גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רילוקיישן: חלום או חלום בלהות?

למרות שבעיני רבים רילוקיישן הוא חוויה של פעם בחיים, מגלים המתניידים שהצ'ופר מגיע יחד עם תהליך קשה ומסובך, וכ-35% מהם מתקשים לשרוד ; אז איך נערכים נכון לרילוקיישן? מומחים ומנהלי משאבי אנוש מסבירים

בעיני רבים רילוקיישן נתפש כחוויה של פעם בחיים: הזדמנות לחיות במדינה זרה, לחוות תרבות אחרת, לשדרג את הקריירה, לחסוך כסף ועוד. אולם בפועל, רבים מגלים שהצ'ופר הזה כרוך בתהליך קשה ומסובך יותר משציפו. נתוני חברת ההשמה אולג'ובס - לפיהם כ-35% מהעובדים הנשלחים לרילוקיישן חוזרים ארצה לפני תום החוזה - משקפים היטב את הקושי הטמון בתהליך, שלדעת המומחים ללא הכנה נכונה ומוקדמת - נדון לכישלון.

כדי לדון בסוגיה סבוכה זו - הכוללת כ-2.5 מיליון עובדים ברחבי העולם, ומגלגלת (העלות הכוללת של העובדים והעסקתם) כ-100 מיליארד דולר בשנה - נפגשו באחרונה מנהלי משאבי האנוש של אלביט מערכות, קוואלקום ישראל, פלרם תעשיות, צורן, בייטמן הנדסה, פלקסטרוניקס והטכניון - ביוזמת הפורום הישראלי לרילוקיישן (שהוקם על-ידי פירמת ראיית החשבון ארנסט-אנד-יאנג, משרד עוה"ד קן-תור עכו ושות' וחברת הביטוח דיוויד שילד).

אי-אפשר לדעת הכל על העובד

"הקושי הגדול טמון בהתאמה האישית של העובד ובני משפחתו לרילוקיישן", אומרת יפעת ליכט, מנהלת משאבי האנוש בפלרם תעשיות, יצרנית לוחות תרמופלסטיים. לפלרם תעשיות, הנסחרת בבורסה בתל-אביב, שליח אחד בהונג-קונג, ו-12 שליחים נוספים באנגליה; באמריקה הצפונית, הלטינית והדרומית; באסיה; ובאוקראינה. לדבריה, "למרות שאנחנו שולחים עובדים מתוך המערכת, אותם אנחנו מכירים היטב, אנחנו עדיין נדהמים לגלות שיש הרבה מתחת לפני השטח. אי-אפשר לדעת הכל על העובד. לכן, בשנתיים האחרונות אני מקפידה לזמן לפגישה את העובד יחד עם בן/בת הזוג. אני מדברת עם שניהם ומעצימה את הבעייתיות במכוון, כדי שידעו בדיוק לקראת מה הם הולכים. אני גם אומרת להם שהאחריות על קבלת ההחלטה היא שלהם ולא של החברה. עד היום כמעט לא קרה שעובד לא לקח אחריות ובחר שלא לנסוע".

"ראינו כבר מקרים של עובדים שיצאו לרילוקיישן עם בני/בנות זוג נשואים וחזרו גרושים", אומרת בתיה וינרב, מנהלת משאבי האנוש בקוואלקום ישראל, העוסקת בפיתוח, בייצור ובשיווק מוצרים וטכנולוגיות לתקשורת סלולרית דיגיטלית. החברה, הנסחרת בנאסד"ק, משווקת את מוצריה ושירותיה באמצעות צוותי מכירה ישירה ונציגויות בארצות-הברית, באירופה, בדרום-אמריקה, במזרח-התיכון, בסין, ביפן, בדרום-קוריאה ובמקסיקו. נציגי קוואלקום ישראל נשלחים לרילוקיישן בעיקר בארצות-הברית, שם, בקליפורניה, שוכן מטה החברה.

לשמור על קשר טוב עם העובד בחו"ל

דניאלה גלס, מנהלת רילוקיישן באלביט מערכות, דיברה על חשיבות התמיכה ה"נפשית" בעובד ובבני משפחתו בתקופת הרילוקיישן: "אנחנו דואגים, למשל, לשלוח בראש השנה ברכת שנה טובה ושי, כדי להראות לעובד שאכפת לנו ממנו ושאנחנו לא שוכחים אותו. חשוב לנו לשמור על קשר טוב עם העובד בחו"ל כי זה נותן לו תחושה טובה". אלביט הדואלית, הנסחרת בתל-אביב ובנאסד"ק, עוסקת בפיתוח ובייצור מערכות נשק, אלקטרוניקה ואלקטרו-אופטיקה מתקדמות. לחברה עובדים ברילוקיישן בארצות-הברית, בברזיל, באנגליה, ברומניה ובמקומות נוספים בעולם.

לדברי שרון גולדנברג, אחראית הגיוס לחו"ל בחברת בייטמן הנדסה, החברה מקצה ל-70 עובדיה הנמצאים ברילוקיישן בקזחסטן ובסלובקיה - רובם המכריע ללא בני משפחה - שש טיסות בשנה לביקור בישראל. "הקשר עם הארץ חשוב", היא אומרת. בייטמן הנדסה הינה חלק מקבוצת בייטמן-ליטווין הבינלאומית, המספקת מגוון רחב של שירותי הנדסה ופתרונות כוללים לפרויקטים תעשייתיים בתחום תעשיות האנרגיה, הכימיה, הפטרוכימיה, המזון, המיקרו-אלקטרוניקה, הפרמצבטיקה, המינרלים ותעשיות נוספות.

אילונה ווסקובויניק, מתאמת ניידות חוקרים בטכניון - המטפלת ברילוקיישן של חוקרים זרים המגיעים לטכניון - דיברה, מן הכיוון ההפוך, על הקושי הגדול של הטכניון עם הרילוקיישן של חוקרים הזרים בארץ: "פנינו למשרד התמ"ת, אך עדיין לא נמצא פתרון לבעיה הקשה של היעדר אשרות חוקר. בעיה נוספת היא בנות הזוג של החוקרים, שלא מצליחות למצוא כאן עבודה".

את הדיון חתם עו"ד צבי קן-תור, יו"ר הפורום הישראלי לרילוקיישן, שסיכם כי "רוב הכישלונות נובעים מבני משפחה שלא משתלבים. זה נותן מכת מחץ לעובד ברילוקיישן. מסיבה זו ואחרות, מומלץ, לפני שנכנסים לתהליך, להיוועץ עם מומחים לנושא".

10 טיפים להיערכות נכונה לקראת רילוקיישן

(על-פי עינת גז, מנהלת חברת רילוקיישן ג'ובס)

1. שפה ומנטליות. יש לתגבר את האנגלית של העובד טרם צאתו, ומומלץ אף לתת לו שיעור בסיסי בשפה המקומית אם איננה אנגלית (לא מזיק לקשקש כמה מילים בשפה המקומית כדי לשבור את הקרח). מאחר שבדרך כלל קיים פער תרבותי, חשובה גם הכנה תרבותית ולימוד כללי הנימוס המקומיים. למשל, כדאי לדעת שבאפריקה נהוג לסיים פגישה בחיבוק ודחייתו תתפרש כפגיעה, ואילו בפולין חיבוק קולגה יתפרש כהטרדה. ככלל, חשוב שהעובד יקבל מידע כללי על המדינה אליה הוא נוסע (קוד לבוש, מצב פוליטי ועוד).

2. תרבות ארגונית. יש לשלוח את העובד לפגישת הכנה עם בעלי תפקידים בארגון בו יעבוד. לעתים, פערי ציפיות או אי-הבנת התרבות הארגונית יוצרים חיכוכים ואי-שביעות רצון שיכלו להיפתר על-ידי קביעת ערוץ תקשורת נכון.

3. בדיקות רפואיות. מעבר לעבודה, למדינה, לאקלים, למזון ולחיים חדשים, מלווה במתחים ובלחצים נפשיים המעוררים לעתים בעיות רפואיות חדשות או רדומות. לפיכך, רצוי לדרוש מהעובד לבצע בדיקה רפואית מקיפה טרם צאתו. כבר קרו מקרים של עובדים שביקשו לחזור, רגע אחרי שנסעו, כי לא חשו טוב והעדיפו להיבדק אצל רופא המשפחה שלהם.

4. שילוח ציוד אישי. מדובר בהוצאה יקרה שלוקחת זמן. לעתים משתלם יותר להמיר את תקציב שילוח החפצים האישיים בתקציב לקניית ריהוט מקומי או השכרת דירה מרוהטת. אם בכל זאת מחליטים לשלוח מכולה, חשוב להבהיר לעובד את משך הזמן שזה לוקח ולקחת בחשבון עיכובים.

5. מגורים. יש ליידע את העובד על סוג הדיור שיקבל, שלא יחשוב שהוא מקבל דירת שרד כשבפועל מחכה לו דירה קטנה. ביפן, למשל, הדירות קטנות מאוד. לא נעים לגלות שאין איפה לשים את כל הריהוט שיצא מהארץ במכולה.

6. אשרות, ויזות ודרכונים. יש לבקש מהעובד ומבני משפחתו לבדוק את תוקף הדרכון ואת מצב הדפים הריקים בו, כחלק מההכנות לרילוקיישן. נושא האשרות צריך להיבדק ביסודיות ובהרחבה. לא נעים לגלות שבת הזוג לא יכולה להצטרף לבעלה בחו"ל כי אין לה ויזה, תהליך שאורך מספר חודשים.

7. טיסות. יש עובדים שלא יודעים לקרוא לוחות זמנים בשדות התעופה ומתבלבלים בטיסות המשך. כבר קרו מקרים של עובדים שעלו על טיסות המשך לא נכונות או חיכו למזוודות בתחנות ביניים. יש להדריכם בנושא.

8. חשבון בנק וכרטיס אשראי. לא פשוט לפתוח חשבון בנק בחו"ל. החברה צריכה להנחות את העובד מה עליו לעשות, אם כי ההחלטה אם לפתוח חשבון בחו"ל היא של העובד. יצוין כי קיים סיכון בפתיחת חשבון בנק במדינות לא יציבות, שכן בזמן הפיכה הכספים עלולים להיעלם. כמו-כן, יש להנחות את העובד שלא בכל מקום מכבדים כרטיס אשראי.

9. תקשורת. חשוב מאוד לתת לעובד דרך לתקשורת בינלאומית ולוודא שהטלפון הישראלי, למשל, פתוח לשימוש בארץ היעד.

10. הכנה משפחתית. יש להיערך מראש לדיור מתאים, לתעסוקה לבת/בן-הזוג ולמסגרות חינוך לילדים. למשל, במדינות רבות בתי-ספר פרטיים מתנים את הקבלה במבחני שפה וידע. לפיכך, הבנה מוקדמת של הדרישות יכולה למנוע עוגמת נפש. חשיבות מכרעת יש לשיתוף בת/בן הזוג בתהליך, שכן אם לא ישתלבו יפה הם יכולים להביא לכישלון הרילוקיישן.

תמונת הרילוקיישן העולמית

* מספר העובדים ברילוקיישן בעולם: 2.5 מיליון, בעיקר בענפי הטכנולוגיה, התשתית והניהול. עד 2015 צפוי מספרם לעלות לכ-5 מיליון

* משרות הרילוקיישן מגלגלות בשנה: כ-100 מיליארד דולר

* עלות ממוצעת של ביצוע רילוקיישן לעובד: כ-40 אלף דולר בשנה (כולל הוצאות חד-פעמיות הכרוכות במעבר כמו קבלת אשרת עבודה, הובלת תכולת בית, דמי תיווך לדירה, דמי רישום לבתי-ספר ועוד; לא כולל שכר והוצאות חודשיות)

מקור: הפורום הישראלי לרילוקיישן

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● בא-כוח מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו; נשקול לערער"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?