גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעה: רוקדים עם מתחזים - עסק חדש מספק חברים פיקטיביים בתשלום שיעשו שמח על רחבת הריקודים בחתונה

אין לכם חברים? מה הבעיה, תקנו ; ומה קורה אם שואלים את "המתחזים" לאיזה צד הם שייכים? גם לזה יש פתרונים

חבריו הקרובים של אייל, שהוזמנו להשתתף בליל כלולותיו שנערך ביוני האחרון בגן אירועים במרכז הארץ, תהו בקול רם מיהו החבר המשולהב יתר על המידה, זה הנושא את החתן המאושר על כתפיו, תוך כדי פיזוז יציב על הרחבה לצלילי השיר "אז מה" של מרגלית צנעני. אותו חבר מסתורי לא היה נוכח במסיבת הרווקים שנערכה יממה קודם לכן, וגם פשפוש במעמקי הזיכרון לא הוביל את החברים לתשובה רצויה. בתום השיר שהתנגן ברקע, ערך אחד החברים בירור עם אחות הכלה. לדברי הנוכחים, הממצאים היו מביכים. "הוא רקדן מקצועי", סיפרה האחות בגאווה לא מבוטלת. "רצינו שיהיה שמח, פחדנו שהחבר'ה הצעירים יהיו יבשים. ושלא יבואו הרבה. אימא שלי שמעה שיש רקדנים אקטיביים, ביררנו והבאנו ארבעה".

המונח הרשמי הוא "רקדנים סמויים". כאלה שמתחזים לחברים או לאורחים מן המניין, יושבים בשולחנות ואוכלים, וכשמגיע הזמן לרקוד, הם קמים, רוקדים ומרקידים. משיחות עם אנשי מקצוע בענף החתונות ועם בעלי חברות אשר מציעות כשירות את מצג השווא, עולה כי ברוב המקרים לבני הזוג כלל לא מפריע שחלק מתקציב החתונה מופנה לתשלום עבור אנשים שיתחזו לחברים שלהם. להפך. בני הזוג לא חשים מבוכה, מה גם ששכיחותה של התופעה בשנים האחרונות ממעיטה את הבושה.

מבחינת הזוג הטרי המוכן לשלם עבור חברים מדומים, כל עוד הדבר נשמר בחדרי חדרים והתמונה על רחבת הריקודים מחמיאה, מדובר בעסקה המשתלמת לשני הצדדים.

רקדנים עם אינטליגנציה רגשית גבוהה

שמוליק גולדברנר, הבעלים של חברת "שמוליקים", חברה המתמחה בסוג כזה של שירות ומעסיקה כ-15 חברים להשכיר, מנסה לתקן את הרושם. גולדברנר: "המינוח 'רקדנים סמויים' לאו דווקא מייצג רקדנים שמתחבאים. אלא כאלה שמתלבשים כאורחים, שההתנהלות שלהם נעימה וסולידית. התפקיד שלהם הוא להניע את הקהל ולסחוף אותו יותר. זה מה שעומד בראש מעיינינו כחברה".

גולדברנר מספר כי החברה בבעלותו הינה היחידה המספקת את שירותי הרקדנים הסמויים לעשירון ולאלפיון העליון. כהמחשה, גולדברנר שולף אלבום תמונות עב כרס ובו דמויות מוכרות מאוד מהמגזר העסקי והפוליטי.

באחת התמונות מופיעה רעייתו לשעבר של דמות פוליטית בכירה, כשהיא מונעת בחדווה ובביטחון על-ידי רקדן צעיר וחטוב. גולדברנר: "האירוע היה זמן קצר אחרי הפרידה שלה מבעלה, והיינו צריכים להיות מאוד רגישים כדי לגרום לה לרקוד. צריך בשביל זה הרבה אינטליגנציה רגשית. זה הדבר הכי חשוב בתחום שלנו".

* מה קשורה אינטליגנציה רגשית? הלא המטרה היא לדמות מצב של שמחה טבעית.

"אינטליגנציה רגשית זה כל הסיפור. זה אומר לעבוד עם הראש, עם הלב, פחות פיזית. לדעת איך לחבר בין אנשים, איך לפנק בן אדם. הרקדנים חייבים להיות ברמה גבוהה. לדעת לנהל שיחה, זה לא שוק בשר. צריך רגישות כדי להקים אנשים לרקוד. יש טריקים קטנים, סודות מקצועיים. גם אם הפרגית שאכלה אורחת בת 50 הייתה מזעזעת, אחרי שאתה מרקיד אותה, היא תזכור את הפרגית כמנה הכי טעימה שהיא אי פעם אכלה".

הקאדר של "שמוליקים" נחלק שווה בשווה כמעט בין רקדנים לרקדניות. לדבריו, "אלה אנשים על רמה. יש סטודנטים, יש מורה לחינוך גופני בחינוך המיוחד, יש רקדנית שביום עובדת בחברה סלולארית, יש רקדן שהוא במקצועו בנקאי. אני מחזיק מצטייני דיקן במשפטים, אנשים שהם מבריקים מבחינה אינטלקטואלית. מה הפרמטרים? מראה, חומר אנושי, ויכולת ריקוד".

הרקדן איתי ארז, בעל ותק של 9 שנים בתעשיית הרקדנים הסמויים, מפרט את תמצית רזי המקצוע. ארז: "באירוע של תימנים לא אקח איתי רקדנית רוסייה. צריך לראות מה סוג האוכלוסייה. אנחנו מראיינים קודם את בני הזוג. בודקים מה הם דורשים ומה לא. יש לנו סטודיו לריקוד, הלקוחות רואים את הרקדנים ובוחרים בעצמם".

* מהי הסיבה המרכזית לדעתך להזמנה של רקדנים סמויים?

"כשאין לזוג חברים צעירים שיכולים למלא רחבה. ההצלחה של האירוע נמדדת ברחבת הריקודים. זוגות יודעים את זה, הם מדמיינים מראש כמה הולכים למלא את הרחבה".

* זה לא קשור בדרך-כלל לטיב המוזיקה?

"זה מאוד משתנה כשזה מגיע לגיל של המתחתנים. זוג שעובר את גיל ה-30, רוב החברים שלהם כבר נשואים, כבר לא משתוללים ומשתכרים. אנחנו עושים המולה, רעש חיובי".

* כשאורחים חושדים בכם שאתם מתחזים, מה אתם עונים במצב כזה?

"ממציאים סיפור כיסוי. למשל, שאלה ואלה בני דודים מדרגה רביעית".

* הזוג מגיע עם דרישות מוכנות מבעוד מועד?

"כן. יש שלא רוצים ריקוד של 'רכבות'. או שדורשים ריקוד בשורות. הרקדנים שלנו כולם מדריכי ריקודים, אז קל לזרום איתם".

* מי בדרך-כלל יוזם את הפנייה? בני הזוג או המשפחה המודאגת?

"כמעט תמיד הכלה היא זו שמזמינה, במקרים אחרים אם הכלה. נדיר שיעשה זאת החתן. לפעמים החתן והכלה לא יודעים. ההורים של הכלה מזמינים בלי לגלות להם".

מוכרחים להיות שמח

התופעה, אומרים בצער העוסקים בסחר במתחזים, הפכה לאחרונה כה נפוצה, עד כי לא רק שבתי-ספר לריקוד מציעים את השירות, אלא גם צעירים אחרי צבא שהיכולות שלהם מסתכמת בלעשות שמח. כי בכל זאת, לא צריך לדעת לרקוד, כמו שצריך לדעת להרקיד. "אני לא יכולה לדייק, אבל בהערכה שלי, בשנתיים האחרונות על כל 20 חתונות, יש לפחות חתונה אחת עם רקדנים סמויים", אומרת צלמת חתונות, המופתעת מחדש בכל פעם בה מבקש הזוג להצטלם עם הרקדנים הסמויים. איך יודעים שמדובר בסמויים? לדבריה את חלקם היא כבר מכירה, ואת אלה שהיא לא מכירה, היא מזהה לפי מידת האמביציה על הרחבה, כמו גם בין השולחנות. "ראית פעם בחור בן 22 שמתחנן בפני איזו סבתא שתבוא לרקוד איתו? זה בטח לא טבעי".

כיוון שהנוכחות היא מילת המפתח, ולא התמקצעות, נניח, בריקוד הפסדובלה, מצב תחרותי שכזה עשוי לגרום לשחיקה בשכר הרקדנים. מחירי השוק כיום נעים בין 600 שקל ל-1,200 שקל לרקדן, כאשר המינימום הוא שלושה רקדנים באירוע. "מומלץ רקדן אחד על כל 60 איש", אומר ארז. "600 מוזמנים - שמונה רקדנים. מחיר לרקדן - 690 שקל, 4 רקדנים ומעלה - 590 שקל".

הרקדנים הסמויים, הוא אומר, ישמחו להרקיד את המשתתפים לא רק בחתונות, אלא גם באירועי חברה בעלת מועסקים מאופקים בדרך-כלל, כמו משרד רואי חשבון.

גולדברנר מספר שהוא גובה יותר, ומציין כי כדי לבלוט בשוק, צריך קשרים. כמו למשל, "מפיקי האירועים של האלפיון העליון והעשירון העליון. אני גם עובד קבוע עם פוד-ארט, פול אסנהיים, חוות רונית, טראסק, סטואה, הבאר של סבא". גולדברנר טוען בתוקף שהוא המציא את הענף, על כן שמור לו יתרון. גולדברנר: "זה התחיל מצורך של קהל מסוים שמאס בגרנדיוזיות ובנוצצים של להקות פרחיות כמו שהיו פה לפני עשר שנים. הייתי רוקד באירועים שכונתיים עם תלבושת מזעזעת. עליתי על העניין של ללבוש בגדים כאורח. המחשבה שזו התחזות לא הטרידה אותי. רציתי לסחוף אורחים כאורח. קייטרינג פוד-ארט הביא לנו את הלקוח הראשון שלנו. כמוביל שוק, הוא הכניס אותנו לחתונות ענקיות. מאז, הכל היסטוריה".

אנחנו מתפרנסים מרגש

* אתה למעשה משמש מעין קרש הצלה?

"להיות קרש הצלה זה לא העיקר. רוב הלקוחות רוצים לשדרג את האירוע. לא אוהבים להרגיש שמצילים אותם. אני אף פעם לא אומר ללקוחות - אני הולך להציל לכם את האירוע. אני מתפרנס מרגש. כאשר בחור בן 25 עושה גוד טיים למישהי שיושבת לבד בשולחן ושבכלל לא חולמת שיזמינו אותה לרקוד, תהיה בטוח שהיא התרגשה, ושהיא לא שוכחת".

עדי פורת-תבור, שותפה בחברת "simcha in israel", חברה להפקת חתונות ואירועים, בעיקר ליהודים מחו"ל שמגיעים להתחתן בישראל, נתקלה לא אחת בבקשות של בני הזוג ונציגי המשפחות לשילוב רקדנים סמויים בחתונה.

הסיבות, היא אומרת, דומות בחלק ניכר מהמקרים: לדבריה, לרוב מדובר בחשש מפני מצוקת חברים או מיעוט מוזמנים צעירים, דבר הבא לידי ביטוי ברחבת ריקודים דלילה. פורת-תבור: "יש זוגות שאין להם מספיק חברים, או שהם רוצים שואו שלא יישכח. יש כאלה שמזמינים חברים שכבר שנים לא נמצאים איתם בקשר, שהסיבה היחידה שמזמינים אותם היא כדי שיהיו קישוט. אבל פה גם הפרדוקס: אותם מוזמנים לא מרגישים מחויבים כמו חברים קרובים, והדבר מתבטא בסכום שעל הצ'ק, שלפעמים הוא נמוך יותר מעלות המנה. וזה גם לא מבטיח שאותם חברים לשעבר ירגישו צורך להישאר על הרחבה כל הערב. אז יוצא שהרבה יותר משתלם להזמין כמה רקדנים בתשלום, ככה גם התמורה מובטחת".

ולמרות זאת, פורת-תבור מתעקשת שלא לכלול בסל השירותים שלה את המוצר: "בעיניי זה עובר את גבול הטעם הטוב. גם לא נעים להציע דבר כזה. לשמחתי רוב הלקוחות שלנו באים מחו"ל, והם מעדיפים חתונות סולידיות יותר, אז הבקשות האלה קיימות, אבל לא יותר מדי. לא בכמות של חתונות של ישראלים שמתחתנים בישראל".

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים