גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מעריכים שווי הוגן?

המשבר מגביל מאד את רואי חשבון לספק דו"ח מהימן למשקיעים ; ראו הוזהרתם

הסערה בשווקים הפיננסיים, ההתמוטטות של בנקים ובנקים להשקעות בארה"ב, הנפילות במחירי הנדל"ן בחו"ל, וההאטה העולמית שגולשת לכדי מיתון, תפסו את רואי החשבון לא מוכנים - אין להם הכלים להתמודד עם הסערה.

בעידן החדש - עידן התקינה הבינלאומית (ה-IFRS) - הם נשענים יותר ויותר על שמאים ומעריכי שווי, ואין להם באמת יכולת לבדוק את הערכות השווי, ובהתאמה, אם ערך הנכסים מייצג את האמת או לא.

מעבר לכך, רואי החשבון נמצאים בין הפשיט לסדן. מצד אחד, הם אמורים לשרת את קוראי הדו"חות - התפקיד שלהם הוא לוודא (עד כמה שאפשר) שהדו"חות מבטאים ומשקפים נאמנה את מצב הפירמה. אבל מצד שני, הלחץ מצד החברות שובר שיאים - בעלי ומנהלי החברות האלו לא רוצים לאבד הון, לא רוצים להפסיד, לא רוצים להציג ירידה של ערך נכסים.

יש להם סיבה טובה לא לרצות. זה יכול לדרדר את מצבם מול הלווים, ובעיקר מול הבנקים. אלו הציבו להם קובננטס (אמות מידה פיננסיות) כתנאי לאשראי, האשראי יינתן כל עוד החברה תעמוד ביחסים פיננסיים מסוימים. היחסים האלו תלויים בערך הנכסים, בהון, בשורה התחתונה בדו"ח רווח והפסד, ובסעיפים נוספים מהדו"חות הכספיים. אי-עמידה בקובננטס, עלולה לגרום לקרע בין הבנק לחברה. הבנק יכול לדרוש את הכסף.

לרוב זה לא קורה - מגיעים להסכם חדש, אם כי בתנאים פחות טובים לחברה. מעבר לכך, אי-עמידה בקובננטס עלולה להאיץ את הצרות של החברה. ברגע שהסביבה יודעת שיש בעיה בחברה, היא כבר תהיה פחות גמישה אליה. אולי ייקנו פחות דירות מהחברה הזו, אולי הבנקים יפסיקו לתת אשראי, והמשקיעים יברחו מהמניות והאג"ח.

המצב הבעייתי ביותר מבחינת רואי החשבון הוא כשהחברה גוססת. חברות לא מעטות נמצאות כיום על הגבול - בין חיים למוות. בתקופה כזו, רואה חשבון עלול להיות, שלא ברצונו, התליין. רישום של הערת עסק חי בדו"חות, דינה, במקרים רבים, להגשים את עצמה. הערה כזו מקרבת את הקץ - הרי מי יעשה עסקים עם חברה כזו, מי יקנה ממנה בתים, מי ייתן לה כסף?

כל הבעיות האלו, כשברקע החשבונאות החדשה התומכת בשוויים הוגנים, מציבות לרואי החשבון, ולא רק בארץ אלא בכל העולם, אתגרים לא מוכרים. בינתיים, ואני חוזר לארץ, הדו"חות הכספיים למחצית הראשונה של השנה עדיין לא מבטאים את הסערה הגדולה. יש אמנם אכזבות לא מעטות, יש פספוסים, יש רווחים שהתחלפו בהפסדים, יש גם קריסות, אבל הרוב הגדול של החברות הנסחרות עדיין שומר על הראש מעל המים. אלא שאם העננה המרחפת על הכלכלה העולמית תתפתח למבול, הדו"חות הכספיים של הרבה מאוד חברות כאן יהיו פשוט מכוערים, כשכבר ברבעון השלישי והרביעי, על רקע ההתפתחויות בשווקים הפיננסים ובמחירי הנדל"ן, צפויה הרעה ניכרת.

איך מעריכים שווי הוגן?

הפעם, אתייחס למגזר הנדל"ן. המגזר הזה רחוק מלהיות הומוגני. יש בו חברות מסוגים שונים: קטנות שמתמחות בבנייה למגורים בארץ, כאלו שמתמחות בתחום הקניונים או בתחום התשתיות, ויש חברות שמתמחות בנדל"ן מניב. ובכל זאת, יש מגמה מאוד חזקה בתחום הזה בחמש השנים האחרונות - ריצת אמוק להשקעות ורכישות נדל"ן בחו"ל: ארה"ב, מערב אירופה, מזרח אירופה ועוד. זה נפסק בשנה האחרונה, אבל עד לפני פחות משנה, מדי יום הייתם יכולים לראות, בממוצע, שתיים, שלוש הודעות על חברות נדל"ן - או כאלו שהפכו את עצמן לחברות נדל"ן - שרכשו, השביחו ובנו בחו"ל.

מיליארדים רבים של דולרים הושקעו בחו"ל, ונופחו בספרים בעוד כמה מיליארדים טובים. החשבונאות הבינלאומית (ה-IFRS) שאומצה באופן סופי השנה - אבל כבר בשנה שעברה ניתנה ליישום ואומצה על-ידי חברות הנדל"ן - הפכה את מחירי העלות של הנכסים האלו ללא רלבנטיים, על רקע עליות המחירים שהיו אז בשווקי הנדל"ן. החשבונאות הזו אפשרה לחברות להציג את הנכסים על פי שוויים ההוגן.

מה הוא שווי הוגן?

אחרי שתקראו או תלמדו על זה באקדמיה שני שיעורים, תבינו שבתכלס זה מעריך שווי שמגיע לנכס ונותן את הערכתו. הערכתו, מלומדת ומקצועית ככל שתהיה, אמורה לשרת את בעלי החברה.

גם אם זה לא נאמר במפורש, גם אם אין לחץ מצד ההנהלה, אותו מעריך יודע שאם המספרים לא ימצאו חן בעיני החברה, הוא כנראה לא יקבל עוד עבודה. כך המחירים קיבלו תאוצה כלפי מעלה. אפריקה, דלק נדל"ן, כלכלית ירושלים, אלקטרה נדל"ן, אלרוב, אזורים ועשרות חברות נוספות רשמו את הנכסים בהתבסס על הערכות השווי שהיו גבוהות מעלויות הנכסים, ובכך הגדילו משמעותית את הונם.

עכשיו - כשהגלגל מתהפך - צריך לעדכן את הנכסים כלפי מטה, וכאן יש לנו חדשה טובה וחדשה רעה. הטובה - העדכונים של הנכסים כלפי מטה במחצית הראשונה של השנה היו מעטים. לא זניחים, אבל ממש לא משהו שמפיל מהכסא. החדשה הרעה - העדכונים בדרך.

זה רק עניין של זמן, וההימור שלי הוא שזה יקרה כבר ברבעון השלישי ובאופן יותר משמעותי ברבעון הרביעי, מכיוון שכבר אי אפשר להחזיק את המחירים בכוח. אותו מעריך שווי אמנם מעוניין לרצות את בעלי ומנהלי החברה שמספקת לו עבודה, אבל לא פחות חשוב, הוא צריך לשמור על הרמה המקצועית והמוניטין שלו, וגם להגן על עצמו מתביעות של משקיעים נזעמים.

בתקופה כזו, מעריכי השווי נזהרים מלספק הערכות אופטימיות מדי, והאמת היא שבתקופה כזו קל להם יותר לתמוך בהערכות שווי נמוכות. הכל הרי מבוסס על תחזיות שהן - על רגל אחת - היוון תזרימים עתידיים. התזרימים הולכים לרדת (השוכרים ישלמו פחות בתקופת האטה), וההיוון יתבסס על ריבית גבוהה יותר כי בתקופות של האטה ומשבר, פרמיית הסיכון עולה, ובהתאמה, הריבית להיוון עולה. התוצאה - ערך הנכסים יירד.

למה זה לא קרה עד עכשיו? אולי בגלל שבמחצית הראשונה (עד יוני) עדיין לא היו הקטסטרופות הגדולות, עוד היה ספק שאולי יוצאים מההאטה הזו, ואולי בגלל שרואי החשבון העדיפו ועוד היו יכולים איכשהו לעצום עיניים.

לא מדע מדויק

רואי החשבון נמצאים, כאמור, בין אותם משקיעים וצרכני דו"חות לבין החברות עצמן. התפקיד שלהם הוא לספק מהימנות לדו"חות הכספיים, אבל הם מוגבלים בכך. הבדיקות שלהם מוגבלות מראש - אי אפשר לבדוק כל עסקה בפירמה, ומעבר לכך הם מתבססים על אומדנים והערכות.

רואה החשבון שמקבל את חוות הדעת של השמאי או מעריך השווי, יכול לבדוק אם היא הגיונית, אם לא קיים בה פגם או טעות אקוטית, אבל האם הוא יודע אם ריבית ההיוון היא 7.5%, או 8.5%? ממש לא. הוא אולי שואל איך המעריך הגיע לריבית הזו, איך הגיעו לכאלו הכנסות משכירות, אבל מראש הוא מוגבל ביכולתו לאמת את הנתונים, והשימוש בהערכות ואומדנים מבוססי מעריכי שווי ומבוססי הנהלה, הוא גדול מאוד.

זאת ועוד, הערכת שווי היא לא מדע מדויק. נכס יכול להיות שווה על ידי מעריך אחד 100 מיליון שקל ועל ידי מעריך שני 120 מיליון שקל, ואלו לא הבדלים חריגים. זה הבדל שמתקבל משינוי של כמה עשיריות אחוז בהיוון, ואחוזים בודדים בהכנסות משכירות. ולכן, מראש צריך לקבל את הדו"חות בזהירות הראויה, וזה עוד לפני שדיברנו על דו"חות רבעוניים לעומת דו"חות שנתיים, שזה שקול לדו"חות סקורים לעומת דו"חות מבוקרים.

הדו"חות הרבעוניים הם דו"חות שרואי החשבון סוקרים אותם, ומצרפים דו"ח סקירה. הדו"חות השנתיים הם דו"חות מבוקרים, שאליהם מצורף דו"ח ביקורת. יש הבדל תהומי בין סקירה לביקורת. סקירה היא בדיקה מדגמית של המספרים במאזן ובדו"ח רווח והפסד. בסקירה יכולים איכשהו לדלג על בחינת שוויו של נכס מסוים, ובמקרים רבים לא ייגעו בסוגיות בעייתיות.

ביקורת, לעומת זאת, כרוכה בהשקעה של פי כמה וכמה שעות עבודה ומשאבים. בביקורת יבקשו הערכה מבוססת על שווי הנכס, ייגעו בכל המחלוקות החשבונאיות, ויבדקו יתרות מול הלקוחות והספקים. העבודה במקרה כזה תהיה מאומצת יותר, אם כי, עדיין מוגבלת. *

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן