גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזמיני המידע בפרשת הסוס הטרויאני לא יועמדו לדין למרות שהופללו ע"י אחד החוקרים

הפרקליטות: ריגול עסקי כשלעצמו אינו אסור אלא הוא חלק מעיקרון התחרות החופשית ; בעקבות החלטת הפרקליטות, רק החוקרים הפרטיים בפרשה ומפתחי תוכנת הריגול הועמדו לדין ונידונו למאסר בפועל

הפרקליטות החליטה שלא להעמיד לדין את רוב אנשי העסקים שהזמינו את הריגול העסקי אצל מתחריהם בפרשת "הסוס הטרויאני" - וזאת למרות שאחד החוקרים הפרטיים הפליל אותם, והעיד שידעו כי המידע שהזמינו על המתחרים מושג באמצעות תוכנת הריגול שהוחדרה למחשביהם.

בכך חמקו מאחריות הגורמים העסקיים שהזמינו מידע על מתחריהם ממשרדי החקירות צביקה קרוכמל ובללי-פילוסוף. ל"גלובס" נודע כי הפרקליטות טרם החליטה לגבי כ-10 הגופים שהזמינו מידע ממשרד החקירות השלישי בפרשה, "מודיעין אזרחי", ובראשם yes, פלאפון, אגד ו"מאיר" חברה למכוניות ומשאיות, אך ההכרעה היא שגם הם לא יועמדו לדין.

למעשה רק החוקרים הפרטיים ומפתחי תוכנת הריגול נתנו את הדין על מעשיהם. סמוך לאחר התפוצצות הפרשה, העריך "גלובס" כי הפרקליטות תתקשה עד מאוד בהוכחת הידיעה של מזמיני המידע.

החוקר הפרטי אלכס ויינשטיין, שהיה מומחה המחשבים במשרד החקירות צביקה קרוכמל, הודה במסגרת הסדר טיעון בחדירה ל-27 מחשבים באמצעות תוכנת הסוס הטרויאני והוצאת מידע עסקי ואישי מהם, ובניסיון לחדור למחשבים נוספים.

ויינשטיין הורשע בעבירות שונות ובמסגרת דיון שהתקיים היום בבית המשפט המחוזי מרכז בעניינו, חשף ראש צוות התביעה, עו"ד חיים ויסמונסקי מפרקליטות מחוז תל-אביב, שלאחר הרשעתו פנה ויינשטיין למשטרה ומסר עדויות שהפלילו מספר חשודים ממעגל מזמיני הריגול העסקי. ויינשטיין, שעונשו טרם נגזר, טען כי הם ידעו שהחומרים שהוא מספק להם מושג באמצעות חדירה למחשבי החברה המתחרה.

החוקרים המופתעים התייעצו עם הפרקליטות והוחלט לבצע השלמות חקירה נוספות, ובהן עריכת חיפושים, חקירות נוספות של החשודים ועריכת עימותים בינם לבין ויינשטיין. למרות שהמשטרה הצליחה לחשוף את זהותם של רוב המזמינים (שבמסמכים שנתפסו במשרדי החקירות הוצפנה באמצעות שמות קוד), לאחר ניתוח חומר החקירה בתיק (כ-200 ארגזים) הוחלט בפרקליטות שלא להעמיד את המזמינים לדין.

עדות נגועה

בפרקליטות מציינים כי ריגול עסקי כשלעצמו אינו אסור, אלא הוא חלק מעיקרון התחרות החופשית. לכן, עצם הפנייה של המזמינים למשרדי חקירות פרטיות לצרכי איסוף מידע על מתחריהם אינו מהווה עבירה פלילית.

לגבי חלק מהמזמינים, אומרים בפרקליטות, הוכח באופן פוזיטיבי שלא היתה להם ולא צריכה היתה להיות להם כל מודעות לגבי האופן בו הושגו החומרים ממתחריהם, ולכן התיק נגדם נסגר מחוסר אשמה. נגד מזמינים אחרים עמדה אמנם עדותו המפלילה המאוחרת של ויינשטיין, אולם לעדות לא היתה כל תמיכה או סיוע, ומאידך משקלה מופחת משום שהיא "נגועה" על פניו באינטרס מובהק של ויינשטיין להקלה בעונשו, לנוכח שיתוף הפעולה מצידו.

לכן, מסבירים בפרקליטות, הם נאלצו להגיע למסקנה שאין בעדות מאוחרת זו, העומדת בסתירה לדברים שאמר ויינשטיין בחקירותיו הראשונות במשטרה כשנעצר (שהמזמינים לא ידעו כיצד מושג המידע) כדי להספיק לכתבי אישום. כן נסגר התיק נגד 10 מעובדי משרדי החקירות.

חוסר ראיות או חוסר אשמה

20 מזמיני המידע שהתיק נגדם נסגר מחוסר ראיות: דני טרגן, מנכ"ל חברת תמי 4, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד חברות מתחרות בתחום מערכות מי שתייה ומסנני מים; עו"ד יעקב לירז, פרקליטה של אוולין דואק, שעבד מול צבי מנולוביץ' ממשרד החקירות "מטרה" (שהורשע בהזמנת מידע שהושג באמצעות הסוס הטרויאני), כדי לרגל אחר בן-זוגה לשעבר, איש העסקים רוני דואק; טוביה ליבנה וישראל שי, שני בכירי שב"כ לשעבר ובעלי חברת החקירות והאבטחה סיטל בינלאומי, שנחשדו בהזמנת ריגול עבור לקוחותיהם.

מחוסר ראיות נסגר גם התיק נגד איתן שירוני, לשעבר קב"ט חברת אמדוקס, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד עיתונאית "גלובס", גתית פנקס, לצורך איתור מדליף בחברה; והתיק נגד אולגה וינוקורוב, מנכ"לית סיגמה ספנות העוסקת בשירותי הובלה ימית וחכירה של אוניות.

מחוסר אשמה נסגרו התיקים נגד פרדי רובינסון, בעל השליטה במילומור הבורסאית, ושמעון הייבלום שהיה אז מנכ"ל רסידו מקבוצת מילומור (וכיום מנכ"ל פסגות מימון ופקטורינג), שנחשדו בהזמנת חדירה למחשבו של איש העסקים קובי מימון; ישראל יניב וזאב שטיין, המנכ"ל והמשנה למנכ"ל דור אנרגיה, שנחשדו בהזמנת החדירה למחשבי מתחרות בשוק הדלק; בועז דקל, מנכ"ל ומייסד משותף בקבוצת בר הפצה; צביקה אלעד ויצחק זילברשטיין, המנכ"ל ומנהל הכספים של חברת ש.י.ר.ן (מפעילת השקליות בבסיסי צה"ל), שנחשדו בהזמנת חדירה למחשבי חברת ביסטופ המתחרה.

מחוסר אשמה נסגרו גם התיקים נגד גיא גרינברג, בעל השליטה בקבוצת גילון, ואיריס בכר-צידון, מנהלת משאבי אנוש בקבוצה; עופר רייכמן, לשעבר ראש תחום המודיעין העסקי בסלקום, שנחשד בהזמנת ריגול עסקי נגד פלאפון ואורנג'; האחים ליאור, עמית וגלעד בר, בעלי חברת מ. בר תחזוקה; ש' פ', שהזמין מידע נגד אשתו במסגרת סכסוך גירושין.

מאסר וקנסות לחוקרים הפרטיים

יצויין כי מפתחי שיטת הסוס הטרויאני, רות ומיכאל האפרתי, נידונו לארבע שנות מאסר ושנתיים מאסר בהתאמה.

החוקרים הפרטיים אליעזר פילוסוף, ניב חי וצבי קרוכמל נידנו למאסר בפועל של 15 חודשים, 22 ו-32 בהתאמה.

על החוקרים הפרטיים ממשרד "מודיעין אזרחי חקירות", אסף זלוטובסקי, חיים זיסמן, ורוני ברהום הוטלו עונשי מאסר בפועל של: 19 חודשים, 8 ו-9 בהתאמה.

בנוסף הוטלו על החוקרים הפרטיים קנסות בסך עשרות אלפי שקלים ורישיונם לשמש כחוקרים או להחזיק במשרד חקירות נשלל לצמיתות או לתקופה מוגבלת.

לא מצאו אקדח מעשן / פרשנות

הסיבה המרכזית לאי-העמדתם לדין של מזמיני המידע בפרשת "הסוס הטרויאני" היא היעדר "אקדח מעשן". המשטרה לא מצאה אצל המזמינים קבצי מחשב או חומרי גלם כמו צילומי מסך ולוגים של הקלדת מקלדת, שלגביהם כל אדם מבין שהושגו רק באמצעות חדירה למחשב.

בפרקליטות ניסו לבדוק איזה מידע הועבר בפועל למזמינים והאם החוקרים אמרו להם כיצד הוא הושג. בשלב החקירה הסמויה, המשטרה כלל לא ידעה מיהם מזמיני המידע. זהותם נחשפה רק לאחר התפוצצות הפרשה, כך שאם היה מידע גולמי בידי מזמיני המידע, היתה בידם שהות מספקת להשמידו.

בפני הפרקליטות עמדו מכשולים רבים בדרך להוכחת "עצימת עיניים" של המזמינים. לא נתפס כאמור חומר מחשב מפליל אצל המזמינים; ההנחה שחוקר פרטי אינו חושף בפני מזמין המידע את שיטותיו קיבלה אישוש כשאיש מהחוקרים הפרטיים לא הפליל את המזמינים, הם דווקא ניקו אותם מחשד; בהסכמי הזמנת המידע מהחוקרים מתחייב החוקר לפעול רק לפי החוק; מזמיני המידע קיבלו ייעוץ משפטי לפיו הזמנת ריגול עסקי על מתחרה אינה אסורה, ולכן היו צפויים לטעון להגנת ההסתמכות על חוות דעת משפטית.

אצל חלק קטן מהמזמינים נתפס מידע בדמות דו"חות עיבוד וסיכום חקירה, שעורך החוקר עבור הלקוח, אולם אין בדו"חות אלה כדי להעיד שתוכנם הושג בהכרח תוך חדירה לחומר מחשב. במספר מקרים נוספים נמצאו תדפיסים של קבצי Word, שאחר כך נתפסו גם כקובצי מחשב במחשבי החוקרים, אולם גם כאן יכול המזמינים לטעון שקיבלו תדפיסים שייתכן והושגו מחיטוט בפחי אשפה.

נקודת המפנה היתה כשהחוקר הפרטי אלכס ויינשטיין הציע להפליל חלק מהמזמינים. אולם לאור התנהלותו במגעים עם הפרקליטות, היה ברור שהוא עושה כן כדי לקבל טובת הנאה, בדמות הקלה בעונש. במשך 10 חודשים ביצעו במשטרה השלמות חקירה בנושא בניסיון למצוא סיוע לטענותיו. בין היתר, התקשה ויינשטיין להציג חומר שברור שהופק ממחשב ושאותו העביר למזמינים. משכך נותרה עדותו האינטרסנטית לבדה, בלא ראיה המעידה שהמזמינים היו חייבים לדעת שקיבלו מידע שהושג תוך חדירה למחשב.

סגירת התיקים מחוסר ראיות

דני טרגן (מנכ"ל תמי 4)

עו"ד יעקב לירז (ב"כ אוולין דואק)

טוביה ליבנה וישראל שי (סיטל בינל')

איתן שירוני (קב"ט אמדוקס)

אולגה וינוקורוב (מנכ"לית סיגמה ספנות)

סגירת התיקים מחוסר אשמה

פרדי רובינסון (בעל השליטה במילומור)

שמעון הייבלום (מנכ"ל רסידו)

ישראל יניב (מנכ"ל דור אנרגיה)

זאב שטיין (משנה למנכ"ל דור אנרגיה)

גיא גרינברג (בעל השליטה בקבוצת גילון)

איריס בכר-צידון (בכירה בגילון)

בועז דקל (בעל בר הפצה)

עופר רייכמן (בכיר בסלקום)

צביקה אלעד (מנכ"ל ש.י.ר.ן)

יצחק זילברשטיין (מנהל הכספים בש.י.ר.ן)

ליאור, עמית וגלעד בר (מ. בר תחזוקה)

עוד כתבות

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן קוראים להתפלל עבור הנשיא: אבד הקשר אחרי תאונת המסוק

תאונת המסוק של נשיא איראן איברהים ראיסי התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● בכיר איראני לרויטרס כי "יש חשש לחייו של ראיסי ושר החוץ"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?