גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעודות סל: תחת מעקב

היקף ענף תעודות הסל בישראל עולה על 20 מיליארד שקל ■ מהן ההערכות? מהם הסיכונים? מה יהיו מנועי השינוי המרכזיים? להורדת הסקירה המלאה

לענף תעודות הסל יש עדיין פוטנציאל צמיחה גבוה מאוד במסגרת מהפכת המכשירים הפיננסיים בישראל, כך עולה מסקירה חדשה של גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן מה יצטרכו החברות המנפיקות לעשות כדי לממשו ואיך זה ישפיע על המשקיעים הפרטיים, המוסדיים, היועצים בבנקים וגופי הרגולציה

ענף תעודות הסל בישראל צמח במהירות עצומה בשנים האחרונות. ממצב של החזקות כמעט אפסיות לפני חמש שנים, מגלגל כיום הענף למעלה מ-22 מיליארד שקל. סקירה חדשה של גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן מראה, כי פוטנציאל הצמיחה של הענף עדיין גבוה מאוד. למעשה, ההערכות המושמעות על ידי מנהלים של חברות מנפיקות, על הכפלת השוק תוך מספר שנים, הן ריאליות, וייתכן אף שמדובר בהערכות חסר. יתר על כן, צמיחה זו תהיה קשורה למהפכה של ממש בתחום המכשירים הפיננסיים בישראל, אשר תוביל את המשקיעים הפרטיים, ואפילו את המוסדיים, לאופנים חדשים של בניית תיקים.
כדי לממש את הפוטנציאל הזה, החברות המנפיקות יצטרכו לשים דגש מיוחד, בשנים הקרובות, על מאמץ לגוון את מספרן ואופיין של התעודות שיוצעו לציבור, תוך הבחנה בין אותם מוצרים שנועדו לשוק של משקיעים פרטיים, לבין אלה שנועדו לשוק המוסדי.

הגיוון והתאמת המוצרים יתבססו על הצרכים והטעמים של המשקיעים השונים, ועליהם להיעשות תוך תהליך של העמקת אמון המשקיעים בתעודות הסל. לשם כך יהיה צורך בהגברת השקיפות בתשקיפים, במיוחד לגבי סיכונים הכרוכים במוצר, ולגבי מדיניות של החזרת דיבידנדים. במסגרת זו יצטרכו התאגידים ליטול על עצמם התחייבות מפורשת שיימצאו עושי שוק לתעודות, בכל תנאי ובכל מצב.

הרבה מהשינויים יונעו על ידי התחרות הגדולה הקיימת בענף, אשר מובילה להקטנת עלויות לצרכנים, תופעה אשר עשויה לגלוש לתחומים אחרים, בעיקר לקרנות הנאמנות.

הדברים מקבלים משנה תוקף על רקע הצפי להרחבת מגוון התעודות הקיימות, ויצירת מצב בו לא קיים גבול ברור בין תעודות סל לבין קרנות נאמנות, אלא רצף של מכשירים אשר ייבדלו זה מזה במידת הניהול הפעיל ושיקול הדעת של המנהל.

חלק ממהפכה גדולה

מסקנה נוספת של הסקירה היא, שהגידול המהיר בהשקעה בתעודות סל הוא חלק מתופעה רחבה יותר: מהפכת המכשירים הפיננסיים בישראל. הכוונה היא לעלייה הצפויה בחשיבותם של מכשירים, ובהם תעודות סל, קרנות נאמנות, קרנות מסוג ETF מחו"ל, שהן קרובות המשפחה של תעודות הסל הישראליות, ואף אג"ח מגובות נכסים - בתיק הנכסים של משקיעים פרטיים ומוסדיים.

הרחבת הגיוון בתעודות תהיה אף היא חלק ממהפכת המכשירים הפיננסיים. למעשה, תחת השם "תעודות סל" ניתן, כבר היום, למצוא מוצרים ומכשירים שונים זה מזה. אומנם כל תעודות הסל בישראל מבטיחות לעקוב אחרי מדד מסוים - ומדובר בהתחייבות שניתנת בתשקיף - אבל סוגי המדדים אינם הומוגניים.

לצד תעודות העוקבות אחרי מדדים של בורסות, בישראל ובחו"ל, ומעניקות לכל מניה משקל על פי ערך השוק שלה, ישנן גם תעודות העוקבות אחרי מדדים הבנויים על פי קריטריון אחר, בעיקר חלוקת דיבידנדים. תעודות מהסוג השני יבטאו, אם כן, שיקול דעת מסוים בבניית המדד.

כמו תופעות רבות הקשורות לענף תעודות הסל, המגמות של העתיד החלו להופיע בשנתיים האחרונות. תעודות העוקבות אחרי מדדים בעולם קיימות כבר היום, לצד תעודות ישראליות. בנוסף, אפשר למצוא תעודות העוקבות אחרי אג"ח, בישראל ובעולם, אחרי מגזרים מסוימים או אחרי סחורות. מגמה זו תלך ותעמיק בשנים הקרובות, כאשר לשוק יתחילו להיכנס גם קרנות נאמנות מחקות, אשר אף הן יעקבו אחרי מדדים, וגם קרנות זרות מסוג ETF, במיוחד הגדולות והנזילות ביותר שבהן.

המשמעות של מגמות אלה תהיה שהמשקיעים הפרטיים יצטרכו, בשנים הקרובות, להתאים את עצמם לתנאים של מהפכת המכשירים, אשר תרחיב מאוד את טווח האפשרויות של כל משקיע. בניית התיקים תיעשה עם אופק השקעה לטווח ארוך יותר, תתבסס על ראייה של אפיקי השקעה, ולא ניירות ערך בודדים, ופריסת הנכסים ביניהם תיעשה על פי העדפות לגבי סיכון.

באמצעות מכשירים שונים, יוכל המשקיע הפרטי לבחור האם לשאוף לתשואת השוק - תוך צמצום הסיכונים לסיכוני השוק בלבד - או שמא לנסות להשקיע חלק מנכסיו במכשירים אשר יכולים ליצור תשואה עודפת במחיר של סיכון גבוה יותר. המשקיעים הפרטיים יוכלו, אם כך, לבנות את תיק ההשקעות שלהם כרצף של מכשירים, מתעודות סל אשר יעקבו אחרי מדדים של שווקים גדולים בצורה סבילה, ועד מכשירים המבוססים על ניהול פעיל, כמו קרנות נאמנות המשקיעות במניות או אפילו קרנות שמחקות קרנות גידור.

האחריות הגדלה של היועץ

תהליך זה יטיל על יועץ ההשקעות בבנק אחריות גדולה למדי, ויחייב אותו להעמיק את ידיעותיו לגבי שורה שלמה של מכשירים, כדי להיות מסוגל לעמוד בדרישות רשות ניירות ערך. על פי דרישות הרשות, היועץ הוא זה שיהיה אחראי להפוך את הסיכונים השונים הכרוכים בתעודות סל שונות, וביתר המכשירים הפיננסיים, לשקופים בעיני אותו משקיע.

היועץ יהיה גם זה אשר יהיה אחראי להכיר למשקיע הפרטי את המושג של בניית התיק באמצעות השקעה במספר אפיקי השקעה, על סמך העדפות סיכון.

קשר זה בין יועץ, אשר מודע לאחריותו כנאמן של הלקוח, ומשקיע, אשר מודע לאפשרויות ההשקעה בתעודות סל, יוביל לדינמיקה שונה מאוד מזו הקיימת בתחום של השקעות פרטיות. מדובר בהיווצרות של מעגל קסמים חיובי, בו הצרכים של המשקיעים הפרטיים דוחפים להופעת סוגים חדשים של תעודות סל, ואילו הזמינות של תעודות סל מעודדת יועצים ומשקיעים פרטיים לחשוב על אפיקי השקעה שלמים, ולא על נייר ערך מסוים.

גם המשקיעים המוסדיים יצטרכו להתאים את עצמם למהפכת המכשירים, ובתוך זה להשקעה בתעודות סל. כיום החזקותיהם בתעודות סל אינן גדולות, הן בגלל בעיות אמון הנובעות לא פעם משקיפות נמוכה מצד התאגידים המנפיקים, והן בגלל התחייבויות רפויות מדי בכל הקשור לעשיית שוק והבטחת נזילות.

בנוסף, יש גם בעיה בכל הקשור לאמונות ולגישות בקרב מחלקות השקעה בגופים מוסדיים, התומכות בניהול פעיל של חלקים גדולים מתיק ההשקעות, בניגוד למה שקורה במקומות אחרים בעולם. גם כאן יש מקום לשינוי, ולשימת דגש על קביעת מדיניות השקעה וסגנון השקעה במכשירים פיננסיים, אשר יכתיבו איזה מכשירים לרכוש וכיצד לנהל את התיק, במקום גישה הדוגלת בהתבססות על ניצול הזדמנויות קצרות מועד בנכסים בודדים.

איך ישתלבו הרגולטורים

אחד הממצאים החשובים של הסקירה נוגע לתפקיד המרכזי המיועד לגופי הרגולציה, ורשות ניירות ערך בראשם, בעתיד התפתחות תעודות הסל.

מערכת ההסדרה תהיה, על פי כל הסימנים, אחד ממנועי השינוי של השוק, זאת על סמך התוכניות הקיימות לבסס את ראיית השוק על מכשירים פיננסיים באופן כללי, ולא לנסות להגיע להסדרה של כל מכשיר ומכשיר.

תוכניות אלה כוללות כוונה לאלץ חברות מנפיקות למתג מכשירים בהתאם לרמות סיכון, לצד תוכניות של הבחנה בין מכשירים לשוק המוסדי לבין מכשירים לשוק הפרטי. רשות ניירות ערך גם הודיעה על רצונה להציג דרישות קפדניות יותר לגבי הייעוץ.

כאמור, חלק מהמכשירים עליהם מדובר בסקירה החדשה קיימים כבר היום. עם זאת, המציאות שמתוארת בסקירה עדיין נמצאת בשלבי התהוות. למעשה, רק לאחרונה החלו גופי ההסדרה לעמוד על הצורך בהסדרת הענף, ועתה מתחילים היועצים והבנקים להבין את הדרישות של רשות ניירות ערך בכל הקשור לנאמנות ללקוח. התהליכים שמתוארים בסקירת העומק החדשה מצביעים על עתיד בו יצמח שוק אשר יהיה שונה מזה הקיים - גדול יותר, מגוון יותר וגם מוסדר יותר. "

להורדת הסקירה המלאה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תיקון והתנצלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן