גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמנות משתנה - ענף קרנות הנאמנות בעיצומו של תהליך התחדשות

שוק קרנות הנאמנות גועש. לאן הוא באמת הולך? ■ להורדת הסקירה

עידן השינויים הגדולים בענף קרנות הנאמנות בישראל לא תם, ולמעשה אנו רק בפתחה של תקופה בה הענף ישתנה, יתרחב, יהפוך להיות מתמחה יותר וייאלץ להיות הרבה יותר קשוב לצרכים ולתכונות המשקיעים בקרנות. כך עולה מסקירה חדשה שמפרסם בימים אלה גלובס מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן על ענף קרנות הנאמנות.


עוד עולה מהסקירה, כי תעשיית הקרנות תנהל בעתיד הקרוב סכומים גבוהים הרבה יותר, הן של פרטים והן של משקיעים מוסדיים - מעל 300 מיליארד שקל על פי הנחת הסקירה - וכן תציע מגוון רחב יותר של מכשירים, אם כי ייתכן מצב בו מספר הקרנות יירד.

טענה נוספת היא, שבדרך למציאות זו יילכו וייטשטשו הגבולות החדים בין קרנות נאמנות לבין תעודות סל, מצד אחד, ובין חיסכון לטווח ארוך לבין השקעה בקרנות נאמנות, מצד שני.

שוק של תזזיתיות

נקודת המוצא של הסקירה הייתה המצב שנוצר בתעשיית קרנות הנאמנות בשנת 2006, לאחר יישום המלצות ועדת בכר. ביצוע הרפורמה הביא איתו את מכירת הקרנות מהבנקים לתאגידים אחרים. לראשונה, הופקעה השליטה במערכת ההפצה מידי המנהלים של קרנות נאמנות, ומול הקרנות הופיעו מכשירים אחרים אשר מתחרים על אותו נתח שוק של משקיעים.

על מנת להגן על ההכנסות ועל רמת הרווחיות, פעלו החברות המנהלות קרנות נאמנות במספר אפיקים - כניסה לתחום תעודות הסל, חיתום וברוקראז' - העלו דמי ניהול והשיקו מסעות שיווק אגרסיביים, אשר כוונו אל הציבור אבל אולי בעיקר אל היועצים הבנקאיים.

אך גם היועץ בסניף הבנק, אשר פגש את גברת כהן המפורסמת מחדרה, מצא את עצמו בטריטוריה לא נודעת. מול גברת כהן הנבוכה, אשר חיפשה אפיק להשקעותיה עם ירידת הריבית השקלית, מצא עצמו היועץ, לראשונה, בוחן בצורה אובייקטיבית, לפחות על פי דרישות החוק, את הקרנות כולן וממליץ בפני לקוחותיו על דרכי ההשקעה.

ההתפתחות אשר בלטה לעין הייתה, כמובן, ההצטמקות בגודל השוק, מכ-8% מסך הנכסים שבידי הציבור, בתחילת השנה, לכ-6% בסופה, ולאחר מכן ההתאוששות בשליש הראשון של 2007, לכ-7% מסך הנכסים. תגובת החברות המנהלות לאילוצים אלה הייתה להתבסס על מאמצי שיווק מוגברים, תוך היענות למה שנראה כתכונת היסוד של המשקיע הישראלי, התזזיתיות: המעבר המהיר מאפיק לאפיק וממכשיר למכשיר. תכונה זו קיבלה משנה תוקף לאור ירידת הריבית במשק ונדידה של מיליארדי שקלים, של בעלי פיקדונות וקרנות שקליות לשעבר, אשר חיפשו מקור תשואה חדש.

אחת הטענות המרכזיות בסקירה החדשה היא שמצב זה הוא למעשה לא יותר ממצב ביניים, ובעתיד יתחיל מעבר לכללי משחק אחרים, בהתאם לכוחות אשר משפיעים על התעשייה ומעצבים אותה.

יכולות ניהול אישי

על פי הממצאים, את השינוי העמוק בקרנות הנאמנות בשנים הבאות יניעו כוחות ומגמות בשווקים הפיננסיים, ביניהם: השינויים במערך הייעוץ וההפצה - אשר ילך ויתמקצע ככל שיחלוף הזמן, וידגיש בפני הלקוח את הצורך להתאים מכשירים לצרכיו; לחצי התחרות מצד מכשירים אחרים; השינויים במכשירי חיסכון לטווח ארוך והגברת המודעות של האוכלוסייה לצורך בתכנון פיננסי כולל יותר; השינויים במערך הפנסיה בישראל, המודעות הגוברת של הפרטים לצורך להבטיח הכנסה נאותה לעת פרישה, וגם הייעוץ הפנסיוני שיקבלו משקי הבית, אשר יתרמו להרחבת אופק ההשקעה בקרנות נאמנות, וייאלצו משקי בית להגדיר לעצמם כללי התנהגות שונים ביחס למכשירי השקעה.

בשנים הבאות כל אחד מגורמים אלה ישפיע על ענף קרנות הנאמנות, ופעולתם המשותפת היא זו אשר תחולל תמורות של ממש בדרכי הפעולה של החברות המנהלות קרנות נאמנות. התמורות יתבטאו, בין היתר, במתן דגש הולך וגדל ליכולות בתחום ניהול הנכסים, ובפיתוח של מכשירים אשר יוכלו להתמודד עם מכשירים מתחרים במקטעים השונים של השוק.

רבים בקרב מנהלי קרנות הנאמנות מעריכים, כי מנקודת ראות המשקיע הפרטי, התמורה החשובה ביותר תהיה יצירת מצב בו מתאימים את השקעותיו לצרכיו, לאופק השקעתו, להכנסתו ולטעמיו, במקום להתאים את כל אלו לסוגי המכשירים הקיימים, או לסוגי מכשירים אשר משווקים בצורה אגרסיבית על ידי החברות המנהלות את קרנות הנאמנות.

ההנחה אשר בבסיס טענה זו, כפי שבאה לידי ביטוי בראיונות עם מנהלים שונים, הייתה ששוק ההון הישראלי אינו שונה, במהותו, משווקים דומים בחו"ל. בהינתן תנאים דומים, יתפתחו בישראל כלים ושווקים אשר יזכירו, במידה רבה, את מה שקורה במקומות אחרים. הדברים אמורים, במיוחד, לגבי גודל שוק קרנות הנאמנות המקומי, אשר הוא כמחצית מגודלו היחסי במשקים מפותחים אחרים, ואף פחות מכך. הנחה זו תופסת גם לגבי נושאים ספציפיים, כמו ההופעה האפשרית של יועצים פיננסיים עצמאיים, השיווק של קרנות נאמנות על ידי תאגידים, במסגרת תכנון פיננסי כולל, או השימוש במיקור חוץ, כדי להגביר את היכולות בתחום ניהול הנכסים המוצעים ללקוחות על ידי החברות המנהלות קרנות נאמנות.

יחד עם זאת, בענף יש גם דעות אחרות, לגבי אופק ההתפתחות של קרנות הנאמנות בישראל, ויש כאלה שחושבים ששינויים קיצוניים בכללי המשחק לא רצויים, בשל אופיו המיוחד של המשקיע הישראלי. חלקם רואים בכמה מדפוסי הפעולה אשר התגבשו בשנה האחרונה בסיס לפעולה ארוכת טווח. אחרים חושבים שהמשקיע הישראלי עדיין אינו בשל למציאות דומה שקיימת במשקים תעשייתיים אחרים, במיוחד נוכח הרגלי השקעה מושרשים של הציבור, המעדיף מעבר מהיר מאפיק לאפיק, גם אם הדבר כרוך לעתים קרובות בהקטנה ניכרת של התשואה המצטברת.

אולם, למנהלים רבים ברור, כי המעבר למודל שונה של פעולה יביא איתו גם צורך להנהיג מכשירים חדשים ודרישה להתאימם לצורכי המשקיעים. הדבר יביא לגידול בגיוון אפיקי ההשקעה בתוך קרנות הנאמנות. למעשה, אחת המסקנות של הסקירה היא שגיוון זה יגדל מאוד, כך שתעשיית קרנות הנאמנות תהיה מורכבת בעתיד מערב רב של קרנות ומכשירים. במקביל, אפשר לצפות לעלייה בהיקף הנכסים בניהול. תהיה זו עלייה משמעותית, אלא שבפועל יהיה קשה לקבוע מה הוא "גודל השוק", וזאת בשל תהליך טשטוש הגבול בין תעודות סל לבין קרנות נאמנות. אין ספק שכאשר מסתכלים על שני המקטעים ביחד, הרי שניתן לצפות שבעוד מספר שנים היקף השוק אכן ינוע בין 10% ל-15% מסך הנכסים הכספיים שבידי הציבור.

הסדרה כגורם מזרז

הסיכוי של מעבר למודל החדש גדל נוכח יישום סדר היום של מערכת ההסדרה, במיוחד זו של רשות ניירות ערך, האחראית על הפיקוח על קרנות הנאמנות. ניתוח של ההצעות השונות המונחות כיום לאישור מליאת הכנסת ו-ועדת הכספים של הכנסת מעלה שני ממצאים. ראשית, מנקודת ראות הרשות, יישום דו"ח בכר היה רק המבוא לרפורמה נוספת, עמוקה למדי, של הענף. שנית, כללי המשחק הקיימים כיום בתעשיית קרנות הנאמנות אינם תואמים את מטרות היסוד של אותה רפורמה.

הרפורמה הנוספת מתבססת על שני פריטי חקיקה: תיקון 12 לחוק השקעות משותפות בנאמנות, אשר עבר בראשית השנה ויופעל לאחר אישור התקנות על ידי ועדת הכספים, ותיקון 13 אשר ממתין לאישור מליאת הכנסת. התיקון הראשון מרחיב מאוד את חופש הפעולה של מנהלי הקרנות ביחס להשקעות, מאפשר הנהגת מכשירים חדשים, אך גם מגביר את השקיפות והאחריות של מנהלי הקרנות. תיקון 13 נועד להגביר את התחרות, על ידי פתיחת המשק המקומי לתחרות מצד קרנות זרות.

שני תיקונים אלה, לצד סדרה שלמה של תקנות והנחיות בתחום ההשקעות, הייעוץ וההגנה על הצרכן (ראו טבלה), אמורים להשתלב באותם כוחות הפועלים כבר היום בשוק. הטענה היא, ששילוב של כוחות אלה הוא שידחוף בשנים הקרובות את השוק קדימה, כך שהתעשייה אשר תהיה קיימת בעוד מספר שנים תהיה שונה למדי מזו הקיימת היום. דוגמאות לכך לא חסרות: התחרות מחו"ל עשויה ללחוץ כלפי מטה על דמי הניהול, האפשרות להנהיג קרנות שישקיעו במכשירים של טווח קצר תאפשר תחרות מול פיקדונות בבנקים. שינויים אלה ישתלבו זה עם זה כדי להביא לתמורה עמוקה מאוד בתעשיית קרנות הנאמנות בישראל.

להורדת הסקירה PDF קובץ PDF להורדה

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו