גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכירו את הטרנד החדש: 130/30

על הפופלריות הגואה של אסטרטגיית השורט-לונג בתעודות הסל

לפני כשלושה חודשים כתבתי על Long/Short Equity, אסטרטגיית השקעה נפוצה בקרב קרנות גידור. הרעיון הבסיסי באסטרטגיה הוא שמכירה בחסר (Short) של מניות מניבה רווחים כאשר מחירי המניות יורדים. מכירה בחסר של מניות מסוימות ובמקביל קנייה של מניות אחרות אמורה, כעיקרון, להפחית את החשיפה לתנודת השוק (beta) ולייצר תשואה עודפת ביחס לסיכון (alpha). כלומר, הצלחת האסטרטגיה טמונה בזיהוי נכון של מניות ה-Short וה-Long.

האסטרטגיה, כמובן, לא נטולת סיכונים וכתבנו עליהם אז ש"כאשר משקיעים באופן רגיל במניה, ההפסד מוגבל לסכום אותו משקיעים ואילו הרווח בלתי מוגבל. כאשר מבצעים שורט המצב בדיוק הפוך: הרווח מוגבל ואילו ההפסד בלתי מוגבל. לכן באופן תיאורטי, אסטרטגיית Long/Short חשופה לאירועים בעלי הסתברות נמוכה ופוטנציאל נזק גבוה.

"דוגמה עדכנית לכך היא מנהלי Long/Short שהפוזיציה שלהם לקראת סוף מארס הייתה לונג על מניות הקשורות בסחורות ושורט על מניות פיננסים. לאחר התערבות הפד לחילוץ בר סטרנס, התרחש היפוך די חריף בשני הסקטורים הללו בשבועיים האחרונים של מארס, וגרם לכך שמנהלים רבים שבחרו בפוזיציה הזו מצאו עצמם מוחקים כמה אחוזים טובים במספר מועט של ימים, בהם שוקי המניות באופן כללי עלו".

ביולי חזר על עצמו התסריט של היפוך מגמה בסחורות מול הפיננסים, וזו הסיבה לירידות החדות יחסית בתשואות קרנות הגידור בשבועות האחרונים.

איך עובדת האסטרטגיה?

תת-גירסה של אסטרטגיית Long/Short היא אסטרטגיה המכונה 130/30, ומשום מה הולכת ונהיית פופולרית בקרב יותר ויותר משקיעים. הראיה לעלייה בפופולריות שלה היא השקתן של תעודות סל (מסוג ETN ו-ETF) הפועלות באסטרטגיה הזו.

אך לפני שנדון במכשירים, מספר מילים על האסטרטגיה עצמה. הרעיון הוא לבחור מדד מניות סחיר, נניח S&P 500, לדרג את המניות שבו מהטובות ביותר לגרועות ביותר - כלומר מאלו שיניבו את התשואה העודפת הגבוהה ביותר ביחס למדד ועד לאילו שיניבו את התשואה הנמוכה ביותר ביחס למדד. לאחר שהתגבשה הרשימה, מבצעים Short (מכירה בחסר) על המניות הגרועות, ובכסף שהתקבל מהמכירה קונים את המניות הטובות.

היחס המקובל הוא 30% מהתיק למכירה בחסר, המאפשרת רכישת המניות הטובות בשיעור של 130% מהתיק. כביכול, החשיפה "נטו" לשוק נותרת 100%. היחס 130/30 הוא שרירותי, ואותו תרגיל ניתן לבצע גם ביחס של 150/50 או 110/10. אך 130/30 הוא היחס הנפוץ ביותר. הסיבה היא, כנראה, שהיחס הזה מספק את משוואת התמורה/סיכון הטובה ביותר בהשוואה להשקעה רגילה במדד (100/0, לצורך העניין).

הבעיה באסטרטגיה טמונה בכך שהיא עלולה מאוד להטעות, ולספק את הרושם שמדובר באסטרטגיית גידור - כזו שתגביר את הפיזור ותקטין את התנודתיות בתיק ההשקעות. אך במקרה הטוב, האסטרטגיה תניב תשואה עודפת על מדד המניות, אך לא הייתי מציע לבנות על תנודתיות נמוכה יותר.

האסטרטגיה היא בעצם שיטה לביצוע מינוף, אך מתוחכמת יותר ואגרסיבית יותר, מאשר לקיחת הלוואה והשקעת התקבול במדד המניות. טוב יעשה המשקיע באסטרטגיה הזו אם יניח שהחשיפה לשוק אינה 100%, אלא לפחות 100%, ובמקרה הגרוע היא 160%.

נדגים: נניח שהמניות עליהן ביצעתי שורט עולות ב-30% והמניות עליהן ביצעתי לונג יורדות ב-30%, התיק חשוף להפסד של 48% (30% על 130 - 39%, ועוד 30% על 30 - 9%, וביחד 48%). המדד כולו עשוי לרדת בכמחצית מכך.

איפה הגידור? קרן גידור שפועלת באסטרטגיית Long/Short אכן מגדרת, אם החשיפה שלה "נטו" לשוק היא פחות מ-100%. כדי שאסטרטגיית 130/30 תמתן במשהו את ירידת השוק, המניות ה'גרועות' צריכות לרדת בכמעט פי 5 יותר מהמניות ה'טובות'. במדד סחיר ונזיל כמו ה-S&P 500, הסיכוי לכך כנראה לא גבוה.

לכן לא הייתי מגדיר את האסטרטגיה הזו כגידור אלא במקרה הטוב כ-stock picking ממונף. כאמור, היכולת לזהות ולבחור את המניות הטובות לעומת הפחות טובות היא קריטית להצלחת האסטרטגיה.

אחראי על בחירת המניות: אלגוריתם

על רקע הלוגיקה הזו נבחן תעודה שהונפקה לאחרונה ופועלת לפי האסטרטגיה. ג'יי.פי מורגן הוא בנק ההשקעות הראשון שהנפיק תעודה כזו בתחילת חודש יוני השנה - 130/30 Exchange Traded Note (סימול JFT). ספקים נוספים נמצאים בשלבים כאלו ואחרים של הנפקה.

JFT הוא מכשיר פסיבי לכאורה, שעוקב אחרי המדד בעל השם הקצר והקליט First Trust Enhanced 130/30 Large Cap Index Total Return. שמעתם על המדד הזה? אז זהו, שעד השבוע גם אני לא שמעתי עליו. First Trust היא חברה שפיתחה אלגוריתם לבחירת מניות, ומטרתו להגדיר רשימת מניות ללונג ורשימת מניות לשורט, ועל בסיסן להרכיב תיק 130/30. פעם ברבעון מריצים את האלגוריתם ומעדכנים את האינדקס בהתאם.

כעיקרון, כל מדד מבוסס על אלגוריתם כזה או אחר. לדוגמה, האלגוריתם לבחירת מניות מדד ת"א 25 הוא פשוט: פעם בחצי שנה, בחר את 25 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בבורסה בתל אביב. אין שיקול דעת, אין תחזית.

האלגוריתם להגדרת מדד 130/30 הולך צעד אחד הלאה, כי מטרתו לחזות מי יהיו המניות הטובות ביותר ומי יהיו הגרועות ביותר.

מה שקונים בזול עולה בסוף ביוקר

כיצד מתבצע החיזוי? על בסיס מספר אינדיקטורים כמותיים די פשוטים: עליית מחיר המניה ב-3, 6 ו-12 החודשים האחרונים, הגידול במכירות בשנה האחרונה, התשואה על הנכסים, היחס בין השווי בספרים למחיר המניה, והיחס בין התזרים למחיר המניה. פעם ברבעון כאמור, מעודכן המדד על בסיס הנתונים הנ"ל. האם האלגוריתם הזה הוא כלי מספיק טוב לחיזוי, או שאולי נדרש ניתוח קצת יותר מעמיק כדי לבצע stock picking איכותי?

גורם המשיכה הגדול של המכשירים האלו אמור להיות העלות הנמוכה שלהם ביחס לקרנות גידור. אם קרן גידור ממוצעת גובה 2% דמי ניהול ועוד 20% השתתפות ברווחים, הרי שהתעודה של ג'יי.פי מורגן גובה 0.95% בלבד. הספין השיווקי הוא "אסטרטגיית גידור במחיר זול".

אם כבר ללכת על אסטרטגיית Long/Short כדי למתן את תנודתיות רכיב המניות בתיק, אין לי ספק שעדיפה הבחירה בקרן גידור - ולו בגלל שמנהל הקרן לא צריך להמתין שלושה חודשים(!) בשביל לשנות את הפוזיציה שלו, להקטין מינוף וכו'.

השילוב של מכשיר ממונף ו"ניהול" פאסיבי הוא בעיני בעייתי מאוד. לטובת מי שבכל זאת קורץ לו עניין החיסכון בעלות, אזכיר את האימרה הידועה: You pay peanuts - you get monkeys .

הכותב הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט עולה לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עולים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק