גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקרה של וריפון בוול סטריט

האם היא רוצה להיות צדיקה אחרי מהומות העבר, או רק מחפשת דרך להציג צמיחה

פספוסים הם לא עניין של מה בכך בוול-סטריט, בגינם מענישים שם בחומרה, וכך היה גם במקרה של וריפון (PAY). האנליסטים העריכו שהיא תרוויח 35 סנט, אבל הרווח בפועל היה 32 סנט למניה - החטאה של 3 סנטים שהם 9%.

התוצאות החלשות, לכאורה, הורידו את המניה ביום הפרסום מ-19.7 דולר ל-17.1 דולר, אך בעקבות שיחת הוועידה, שהייתה יותר מכל שיחת הבהרה לגבי דרך הדיווח של החברה ונגעה גם בעניינים חשבונאיים, תיקנה המניה ל-19 דולר. מאז, במקביל לירידות בשווקים, ירדה המניה (שנסחרת גם בבורסה בת"א) ל-16.5 דולר.

מה היה שם בדו"חות הכספיים שגרם למשקיעים למכור את המניה בעוצמה שכזו, ומה קרה בשיחת הוועידה שתיקן את המצב?

נתחיל בדו"חות עצמם, וליתר דיוק ההודעה לעיתונות על הדו"חות הכספיים, ולמרות שזה נשמע עניין סמנטי בלבד, יש לו משמעות עקרונית ששווה להתעכב עליה - חברות שנסחרות בוול-סטריט הן לרוב (לא תמיד כמובן) ידידותיות יותר למשקיעים מאשר חברות שנסחרות בארץ, לפחות מבחינת מועדי הדיווח.

בארץ מקובל לחכות עד חודשיים אחרי סיום הרבעון לדו"חות הרבעוניים, ושלושה חודשים אחרי סיום השנה לדו"חות השנתיים. שם זה מתפרסם לרוב בין שבועיים לחודש, אולי מעט יותר, אחרי סיום התקופה. לכאורה, נהדר. מה יותר חשוב ממספרים שמגיעים יחסית בצמוד לתקופה. כך הם הרי הרבה יותר רלבנטיים ובעלי ערך משמעותי יותר למשקיעים. אבל המשקיעים מקבלים רק חלק מהמידע. הדיווח לתקשורת הוא דיווח חלקי ובמקרים רבים גם מעוות. החברות מבליטות מה שבא להן, וממעיטות בדברים שלא בא להן לדבר עליהם.

תנו לחתול לשמור על השמנת

המתכונת היא הודעה יחסית קצרה לעיתונות עם ציטוטים של מנהלי החברה, שבדרך כלל מתארים את חצי הכוס המלאה, ואז מגיעים לדו"חות. אילו דו"חות? כאן יש סלט גדול. במסגרת הדיווח הזה יש בדרך כלל שני סטים של מספרים, כאשר בדו"חות המורכבים יותר זה יכול להגיע גם לארבעה סטים של מספרים. בלגן אמיתי, אבל אל תדאגו, בשביל זה ישנה הנהלת החברה שנותנת לכם את המספרים החשובים באמת.

למה לכם לטרוח ולקרוא במשך שעות את הסטים הנרחבים האלו? לכו ישר למספרים שהחברה מסבירה שלדעתה הם חשובים יותר להבנת העסק, והם אלו הרלבנטיים להתנהגות מחיר המניה. כן, זה כמו לתת לחתול לשמור על השמנת, אם כי ברבעונים האחרונים, כתוצאה מדרישות רשות ניירות ערך האמריקנית (ה-SEC), החברות נאלצות לדווח בהרחבה ובהבלטה על התוצאות לפי כללי החשבונאות.

יתר גמישות, חוסר עקביות

ועכשיו, קצת סדר בבלגן. בגדול, יש שני דיווחים מספריים - דיווח על המספרים שערוכים לפי כללי החשבונאות (GAAP), ודיווח שלא על פי כללי החשבונאות (Non-GAAP). למה לדווח שלא על פי כללי החשבונאות? כי החברות מעריכות שהחשבונאות הטרחנית הזאת לפעמים מתעקשת לשים הוצאות שלא ממש עוזרות להבין את התוצאות. יש בזה משהו, אבל עם ההשלמה הזאת, אנחנו מקבלים גמישות יוצאת דופן מצד החברות, להוריד כמעט כל מה שלא נראה להן.

הדו"חות הערוכים על פי כללי החשבונאות אולי באמת לא מציירים את כל התמונה על מצב החברה, אבל הם לפחות עקביים, משום שהכלל החשבונאי שהיה תקף בדו"חות לפני שנה ושנתיים תקף היום, ומאפשר להשוות את המספרים היום למספרים אז. מעבר לכך, אפשר להשוות בין חברות שונות - החשבונאות היא שפה (כמעט) אחידה.

דיווחים חלקיים, לא עקביים וחוקיים

בדיווח לפי Non-GAAP - שנקרא גם דיווח פרופורמה - החברות גמישות בשיטת ההצגה, באימוץ הכללים, או יותר נכון באי-אימוץ הכללים החשבונאיים. לא מדובר בדיווח חשבונאי מחייב שנסקר, נבדק ובוקר על ידי רואי החשבון, ואין כפיפות לכללים קשיחים. זה פשוט דיווח שההנהלה חושבת שהוא רלבנטי למשקיעים. ומכאן, אין בדו"חות אלו עקביות, ואין בהכרח יכולת להשוות את התוצאות לחברות אחרות.

חברה מסוימת יכולה לבחור שלא להפחית את ההוצאות בגין האופציות לעובדים, וחברה אחרת יכולה כן להפחית את האופציות לעובדים. חברה אחת יכולה לא להכיר בהוצאות בגין הפחתת נכסים לא מוחשיים, וחברה שנייה יכולה דווקא להכיר בהן במסגרת הדיווח הזה. פשוט מערב פרוע, בלי כללים אחידים.

וזה עדיין לא הכול. גם הנתונים החשבונאיים שמתקבלים הם חלקיים. הדו"חות המלאים מתפרסמים רק כמה שבועות לאחר הדיווח לתקשורת, ואז, אגב, לא רבים מסתכלים על המספרים. למה זה כך? כי בארה"ב מעדיפים רלבנטיות על מהימנות. הם מעדיפים את הדיווח של הנתונים העיקריים כמה שיותר מהר כדי לקבל החלטות השקעה, ומוכנים להתפשר על איכות הדיווח והמחסור בנתונים מלאים (לרבות הביאורים לדו"חות הכספיים). זה לא תמיד מוצדק, במיוחד במקומות בהם מתגלים בדו"חות המלאים פעלולים חשבונאיים, שמהדיווח הראשוני לבדו לא ניתן לעלות עליהם, אבל אלו הם כללי המשחק.

וריפון כמשל

בווריפון, ואנחנו מתייחסים לדיווח הראשוני, המספרים ניתנו במסגרת שני הסטים המדוברים - דיווח חשבונאי לצד דיווח לא חשבונאי. הדיווח החשבונאי, למרות חשיבותו אך בגלל כלליו הנוקשים, שבמקרים רבים הופכים אותו לפחות רלבנטי למשקיעים, נזרק בעצם הצידה. האנליסטים והמשקיעים ממהרים לדיווח הפרופורמה - ה-Non-GAAP - אך מעצם ההגדרה מדובר בדיווח בעייתי, והמקרה של וריפון ממחיש זאת.

ברבעון הפיסקאלי השלישי (שמסתיים ביולי) דיווחה החברה על רווח Non-GAAP של 27 מיליון דולר, שהם 32 סנט למניה. הרווח הזה הוא בנטרול הוצאות חד-פעמיות, והוצאות שאינן רלבנטיות לפעילות השוטפת של החברה. אבל, ברבעון הזה, וריפון שינתה את ההגדרה - היא החליטה שלא לנטרל חלק מההוצאות שאותן היא נטרלה בעבר. בין ההוצאות האלו - פחת על רכוש קבוע, הפחתה על נכסים לא מוחשיים, והפחתה בגין היוון עלויות תוכנה. מדובר על סעיפים שמבחינה חשבונאית הם הוצאות לכל דבר ועניין - הם מופיעים בדו"ח החשבונאי המפורט, אבל יש חברות שנוטות לנטרל אותם, בעיקר את ההוצאות על הפחתת נכסים לא מוחשיים (לרבות תוכנה).

האם וריפון רוצה להיות צדיקה או סתם מחפשת דרך להציג צמיחה

גם וריפון נהגה כך עד עכשיו, כשההגדרה מחדש של הסעיפים שנעשתה, מוסברת על ידי הרצון שלה להיות דומה בדיווח לחברות האחרות בענף שלה, וזאת כדי ליצור בסיס השוואה זהה. נשמע הסבר מניח את הדעת, אבל ככה סתם להחזיר הוצאות לדו"חות נשמע לא כל כך מציאותי. אולי אנחנו סתם חושדים בכשרים, אולי וריפון אחרי הצרות, ואחרי התרמיות החשבונאיות שנעשו בה בשנה שעברה (ניפוח מלאים, ובהתאמה ניפוח הרווחים על פני מספר רבעונים), רוצה להיות באמת מעין צדיקה, אולי זו פשוט דרך ליצור רף ציפיות נמוך יותר, ואולי זה כדי לשדר צמיחה.

החברה באה ומסבירה שהיא מצפה לרווח Non GAAP נמוך יותר בגלל שהיא לא מנטרלת הוצאות מסוימות, אבל ההוצאות האלו שנמצאות עכשיו בדיווח הזה, הן בעלות משך חיים מוגבל, ואז כשפתאום יפסיקו להפחיתן, החברה תוכל להראות גידול משמעותי ברווחים.

אם למשל החברה, וזה בשביל הדוגמה בלבד, כבר בשנה הבאה מפחיתה את כל הנכסים הלא מוחשיים, ונניח שהרווח שלה צפוי לעמוד על 40 סנט (ללא הפחתה שכבר לא נדרשת), אזי בהנחה שברבעון הזה היא הייתה מדווחת בשיטה הקודמת - הגידול ברווח היה מ-35 סנט ל-40 סנט, ואילו עכשיו הגידול ברווח הוא מ-32 סנט ל-40 סנט - מרשים הרבה יותר.

מהיתרה המאזנית של הנכסים הלא מוחשיים בסוף יולי השנה, שעמדה על 126 מיליון דולר, לעומת 170 מיליון דולר בסוף השנה הפיסקאלית 2007 (סוף אוקטובר 2007), אפשר להבין שהנכסים האלו יופחתו על פני מספר שנים. את זה גם מבינים מדו"ח רווח והפסד - הפחתת הנכסים הלא מוחשיים מסתכמת בלמעלה מ-14 מיליון דולר ברבעון (דרך עלות המכר ועלויות תפעוליות). סעיף הנכסים הלא מוחשיים אינו הומוגני - יש נכסים לא מוחשים שחיים לאורך זמן ממושך יותר, ויש כאלו שכנראה כבר בקרוב יופחתו. מכאן, שאת הצמיחה, לכאורה, שמגיעה דרך סילוק ההוצאות מדו"ח הפרופורמה יראו על פני מספר שנים, אבל מאוד ייתכן שמדובר בתוצר לוואי של הכוונה האמיתית של החברה - להתיישר לדיווח של החברות המתחרות. *

ביאור כספי: דיווח Non-GAAP

חברות שנסחרות בוול-סטריט נוהגות לדווח על שני סטים של מספרים - דיווח חשבונאי שכפוף לכללי החשבונאות (GAAP), ודיווח שלא על פי הכללים החשבונאיים (Non-GAAP), שמנטרל הוצאות מסוימות שלדעת הנהלת החברה לא רלבנטיות למשקיעים כדי להבין את מצב העסק, וכדי לתמחר את מחיר המניה.

בין יתר ההוצאות שמנוטרלות בדיווח Non-GAAP (שנקרא גם דיווח פרופורמה), אפשר למצוא את ההוצאות בגין אופציות לעובדים והפחתות על נכסים לא מוחשיים. הדיווח הזה, להבדיל מהדיווח החשבונאי, לא כפוף לכללים נוקשים, ולמעשה, כל הנהלה מציגה את המספרים בדרך ובשטיה שנוחה לה. אין עקביות בדיווח, ומכאן שאין בהכרח יכולת השוואה בין החברה לחברות אחרות מאותו הענף.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל