גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גזי קפלן: "רק פרנואידים שורדים, ולכן אנחנו מוטרדים מהמתחרים ומההאטה במשק"

מנכ"ל אסם צופה שהמשבר הכלכלי יביא לסדר עולמי חדש, אך לדעתו מי שעוסק במזון יהיה פחות חשוף למשבר ; בראיון ל"גלובס" הוא מנסה לנמק את הפער שפתחה מולו שטראוס - ומפרגן לרמי לוי: "הוא גאון שיווקי"

"אנחנו נמצאים בתחילת ההתפרצות של הר געש פיננסי, שעשויה להביא לסדר עולמי חדש של התחזקות של סין כמעצמה הכלכלית המובילה בעולם. יש כאן היחלשות מאוד משמעותית של ארה"ב כגורם המוביל בכלכלה הגלובלית. אני מניח שהאמריקנים יידעו לצאת מזה, אבל השאלה היא על ציר הזמן, מה יתרחש במקומות אחרים. זה משבר שממנו ניוולד לעולם אחר, ואני לא חושב שמישהו יכול לנבא מה בדיוק זה יהיה. זו הרי לא התמוטטות של עוד גוף" - כך אומר מנכ"ל קבוצת אסם , גזי קפלן.

- מה יש לך להגיד לציבור המשקיעים שלכם?

"בימים האלה של צונאמי עולמי ומשבר שלא חזו, אסם היא מהחברות היותר יציבות, עם דירוג טריפל A ומעט הון זר בעסק. אנחנו עוסקים במזון, כך שהחשיפה בכל האטה ומשבר היא יותר קטנה. בתוך הים הסוער, הספינה של אסם היא ספינה יציבה, אם כי בתקופות כאלה גם אסם מחויבת לנקוט בצעדים הכרחיים.

"אנחנו הולכים לתקופת אי-ודאות שתחייב אותנו בניהול עם הרבה מאוד זהירות. אי-אפשר גם להתעלם מכך שהציבור הפסיד לא מעט כסף בחסכונות, וכתוצאה מההתייקרויות, אני מעריך שמדד המחירים יעלה השנה מעל 5%, ואנחנו צריכים לקוות שלא לחזור למצב של אבטלה".

בלי יעדים סקסיים

בשנת 2000, לפני קצת פחות מ-8 שנים, מחזור המכירות של אסם ועלית תעשיות (היום שטראוס גרופ) עמד על 2 מיליארד שקל. הרווח הנקי שרשמה כל חברה הסתכם באותה שנה ב-100 מיליון שקל. היום, שמונה שנים אחרי, הפער שנפתח בין שתי החברות רק הולך ומעמיק. אסם אמנם הצליחה להגדיל מאז את מחזור מכירותיה ב-50%, אבל נותרה שחקן שפועל בעיקר בשוק הישראלי. שטראוס לעומתה, שילשה מאז את מחזור המכירות והפכה לשחקן גלובלי. מה קרה לאסם בדרך?

"אני לא אוהב לדבר על המתחרים", אומר קפלן. "שטראוס בחרה אסטרטגיה להיות חברה גלובלית. אסם בחרה אסטרטגיה שהיא פועלת ומתפתחת בשוק המזון הישראלי ורואה את הבית, ויחד עם זה פועלת מחוץ לגבולות ישראל עם כל הידע של נסטלה. יש כאן שתי אסטרטגיות לגיטימיות".

- העובדה שנסטלה היא בעלת השליטה באסם כובלת אתכם?

"אנחנו חברה ציבורית ובוודאי שאני מחויב לנסטלה שמחזיקה את רוב המניות. אין גם ספק שאסם לא יכולה לצאת עם דגל של חברה גלובלית. ברמת ההצהרה אפשר להגיד שנסטלה מגבילה את אסם, אבל היא מגבילה אותנו בדברים שלדעתי אסור היה לאסם להיכנס אליהם".

- שטראוס שמה לה יעד ברור של הכפלת מחזור המכירות והפיכה לשחקן בשוק הגלובלי. טבע שמה לה יעד להיות החברה הגנרית מספר אחת בעולם. מה היעד שלכם ולמה יש תחושה שאתם נמנעים מהצהרה על יעדים?

"אנחנו בוודאי חלק מנסטלה, שלא תהיינה אי-הבנות. אנחנו אולי לא מצהירים על יעדים סקסיים והחזון שלנו אולי יותר סולידי, אבל מאז ימי דן פרופר, האסטרטגיות ברורות ויש נחישות לבצע וליישם. תסתכלי על המרכז הלוגיסטי שהושקעו בו 100 מיליון דולר. אולי אנחנו לא מספיק מצליחים להעביר לציבור את הקדמה, החזון והטכנולוגיה. תסתכלי מה עשינו השנה בשדרות, כשהעברנו לשם מפעל רטבים ואנחנו מעסיקים שם 480 איש. אנחנו אולי פחות בומבסטיים, אבל חוסר הבומבסטיות לא בהכרח פחות טוב".

- אסם היה ועדיין נתפס כמותג ישראלי. עד כמה ציבור הצרכנים שלכם מודע לעובדה שהוא נשלט על-ידי נסטלה העולמית?

"אני באמת לא יודע כמה מציבור הצרכנים מודע לכך, או שהוא מודע לעובדה שאסם זה גם טבעול וגם צבר. אנחנו לא מסתירים את העובדה שבעלת המניות העיקרית היא נסטלה".

3 שנים לפני שטרה נרכשה על-ידי החברה המרכזית (קוקה-קולה), היא הייתה על המדף. בשוק הביטו אז אל אסם כגורם שעשוי לבצע את הרכישה, ולא בכדי. הפעילות סינרגטית, לאסם ניסיון רב בתחום המזון וחברת הפצה עצמאית, ונסטלה פעילה בשוק החלב.

- מדוע בעצם לא רכשתם את טרה? האם היה זה חשש מתחרות עם תנובה ושטראוס השולטות בשוק?

"בדקנו ביסודיות את האפשרות לרכוש את טרה, ובניתוחים יסודיים שביצענו, מצאנו שהיקף ההשקעה הדרוש גדול. צריך לקחת בחשבון שבמוקדם או במאוחר יהיה צריך להשקיע גם במפעל חדש לטרה, ולכן הגענו למסקנה שבתנאים האלה אין לנו עניין בעסקה. אני מאחל הצלחה לקוקה-קולה אבל ימים יגידו אם גם מבחינת קולה הכניסה הייתה כלכלית".

מנווטים מול נסטלה

אפשר בהחלט לומר שרוח רעננה נושבת היום באסם. פרט למרכז הלוגיסטי שנחנך לאחרונה, אסם השלימה את עסקת רכישת מטרנה ורכשה את חברת הסלטים האמריקנית Tribe - שני מהלכים שצפויים לייצר לה מנועי צמיחה משמעותיים.

אסם, שבחרה שלא להיכנס לשוק התינוקות עם המותג של נסטלה, נכנסה אליו עם השליטה במותג המוביל בשוק.

- המותג מטרנה מוביל שוק ונמצא בשיא, ומחיר עסקת הרכישה מכובד למדי. זה מעלה את הסברה שטרם העסקה חשבתם כיצד למנף את המותג מטרנה. האם בכוונתכם למתוח אותו לקטגוריות נוספות, כמו למשל לתחום המזון המצונן או לתחום החלב?

"המחיר בהחלט סביר בהשוואה לעסקאות בתחום המזון לתינוקות שנעשו בעולם. פוטנציאל הפיתוח המרכזי של מטרנה הוא לאו דווקא בתרכובות מזון לתינוקות, ונבצע בחינה לאיזה תחומים נוספים להיכנס. אבל אין ספק שאנחנו רואים במטרנה פלטפורמה יוצאת מן הכלל לחדור בשלב יותר מוקדם לבתים. פרט לכך, יש לנו פוטנציאל לפתח פעילות בשווקים הכשרים בעולם באמצעות התשתיות של נסטלה. יש לנו הסכמה עם נסטלה שאנחנו נוביל את הפעילות בשוק הכשר, כאשר בכל שוק נצטרך לראות באיזה מותג. זה לא יהיה עם המותג מטרנה, אלא עם המותגים של נסטלה".

הצעד הנוסף שעשתה אסם הוא, כאמור, רכישת חברת הסלטים האמריקנית Tribe, תמורת 56 מיליון דולר.

- מחיר רכישת חברת הסלטים Tribe אולי הגיוני, אבל בהתייחס לעובדה שיש לכם את כל הידע בתחום הסלטים, האם לא היה נכון לחדור באופן אחר לשוק האמריקני?

"לא ראיתי דרך אחרת. ראשית, בעסקת Tribe רכשנו מפעל חדש עם כושר ייצור גבוה ובעל כושר הרחבה ההכרחי במזון מצונן. שנית, רכשנו פעילות ומותג, שהרי לא יכולנו להשתמש במותג צבר. בנוסף, Tribe מייצרת ללא חומרים משמרים ויש לכך בודאי יתרונות בארה"ב. מבחן הרכישה יהיה בהגדלה משמעותית בהיקף הפעילות. זה עסק שצריך להכפיל את עצמו אחת לכל 3 שנים".

בסוף גברת כהן תשלם

בשוק המקומי נחשפה אסם בשנה החולפת לשתי פרשיות עם פוטנציאל פגיעה ענק. האחת הייתה הימצאות העופרת בתכשיט שצורף לחטיפים, והשנייה, חשיפת התוכנית "שומר מסך" על העמדה בשמש של מוצרים שאמורים להיות בהקפאה. באופן מפתיע, למרות פוטנציאל הפגיעה ההרסני של "שומר מסך", אסם עברה את הפרשייה ללא פגיעה של ממש.

"ניהלנו את המשבר בצורה נכונה. לקחנו אחריות ותיקנו את הליקויים. המשבר תפס אותנו בתקופת המעבר למרכז הלוגיסטי הכי משוכלל במזרח התיכון. כנראה שלא היינו ערניים בתקופה הזו לצורך להקפיד בתנאים קשים על הקיים. מי שיבקר במרכז הלוגיסטי יראה שאין אפשרות שדבר כזה יקרה שוב".

היחסים בין הספקים לרשתות השיווק יודעים עליות ומורדות. החלטתה של שופרסל ליטול מהספקים את מלאכת הסדרנות מאיימת להביא את היחסים למורד חדש, במיוחד על רקע העמלה שהיא צפויה לקזז מהם.

- שופרסל נוטלת את מלאכת הסדרנות מהספקים הקטנים והבינוניים אבל היא ללא ספק תמשיך גם לגדולים. כיצד זה צפוי להשפיע עליכם?

"אסם רואה בסדרנות נכס אסטרטגי שנותן לה יתרון תחרותי. הסדרנים הם עובדים שמועסקים על-ידי אסם עשרות שנים. עסקאות בין צדדים צריכות להיותwin win , ואני מקווה שנשכיל למצוא win win לשנינו".

- האם הכוח ששופרסל צוברת, או השימוש שהיא עושה בו, מטריד אותך או צריך להטריד אותנו?

"אין ספק שחל שינוי מאוד משמעותי במפה הקמעונאית. אם נתבונן על דו"ח דרור שטרום (דו"ח על מערכת היחסים בין הספקים לרשתות השיווק, א"ח), הרי שביחס לרכישת קלאב מרקט, הוא מעורר גיחוך. יצרו רשת שיווק מאוד חזקה. מה שבוודאי היה מוגדר על-ידי הממונה כרשת דומיננטית. אין ספק שלצדה יש את רבוע כחול ויש את רשת ארבע, וזה מצב של שוק קמעונאי עם גורם מאוד דומיננטי. אני ער להתחזקות הכוח של שופרסל. השקפת עולמי היא לא לעשות שימוש יתר בכוח, כי מי שעושה זאת לאורך זמן יוצא נפסד. עניתי לך באלגנטיות".

- הכוח של שופרסל צריך להטריד את הצרכנים?

"תמיד צריך לקחת בחשבון שגברת כהן עשויה תמיד לשלם את המחיר, ויש לה אינטרס לקיומן של רשתות שיווק, כמו גם לקיומן של חנויות יותר קטנות".

- העובדה שהספקים הגדולים בשוק אחראים לקרוב ל-60% מהמכר ברשתות השיווק לא צריכה להטריד את גברת כהן?

"אני חושב שלא. גברת כהן נהנית מהגופים הדומיננטיים הגדולים בתעשיית המזון. היא נהנית מהיכולת שלנו להשקיע במחקר ופיתוח, בחדשנות, באבטחת איכות ובהתייעלות שאנחנו מעבירים אליה. כגוף גדול אנחנו לא מנסים לנצל את הכוח כלפי גברת כהן, אלא להפך. אנחנו רגישים למחיר שאנחנו מנסים לגבות".

* המותג הפרטי משחק אמנם בהיקפים קטנים עדיין, אבל הוא צובר תאוצה ונוגס במותגים הקיימים. אתם מוטרדים מהמגמה הזאת?

"אנחנו רואים את התחזקות המותג הפרטי. רק פרנואידים שורדים, ולכן אנחנו מוטרדים מהמותג הפרטי, מוטרדים מהתחרות שיש לנו מחברות אחרות ומוטרדים מההאטה במשק. מי שלא מוטרד - הוא יהיר, ומי שיהיר - לא מנצח. יהירות היא האויב הכי גדול של ההצלחה".

"טיפוס ג'ינג'י לא רגוע"

* מה אתה חושב על רמי לוי ועל טיב טעם?

"רמי לוי הוא גאון שיווקי ואת זה אי-אפשר לקחת ממנו. הוא הצליח, בלי להשקיע בפרסום, להגיע לרמת חשיפה ומודעות יוצאת מן הכלל ומגיע לו 'שאפו'. הסיפור של טיב טעם הוא סיפור שונה. רשת שהתמודדה עם משברים לא קלים ולא פשוטים. אין ספק שזו רשת ייחודית שיושבת על נישה ברורה, שכמו כל פעילות בנישה יש לה יתרונות ויש לה חסרונות".

- מה ההישג הכי גדול שלך בתפקיד?

"העובדה שהצלחתי להיכנס לנעליים גדולות".

- מה מרגיז אותך?

"מרגיזות אותי עצלות, טיפשות, בזבזנות שחצנות, יהירות. טיפוס ג'ינג'י מתעצבן מהרבה דברים. מרגיז אותי שדברים לא נעשים בשלמות, שהפועל מפסידה. אני לא טיפוס רגוע".

- עד מתי נראה אותך בתפקיד הנוכחי?

"כל עוד אסם תמשיך להצליח. עם זאת, העולם שייך לצעירים אז אני בוודאי לא אהיה מנכ"ל אסם ב-15 השנים הבאות".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות