גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנועה לשחרור הכאב

היום כבר ברור שכל מוזיקה או תנועה אנושית סבירה לא ייתכנו בלי שילוב רית'ם ובלוז ובתרגום חופשי - תנועה ונקודת הכאב

1. לזכר ג'רי ווקסלר

בשבוע שעבר הלך לעולמו ג'רי ווקסלר. בן 91 היה במותו. בחייו, ווקסלר היה המיילד הגדול של מוזיקת הנשמה השחורה. ולא פחות מזה - מנהל החשבונות שלה. זה האיש שטבע את המונח - "רית'ם אנד בלוז", ושבשותפות הדוקה עם אחמט ארטגון ועם הזמר והפסנתרן העיוור ריי צ'ארלס, גידל, הישקה טיפח והתעשר כהוגן מהבייבי בייבי בייבי השחור והחדש הזה - "רית'ם אנד בלוז".

אומנם בייבי בייבי, אבל היום זה כבר הרי ברור שכל שיר פופ טוב או תנועה אנושית סבירה כלשהי לא ייתכנו בלי שני המרכיבים ההכרחיים הללו - רית'ם ובלוז. או בתרגום חופשי: תנועה ונקודת הכאב.

2. תנועה

החירות הבסיסית ביותר של האדם מתבטאת בחופש התנועה. העבדות, בעבר, התבטאה בזכות מוזרה שניתנה לאדון לצוות על עבדו מתי ולאן ללכת. היום אנחנו מונעים מפושעים בבתי הסוהר מללכת ולבוא כרצונם. הקצב, אם כן, והריקוד, הם הדרך שבה אנחנו חוגגים את חופש התנועה שלנו.

3. נקודת הכאב

נקודת הכאב, את זה מכיר כל מי שחווה אי פעם טיפול שיאצו טוב, מסאז' מפנק ובעצם כל מי שזכה שמישהו ייגע בגוף שלו באמת, היא אותו מקום תפוס, מנותק, שטח עצוב וחשוך בגוף (או בנפש) שלא מגיעה אליו אינפורמציה. אין אור.

התגובה המיידית, האינסטינקטיבית, כשהמטפל או סתם מישהו טוב מגיע ונוגע בנקודת הכאב היא דווקא - "איי איי איי, פה, פה בדיוק..." כאב נעים. משחרר.

כמו התנועה וחופש התנועה, נקודת הכאב היא דבר הכרחי. למעשה, היא הביטוי הנעלה והמדויק ביותר של הפער בין מה שאנחנו שווים עכשיו לבין מה שהרצון הכי עמוק שבנו משתוקק אליו ותובע מאיתנו להיות. וכמובן שהכל בנוי רבדים רבדים. ושלכל אחד ולכל זמן הנקודה שמתאימה לו - מ-"אוי נתפס לי הגב!" דרך "למה אין לי מספיק חברים לשחק איתם בחופש הגדול" ועד לתהייה - "איך נוכל לחיות כולנו מאושרים לנצח". אבל התהליך הוא אותו תהליך. לעולם המקום המנותק, הכואב והחשוך, זה שאליו לא מגיעה אינפורמציה, הוא הגשר לאינפורמציה חדשה. בגלל זה ההשראות של נקודת הכאב הן סבל נורא. אבל ברגע שהמטפל עלה עליה, חשף אותה, רגע אחרי ה-"איה" המבוהל אנחנו ברוב המקרים נבקש מהמטפל להתעסק איתה עוד.

4. תנועה ונקודת הכאב

את התנועה, הקצב, הרית'ם והאפרו הביאו האמריקנים מהמולדת החופשייה אפריקה. את נקודת הכאב, הבלוז, תקעו להם בנאמנות האדונים הלבנים ששלו אותם משם.

היהודים, אגב, שהגיעו בתחילת המאה הקודמת ממזרח-אירופה, חיו את הרית'ם אנד בלוז במשוואה הפוכה. את נקודת הכאב הם סחבו איתם מארצות החמלניצקי במזוודות כבדות. את החירות ללכת ולבוא כרצונם (הרית'ם) הם מצאו בחברת המהגרים האמריקנית החדשה.

ומה עושה יהודי שקם בבוקר ומגלה ששחררו לו את החבלים מהרגליים? קודם כל מקיף את השכונה בריצה 30 פעמים רצוף בשביל לחגוג את הנס לפני שייגמר. ואחר-כך רץ לעשות כמה שיותר כסף בשביל שיהיה משהו בצד כשהאנשים עם החבלים יבואו בפעם הבאה.

5. בנו של מנקה החלונות

ג'רי ווקסלר נולד ב-1918 בניו-יורק. אביו, מנקה חלונות יהודי מפולין, היגר לארצות-הברית ב-1912 והמשיך לקרצף שם במרץ במים ובסבון את החלונות והחלומות של משרדי העיר החדשה. אשתו, אלזה שפיץ, יהודייה ממוצא יקי, שנאה את משלח ידו הגלותי של בעלה. ואת כל הכסף המדוד שהוא הביא הביתה היא השקיעה בהשכלה של הילד, ג'רי. היא שלחה אותו לקולג' סופר יוקרתי בקנזאס סיטי. אבל הבחור, מה לעשות, העדיף להשתגע בלילות עם כל מיני טיפוסים מפוקפקים, כושים, שניגנו עד מאוחר בלילה ושתו ורקדו ומי יודע מה עוד. אמא יודעת הכל. וג'רי הוחזר הביתה מיד. ונשלח שוב, בגיל מאוחר יותר, להשלים את חוק לימודיו.

הוא קיבל ג'וב בעיתון המיוזיק-ביזנס האמריקני "בילבורד", ואחרי כמה שנים מאוד מצליחות שם, הגיעה אליו הצעה מחברת התקליטים "איילנד" שהתמחתה במוזיקה שחורה. מנהל החברה, אחמט ארטגון, בנו של השגריר הטורקי ופריק מושבע של ג'אז וכדורגל, חיפש מישהו שיכניס קצת היגיון עסקי באהבות שלו. ווקסלר, חשדן ואמביציוזי, אמר - "או שותפות מלאה או כלום".

זה היה ב-1952. "איילנד" הייתה אז חברת תקליטים קטנטנה, ומוזיקת הנשמה האמריקנית השחורה הייתה מונחת סגורה על דוכן המטיפים בכנסיות. ב-15 השנים הבאות, הבן של מנקה החלונות היהודי מפולין ובנו של השגריר הטורקי הלכו יד ביד לגלות אותה לעולם, להפיק אותה, לשווק אותה, להרוויח ממנה המון כסף ולעשות אותה פופולארית כמו שאף אחד מהמוזיקאים שניגנו, כתבו ושרו אותה, לא חלם שתהיה.

6. בנו של השגריר הטורקי

ב-1934 נחקק חוק בממלכה העותומאנית שכל אזרח טורקי חייב שיהיה לו שם משפחה (ולא רק אבו משהו). מוניר, השגריר הטורקי בארצות-הברית, בחר למשפחתו את השם - "ארטגון", שזה אומר - "חי בעתיד מלא תקווה".

איזה שם הא? עם שם כזה אתה מחייב את הבנים שלך לטוס אל קשת האפשרויות המתוחה ביותר או להרגיש דפוקים כל החיים. נסואי ואחמט ארטגון הלכו על האפשרות הראשונה. את ההופעות ה"שחורות" הראשונות שלהם האחים ראו בג'ואיש קומיוניטי סנטר - האולם היחיד בניו-יורק שאיפשר הופעות "מעורבות" בשנות ה-40.

בתקופה ההיא היה טרנד שכזה שמשפחות של מהגרים הקימו חברות תקליטים קטנות. "איילנד" של האחים ארטגון הוקמה בעולם שבו מוזיקה הייתה השקעה לטווח ארוך. נסואי קיבל את מחלקת הג'אז. אחמט שלט על הרית'ם אנד בלוז. הוא היה מוזיקאי מוכשר, מגלה כישרונות מוצלח ומעל לכל - דרימר ברמות ובצבעים שרק באמריקה תופסים על הדף. שנים אחרי תהילת "איילנד" אחמט ארטגון יקים את אימפריית הכדורגל הנוצצת "ניו-יורק קוסמוס", יביא לשם אייקונים כמו פלה ופרנץ בקנבאואר וייסד, לגמרי לבדו, את ליגת הכדורגל האמריקנית הרשמית.

בהרבה מובנים ווקסלר וארטגון השלימו זה את זה. הראשון, וורקוהוליסט שיודע לזהות סצינה מוזיקלית פריפריאלית בהתהוות ("סטאקס רקורדס" בממפיס "פיים סטודיו" באלאבאמה), להתביית על המשאב ולשווק אותו בדיוק בזמן (ועם כל הזכויות בכיס) להמונים. השני היה איש שנהג להסתובב בחליפות בוהקות ולנעוץ עיניים נוצצות באמני החברה שלו, שאהבו אותו מאוד. לד זפלין למשל, אחת התגליות האחרונות של ארטגון, ערכו את קונצרט האיחוד המדובר שלהם בשנה שעברה על מנת למנף קרן צדקה על שמו.

"איילנד" היו אחראים בין השאר גם על ההצלחה של זמר הנשמה ווילסון פיקט והפריצה של ארית'ה פרנקלין. אבל המתנה הכי גדולה, כנראה, של ווקסלר וארטגון ליקום שסביבם הייתה ההחתמה המוקדמת של פסנתרן צעיר ועיוור בן 22 - ריי צ'ארלס.

7. ריי צ'ארלס

צ'ארלס הוא ההחתמה הראשונה והמשמעותית ביותר של ווקסלר וארטגון. בין 1952 ל-1959, הוא הקליט ב"איילנד", תחת פיקוחם הניהולי והמוזיקלי של שני מנהליה, ערמה של שירים שנתפסת היום בצדק כפרק הראשון והמזהיר בסיפורה של מוזיקת הנשמה השחורה.

צ'ארלס היה 100% רית'ם אנד בלוז. 100% תנועה על 100% נקודת הכאב. הכל שחור. ורוטט. הילד, שנולד ב-1930 למשפחה שחורה בג'ורג'יה, איבד את מאור עיניו בגיל שש. בתחילת העשור השני של חייו הוא איבד גם את שני הוריו. אדם שחור עם משקפיים שחורים בלי גב מהבית. ריי צ'ארלס לא לגמרי המציא את סגנון השירה הכל-כך מזוהה שלו. את הכוח המתפרץ והסלסול של מי שמתחנן על חייו או על חיי מישהו אהוב, הוא לקח מהכמרים המטיפים של הכנסייה השחורה, את החספוס והצרידות הוא לקח מהרחוב ואת המתיקות הזו, שאנחנו מייחסים רק למה שלא ניתן לנו לראות, הוא לקח אתם יודעים מאיפה. השירים שצ'ארלס הקליט במהלך שנות ה-50 ב"איילנד", הדרך שבה הוא שר וניגן אותם, ויותר מזה - העובדה שצ'ארלס היה מעין מדיום מודרני שהמוזיקה עוברת דרכו - הפכו במרוצת השנים לגיליון ה"עשה ואל תעשה" המקודש ביותר של סצנת הנשמה השחורה.

8. עיניים עצומות לרווחה

השבוע שיבצתי בתחנת הרדיו שבה אני משדר ארבעה שירים רצופים של ריי צ'ארלס. הצמדתי את האוזניות חזק חזק לראש, הרמתי את הווליום לפול, מדדתי מרחק נכון מהמיקרופון ועצמתי עיניים למשך ארבעה שירים ו-12 דקות. כשפקחתי אותן שוב, ראיתי מעבר לזכוכית השקופה של חדר השידור את כל האנשים בתחנה, רוקדים בטירוף ומסמנים לי וי שמח.

כיף גדול לראות אנשים נהנים מהמוזיקה שאתה עושה או משדר. אבל המוזיקה באמת עוברת דרכך דווקא במצב של עיניים עצומות. של חושך. ריק. אינסוף. במובן זה, המוזיקאים בפרט והאנשים בכלל, רוכבים כל החיים על המטוטלת הזו שנעה בין הזמן "העצום" שבו עוברת דרכנו המוזיקה לבין הזמן שבו אנחנו פוקחים עיניים לבדוק אם ה"קהל" נהנה. אנחנו ממצמצמים. ריי צארלס היה נותן הכל בשביל למצמץ. אבל המוזיקה לפחות עברה דרכו ב-100%.

כנראה שהמוזיקה הפופולארית הייתה צריכה פסנתרן עיוור שילמד אותה לעצום מידי פעם את העיניים ולתת לעוצמה שלה לעבור. *

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק