גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשירים כבר לא עשירים מספיק

העול הכלכלי של הפרמיירליג הביא לכך שאת הבעלים המיליארדרים באנגליה מחליפים עכשיו מגה-מיליארדרים

1. פיני זהבי טס לסינגפור כדי לחפש מולטי מיליארדר שירכוש את טוטנהאם; מייק אשלי מחפש קונה לניוקאסל, ומקבל הצעות מגופי השקעות כבדים מניגריה, דרום אפריקה, הודו, דובאי וממדינות אקזוטיות אחרות; אמיל אמבאני, איל הטלקומוניקציה ההודי, האיש השישי בעושרו בעולם, מקושר בכל יום לקבוצה אחרת. הפעם זו אברטון שנמצאת על הפרק. וגם פורטסמות' של סאשה גאידמק לא תגיד לא אם יבוא רוכש מתאים.

מה אפשר ללמוד מזה? קודם כל שיש לפחות עוד ארבע קבוצות פרמיירליג שנמצאות על המדף ומחכות לרגע שלהן לעזוב את אנגליה לידיים זרות.

העניין השני הוא שתהליך הרכישה של קבוצות באנגליה עולה מדרגה נוספת. אין זה מקרי שקבוצות הפרמיירליג מחפשות משקיעים בסדר הגודל הזה ומהמדינות האלו. רכישתה של מנצ'סטר סיטי על ידי חברת ההשקעות מאבו דאבי (ADUG), שינתה בין-לילה את כללי המשחק. כשאת הסיטי קונים אנשים ששווי העסקים שלהם מוערך בחצי טריליון ליש"ט, לפתע רומן אברמוביץ' נראה כמו הילד הקטן שיש לו רק 13 מיליארד ליש"ט בבנק, ומאבד שחקנים מתחת לאף (רוביניו) לאנשים גדולים ממנו. שלא לדבר על "דגי רקק" כמו רנדי לרנר מאסטון וילה, היקס וג'ילט מליברפול ומשפחת גלייזר ממנצ'סטר יונייטד, שהובילו את ההשתלטות האמריקנית על הפרמיירליג ונראה שבקרוב יהפכו למיעוט.

מי שכבר עכשיו יוצאים לגמרי מהתמונה הם העשירים הבריטים. כמו שאמר השבוע ג'ון הול, יו"ר ניוקאסל לשעבר, על מייק אשלי: "למרות שהוא איש עשיר, הוא השקיע יותר מ-200 מיליון ליש"ט בקבוצה, ואלו סכומים לא הגיוניים. אין אף אדם מספיק עשיר בבריטניה שיירצה להשקיע הון תועפות כזה דווקא בעסק מסוכן כמו קבוצת כדורגל".

התהליך שאפשר לסמן אותו הוא ברור: קבוצות הפרמיירליג עוברות מבעלים מיליארדרים (במקרה הטוב) לבעלים מגה-מיליארדרים, על מנת לעמוד בקצב ולא להישאר מאחור בליגה הכי תחרותית בעולם מבחינה כלכלית. העניין בא להראות שגם למיליארדרים הגדולים ביותר יש טווח זמן שבו הם מוכנים לקבל מכות בכיס. אחרי שנתיים-שלוש בעסק הם מבינים שלמרות העושר של הפרמיירליג, ההלוואות שנלקחות בעת הרכישה, ביחד עם ההוצאה השוטפת להתמודד מול הגדולות - כל אלו הופכים את הסיפור לבלתי אפשרי.

אצל מנצ'סטר יונייטד החובות נאמדים ב-700 מיליון ליש"ט, צ'לסי של אברמוביץ' מפסידה בממוצע כ-100 מיליון ליש"ט מדי שנה. ארסנל משלמת משכורות נמוכות יחסית, ועדיין יש לה התחייבויות של 250 מיליון ליש"ט, עם רווח שנתי שיכסה אותן במקרה הטוב רק בעוד 6-7 שנים. הבעלים האמריקנים של ליברפול מנסים כבר שנתיים, ללא הצלחה, להחזיר לבנקים הלוואה של 250 מיליון ליש"ט אותה לקחו כדי לרכוש את הקבוצה.

בקיצור, גם קבוצה מצליחה (צ'לסי, יונייטד), "גדולה" (צ'לסי, יונייטד, ליברפול), ואפילו אחת כזאת שמתנהלת עם היגיון כלכלי (ארסנל) - אין לה סיכוי אמיתי לעשות כסף בעסק הזה שקוראים לו כדורגל. אנשי העסקים שהפנימו את העניין הזה דרך חשבון הבנק שלהם, מנסים להעביר את הסחורה הזאת הלאה לפראיירים אחרים.

2. חודש וחצי בתוך העונה, ובאיירן מינכן מגלה שקיץ אחד בלי פעילות משמעותית בשוק ההעברות הוא יותר מדי בכדורגל המודרני. הרכש בקיץ 2007, בסך 70 מיליון אירו, הבטיח לה דאבל קל בגרמניה. סימני אזהרה ראשונים הופיעו עם התבוסה בחצי גמר גביע אופ"א לזניט (5-1), שאותה העדיפו בקבוצה להפיל דווקא על המאמן היוצא אוטמאר היצפלד.

עם ההצלחה המקומית בשנה שעברה יצאה באיירן מנקודת הנחה שכל מה שצריך זה רק שינוי בעמדת המאמן, והביאה את יורגן קלינסמן. המועדון לא הביא אף שחקן רכש, וגם הפציעה הקשה ביורו 2008 של השחקן הכי טוב שלה, פרנק ריברי, לא גרמה למשולש הניהול בקנבאואר-רומינגה-הנס לחשוב על תחליפים.

אף אחד לא ייקח מקלינסמן את הקמפיין המופלא עם הנבחרת הגרמנית במונדיאל 2006, אבל גם לא את העובדה שכל ניסיונו באימון מסתכם בשנתיים בלבד בנבחרת גרמניה. אבל איך מנהלים קבוצה שמתמודדת בצ'מפיונס ליג ובליגה? זה כבר סיפור אחד שלקלינסי נכון לעכשיו אין תשובות אליו.

עיקר תרומתו של קלינסמן עד כה טמונה בדברים שלא כל כך קשורים לכדורגל. מתחם המועדון שופץ ב-15 מיליון אירו. עכשיו יש לשחקנים חדרי מנוחה, לאונג' שמשרת את המשפחות שלהם, ספרייה, ואפילו מעבדה לשונית בה יכולים הזרים ללמוד את השפה הגרמנית בזמן שחבריהם הגרמנים מתרגלים שפות זרות. את גג המועדון מקפיד קלינסמן לקשט בדמויות של בודהה, על מנת לשפר את האנרגיות במועדון. ומה לגבי 4-4-2 ו-4-3-3? "המטרה שלי היא בכל יום להפוך את השחקנים שלי לקצת טובים יותר", אומר קלינסמן כמעט בכל ראיון בחודשיים האחרונים. האם זה קורה בפועל? אחרי התבוסה 5-2 לוורדר ברמן, אמר טים בורובסקי, דווקא זה שכבש את צמד הניחומים לבאיירן: "לא עמדנו טוב על המגרש". ובמילים אחרות, בודהה לא עשה את העבודה שלו.

קלינסמן, בעונתו הראשונה בצ'מפיונס, הלך על מודל שמתאים יותר לקבוצות עם עומק שחקנים בלתי נגמר. הוא האמין ששיטת הרוטציה שעובדת בליברפול (עובדת חלקית), תצליח גם אצלו. בפועל הקבוצה מדורגת רק תשיעית בליגה, עם תבוסה היסטורית בבית לברמן, ונראתה רע מאוד במשחק הביתי השבוע בצ'מפיונס מול ליון.

בקנבאואר ורומינגה, שאחראים להחתמתו של קלינסי, עדיין נותנים לו קרדיט. מנגד יש את אולי הנס, אחד שמעולם לא היה בעד החתמתו. לפני המונדיאל הוא האשים את קלינסמן בניהול "טרור פסיכולוגי" נגד השוער אוליבר קאן, כיוון שקלינסמן לא הסכים לפרסם מי יהיה השוער הראשון שלו בטורניר. לאחרונה נשאל הנס על מצבה הנוכחי של באיירן, וניסח את זה ככה: "אני מסתכל על הטבלה ואני חוטף עצבים".

לפחות אצל מישהו אחד בהנהלת באיירן מתחילות להידלק הנורות.

3. העשירים של אירופה לא אוהבים את מישל פלאטיני. בצדק. אחרי הכל, נשיא אופ"א לא אוהב אותם, את בעלי הקבוצות הגדולות, וגם לא מתבייש להגיד את זה. רובין הוד של הכדורגל העביר חוק שיגרום ל-5 ליגות קטנות באירופה לשלוח אוטומטית נציגה לצ'מפיונס ליג החל מהשנה הבאה. ולמען האמת, אם ניקח את שני מחזורי הפתיחה של הצ'מפיונס ליג, זה מריח כמו מעשה מבורך של פלאטיני.

בשני מחזורי הפתיחה, הקבוצות שמוסיפות צבע למשחק הן דווקא הקטנות. כשקלוז' ובוריסוב סוחטות תיקו מצ'לסי ויובנטוס, וכשאנורתוזיס הקפריסאית מפרקת לגורמים את פנאתינייקוס - ליגת האלופות נראית הרבה יותר מעניינת מעוד קמפיין דלוח של קבוצות שוליים מהליגות הגדולות, דוגמת ויאריאל, פיורנטינה וארסנל.

בשנים האחרונות ליגת האלופות התחילה להזכיר צפייה באותו סרט, עם אותה עלילה, רק עם שחקנים שמדי פעם מתחלפים. כמה שנים כבר אפשר לראות את ג'רארד כובש מ-200 מטר ואת מסי מקפיץ קטנה מעל השוער? הקבוצות הקטנות נותנות למשחק הזה את האלמנטים שכל כך חסרים לו. בעיקר את הרומנטיקה וההתלהבות של ילדים שגילו בפעם הראשונה את מגרש המשחקים.

ובמובן הזה, כמה טוב שנשיא אופ"א הוא רומנטיקן חסר תקנה.

sharon-b@globes.co.il

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה