גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקרוסופט מאמצת קוד פתוח - אנשי לינוקס לא מחכים עם זרועות פתוחות

טום רוברטסון, אחראי על התחום במיקרוסופט: "כל עוד תהיה חדשנות בתעשייה, תהיה שיתופיות"

קשה היה להאמין בעבר שתפקיד של "מנהל תחום פלטפורמות", איש שאחראי על נושא הקוד הפתוח וההתממשקות עם טכנולוגיות אחרות, יוכל להתקיים בחברה כמו מיקרוסופט. מדיניות הגן הנעול של ענקית התוכנה בשנים עברו היא ידועה, וקשה היה להאמין שהיא תקים יחידה כזו שתיצור יכולת פעולה הדדית (Interoperability) בין מיקרוסופט וכל מה שהוא לא מיקרוסופט.

אלא שזהו בדיוק תיאור התפקיד של טום רוברטסון, מי שמנהל את נושא ההתממשקות והתקנים הפתוחים במיקרוסופט העולמית. זהו גם תיאור התפקיד של עמית כהן, מי שבעבר ניהל את החדרת גרסת הלינוקס Suse לישראל בחברת נובל, שהצטרף למיקרוסופט ישראל בשנה האחרונה והוא כיום מנהל תחום פלטפורמות.

קשה לשים את האצבע על התזמון המדויק בו עברה מיקרוסופט את הכביש לעולם הקוד הפתוח, או, כפי שהיא מכנה זאת, "התממשקות עם טכנולוגיות זרות". מיקרוסופט טוענת שהיא הייתה שם כמעט מיומה הראשון, אם כי לאחרונה חל שינוי שהאיץ את המגמה.

"מיקרוסופט יצרה את הפלטפורמה של Windows שאפשרה תפעול של קווי מוצרים רבים ואינטגרציה עם מוצרי חומרה, כך שניתן לראות צעד לעבר השיתופיות כבר שם", אומר רוברטסון בראיון בלעדי ל"גלובס", "הצרכים של הלקוחות השתנו באופן דרמטי ב-10 שנים האחרונות והם רוצים לראות יותר התממשקות".

סיינפלד מתגייס

הפתיחות היחסית של מיקרוסופט לשיתופי פעולה עם טכנולוגיות אחרות מגיעה לידי ביטוי גם במסע הפרסום החדש של החברה. הקומיקאי ג'רי סיינפלד, ישתתף במסע הפרסום החדש של החברה, שהכותרת שלו תהיה בסגנון "חלונות, לא קירות" - משחק מילים שכולל התייחסות למערכת ההפעלה של החברה תוך רמיזה ליצירת ממשקים חברתיים או טכנולוגיים.

אפשר לבקר את מדיניות "החלונות" של מיקרוסופט, אבל בטוח שיש למיקרוסופט גישה חדשה לנושא. התחלת ההכרה הפומבית של החברה בצורך לבצע התממשקות עם מוצרים שאינם מבוססים על טכנולוגיות שלה, הייתה במכתב ששלח ביל גייטס, יו"ר החברה, בפברואר 2005. "במשך השנים היו הרבה גישות שנוסו בכדי לספק הטרוגניות של תוכנה", כתב. "אבל הפתרון האפקטיבי הוא התחייבות חזקה להתממשקות - כלומר לתת לכל יישום ומערכת לעשות את מה שהם יודעים הכי טוב ולהסכים על פרוטוקול להחלפת נתונים ביניהן". בכך, פתח גייטס באופן פורמלי את המרוץ.

מהבחינה הלוגית קל לקבל את הטיעון שמיקרוסופט פשוט החליטה לענות על דרישת הלקוחות ולספק יותר אופציות לממשקים בין מוצרים וטכנולוגיות, כפי שהיא טוענת. עדיין, הגישה האינטואיטיבית מקשה על התפיסה הזו. מערכת לינוקס פותחה בתחילת שנות ה-90 כאלטרנטיבה בעיקר למערכת היוניקס. אולם סביב הלינוקס התפתחה תרבות אנטי-מיקרוסופטית מוצהרת, שכוללת כמעט סלידה פיזית מעבודה עם מוצרי החברה בקרב חלק מחברי קהילת הקוד הפתוח.

כך, לראות את נציגי מיקרוסופט מעורבים בארגון ותמיכה באירועי קוד פתוח - בכנסים בעולם וגם בישראל של עמותת המקור, למשל, זה כמעט חילול הקודש. במיקרוסופט יזמו בשנים האחרונות שורה של שיתופי פעולה עם הפצות לינוקס, ובראשה SUSE של נובל, מסוף 2006.

"זה משקף שינוי בגישה של מיקרוסופט, אבל השינוי קרה לאורך זמן", אומר רוברטסון, "אנחנו מבצעים אותו, כי אנחנו מאזינים ללקוחות ולרגולטורים. כך, התקבלה בספטמבר 2007 החלטה של בית המשפט של האיחוד האירופי בנוגע לשיתופיות של מוצרי Windows Server עם מוצרים אחרים. הפנמנו את התפיסה של ההחלטה ההיא ויישמנו את העקרונות במוצרים שהשקנו מאז".

בשם הרגולציה

בשתי הזדמנויות שונות קבעו מערכת המשפט באירופה ובארה"ב כי מיקרוסופט מפירה חוקים של הגבלים עסקיים. שני משפטים התרחשו בין 1998 ל-2004 בארה"ב, ובין 2003 ל-2008 באירופה, וחייבו את מיקרוסופט בקנסות כספיים וגם דרשו ממנה לספק גישה נרחבת יותר למערכות שהיא מפתחת. כפי שאומר רוברטסון, התמריץ של מיקרוסופט כולל גם צורך לענות על דרישות הרגולציה, מה שמכיל בתוכו גם תמריץ כספי. הקנס שקיבלה מיקרוסופט על אי עמידה בדרישות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי הסתכם בפברואר האחרון ב-1.45 מיליארד דולר - מכה לא נעימה אפילו למיקרוסופט.

התפיסה אותה מזכיר רוברטסון מתייחסת לכך שמיקרוסופט הסכימה - אם מרצון ואם בכפייה - לספק גישה יותר פתוחה לתוכנות החברה כך שמשתמשים חיצוניים יוכלו לפתח ממשקים לתוכנות שלה. התוצאה היא מסמך עקרונות בתחום ההתממשקות בין טכנולוגיות, אותו פרסמה החברה בתחילת השנה.

העקרונות של מיקרוסופט כוללים פרסום של APIs (ממשק פיתוח חיצוני למוצרים קיימים) ופרוטוקולים בכלים הבאים: מערכת הויסטה,Windows Server 2008, שרת אקסצ'נג, שרת SQL, אופיס 2007 ושרת ה-SharePoint, וכן מדיניות כוללת של עידוד שימוש ביישומים הללו לצורך פיתוחים מחוץ לחברה.

מעבר לכך, משתפת היום מיקרוסופט פעולה עם חברות כגון Xensource (שנרכשה על-ידי סיטריקס לפני כשנה) וכן עם מפתחת היישומים מבוססי ה-PHP, זנד הישראלית. על הרקע הזה, לא היה מפתיע לראות לאחרונה הערכה שמיקרוסופט עשויה להיות מעוניינת ברכישת זנד, על רקע שיתופי הפעולה בין החברות.

רוברטסון מסרב לקחת חלק במשחק הספקולציות, אבל מוכן לומר: "זה תחום שנצטרך בעתיד. כל עוד תהיה חדשנות ונצטרך לשתף פעולה עם אחרים, תמיד תהיה שאלה של שיתופיות. זה הקו הנכון שמיקרוסופט צריכה ללכת בו".

עם זאת, אסור להתבלבל: זו עדיין מיקרוסופט, שמאמינה יותר מכל בזכויות קניין רוחניעל מוצריה. כל המהלכים שביצעה החברה עד כה לא משנים את העובדה שהיא מעוניינת בפתיחות כלפי רעיונות הקוד הפתוח והממשקים המשותפים, אבל עד גבול מסוים. מיקרוסופט מאפשרת היום שימוש בפטנטים מסוימים שלה בעיקר בתחום התקשורת בין מוצרי התשתית הארגוניים, אבל הדרך לקבל גישה לקוד שמאחורי המוצרים העיקריים שלה עדיין ארוכה, אם בכלל תקרה. *

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי היום במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

יתחרו בעופר ינאי? העבודה החדשה של מנהלי נופר הפורשים

נדב טנא ושחר גרשון מקימים עם בכירים לשעבר באנלייט חברה שתפעל בשוק האנרגיה בארה"ב שצמא לחשמל ● נדב טנא, שמונה ליו"ר, "סטארק פאוור תקדם בשנים הקרובות פרויקטים בהיקפים משמעותיים ותמלא תפקיד מרכזי בפיתוח תשתיות האנרגיה ודיגיטל"

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"