גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' יחיעם ימיני מדגדג את פיל מדעי הסביבה

לקרן וולף המעניקה פרסים למדענים, נוספו השנה שני פרסים בתחום מדעי הסביבה התורם

כדי להסביר את הלך המחשבה שלו, הולך פרופ' יחיעם ימיני 220 שנה אחורה, אל תיאוריה של הכומר הכלכלן תומס מלתוס שפורסמה בשנת 1798 והתפרסמה בשם "על עקרון האוכלוסייה". מלתוס גילה חוק טבע שעל-פיו אוכלוסיית העולם גדלה בטור הנדסי, בעוד שאמצעי המחיה גדלים בטור ליניארי-חשבוני. כלומר, המשאבים של כדור הארץ הולכים ואוזלים בעוד האוכלוסייה גדלה באופן בלתי מבוקר והתוצאה ברורה.

210 שנים אחרי כן, זה בדיוק מה שמדאיג את ימיני. ימיני הוא פרופסור למדעי המחשב, מתגורר בניו-יורק וחבר בסגל ההוראה של אוניברסיטת קולומביה, שם הוא מוביל מחקר בתחום טכנולוגיות הרשת במעבדה שהקים. הוא גם יזם סדרתי של חברות טכנולוגיה, שהמפורסמת בהן היא קומברס טכנולוג'י. ימיני היה אחד ממייסדי החברה - תחת השם אפרת - לצידו של גיסו, קובי אלכסנדר, אחיה של ד"ר שאולה ימיני - אז, אשתו של ימיני.

ימיני אינו מוכן לדבר על רעייתו לשעבר, ולא על אחיה שנמלט לנמיביה או על גורל החברה שהקים יחד עימם. אבל הוא כן מוכן לדבר בראיון בלעדי ל"גלובס" על מה שהוא רואה כהשקעה במיזם חדש: במקביל לעיסוק המסורתי שלו במיזמי טכנולוגיה, הוא מעניק פרסים למדענים צעירים שמפתחים טכנולוגיות מבטיחות בתחום האקולוגי.

הפרסים שלו ניתנים במסגרת קרן וולף, שפועלת מ-1978 ומעניקה פרסים למדענים צעירים. השנה ניתנו לראשונה במסגרת הקרן שני פרסים בתחומי מדעי הסביבה, אותם תרם ימיני. לא מדובר בסכומי עתק: שני פרסים של 10,000 דולר כל אחד, אבל ימיני רואה בכך יותר מכסף. "אני אוהב את המעבר הדו כיווני בין אקדמיה לתעשייה, מכיוון שזו הצורה שבה המחקר האקדמי יכול להשפיע על העולם", הוא מסביר.

העיקרון שמנחה את ימיני הוא חיפוש דרך לייעל את השימוש במשאבי הטבע מבלי לפגוע במחזור הטבע. "מה שמלתוס לא חזה הוא שהמהפכה התעשייתית תדחה את הקץ, כי היא תאפשר את פיזור האוכלוסייה למקומות שבהם יש משאבים, וכך תאפשר ניצול יעיל יותר שלהם", הוא אומר ומפרט: "קצב גידול האוכלוסייה היום הוא בערך פי 10 ממה שהיה לפני 200 שנה, אבל קצב גידול המשאבים המיוצרים מתקרב לנקודה בסקאלה שבה אנחנו מתחילים להשפיע על מחזור הטבע".

להתערב במחזור הטבע

לדבריו, "כשאנחנו משפיעים על דבר אחד, נוצר אפקט דומינו: פליטות פחמן דו-חמצני משפיעות על התנהגות המים, מה שמוביל לאסונות ולאבידות בגוף ובנפש. כפי שהמהפכה התעשייתית יצרה פיתוחים מדעיים מדהימים וטכנולוגיות חדשות, אנחנו זקוקים לפיתוחים מדעיים משמעותיים כדי שייווצרו מקורות חליפיים לאנרגיה, שיטות לייצור יעיל יותר של מים ושימוש יעיל במשאבי הטבע מבלי לפגוע בתהליכי המיחזור".

לאיזו רמה של יעילות אנחנו צריכים לשאוף?

"אנרגיית השמש מגיעה למקורות שונים דרך התא החי ויש תאים שיודעים להשתמש ביותר מ-60% מהאנרגיה לטובת תהליכים פנימיים, כמו בצמחים. היעילות שלנו בניצול השמש נמוכה בהרבה. יש מקום לחשוב שביום מן הימים תהיה לנו ליד הבית סוללה - מעין חבית מלאה בבקטריות - שתדע לנצל ביעילות את אנרגיית השמש, אולי על-ידי סוכרים, והיא תוכל לספק לנו את כל צורכי האנרגיה הביתיים. ויש כבר כמה התחלות בנושא, כמו סוללות מיקרו-ביולוגיות. לסוני יש סוללות כאלה שמניעות צעצועים. אלה התחלות צנועות שיכולות לצמוח, אבל לשם כך דרוש מחקר מדעי.

"החלטתי לנסות לדגדג את הפיל, ולעזור בדרכי לכך שייווצרו קפיצות דרך מדעיות מהותיות. רק קפיצות דרך מדעיות כאלה יצליחו לקדם אותנו ליעד של המשך החיים באיכות גבוהה תוך שמירה על כדור הארץ".

גם לימיני ברור שלדגדג את הפיל זה לא מספיק והוא שואף לעודד קפיצות דרך מדעיות בתחום האקולוג. הוא סבור שתנאי ראשון והכרחי לקפיצת דרך מדעית הוא שממשלות ישקיעו תקציבים משמעותיים במחקר מכוון. "ממשלות משקיעות הרבה במחקר הסרטן, למשל, והדבר הביא לקפיצות דרך משמעותיות בתחום. כך קרה גם בתוכניות חלל, שדרכן נוצרו הרבה טכנולוגיות אחרות. אין מאמץ ממשלתי מכוון כזה לתחום הטכנולוגיות הסביבתיות - העולם הפדרלי עוד לא בנה תשתית כדי שהמחקרים יבוצעו", הוא אומר.

לטענתו, יש הבדל עצום בסדרי הגודל של ההשקעות השנתיות בסרטן, חלל, או אנרגיה אטומית לעומת מחקר מדעי-טכנולוגי בנושאים סביבתיים. "בשנות ה-90 קבוצה של ביולוגים העלתה את האפשרות שניתן לפצח את הגנום. הגופים שבדרך-כלל מממנים פרויקטים מהסוג הזה לא הסכימו לתמוך במחקר הזה והפנו את הכסף למטרות אחרות. דווקא משרד האנרגיה בבריטניה הסכים לתמוך בנושא וזה איפשר קפיצת דרך חשובה מאוד. ואז זה קרה, וכולנו נהנים מפירות אותה פריצת דרך. המחקר חייב להיות מכוון", הוא טוען.

התערבות לצורכי פיתוח מדעי

ואם הממשלות לא עושות די בהקצאות תקציבים ייעודיים, ימיני מנסה לתת סכום מסוים בעצמו כדי לקדם את תחום מדעי הסביבה. ככלל, הפרסים שהקרן מחלקת נחשבים ליוקרתיים - והם נחשבים למקום השני בעולם אחרי פרס הנובל. למרות הילת היוקרה, יש הבדל גדול בתקציב: בפרס נובל מועסקים עשרות אנשים והפרויקט נשען על כסף גדול, בעוד שבפרס וולף מדובר במעט אנשים ובהון צנוע - 14 מיליון דולר בלבד, שמתוכם ניתן להשתמש רק ברווחים (התשואות על ההון המושגות באמצעות השקעה או ריביות מפקדונות) לחלוקת פרסים וכיסוי הוצאות הקרן.

הקרן מעניקה פרסים בשני סדרי גודל: האחד, הוא פרס קרן וולף למדעים שעומד על 100 אלף דולר לכל מדען. השני, הוא פרס למדענים צעירים בארץ בתחומי מדע שונים בסך של 10,000 דולר - או פחות. שניים כאלה תרם כאמור ימיני.

הסטטיסטיקה היא מרשימה למדי: רבע מחתני פרס קרן וולף זכו בהמשך בפרס נובל. "לפני כמה שבועות הענקתי פרסים במדעי הסביבה בפעם הראשונה, תחום שלא היה קודם בקרן. בבחירת הזוכים אני לא מעורב, יש ועדה של הקרן שזה תפקידה", הוא אומר. "את הפרסים הענקתי לשני מדענים צעירים שמייצגים בדיוק את מה שאנחנו רוצים שיקרה".

זוכה אחת היא ד"ר עינת צחורי-פיין מהמרכז הוולקני, מרכז מחקרי שממומן בכספים ממשלתיים, "וזו דווקא דוגמה טובה לתמיכה ממשלתית במחקר", הוא אומר. המחקר שלה נוגע להדברת מזיקים מבלי לפגוע בשרשרת המזון של הטבע.

הפרס השני ניתן לד"ר אבנר רוטשילד מהטכניון. הוא עוסק בהפרדת המרכיבים של דו-תחמוצת-הפחמן, כלומר בהפרדת החמצן מחד-תחמוצת-הפחמן, כדי לשחרר אותו בחזרה לאטמוספרה ולמחזר את חד-תחמוצת-הפחמן לאנרגיה. "התהליך שרוטשילד פיתח מאפשר הפחתה משמעותית של רמת הטמפרטורה הנדרשת, וזה הערך המוסף שלו. זו דוגמה לאיך ניתן באמצעים לא אורגניים להשתמש ביעילות באנרגיית השמש וליצור דלק אלטרנטיבי. שני המחקרים מראים איך מחקר אקדמי בסיסי יכול להפרות תעשייה שלמה", מסביר ימיני. *

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם