גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ולפעמים, משרד האוצר צודק

חברות הסלולר לא אוהבות את מהלכיו למען פתיחת שוק יבוא הטלפונים הסלולריים

הריב המתוקשר בין משרד האוצר למשרד התקשורת סביב חוק ההסדרים כבר מוצה ברובו ואפשר לומר שאנו חווים את סופו, כשכל מה שנשאר הוא עקיצות הדדיות. הפעם, ובניגוד לשנים קודמות בהן משרד התקשורת גרר רגליים בביצוע רפורמות, קשה שלא להסכים עם משרד התקשורת והמאבק שהוא מנהל נגד משרד האוצר בנושאים שאותם מוביל שר התקשורת, אריאל אטיאס, ושהאוצר היה שותף להם.

לצורך ההמחשה, נציגי האוצר ישבו בוועדת גרונאו וחתמו על ההמלצות - אותן המלצות שאטיאס מוביל ועובד עליהם היום. אז נכון, אנחנו יודעים שלא תמיד המשרד מסוגל גם להוציא לפועל את מה שהוא החליט, אבל אם הצוות במשרד התקשורת לא מסוגל לספק את הסחורה, אז החלטת ממשלה בחוק ההסדרים תוכל? בשוק התקשורת לפחות רובנו יודעים שהחלטות רבות מספור שהתקבלו בחוק ההסדרים לא בוצעו, אז מדוע המשחק הזה נחוץ?

ובכל זאת, הפעם, בנקודה אחת חשובה, האוצר יוזם ונוגע בנקודה כואבת במיוחד שאינה מטופלת שנים במשרד התקשורת - פתיחת שוק יבוא הטלפונים הסלולרים. הנקודה כואבת, משום שמדובר בכישלון צורב של המדינה להוביל רפורמה בנושא, אחרי שנים רבות של ניסיונות עקרים.

בלי להיכנס לפרטי הרפורמות אותן היו ניסיונות להעביר, נאמר שבשלוש השנים האחרונות מונחת עבודה של יועץ חיצוני ששכר משרד התקשורת ואשר המליץ על מודל מסודר של פתיחת השוק ליבוא חופשי. אלא שבאופן מפתיע, דווקא מנכ"ל משרד התקשורת סבור שהרפורמה שמוצעת אינה מספיק טובה ודורש להכניס בה שינויים לטובת פתיחת השוק בצורה הרבה יותר רצינית. דווקא כעת, כאשר המנכ"ל מרדכי מרדכי נמצא בישורת האחרונה להוצאת הרפורמה, מתייאש משרד האוצר ומנסה לכפות אותה דרך חוק ההסדרים.

למה הנושא חשוב? מחזור המכירות בשוק מכשירי הקצה בתחום הסלולר נאמד במיליארד שקל בשנה, ומרבית המכשירים היום בישראל נמכרים על ידי החברות הסלולריות.

אחד מהחסמים לייבוא ולמכירה של מכשירים באופן עצמאי נפרד מחברות הסלולר הוא העובדה שעל מנת לקבל אישור סוג ממשרד התקשורת לייבוא ולהפצת המכשירים בישראל, צריך לקבל אישור מקדים מחברות הסלולר לפיו המכשיר מותאם לרשת התקשורת של החברה.

בהתאם לכך, הן בישראל והן בעולם נקבע כי מכשירים בעלי תו תקן בינלאומי מקובל יקבלו אישור ליבוא ולהפצת המכשירים ללא צורך בבדיקות נוספות של מכשירי הקצה.

מעבר לכך, בהתאם להסכמי נדידה בין חברות הסלולר השונות, מכשירי קצה המובאים לישראל באופן פרטי על ידי אזרחים זרים עושים שימוש באופן אוטומטי ברשתות הקיימות של חברות הסלולר המקומיות, וזאת ללא צורך באישורים מיוחדים של חברות הסלולר או גורמים אחרים. לאור זאת, מציע האוצר ששר התקשורת יפעיל את סמכותו כך שיינתן פטור מאישור סוג למכשירי קצה סלולריים אשר עומדים בדרישות הרשויות האירופיות בתחום זה, כפי שמקובל בכל מדינות העולם.

והיכן עומדות חברות הסלולר? הן מצידן מעוניינות ליישם את הרפורמה עליה המליץ משרד התקשורת ושאותה עדיין לא קיבל מרדכי. אלא שהן סבורות שמדובר ברפורמה הישנה ולא החדשה שאמורה להיות יותר מרחיקת לכת ולפתוח את השוק באמת.

בעיקר חוששות החברות מיבוא זול של מכשירים מסין שלא עומדים בתקנים (שגם האוצר, אגב, לא הגדיר מהם) ומזהירות מפני נפילות ברשתות. החברות אומרות: אם אנחנו מחויבות לתקני איכות מחמירים ברשתות, ואנחנו עומדים בהם, איך מצפים מאיתנו לשמור על אותה רמת איכות כאשר מאפשרים לכל אחד להכניס אפילו מכשירים עם סוללות לא בטוחות? באירופה ובכל שאר חלקי העולם, שיטת השוק הפתוח, הסיטונאי, עובדת, ושם הרשתות לא קורסות. מדוע שדווקא אצלנו יהיו בעיות?

לא לשידור חוזר של גרונאו

בשבוע שעבר, כאשר השר אטיאס קיבל את המלצות ועדת גרונאו ואימץ את מסקנות הדו"ח בשינויים, לא היה ברור הסטטוס: האם הוא קיבל את כל ההמלצות, או שרק את התיקונים. בסופו של דבר התברר שאטיאס אכן אימץ את כל מסקנות הדו"ח, אבל הדגש במסיבת העיתונאים היה על התיקונים שהוא הכניס. כל יתר ההמלצות לגבי השירות האוניברסלי, הסוגיות הצרכניות, ונושא תגבור האכיפה, נדחקו לשוליים.

הסיבה נעוצה בכך שאטיאס לא רצה להתעמק בנושאים הנוספים כיוון שידע מראש שהתעסקות איתם תביא לכך שהוא לא יבוא על סיפוקו, ואולי יתאכזב, כפי שאמר במספר אירועים לגבי התוצאות שהביאה הוועדה לאחר למעלה משנה של עבודה.

לכן, העדיף להתמקד ולהדגיש את הדברים שאותם תיקן והם החשובים יותר בעיניו. תרשו לנו להמר: אם אטיאס היה צריך לקבל את ההחלטה מחדש על הקמת הוועדה, ספק אם היא הייתה קמה. ואם כן, זה לא היה באותה המתכונת ולא עם אותם חברים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדוע בית המשפט ביטל צוואה שבה אדם הוריש את כל רכושו לאחותו?

צוואה שבה אב הדיר את ילדיו מהירושה לטובת אחותו בוטלה ע"י בית המשפט לענייני משפחה, לאחר שנודע כי האב הביע חרטה על כך בשעותיו האחרונות ● נקבע כי אחותו של המנוח מעלה באמונו וניסתה לחמוס את הרכוש לידיה בחוסר תום-לב

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

יו"ר הפד פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים; בשווקים מעריכים כי הפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר, שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● "הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום", אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: מבוי סתום במאמצי התיווך בין איראן לארה"ב

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

סומליה מקשה על שימוש מטוסים ישראלים במרחב האווירי שלה, כך יושפעו הטיסות מזרחה

על רקע עיכוב בחידוש האישור התקופתי למעבר במרחב האווירי של סומליה, הודיעה ארקיע כי ככל שהאישור לא יתקבל עד תחילת החודש, הטיסות יופעלו בנתיב חלופי ● ממשרד התחבורה נמסר, כי סיבת אי מתן האישור לחברת ארקיע איננה ברורה וזאת משום שהרשויות בסומליה לא פירטו את מהות הסירוב