גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקרוסופט מאמצת קוד פתוח - אנשי לינוקס לא מחכים עם זרועות פתוחות

טום רוברטסון, אחראי על התחום במיקרוסופט: "כל עוד תהיה חדשנות בתעשייה, תהיה שיתופיות"

קשה היה להאמין בעבר שתפקיד של "מנהל תחום פלטפורמות", איש שאחראי על נושא הקוד הפתוח וההתממשקות עם טכנולוגיות אחרות, יוכל להתקיים בחברה כמו מיקרוסופט. מדיניות הגן הנעול של ענקית התוכנה בשנים עברו היא ידועה, וקשה היה להאמין שהיא תקים יחידה כזו שתיצור יכולת פעולה הדדית (Interoperability) בין מיקרוסופט וכל מה שהוא לא מיקרוסופט.

אלא שזהו בדיוק תיאור התפקיד של טום רוברטסון, מי שמנהל את נושא ההתממשקות והתקנים הפתוחים במיקרוסופט העולמית. זהו גם תיאור התפקיד של עמית כהן, מי שבעבר ניהל את החדרת גרסת הלינוקס Suse לישראל בחברת נובל, שהצטרף למיקרוסופט ישראל בשנה האחרונה והוא כיום מנהל תחום פלטפורמות.

קשה לשים את האצבע על התזמון המדויק בו עברה מיקרוסופט את הכביש לעולם הקוד הפתוח, או, כפי שהיא מכנה זאת, "התממשקות עם טכנולוגיות זרות". מיקרוסופט טוענת שהיא הייתה שם כמעט מיומה הראשון, אם כי לאחרונה חל שינוי שהאיץ את המגמה.

"מיקרוסופט יצרה את הפלטפורמה של Windows שאפשרה תפעול של קווי מוצרים רבים ואינטגרציה עם מוצרי חומרה, כך שניתן לראות צעד לעבר השיתופיות כבר שם", אומר רוברטסון בראיון בלעדי ל"גלובס", "הצרכים של הלקוחות השתנו באופן דרמטי ב-10 שנים האחרונות והם רוצים לראות יותר התממשקות".

סיינפלד מתגייס

הפתיחות היחסית של מיקרוסופט לשיתופי פעולה עם טכנולוגיות אחרות מגיעה לידי ביטוי גם במסע הפרסום החדש של החברה. הקומיקאי ג'רי סיינפלד, ישתתף במסע הפרסום החדש של החברה, שהכותרת שלו תהיה בסגנון "חלונות, לא קירות" - משחק מילים שכולל התייחסות למערכת ההפעלה של החברה תוך רמיזה ליצירת ממשקים חברתיים או טכנולוגיים.

אפשר לבקר את מדיניות "החלונות" של מיקרוסופט, אבל בטוח שיש למיקרוסופט גישה חדשה לנושא. התחלת ההכרה הפומבית של החברה בצורך לבצע התממשקות עם מוצרים שאינם מבוססים על טכנולוגיות שלה, הייתה במכתב ששלח ביל גייטס, יו"ר החברה, בפברואר 2005. "במשך השנים היו הרבה גישות שנוסו בכדי לספק הטרוגניות של תוכנה", כתב. "אבל הפתרון האפקטיבי הוא התחייבות חזקה להתממשקות - כלומר לתת לכל יישום ומערכת לעשות את מה שהם יודעים הכי טוב ולהסכים על פרוטוקול להחלפת נתונים ביניהן". בכך, פתח גייטס באופן פורמלי את המרוץ.

מהבחינה הלוגית קל לקבל את הטיעון שמיקרוסופט פשוט החליטה לענות על דרישת הלקוחות ולספק יותר אופציות לממשקים בין מוצרים וטכנולוגיות, כפי שהיא טוענת. עדיין, הגישה האינטואיטיבית מקשה על התפיסה הזו. מערכת לינוקס פותחה בתחילת שנות ה-90 כאלטרנטיבה בעיקר למערכת היוניקס. אולם סביב הלינוקס התפתחה תרבות אנטי-מיקרוסופטית מוצהרת, שכוללת כמעט סלידה פיזית מעבודה עם מוצרי החברה בקרב חלק מחברי קהילת הקוד הפתוח.

כך, לראות את נציגי מיקרוסופט מעורבים בארגון ותמיכה באירועי קוד פתוח - בכנסים בעולם וגם בישראל של עמותת המקור, למשל, זה כמעט חילול הקודש. במיקרוסופט יזמו בשנים האחרונות שורה של שיתופי פעולה עם הפצות לינוקס, ובראשה SUSE של נובל, מסוף 2006.

"זה משקף שינוי בגישה של מיקרוסופט, אבל השינוי קרה לאורך זמן", אומר רוברטסון, "אנחנו מבצעים אותו, כי אנחנו מאזינים ללקוחות ולרגולטורים. כך, התקבלה בספטמבר 2007 החלטה של בית המשפט של האיחוד האירופי בנוגע לשיתופיות של מוצרי Windows Server עם מוצרים אחרים. הפנמנו את התפיסה של ההחלטה ההיא ויישמנו את העקרונות במוצרים שהשקנו מאז".

בשם הרגולציה

בשתי הזדמנויות שונות קבעו מערכת המשפט באירופה ובארה"ב כי מיקרוסופט מפירה חוקים של הגבלים עסקיים. שני משפטים התרחשו בין 1998 ל-2004 בארה"ב, ובין 2003 ל-2008 באירופה, וחייבו את מיקרוסופט בקנסות כספיים וגם דרשו ממנה לספק גישה נרחבת יותר למערכות שהיא מפתחת. כפי שאומר רוברטסון, התמריץ של מיקרוסופט כולל גם צורך לענות על דרישות הרגולציה, מה שמכיל בתוכו גם תמריץ כספי. הקנס שקיבלה מיקרוסופט על אי עמידה בדרישות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי הסתכם בפברואר האחרון ב-1.45 מיליארד דולר - מכה לא נעימה אפילו למיקרוסופט.

התפיסה אותה מזכיר רוברטסון מתייחסת לכך שמיקרוסופט הסכימה - אם מרצון ואם בכפייה - לספק גישה יותר פתוחה לתוכנות החברה כך שמשתמשים חיצוניים יוכלו לפתח ממשקים לתוכנות שלה. התוצאה היא מסמך עקרונות בתחום ההתממשקות בין טכנולוגיות, אותו פרסמה החברה בתחילת השנה.

העקרונות של מיקרוסופט כוללים פרסום של APIs (ממשק פיתוח חיצוני למוצרים קיימים) ופרוטוקולים בכלים הבאים: מערכת הויסטה,Windows Server 2008, שרת אקסצ'נג, שרת SQL, אופיס 2007 ושרת ה-SharePoint, וכן מדיניות כוללת של עידוד שימוש ביישומים הללו לצורך פיתוחים מחוץ לחברה.

מעבר לכך, משתפת היום מיקרוסופט פעולה עם חברות כגון Xensource (שנרכשה על-ידי סיטריקס לפני כשנה) וכן עם מפתחת היישומים מבוססי ה-PHP, זנד הישראלית. על הרקע הזה, לא היה מפתיע לראות לאחרונה הערכה שמיקרוסופט עשויה להיות מעוניינת ברכישת זנד, על רקע שיתופי הפעולה בין החברות.

רוברטסון מסרב לקחת חלק במשחק הספקולציות, אבל מוכן לומר: "זה תחום שנצטרך בעתיד. כל עוד תהיה חדשנות ונצטרך לשתף פעולה עם אחרים, תמיד תהיה שאלה של שיתופיות. זה הקו הנכון שמיקרוסופט צריכה ללכת בו".

עם זאת, אסור להתבלבל: זו עדיין מיקרוסופט, שמאמינה יותר מכל בזכויות קניין רוחניעל מוצריה. כל המהלכים שביצעה החברה עד כה לא משנים את העובדה שהיא מעוניינת בפתיחות כלפי רעיונות הקוד הפתוח והממשקים המשותפים, אבל עד גבול מסוים. מיקרוסופט מאפשרת היום שימוש בפטנטים מסוימים שלה בעיקר בתחום התקשורת בין מוצרי התשתית הארגוניים, אבל הדרך לקבל גישה לקוד שמאחורי המוצרים העיקריים שלה עדיין ארוכה, אם בכלל תקרה. *

עוד כתבות

עוצר הוטל על מעון הנשיא / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשי המשמר הלאומי נורו מחוץ לבית הלבן, עוצר הוטל על מעון הנשיא

יריות בוושינגטון: חשוד אחד נעצר אחרי שפתח באש לעבר אנשי המשמר הלאומי • שני הנפגעים הובהלו לבתי חולים, אחד מהם במצב קריטי • היורה הוא אזרח אפגניסטן בן 29, שנכנס לארה"ב ב-2021, ולפי דיווח ב-CNN לא משתף פעולה בחקירה • הנשיא טראמפ נמצא בביתו שבפלורידה ושיתף ברשת החברתית שלו: "החיה שירתה באנשי המשמר הלאומי - תשלם על זה מחיר כבד"

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה