גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ולפעמים, משרד האוצר צודק

חברות הסלולר לא אוהבות את מהלכיו למען פתיחת שוק יבוא הטלפונים הסלולריים

הריב המתוקשר בין משרד האוצר למשרד התקשורת סביב חוק ההסדרים כבר מוצה ברובו ואפשר לומר שאנו חווים את סופו, כשכל מה שנשאר הוא עקיצות הדדיות. הפעם, ובניגוד לשנים קודמות בהן משרד התקשורת גרר רגליים בביצוע רפורמות, קשה שלא להסכים עם משרד התקשורת והמאבק שהוא מנהל נגד משרד האוצר בנושאים שאותם מוביל שר התקשורת, אריאל אטיאס, ושהאוצר היה שותף להם.

לצורך ההמחשה, נציגי האוצר ישבו בוועדת גרונאו וחתמו על ההמלצות - אותן המלצות שאטיאס מוביל ועובד עליהם היום. אז נכון, אנחנו יודעים שלא תמיד המשרד מסוגל גם להוציא לפועל את מה שהוא החליט, אבל אם הצוות במשרד התקשורת לא מסוגל לספק את הסחורה, אז החלטת ממשלה בחוק ההסדרים תוכל? בשוק התקשורת לפחות רובנו יודעים שהחלטות רבות מספור שהתקבלו בחוק ההסדרים לא בוצעו, אז מדוע המשחק הזה נחוץ?

ובכל זאת, הפעם, בנקודה אחת חשובה, האוצר יוזם ונוגע בנקודה כואבת במיוחד שאינה מטופלת שנים במשרד התקשורת - פתיחת שוק יבוא הטלפונים הסלולרים. הנקודה כואבת, משום שמדובר בכישלון צורב של המדינה להוביל רפורמה בנושא, אחרי שנים רבות של ניסיונות עקרים.

בלי להיכנס לפרטי הרפורמות אותן היו ניסיונות להעביר, נאמר שבשלוש השנים האחרונות מונחת עבודה של יועץ חיצוני ששכר משרד התקשורת ואשר המליץ על מודל מסודר של פתיחת השוק ליבוא חופשי. אלא שבאופן מפתיע, דווקא מנכ"ל משרד התקשורת סבור שהרפורמה שמוצעת אינה מספיק טובה ודורש להכניס בה שינויים לטובת פתיחת השוק בצורה הרבה יותר רצינית. דווקא כעת, כאשר המנכ"ל מרדכי מרדכי נמצא בישורת האחרונה להוצאת הרפורמה, מתייאש משרד האוצר ומנסה לכפות אותה דרך חוק ההסדרים.

למה הנושא חשוב? מחזור המכירות בשוק מכשירי הקצה בתחום הסלולר נאמד במיליארד שקל בשנה, ומרבית המכשירים היום בישראל נמכרים על ידי החברות הסלולריות.

אחד מהחסמים לייבוא ולמכירה של מכשירים באופן עצמאי נפרד מחברות הסלולר הוא העובדה שעל מנת לקבל אישור סוג ממשרד התקשורת לייבוא ולהפצת המכשירים בישראל, צריך לקבל אישור מקדים מחברות הסלולר לפיו המכשיר מותאם לרשת התקשורת של החברה.

בהתאם לכך, הן בישראל והן בעולם נקבע כי מכשירים בעלי תו תקן בינלאומי מקובל יקבלו אישור ליבוא ולהפצת המכשירים ללא צורך בבדיקות נוספות של מכשירי הקצה.

מעבר לכך, בהתאם להסכמי נדידה בין חברות הסלולר השונות, מכשירי קצה המובאים לישראל באופן פרטי על ידי אזרחים זרים עושים שימוש באופן אוטומטי ברשתות הקיימות של חברות הסלולר המקומיות, וזאת ללא צורך באישורים מיוחדים של חברות הסלולר או גורמים אחרים. לאור זאת, מציע האוצר ששר התקשורת יפעיל את סמכותו כך שיינתן פטור מאישור סוג למכשירי קצה סלולריים אשר עומדים בדרישות הרשויות האירופיות בתחום זה, כפי שמקובל בכל מדינות העולם.

והיכן עומדות חברות הסלולר? הן מצידן מעוניינות ליישם את הרפורמה עליה המליץ משרד התקשורת ושאותה עדיין לא קיבל מרדכי. אלא שהן סבורות שמדובר ברפורמה הישנה ולא החדשה שאמורה להיות יותר מרחיקת לכת ולפתוח את השוק באמת.

בעיקר חוששות החברות מיבוא זול של מכשירים מסין שלא עומדים בתקנים (שגם האוצר, אגב, לא הגדיר מהם) ומזהירות מפני נפילות ברשתות. החברות אומרות: אם אנחנו מחויבות לתקני איכות מחמירים ברשתות, ואנחנו עומדים בהם, איך מצפים מאיתנו לשמור על אותה רמת איכות כאשר מאפשרים לכל אחד להכניס אפילו מכשירים עם סוללות לא בטוחות? באירופה ובכל שאר חלקי העולם, שיטת השוק הפתוח, הסיטונאי, עובדת, ושם הרשתות לא קורסות. מדוע שדווקא אצלנו יהיו בעיות?

לא לשידור חוזר של גרונאו

בשבוע שעבר, כאשר השר אטיאס קיבל את המלצות ועדת גרונאו ואימץ את מסקנות הדו"ח בשינויים, לא היה ברור הסטטוס: האם הוא קיבל את כל ההמלצות, או שרק את התיקונים. בסופו של דבר התברר שאטיאס אכן אימץ את כל מסקנות הדו"ח, אבל הדגש במסיבת העיתונאים היה על התיקונים שהוא הכניס. כל יתר ההמלצות לגבי השירות האוניברסלי, הסוגיות הצרכניות, ונושא תגבור האכיפה, נדחקו לשוליים.

הסיבה נעוצה בכך שאטיאס לא רצה להתעמק בנושאים הנוספים כיוון שידע מראש שהתעסקות איתם תביא לכך שהוא לא יבוא על סיפוקו, ואולי יתאכזב, כפי שאמר במספר אירועים לגבי התוצאות שהביאה הוועדה לאחר למעלה משנה של עבודה.

לכן, העדיף להתמקד ולהדגיש את הדברים שאותם תיקן והם החשובים יותר בעיניו. תרשו לנו להמר: אם אטיאס היה צריך לקבל את ההחלטה מחדש על הקמת הוועדה, ספק אם היא הייתה קמה. ואם כן, זה לא היה באותה המתכונת ולא עם אותם חברים.

עוד כתבות

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

פרויקט ''אינדיאנה צפון'' של חברת דוראל / צילום: באדיבות דוראל

חברת האנרגיה הבטיחה להפוך פחות מ־100 מיליון דולר ל־850. היא תצליח?

דוחות דוראל הזניקו את המניה, שהשלימה עלייה של כ־140% בשנה ● צמד הבעלים כמעט והפך למיליארדרים על הנייר ● האם הפרויקטים בארה"ב יממשו את תחזית הרווח השאפתנית?

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

רשות ני"ע נגד שיווק הקרנות ברשתות: פרסומי מנהלי קרנות ומשפיענים יוגבלו

בעמדת סגל שפרסמה היום הרשות היא מסדירה את האופן שבו מנהלי קרנות נאמנות, ומי שמקבלים מהם כסף, יוכלו לפרסם את הקרנות שלהם ברשתות החברתיות ● הכללים חלים גם על תגובות לפרסומים הנוגעים לקרנות תחת ניהולם

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תמר מצפי

3.5 מיליארד דולר: ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק

ישראל ויוון מתקרבות לסגירת עסקת ענק, של מכירת שלוש מערכות הגנה אווירית ישראליות, הצפויות להשתלב למערך מחודש לצד פטריוט ● "יש התעצמות ברכישת מערכות הגנה אווירית. ההתעניינות לא מסתכמת רק ביוון", מסר לגלובס בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון  נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני - מכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● דרישה זו לפי הטענה מעלה באופן משמעותי את עלויות השיפוצים ● להערכת חברת המועצה שולה קשת, העלות הכוללת של יישום עקרון ההאחדה תגיע ל-1.6 מיליארד שקל בשנה