גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתום שירת הימנון האולימפי

לאן תפנה כלכלת סין כשלנגד עיניה מאות מתקני ספורט נטושים ואינפלציה גוברת

רינת אשכנזי היא מנהלת מחקר באקסלנס נשואה

עבור המנהיגות הסינית והעם הסיני כולו ההכרזה עליה ביולי 2001 כמארחת הבאה של המשחקים האולימפיים סימנה "אבן דרך חשובה ברנסנס הכלכלי והפוליטי של האומה הסינית ועליית מדרגה נוספת בסטאטוס הבינלאומי שלה", לדברי המקורות הרשמיים.

עשרות אלפי אזרחים נהרו לכיכר טיאננמן לחגוג את הבשורה. זיקוקים התפוצצו, דגלים הונפו אלעל וצופרי המכוניות החרישו אוזניים. אירוח המשחקים נתפס בעיניי הממשלה כהזדמנות אדירה להתפאר בצמיחה כלכלית יוצאת דופן ומודרניזציה כלפי חוץ, ולהפגין עוצמה וכוח פוליטי כלפי פנים.

בעקבות הזכייה, השיקה ממשלת סין תכנית שבע-שנתית להכנת האירוע. הררי המזומנים שנשפכו על בניית התשתיות לקראת המשחקים. הכנות לאולימפיאדה השפיעו על ההתפתחות הכלכלית של בג'ין, על איכות הסביבה, על צמיחת הפרסום, הטלוויזיה, האינטרנט, על הטלפונים הסלולאריים, האנרגיה החלופית ועל ענפי הספורט השונים. סך ההשקעה צפויה להסתכם ב-40 מיליארד דולר, מה שהופך את אולימפיאדת 2008 לאחת היקרות ביותר בהיסטוריה. לשם השוואה, ב-2004 אתונה השקיעה כשליש ביחס לביג'ין. יחד עם זאת זהו פחות מ-1% מהתמ"ג הסיני.

גיוס מסיבי של משאבים זה משהו שבא בקלות לסין. לאורך ההיסטוריה ידעו המנהיגים הסיניים לתעל את החריצות הסינית ליישום המיזמים היותר מרהיבים בעולם, ביניהם החומה הסינית, התעלה הגדולה וסכר שלושת הערוצים. בנייה אולימפית אינה שונה מהם. בייג'ין בנתה 19 זירות אירועים חדשות, הכפילה את הקיבולת של הרכבת התחתית והוסיפה טרמינל חדש לשדה תעופה.

בניינים ישנים שופצו ושכונות שלמות או שהתהדרו לקראת המבקרים, או שפשוט נהרסו לטובת האתרים האולימפיים.

האולימפיאדה תרמה 2.5% לצמיחת המשק הסיני ב-6 השנים האחרונות

ממשלת סין לא הסתפקה בשדרוג חזותי של העיר וגם נקטה בצעדים לשיפור התדמית התרבותית וההתנהגותית של תושביה. נאסרו יריקות, השלכת פסולת, שימוש בשפה בלתי הולמת לעידוד הקבוצות המקומיות ואף ב- 11 של כל חודש הוכרז כ"יום התור" בו נעשית תרגולת של עמידה בתורים בלי ניסיונות הידחפות. (מיותר לציין שב-12 לחודש שבו התושבים להרגלים הישנים).

מאמץ מיוחד הושקע בטיהור השמיים המזוהמים של העיר לכבוד 10,000 אתלטים וחצי מיליון מבקרים זרים. בשל כך הוטלו מגבלות חמורות על תעשיית הבירה שבכללן גם סגירה זמנית של מפעלים בעייתיים במיוחד. כמחצית מ-3.3 מיליוני רכבים של העיר יורדו מהכביש ויורשו לנוע רק בדרכים חלופיות.

על פי ההערכות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הוצאות כלליות על המשחקים תרמו כ-2.5% לשנה לצמיחת כלכלת בייג'ין החל מ-2002.

היום שאחרי

האם הכול וורוד, או שמא גורלה של בייג'ין תהיה כמו גורלן של מרבית המארחות צמיחה מהירה לקראת המשחקים ודעיכה של צמיחה ושל השקעות שנה-שנתיים לאחר מכן?

סוד ההצלחה של הכנות מוצלחות לאולימפיאדה טמון בשיתוף הפעולה בין מארגני המשחקים לבין רשויות העיר. תכנון עירוני הופך לאפקטיבי כאשר בנייה אולימפית מתמזגת עם התכנון הכללי של העיר. בהקשר הזה, ברצלונה מהווה אחת הדוגמות היפות לחיקוי, שכן הספרדים ראו במשחקים האולימפיים רק זרז למיזמים חיוניים ולא נתנו למיזמים להפוך לשם המשחק. ניתן לקוות כי סין למדה מטעיות של אחרים. על פי הערכות, רק 8 מיליארד מתוך כל ה-40 נותבו אקסקלוסיבית לצרכי האולימפיאדה, בעוד שכל היתר הושקע בתשתית פרמננטית.

התמתנות בלתי נמנעת

נראה כי התמתנות מסוימת לאחר המשחקים הינה טבעית וכנראה בלתי נמנעת, בעיקר בתחום הפרסום. עם זאת, יש לזכור כי בייג'ין מהווה כ-1.1% מאוכלוסיית סין וכ-3.3% מהתמ"ג, זהו הנתח הנמוך ביותר ביחס לכל המארחות בעבר.

גודל הכלכלה והגיוון שלה מקנים לסין יתרונות ייחודיים להם לא זכו כלכלות אחרות. בנוסף, סין רק מתחילה לקצור את פירותיהם של מיזמי האולימפיאדה, דוגמת איכות הסביבה שצפוי להסתיים רק ב-2015. שיפור בתשתיות טכנולוגיית המידע, הבנקאות, ופיתוח ענף השירותים לא ייעלמו בקרוב.

על אף החשיבות העצומה של אולימפיאדה, התדמיתית והמעשית, נראה כי הרוח הנגדית לצמיחת סין עדיין נושבת מכיוון ארה"ב ומה שידיר שינה מעיניה של ממשלת סין הם לא עשרות מתקני ספורט נטושים אלא האצת האינפלציה בעולם.

רינת אשכנזי היא מנהלת מחקר, תחום תעודות סל, בבית ההשקעות אקסלנס נשואה.
לקבוצת אקסלנס נשואה עלול להיות ענין אישי בנכסים פיננסים המוזכרים בסקירה זו.
אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?