גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשירים כבר לא עשירים מספיק

העול הכלכלי של הפרמיירליג הביא לכך שאת הבעלים המיליארדרים באנגליה מחליפים עכשיו מגה-מיליארדרים

1. פיני זהבי טס לסינגפור כדי לחפש מולטי מיליארדר שירכוש את טוטנהאם; מייק אשלי מחפש קונה לניוקאסל, ומקבל הצעות מגופי השקעות כבדים מניגריה, דרום אפריקה, הודו, דובאי וממדינות אקזוטיות אחרות; אמיל אמבאני, איל הטלקומוניקציה ההודי, האיש השישי בעושרו בעולם, מקושר בכל יום לקבוצה אחרת. הפעם זו אברטון שנמצאת על הפרק. וגם פורטסמות' של סאשה גאידמק לא תגיד לא אם יבוא רוכש מתאים.

מה אפשר ללמוד מזה? קודם כל שיש לפחות עוד ארבע קבוצות פרמיירליג שנמצאות על המדף ומחכות לרגע שלהן לעזוב את אנגליה לידיים זרות.

העניין השני הוא שתהליך הרכישה של קבוצות באנגליה עולה מדרגה נוספת. אין זה מקרי שקבוצות הפרמיירליג מחפשות משקיעים בסדר הגודל הזה ומהמדינות האלו. רכישתה של מנצ'סטר סיטי על ידי חברת ההשקעות מאבו דאבי (ADUG), שינתה בין-לילה את כללי המשחק. כשאת הסיטי קונים אנשים ששווי העסקים שלהם מוערך בחצי טריליון ליש"ט, לפתע רומן אברמוביץ' נראה כמו הילד הקטן שיש לו רק 13 מיליארד ליש"ט בבנק, ומאבד שחקנים מתחת לאף (רוביניו) לאנשים גדולים ממנו. שלא לדבר על "דגי רקק" כמו רנדי לרנר מאסטון וילה, היקס וג'ילט מליברפול ומשפחת גלייזר ממנצ'סטר יונייטד, שהובילו את ההשתלטות האמריקנית על הפרמיירליג ונראה שבקרוב יהפכו למיעוט.

מי שכבר עכשיו יוצאים לגמרי מהתמונה הם העשירים הבריטים. כמו שאמר השבוע ג'ון הול, יו"ר ניוקאסל לשעבר, על מייק אשלי: "למרות שהוא איש עשיר, הוא השקיע יותר מ-200 מיליון ליש"ט בקבוצה, ואלו סכומים לא הגיוניים. אין אף אדם מספיק עשיר בבריטניה שיירצה להשקיע הון תועפות כזה דווקא בעסק מסוכן כמו קבוצת כדורגל".

התהליך שאפשר לסמן אותו הוא ברור: קבוצות הפרמיירליג עוברות מבעלים מיליארדרים (במקרה הטוב) לבעלים מגה-מיליארדרים, על מנת לעמוד בקצב ולא להישאר מאחור בליגה הכי תחרותית בעולם מבחינה כלכלית. העניין בא להראות שגם למיליארדרים הגדולים ביותר יש טווח זמן שבו הם מוכנים לקבל מכות בכיס. אחרי שנתיים-שלוש בעסק הם מבינים שלמרות העושר של הפרמיירליג, ההלוואות שנלקחות בעת הרכישה, ביחד עם ההוצאה השוטפת להתמודד מול הגדולות - כל אלו הופכים את הסיפור לבלתי אפשרי.

אצל מנצ'סטר יונייטד החובות נאמדים ב-700 מיליון ליש"ט, צ'לסי של אברמוביץ' מפסידה בממוצע כ-100 מיליון ליש"ט מדי שנה. ארסנל משלמת משכורות נמוכות יחסית, ועדיין יש לה התחייבויות של 250 מיליון ליש"ט, עם רווח שנתי שיכסה אותן במקרה הטוב רק בעוד 6-7 שנים. הבעלים האמריקנים של ליברפול מנסים כבר שנתיים, ללא הצלחה, להחזיר לבנקים הלוואה של 250 מיליון ליש"ט אותה לקחו כדי לרכוש את הקבוצה.

בקיצור, גם קבוצה מצליחה (צ'לסי, יונייטד), "גדולה" (צ'לסי, יונייטד, ליברפול), ואפילו אחת כזאת שמתנהלת עם היגיון כלכלי (ארסנל) - אין לה סיכוי אמיתי לעשות כסף בעסק הזה שקוראים לו כדורגל. אנשי העסקים שהפנימו את העניין הזה דרך חשבון הבנק שלהם, מנסים להעביר את הסחורה הזאת הלאה לפראיירים אחרים.

2. חודש וחצי בתוך העונה, ובאיירן מינכן מגלה שקיץ אחד בלי פעילות משמעותית בשוק ההעברות הוא יותר מדי בכדורגל המודרני. הרכש בקיץ 2007, בסך 70 מיליון אירו, הבטיח לה דאבל קל בגרמניה. סימני אזהרה ראשונים הופיעו עם התבוסה בחצי גמר גביע אופ"א לזניט (5-1), שאותה העדיפו בקבוצה להפיל דווקא על המאמן היוצא אוטמאר היצפלד.

עם ההצלחה המקומית בשנה שעברה יצאה באיירן מנקודת הנחה שכל מה שצריך זה רק שינוי בעמדת המאמן, והביאה את יורגן קלינסמן. המועדון לא הביא אף שחקן רכש, וגם הפציעה הקשה ביורו 2008 של השחקן הכי טוב שלה, פרנק ריברי, לא גרמה למשולש הניהול בקנבאואר-רומינגה-הנס לחשוב על תחליפים.

אף אחד לא ייקח מקלינסמן את הקמפיין המופלא עם הנבחרת הגרמנית במונדיאל 2006, אבל גם לא את העובדה שכל ניסיונו באימון מסתכם בשנתיים בלבד בנבחרת גרמניה. אבל איך מנהלים קבוצה שמתמודדת בצ'מפיונס ליג ובליגה? זה כבר סיפור אחד שלקלינסי נכון לעכשיו אין תשובות אליו.

עיקר תרומתו של קלינסמן עד כה טמונה בדברים שלא כל כך קשורים לכדורגל. מתחם המועדון שופץ ב-15 מיליון אירו. עכשיו יש לשחקנים חדרי מנוחה, לאונג' שמשרת את המשפחות שלהם, ספרייה, ואפילו מעבדה לשונית בה יכולים הזרים ללמוד את השפה הגרמנית בזמן שחבריהם הגרמנים מתרגלים שפות זרות. את גג המועדון מקפיד קלינסמן לקשט בדמויות של בודהה, על מנת לשפר את האנרגיות במועדון. ומה לגבי 4-4-2 ו-4-3-3? "המטרה שלי היא בכל יום להפוך את השחקנים שלי לקצת טובים יותר", אומר קלינסמן כמעט בכל ראיון בחודשיים האחרונים. האם זה קורה בפועל? אחרי התבוסה 5-2 לוורדר ברמן, אמר טים בורובסקי, דווקא זה שכבש את צמד הניחומים לבאיירן: "לא עמדנו טוב על המגרש". ובמילים אחרות, בודהה לא עשה את העבודה שלו.

קלינסמן, בעונתו הראשונה בצ'מפיונס, הלך על מודל שמתאים יותר לקבוצות עם עומק שחקנים בלתי נגמר. הוא האמין ששיטת הרוטציה שעובדת בליברפול (עובדת חלקית), תצליח גם אצלו. בפועל הקבוצה מדורגת רק תשיעית בליגה, עם תבוסה היסטורית בבית לברמן, ונראתה רע מאוד במשחק הביתי השבוע בצ'מפיונס מול ליון.

בקנבאואר ורומינגה, שאחראים להחתמתו של קלינסי, עדיין נותנים לו קרדיט. מנגד יש את אולי הנס, אחד שמעולם לא היה בעד החתמתו. לפני המונדיאל הוא האשים את קלינסמן בניהול "טרור פסיכולוגי" נגד השוער אוליבר קאן, כיוון שקלינסמן לא הסכים לפרסם מי יהיה השוער הראשון שלו בטורניר. לאחרונה נשאל הנס על מצבה הנוכחי של באיירן, וניסח את זה ככה: "אני מסתכל על הטבלה ואני חוטף עצבים".

לפחות אצל מישהו אחד בהנהלת באיירן מתחילות להידלק הנורות.

3. העשירים של אירופה לא אוהבים את מישל פלאטיני. בצדק. אחרי הכל, נשיא אופ"א לא אוהב אותם, את בעלי הקבוצות הגדולות, וגם לא מתבייש להגיד את זה. רובין הוד של הכדורגל העביר חוק שיגרום ל-5 ליגות קטנות באירופה לשלוח אוטומטית נציגה לצ'מפיונס ליג החל מהשנה הבאה. ולמען האמת, אם ניקח את שני מחזורי הפתיחה של הצ'מפיונס ליג, זה מריח כמו מעשה מבורך של פלאטיני.

בשני מחזורי הפתיחה, הקבוצות שמוסיפות צבע למשחק הן דווקא הקטנות. כשקלוז' ובוריסוב סוחטות תיקו מצ'לסי ויובנטוס, וכשאנורתוזיס הקפריסאית מפרקת לגורמים את פנאתינייקוס - ליגת האלופות נראית הרבה יותר מעניינת מעוד קמפיין דלוח של קבוצות שוליים מהליגות הגדולות, דוגמת ויאריאל, פיורנטינה וארסנל.

בשנים האחרונות ליגת האלופות התחילה להזכיר צפייה באותו סרט, עם אותה עלילה, רק עם שחקנים שמדי פעם מתחלפים. כמה שנים כבר אפשר לראות את ג'רארד כובש מ-200 מטר ואת מסי מקפיץ קטנה מעל השוער? הקבוצות הקטנות נותנות למשחק הזה את האלמנטים שכל כך חסרים לו. בעיקר את הרומנטיקה וההתלהבות של ילדים שגילו בפעם הראשונה את מגרש המשחקים.

ובמובן הזה, כמה טוב שנשיא אופ"א הוא רומנטיקן חסר תקנה.

sharon-b@globes.co.il

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?