יהיו מנועי השינוי המרכזיים? להורדת הסקירה המלאה

לענף תעודות הסל יש עדיין פוטנציאל צמיחה גבוה מאוד במסגרת מהפכת המכשירים הפיננסיים בישראל, כך עולה מסקירה חדשה של גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן מה יצטרכו החברות המנפיקות לעשות כדי לממשו ואיך זה ישפיע על המשקיעים הפרטיים, המוסדיים, היועצים בבנקים וגופי הרגולציה

ענף תעודות הסל בישראל צמח במהירות עצומה בשנים האחרונות. ממצב של החזקות כמעט אפסיות לפני חמש שנים, מגלגל כיום הענף למעלה מ-22 מיליארד שקל. סקירה חדשה של גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן מראה, כי פוטנציאל הצמיחה של הענף עדיין גבוה מאוד. למעשה, ההערכות המושמעות על ידי מנהלים של חברות מנפיקות, על הכפלת השוק תוך מספר שנים, הן ריאליות, וייתכן אף שמדובר בהערכות חסר. יתר על כן, צמיחה זו תהיה קשורה למהפכה של ממש בתחום המכשירים הפיננסיים בישראל, אשר תוביל את המשקיעים הפרטיים, ואפילו את המוסדיים, לאופנים חדשים של בניית תיקים.
כדי לממש את הפוטנציאל הזה, החברות המנפיקות יצטרכו לשים דגש מיוחד, בשנים הקרובות, על מאמץ לגוון את מספרן ואופיין של התעודות שיוצעו לציבור, תוך הבחנה בין אותם מוצרים שנועדו לשוק של משקיעים פרטיים, לבין אלה שנועדו לשוק המוסדי.

הגיוון והתאמת המוצרים יתבססו על הצרכים והטעמים של המשקיעים השונים, ועליהם להיעשות תוך תהליך של העמקת אמון המשקיעים בתעודות הסל. לשם כך יהיה צורך בהגברת השקיפות בתשקיפים, במיוחד לגבי סיכונים הכרוכים במוצר, ולגבי מדיניות של החזרת דיבידנדים. במסגרת זו יצטרכו התאגידים ליטול על עצמם התחייבות מפורשת שיימצאו עושי שוק לתעודות, בכל תנאי ובכל מצב.

הרבה מהשינויים יונעו על ידי התחרות הגדולה הקיימת בענף, אשר מובילה להקטנת עלויות לצרכנים, תופעה אשר עשויה לגלוש לתחומים אחרים, בעיקר לקרנות הנאמנות.

הדברים מקבלים משנה תוקף על רקע הצפי להרחבת מגוון התעודות הקיימות, ויצירת מצב בו לא קיים גבול ברור בין תעודות סל לבין קרנות נאמנות, אלא רצף של מכשירים אשר ייבדלו זה מזה במידת הניהול הפעיל ושיקול הדעת של המנהל.

חלק ממהפכה גדולה

מסקנה נוספת של הסקירה היא, שהגידול המהיר בהשקעה בתעודות סל הוא חלק מתופעה רחבה יותר: מהפכת המכשירים הפיננסיים בישראל. הכוונה היא לעלייה הצפויה בחשיבותם של מכשירים, ובהם תעודות סל, קרנות נאמנות, קרנות מסוג ETF מחו"ל, שהן קרובות המשפחה של תעודות הסל הישראליות, ואף אג"ח מגובות נכסים - בתיק הנכסים של משקיעים פרטיים ומוסדיים.

הרחבת הגיוון בתעודות תהיה אף היא חלק ממהפכת המכשירים הפיננסיים. למעשה, תחת השם "תעודות סל" ניתן, כבר היום, למצוא מוצרים ומכשירים שונים זה מזה. אומנם כל תעודות הסל בישראל מבטיחות לעקוב אחרי מדד מסוים - ומדובר בהתחייבות שניתנת בתשקיף - אבל סוגי המדדים אינם הומוגניים.

לצד תעודות העוקבות אחרי מדדים של בורסות, בישראל ובחו"ל, ומעניקות לכל מניה משקל על פי ערך השוק שלה, ישנן גם תעודות העוקבות אחרי מדדים הבנויים על פי קריטריון אחר, בעיקר חלוקת דיבידנדים. תעודות מהסוג השני יבטאו, אם כן, שיקול דעת מסוים בבניית המדד.

כמו תופעות רבות הקשורות לענף תעודות הסל, המגמות של העתיד החלו להופיע בשנתיים האחרונות. תעודות העוקבות אחרי מדדים בעולם קיימות כבר היום, לצד תעודות ישראליות. בנוסף, אפשר למצוא תעודות העוקבות אחרי אג"ח, בישראל ובעולם, אחרי מגזרים מסוימים או אחרי סחורות. מגמה זו תלך ותעמיק בשנים הקרובות, כאשר לשוק יתחילו להיכנס גם קרנות נאמנות מחקות, אשר אף הן יעקבו אחרי מדדים, וגם קרנות זרות מסוג ETF, במיוחד הגדולות והנזילות ביותר שבהן.

המשמעות של מגמות אלה תהיה שהמשקיעים הפרטיים יצטרכו, בשנים הקרובות, להתאים את עצמם לתנאים של מהפכת המכשירים, אשר תרחיב מאוד את טווח האפשרויות של כל משקיע. בניית התיקים תיעשה עם אופק השקעה לטווח ארוך יותר, תתבסס על ראייה של אפיקי השקעה, ולא ניירות ערך בודדים, ופריסת הנכסים ביניהם תיעשה על פי העדפות לגבי סיכון.

באמצעות מכשירים שונים, יוכל המשקיע הפרטי לבחור האם לשאוף לתשואת השוק - תוך צמצום הסיכונים לסיכוני השוק בלבד - או שמא לנסות להשקיע חלק מנכסיו במכשירים אשר יכולים ליצור תשואה עודפת במחיר של סיכון גבוה יותר. המשקיעים הפרטיים יוכלו, אם כך, לבנות את תיק ההשקעות שלהם כרצף של מכשירים, מתעודות סל אשר יעקבו אחרי מדדים של שווקים גדולים בצורה סבילה, ועד מכשירים המבוססים על ניהול פעיל, כמו קרנות נאמנות המשקיעות במניות או אפילו קרנות שמחקות קרנות גידור.

האחריות הגדלה של היועץ

תהליך זה יטיל על יועץ ההשקעות בבנק אחריות גדולה למדי, ויחייב אותו להעמיק את ידיעותיו לגבי שורה שלמה של מכשירים, כדי להיות מסוגל לעמוד בדרישות רשות ניירות ערך. על פי דרישות הרשות, היועץ הוא זה שיהיה אחראי להפוך את הסיכונים השונים הכרוכים בתעודות סל שונות, וביתר המכשירים הפיננסיים, לשקופים בעיני אותו משקיע.

היועץ יהיה גם זה אשר יהיה אחראי להכיר למשקיע הפרטי את המושג של בניית התיק באמצעות השקעה במספר אפיקי השקעה, על סמך העדפות סיכון.

קשר זה בין יועץ, אשר מודע לאחריותו כנאמן של הלקוח, ומשקיע, אשר מודע לאפשרויות ההשקעה בתעודות סל, יוביל לדינמיקה שונה מאוד מזו הקיימת בתחום של השקעות פרטיות. מדובר בהיווצרות של מעגל קסמים חיובי, בו הצרכים של המשקיעים הפרטיים דוחפים להופעת סוגים חדשים של תעודות סל, ואילו הזמינות של תעודות סל מעודדת יועצים ומשקיעים פרטיים לחשוב על אפיקי השקעה שלמים, ולא על נייר ערך מסוים.

גם המשקיעים המוסדיים יצטרכו להתאים את עצמם למהפכת המכשירים, ובתוך זה להשקעה בתעודות סל. כיום החזקותיהם בתעודות סל אינן גדולות, הן בגלל בעיות אמון הנובעות לא פעם משקיפות נמוכה מצד התאגידים המנפיקים, והן בגלל התחייבויות רפויות מדי בכל הקשור לעשיית שוק והבטחת נזילות.

בנוסף, יש גם בעיה בכל הקשור לאמונות ולגישות בקרב מחלקות השקעה בגופים מוסדיים, התומכות בניהול פעיל של חלקים גדולים מתיק ההשקעות, בניגוד למה שקורה במקומות אחרים בעולם. גם כאן יש מקום לשינוי, ולשימת דגש על קביעת מדיניות השקעה וסגנון השקעה במכשירים פיננסיים, אשר יכתיבו איזה מכשירים לרכוש וכיצד לנהל את התיק, במקום גישה הדוגלת בהתבססות על ניצול הזדמנויות קצרות מועד בנכסים בודדים.

איך ישתלבו הרגולטורים

אחד הממצאים החשובים של הסקירה נוגע לתפקיד המרכזי המיועד לגופי הרגולציה, ורשות ניירות ערך בראשם, בעתיד התפתחות תעודות הסל.

מערכת ההסדרה תהיה, על פי כל הסימנים, אחד ממנועי השינוי של השוק, זאת על סמך התוכניות הקיימות לבסס את ראיית השוק על מכשירים פיננסיים באופן כללי, ולא לנסות להגיע להסדרה של כל מכשיר ומכשיר.

תוכניות אלה כוללות כוונה לאלץ חברות מנפיקות למתג מכשירים בהתאם לרמות סיכון, לצד תוכניות של הבחנה בין מכשירים לשוק המוסדי לבין מכשירים לשוק הפרטי. רשות ניירות ערך גם הודיעה על רצונה להציג דרישות קפדניות יותר לגבי הייעוץ.

כאמור, חלק מהמכשירים עליהם מדובר בסקירה החדשה קיימים כבר היום. עם זאת, המציאות שמתוארת בסקירה עדיין נמצאת בשלבי התהוות. למעשה, רק לאחרונה החלו גופי ההסדרה לעמוד על הצורך בהסדרת הענף, ועתה מתחילים היועצים והבנקים להבין את הדרישות של רשות ניירות ערך בכל הקשור לנאמנות ללקוח. התהליכים שמתוארים בסקירת העומק החדשה מצביעים על עתיד בו יצמח שוק אשר יהיה שונה מזה הקיים - גדול יותר, מגוון יותר וגם מוסדר יותר. "

להורדת הסקירה המלאה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת