גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיקרוסופט מאמצת קוד פתוח - אנשי לינוקס לא מחכים עם זרועות פתוחות

טום רוברטסון, אחראי על התחום במיקרוסופט: "כל עוד תהיה חדשנות בתעשייה, תהיה שיתופיות"

קשה היה להאמין בעבר שתפקיד של "מנהל תחום פלטפורמות", איש שאחראי על נושא הקוד הפתוח וההתממשקות עם טכנולוגיות אחרות, יוכל להתקיים בחברה כמו מיקרוסופט. מדיניות הגן הנעול של ענקית התוכנה בשנים עברו היא ידועה, וקשה היה להאמין שהיא תקים יחידה כזו שתיצור יכולת פעולה הדדית (Interoperability) בין מיקרוסופט וכל מה שהוא לא מיקרוסופט.

אלא שזהו בדיוק תיאור התפקיד של טום רוברטסון, מי שמנהל את נושא ההתממשקות והתקנים הפתוחים במיקרוסופט העולמית. זהו גם תיאור התפקיד של עמית כהן, מי שבעבר ניהל את החדרת גרסת הלינוקס Suse לישראל בחברת נובל, שהצטרף למיקרוסופט ישראל בשנה האחרונה והוא כיום מנהל תחום פלטפורמות.

קשה לשים את האצבע על התזמון המדויק בו עברה מיקרוסופט את הכביש לעולם הקוד הפתוח, או, כפי שהיא מכנה זאת, "התממשקות עם טכנולוגיות זרות". מיקרוסופט טוענת שהיא הייתה שם כמעט מיומה הראשון, אם כי לאחרונה חל שינוי שהאיץ את המגמה.

"מיקרוסופט יצרה את הפלטפורמה של Windows שאפשרה תפעול של קווי מוצרים רבים ואינטגרציה עם מוצרי חומרה, כך שניתן לראות צעד לעבר השיתופיות כבר שם", אומר רוברטסון בראיון בלעדי ל"גלובס", "הצרכים של הלקוחות השתנו באופן דרמטי ב-10 שנים האחרונות והם רוצים לראות יותר התממשקות".

סיינפלד מתגייס

הפתיחות היחסית של מיקרוסופט לשיתופי פעולה עם טכנולוגיות אחרות מגיעה לידי ביטוי גם במסע הפרסום החדש של החברה. הקומיקאי ג'רי סיינפלד, ישתתף במסע הפרסום החדש של החברה, שהכותרת שלו תהיה בסגנון "חלונות, לא קירות" - משחק מילים שכולל התייחסות למערכת ההפעלה של החברה תוך רמיזה ליצירת ממשקים חברתיים או טכנולוגיים.

אפשר לבקר את מדיניות "החלונות" של מיקרוסופט, אבל בטוח שיש למיקרוסופט גישה חדשה לנושא. התחלת ההכרה הפומבית של החברה בצורך לבצע התממשקות עם מוצרים שאינם מבוססים על טכנולוגיות שלה, הייתה במכתב ששלח ביל גייטס, יו"ר החברה, בפברואר 2005. "במשך השנים היו הרבה גישות שנוסו בכדי לספק הטרוגניות של תוכנה", כתב. "אבל הפתרון האפקטיבי הוא התחייבות חזקה להתממשקות - כלומר לתת לכל יישום ומערכת לעשות את מה שהם יודעים הכי טוב ולהסכים על פרוטוקול להחלפת נתונים ביניהן". בכך, פתח גייטס באופן פורמלי את המרוץ.

מהבחינה הלוגית קל לקבל את הטיעון שמיקרוסופט פשוט החליטה לענות על דרישת הלקוחות ולספק יותר אופציות לממשקים בין מוצרים וטכנולוגיות, כפי שהיא טוענת. עדיין, הגישה האינטואיטיבית מקשה על התפיסה הזו. מערכת לינוקס פותחה בתחילת שנות ה-90 כאלטרנטיבה בעיקר למערכת היוניקס. אולם סביב הלינוקס התפתחה תרבות אנטי-מיקרוסופטית מוצהרת, שכוללת כמעט סלידה פיזית מעבודה עם מוצרי החברה בקרב חלק מחברי קהילת הקוד הפתוח.

כך, לראות את נציגי מיקרוסופט מעורבים בארגון ותמיכה באירועי קוד פתוח - בכנסים בעולם וגם בישראל של עמותת המקור, למשל, זה כמעט חילול הקודש. במיקרוסופט יזמו בשנים האחרונות שורה של שיתופי פעולה עם הפצות לינוקס, ובראשה SUSE של נובל, מסוף 2006.

"זה משקף שינוי בגישה של מיקרוסופט, אבל השינוי קרה לאורך זמן", אומר רוברטסון, "אנחנו מבצעים אותו, כי אנחנו מאזינים ללקוחות ולרגולטורים. כך, התקבלה בספטמבר 2007 החלטה של בית המשפט של האיחוד האירופי בנוגע לשיתופיות של מוצרי Windows Server עם מוצרים אחרים. הפנמנו את התפיסה של ההחלטה ההיא ויישמנו את העקרונות במוצרים שהשקנו מאז".

בשם הרגולציה

בשתי הזדמנויות שונות קבעו מערכת המשפט באירופה ובארה"ב כי מיקרוסופט מפירה חוקים של הגבלים עסקיים. שני משפטים התרחשו בין 1998 ל-2004 בארה"ב, ובין 2003 ל-2008 באירופה, וחייבו את מיקרוסופט בקנסות כספיים וגם דרשו ממנה לספק גישה נרחבת יותר למערכות שהיא מפתחת. כפי שאומר רוברטסון, התמריץ של מיקרוסופט כולל גם צורך לענות על דרישות הרגולציה, מה שמכיל בתוכו גם תמריץ כספי. הקנס שקיבלה מיקרוסופט על אי עמידה בדרישות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי הסתכם בפברואר האחרון ב-1.45 מיליארד דולר - מכה לא נעימה אפילו למיקרוסופט.

התפיסה אותה מזכיר רוברטסון מתייחסת לכך שמיקרוסופט הסכימה - אם מרצון ואם בכפייה - לספק גישה יותר פתוחה לתוכנות החברה כך שמשתמשים חיצוניים יוכלו לפתח ממשקים לתוכנות שלה. התוצאה היא מסמך עקרונות בתחום ההתממשקות בין טכנולוגיות, אותו פרסמה החברה בתחילת השנה.

העקרונות של מיקרוסופט כוללים פרסום של APIs (ממשק פיתוח חיצוני למוצרים קיימים) ופרוטוקולים בכלים הבאים: מערכת הויסטה,Windows Server 2008, שרת אקסצ'נג, שרת SQL, אופיס 2007 ושרת ה-SharePoint, וכן מדיניות כוללת של עידוד שימוש ביישומים הללו לצורך פיתוחים מחוץ לחברה.

מעבר לכך, משתפת היום מיקרוסופט פעולה עם חברות כגון Xensource (שנרכשה על-ידי סיטריקס לפני כשנה) וכן עם מפתחת היישומים מבוססי ה-PHP, זנד הישראלית. על הרקע הזה, לא היה מפתיע לראות לאחרונה הערכה שמיקרוסופט עשויה להיות מעוניינת ברכישת זנד, על רקע שיתופי הפעולה בין החברות.

רוברטסון מסרב לקחת חלק במשחק הספקולציות, אבל מוכן לומר: "זה תחום שנצטרך בעתיד. כל עוד תהיה חדשנות ונצטרך לשתף פעולה עם אחרים, תמיד תהיה שאלה של שיתופיות. זה הקו הנכון שמיקרוסופט צריכה ללכת בו".

עם זאת, אסור להתבלבל: זו עדיין מיקרוסופט, שמאמינה יותר מכל בזכויות קניין רוחניעל מוצריה. כל המהלכים שביצעה החברה עד כה לא משנים את העובדה שהיא מעוניינת בפתיחות כלפי רעיונות הקוד הפתוח והממשקים המשותפים, אבל עד גבול מסוים. מיקרוסופט מאפשרת היום שימוש בפטנטים מסוימים שלה בעיקר בתחום התקשורת בין מוצרי התשתית הארגוניים, אבל הדרך לקבל גישה לקוד שמאחורי המוצרים העיקריים שלה עדיין ארוכה, אם בכלל תקרה. *

עוד כתבות

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

3 שבועות לדדליין לחיזבאללה: גל תקיפות של צה"ל בלבנון

שר החוץ הלבנוני: קיבלנו אזהרות מגורמים ערביים ובין-לאומיים שישראל מתכננת פעולה צבאית נרחבת בלבנון ● ב"עובדה" נחשפו תיעודים של ששת החטופים שנרצחו בשבי ● בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● אתמול דווח כי ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר גואילי

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

מסעדת שף, יקב משפחתי ועץ אשוח: היישוב בגליל שמציע חוויית כריסמס שלמה

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

שמרנות, דשדוש ב-AI ותוכנית ירושה: מאחורי גל העזיבות באפל

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

קובי אלכסנדר / איור: גיל ג'יבלי

הסבלנות השתלמה: קובי אלכסנדר מממש רווח גדול באי.בי.אי

קובי אלכסנדר מכר אתמול 240 אלף ממניות בית ההשקעות אי.בי.אי, בסכום כולל של 66 מיליון שקל ● מניית בית ההשקעות זינקה ב-450% בתוך חמש שנים ● לאחר המימוש ממשיך להחזיק אלכסנדר ב-15.8% ממניות אי.בי.אי

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר