גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נציבת תלונות הציבור על שופטים: "לא הצלחתי לצמצם משמעותית את הסחבת"

השופטת בדימוס טובה שטרסברג-כהן: "בלי תוספות מהותיות של כוח-אדם ופיתוח מסיבי של אמצעי הפישור והגישור,יהיה מאוד קשה לטפל בעומס בבתי המשפט ובסחבת של התיקים"

"בלי תוספות מהותיות של כוח-אדם או אמצעים אלטרנטיביים ליישוב סכסוכים, ופיתוח מסיבי של אמצעי הפישור והגישור, לא על-ידי לחץ של שופטים אלא על-ידי הכרה במוסדות האלה כחשובים, יהיה מאוד קשה לטפל בעומס בבתי המשפט ובסחבת של התיקים". במילים אלה מסכמת היום (ב') נציבת תלונות הציבור על שופטים, השופטת בדימוס טובה שטרסברג-כהן, את כהונתה.

במסיבת עיתונאים שכינסה הנציבה היוצאת במשרדי הנציבות בירושלים, היא סקרה את הנושאים המרכזיים שפעלה לקידומם במהלך כהונתה - בין היתר, מבצע חיסול תיקים ישנים מ-1996 ואילך וצמצום הסחבת בבתי המשפט - ואת המלצותיה לעתיד. במקביל, פרסמה את הדו"ח החמישי והאחרון שהגישה לנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ולשר המשפטים, דניאל פרידמן, לקראת פרישתה מתפקידה ב-30 בספטמבר, בתום 5 שנות כהונה.

מהדו"ח עולה כי במחצית הראשונה של שנת 2008 התקבלו בנציבות 543 תלונות, ממוצע של כ-91 תלונות לחודש, מתוכן 45 נמצאו מוצדקות (8%). לדברי הנציבה, הנתונים בדו"ח מצביעים על ירידה במספר ובאחוז התלונות המוצדקות, המשקפת את המשך הירידה ההדרגתית בשנים האחרונות.

"יש מגמת ירידה במספר התלונות שנמצאו מוצדקות. כך לדוגמה, במחצית הראשונה של 2007 עמד אחוז התלונות על התנהגות בלתי ראויה של שופטים על 15% ובמחצית הראשונה של 2008 ירד המספר ל-11%. בתלונות על התנהגות בלתי ראויה של שופטים מחוץ לכס השיפוט עמד שיעור התלונות בשנה שעברה על 9% מסך התלונות, והשנה ירד שיעורן ל-7%". מצד שני, מודה הנציבה, "יש תחומים שזיהינו בהם עלייה. תלונות על התבטאויות בלתי ראויות בפסקי דין, שהיוו בשנה שעברה רק 2.6% מכלל התלונות, הגיעו השנה ל-9%".

רגע לפני שהיא מעבירה את השרביט למבקר המדינה לשעבר, שופט בית המשפט העליון בדימוס אליעזר גולדברג, עושה הנציבה סוג של חשבון-נפש ומודה: לא הצלחתי לצמצם משמעותית את הסחבת. "במה נכשלתי? לא הגעתי להישגים המספיקים בעיניי בנוגע לכיסוי הפיגורים, הסחבת של הדיונים והעיכוב במתן פסקי דין. אמנם כל שנה התקדמנו בהדרגה, והאחוזים הראו כי יש מגמת ירידה ויש שינוי ושיפור, אך הציפיות שלי היו גבוהות יותר. הייתי רוצה להשיג את התוצאות מהר יותר וגם הרבה יותר. בזה לא הצלחתי".

בדו"ח הנציבה לשנת 2007 נמצא, כי כמעט מחצית התלונות המוצדקות היו נגד שופטים שעיכבו החלטות ופסקי דין באופן מוגזם. השנה ירד המספר ל-31%, אך נראה, כי הסחבת היא עדיין הרעה החולה של מערכת המשפט. זו השנה החמישית ששיעור התלונות המוצדקות בקטגוריה זו הוא הגבוה ביותר מבין התלונות שבוררו. לזכותה של הנציבה ייאמר שהיא אינה מאפשרת לשופטים להסתתר תחת התירוץ של העומס הבלתי נסבל, ומבהירה בדו"ח: "למרות הגורמים האובייקטיבים המשפיעים על תופעת העיכובים, אין להשלים עם התופעה ויש לפעול למיזעורה, אם לא למיגורה". במסיבת העיתונאים היום היא אומרת: "לפעמים אנחנו מרגישים שעשינו שני צעדים קדימה וצעד אחורה בעניין הזה".

כשבמהלך מסיבת העיתונאים מוסרים לנציבה היוצאת כי הוועדה לבחירת שופטים אישרה את מינויו של אליעזר גולדברג למחליפה, היא ממהרת לפרגן. "הוא יהיה נציב מצוין, ואני רק מקווה שלא ישכחו אותי תכף בגללו. הוא משפטן מעולה, מצפוני, הגון, רציני, וורקהוליק ויש לו רמה גבוהה מאוד של אתיקה פנימית והתנהגות מוסרית".

שטרסברג-כהן לא תתקשה למצוא עבודה לאחר שכיהנה כשופטת בבית המשפט העליון וכנציבת תלונות הציבור על שופטים. להערכת גורמים במערכת המשפט עם פרישתה היא תשלב בין תחום הבוררות לבין האקדמיה. לדבריה, היא עדיין לא החליטה לאן היא ממשיכה. שטרסברג-כהן: "אני עדיין לא יודעת מה אני רוצה לעשות עם פרישתי, אבל אני יודעת מה אני לא רוצה לעשות. אני לא רוצה לקבל מישרה מלאה שתחייב אותי להיות מחוץ לבית בשנים הבאות. אני לוקחת את הזמן לחשוב מה אני רוצה לעשות בעתיד ואני לוקחת את הסיכון שאני אשכח ולא יוצעו לי תפקידים כפי שמוצעים לי כעת. אף פעם לא הייתי מודאגת מה אעשה בעתיד".

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס