גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותאורית מוסינזון

הזמנים הטובים ז"ל

כותרת הפרזנטציה שהכינה קרן סאקויה לסטארט-אפים שלה, לא מותירה מקום לאופטימיות

בבוקר בו קרסו בנקי ההשקעות האמריקאים הייתי בניו יורק. הרחובות היו באבל, נער המזוודות במלון דיבר איתי על מצב הכלכלה העולמית והקופאית בסופר, שקשה היה להאמין עליה שידעה יותר ממספר משפטים באנגלית, דיברה בשצף עם שאר הקופאיות על הגרעון האמריקאי. מצב סוריאליסטי שמנפק תמונות מתאימות.

בתוכנית הבוקר בטלוויזיה, The View, החליטו להוסיף לאווירה המלחמתית בכלכלה והביאו לאולפן מומחית בינלאומית לכלכלה עולמית. וופי גולדברג הסתכלה עליה במבט משועמם ואמרה: "כרגע, העצה הכלכלית הכי טובה ששמעתי היתה של סבתא שלי שאמרה לנו להחביא את הכסף במזרון". הכלכלנית מוול סטריט הסתכלה עליה, חייכה, ואמרה "ת'אמת? כרגע זו באמת העצה הכלכלית הכי טובה ששמעתי עליה".

מאותו יום והלאה נראה כאילו גם הפרטיים וגם הציבוריים מבקשים לקחת את הכסף, למששו בידיים ולהחביאו במזרון. לעיתים נראה כי מרבית המשקיעים שכחו את סיפורי מורשת הקרב על ההצלחות הגדולות של אלו שבחרו להאמין בחברות דווקא בתקופות בהן היה השוק חלש. מי שבוחר לשים כעת את הכסף בפק"מ ולחלקו לשלושה בנקים שונים נראה שלא היה קונה צי אוניות לאחר מלחמת העולם השניה ומשפץ אותו לאימפריה חובקת עולם.

מכל עבר נשמעים היום קולות שבר. עובדי גוגל בוכים כי לפני תשעה ימים בלבד היה ערך המניה 411 דולר ולפני שלושה חודשים 450 דולר, בעוד שהיום נמצאת המניה ב-323 דולר. טענת העובדים היא כי מרבית האופציות לעובדים ניתנו לפי שוויים של 329 ו-450 דולר.

המצב נראה מתסכל יותר עבור עובדי יאהו אשר חברתם סירבה לרכישה לפי שווי של 35 דולר למניה, ועכשיו נאלצת להתמודד עם מציאות שבה ערך המניה בשפל של 13.76 דולר. במצב הכי פחות נעים, עם זאת, נמצאים עובדי EBay, לאחר קיצוץ של 10% במצבת כוח האדם ושליחת כאלף עובדים הביתה.

החותם הרישמי למשבר בעולם ההון סיכון התקבל השבוע דווקא מהמצליחנים. שמועות של קרנות קורסות בשל התחייבויות ללא כיסוי הן עניין יומיומי בשבועיים האחרונים, אך דווקא הקרנות הגדולות והמבוססות יצאו בהצהרות על חומרת המצב.

נראה כי מרבית קרנות ההון סיכון פנו לחברות הפרוטפוליו שלהן בבקשה לצמצם את מצבת כוח האדם ככל הניתן וכי מרבית השותפים בקרנות החליטו לצאת בהצהרות, ידועות מראש, לפיהן חברות סיד אינן מעניינות כבעבר. נתון ברור, בהתחשב בעובדה כי באותו הסכום ניתן היום להשקיע בחברות עם מוצר קיים בשוק.

קרן בנצ'מארק שלחה לכל חברות הפרוטפוליו שלה מסמך פנימי ובו סקירה מקיפה של המצב העגום בשוק. בנצ'מארק, אשר ברשימת החברות שלה ניתן למצוא את AOL ו-EBay , מפרטת במסמך את קושי התקופה, אבל מנסה לעודד בטיעונים שונים.

למשל, הניסיון לבדל בין המשבר הנ"ל לבין המשבר ב-2001. לפי בנצ'מרק, ב-2001 נגרם המשבר על ידי הערכות שגויות של עולם הון הסיכון ואילו היום מדובר במשבר שהתגלגל מעולם אחר ומשפיע בעקיפין גם על תעשיית הון הסיכון.

כמו כן, הורחב במסמך רבות על נושא קיצוץ כח האדם והעלויות (burn rate) . נראה כי אחת ממטרות המסמך היתה לתת לחברות הרגשה כאילו עליהן להתכונן לעולם בלי גיוסי המשך ולשנות את תקציביהן בהתאם.

ביום שישי קבלתי לינק לפרזנטציה שהכינה קרן סאקויה לחברות הפורטפוליו שלה. קשה לשמוע מאנשים שלא טועים כמעט, עד כמה המצב קשה. הרי מי שבחר להשקיע בחברות כמו אפל, אוראקל , סיסקו, יאהו, גוגל, youtube ועוד - בטח מביןבמה שהוא עושה.

הניתוח במצגת מתאים לחברה שרואה הכל בשקיפות מירבית. וזה הולך ככה: האמריקאי צורך יותר ממה שהוא מייצר. הכלכלה האמריקאית סומכת יותר מדי על טוב ליבם של זרים. השפעת מחירי הדירות על כלכלת ארה"ב. בעיות אשראי. כיצד הביא משבר הנדל"ן לירידה בביקוש ולמיתון. מדוע הפעם לא נקבל גרף בצורת V. כיצד נפגע כל אחד מהשווקים (מפרסום ועד קמעונאות). העובדות מדברות בעד עצמן.

השורות התחתונות המעניינות ביותר נמצאות, לדעתי, בשני שקפים שמשווים בין מצבי חברות שהתמודדו עם משבר הבועה הקודמת, בתקופה שבין 1999 ל-2005. השקפים מדגימים בבירור כי חברה שהגיע למשבר עם מוצר נכון, בעל יתרון תחרותי בשוק וחברה עובדת, המשיכה לגדול על אף המשבר. לעומתן, אלו שסמכו על הביקוש הגואה בשוק ולא על יכולות החברה, התרסקו.

סאקויה מסכמת כי ההתאוששות לא תהיה מהירה הפעם, גיוסים יהיו קטנים יותר, רכישות של חברות יירדו וההנפקות הציבוריות ימשיכו ויתמעטו. חברות יהיו תלויות במוצר ובתזרים מזומנים הרבה יותר מאשר במספר משתמשים ובחלום האקזיט.

קרנות הון הסיכון אשר ידעו תמיד לאתר הזדמנויות וסיכויים, חוזות משבר שעוד לא ידענו.
בנקים מתמוטטים וחברות נסגרות אך נראה כי, בדיוק כמו לפני שבע שנים, תזרים מזומנים הוא שם המשחק.

התעשיה מעדיפה צמצום עלויות ושרידות מקסימלית, גם במחיר של וויתור על ראשוניות בשוק. נראה כי מי שיידע לעבור את המשבר הזה יישאר כאן עוד הרבה זמן. הישרדות נוסח 2008.

ד"ר אורית מוסינזון היא סגן נשיא בבית השקעות דה-קלו בן-יהודה, שותפה בקרן nQube ומרצה באקדמיה בתחום השיווק וההון סיכון

עוד כתבות

צבי סטפק / צילום: רמי זרנגר

התרחיש שמפחיד אותו והסיבה שצמצם חשיפה למניות: צבי סטפק חוגג 80 ומסכם חצי מאה בשוק ההון

כשהוא חוגג 80 שנה, מייסד אימפריית הפיננסים מיטב למד לאורך השנים ש"בשוק ההון צריך סבלנות של בדואי" ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מספר על ראשית דרכו בשוק ההון של שנות ה־80, חושף במה הוא השקיע לאחרונה, ומשרטט את התרחיש שהוא חושש ממנו: "כל השווקים יפלו בעשרות אחוזים במכה" ● וגם: מדוע משפחת סטפק לא מוכרת את החזקותיה במיטב אחרי זינוק של 1,000%?

דרור בין, מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: שלומי יוסף

רשות החדשנות משיקה מסלול סיוע של מיליארד שקל לחברות הייטק שנפגעו מהתחזקות השקל

התוכנית נועדה לסייע לחברות הייטק צעירות שהתחזקות השקל שחקה את כספי הגיוסים וההכנסות שלהן ● כל חברה שתעמוד בתנאים תוכל לקבל מענק של עד 15 מיליון שקל, אך רשות החדשנות טרם פרסמה כמה חברות צפויות לקבל את הסיוע ● הגשת הבקשות תיפתח היום, יום ראשון, 26 ביולי

דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst REFILE - QUALITY REPEAT

כך הבוטים של וול סטריט גורפים רווחים מהפוסטים של טראמפ ב־Truth Social

סוחרים שעוקבים אחר הצהרותיו של הנשיא באמצעות מערכות אוטומטיות יכולים לשלם עבור הזנת מידע מהירה במיוחד ● לפחות חמש חברות כבר נרשמו לשירות

הבניין ברחוב חריף 28-30 / צילום: סמדר כלאב

פרויקט ההתחדשות העירונית החליף ידיים. מה צריך לעשות?

בתקופה האחרונה נרשמה עלייה במספר מיזמי ההתחדשות העירונית שבהם היזם התחלף במהלך הביצוע ● חברות גדולות ובעלות חוסן פיננסי רוכשות פרויקטים או נכנסות כשותפות ● מה המשמעות עבור הדיירים, ואיך הם יכולים להגן על עצמם בתקופה שבה התמורות במגמת ירידה?

השלד לקוטג' במושב כפר ורבורג / צילום: עידן גרוס

במושב איכותי ומבוקש מצאנו עסקת נדל"ן נדירה

שלד לקוטג' בשטח של כ־290 מ"ר, על מגרש בשטח של חצי דונם במושב כפר ורבורג, נמכר תמורת 4.1 מיליון שקל ● לפי הערכות, כדי להשלים את הבנייה יש להשקיע 2.2 מיליון שקל

דן בן שמואל, מנכ''ל בנדיקט / צילום: דרור עינב

התחיל כמלצר בבנדיקט והפך למנכ"ל הקבוצה תוך 13 שנים: "זה מפעל חיי"

בינואר האחרון מונה דן בן שמואל למנכ"ל קבוצת מסעדות בנדיקט, הכוללת כ-20 סניפים ומתבססת על פורמט של ארוחות בוקר גם בלילה ● בראיון ראשון בתפקיד הוא מדבר על רפורמת עסקי המזון, רשתות שמתומחרות בעשרות מיליונים, בעיית הפרוטקשן ומריבות המסעדנים, וגם נזכר בימים שניהל את סניף רוטשילד המיתולוגי שפעל 24/7: "גרתי שם עם שק שינה, רק בכיפור הייתי בבית. אנחנו עוד נחזור למודל הזה, כי הוא נכון למותג"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

הפעם לא בישראל: זה המבצע שארדואן מכין ויטלטל את האזור

לאנקרה נקרתה הזדמנות להרוויח ממגמת ההיחלשות של חיזבאללה ולהרוס לישראל את תהליך ההתקרבות לממשלת לבנון ● במקרה שא־שרע יפתח במבצע ויכריע את חיזבאללה, במקום לקבל את טורקיה רק בסוריה – ישראל תתמודד איתה גם בלבנון

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

אלביט משיקה נשק חדש ובונה על הצרות של דנמרק וגרמניה

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רועי צזנה / צילום: פרטי

העתידן שחוזה: זו השכבה שהכי תיפגע ממהפכת ה-AI, ואלה החלופות בשוק

שיחה עם ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים ו-AI באוניברסיטת תל אביב ● על השכבה שהכי תיפגע מהמהפכה, האלטרנטיבות והאפשרות הממשית שנעדיף רובוטים על פני בני אדם ● האם תהיה לנו עבודה? פרק שני בסדרה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המדריך שכל משקיע צריך להכיר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה סיכמה מחצית מצוינת וגלובס עושה סדר בשוק מוצרי החיסכון ● הראל הפכה לאחד הגופים הפופולריים בתחום הגמל להשקעה ● מיקרוסופט ירדה ב-17% מתחילת השנה - אך בתי השקעות מסמנים אותה בתור מניה מועדפת ● וגם: מנהל ההשקעות שטוען: תיקי ההשקעות של הישראלים לא מפוזרים מספיק

רק סקר אחד מעניק לאופוזיציה את הממשלה. מה שונה בו?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: איזנקוט נוטל את ההובלה על חשבון הליכוד, אך הרכבת הממשלה עדיין לא בהישג יד. למעט בסקר אחד

טחב על עצים / צילום: Shutterstock

אם תנווטו באמצעות טחב, אתם תלכו לאיבוד

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: האם הטחב צומח לפי כיוון מסוים ובכך מאפשר התמצאות במרחב? לא באמצע היער

הרומן של המשקיעים הפרטיים עם שבע המופלאות מתחיל להתקרר? / צילום: צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים הפרטיים כבר לא מתלהבים משבע המופלאות, ומחפשים את כוכבות ה־AI הבאות

אחרי שהיו התומכים הנלהבים ביותר של מניות שבע המופלאות, הם מחפשים כעת את מניות הטכנולוגיה הבאות שיהפכו לכוכבות

מערכת היירוט פטריוט, המוצבת באיחוד האמירויות / צילום: Reuters

חוסר במיירטים או תרגיל? למה ארה"ב השהתה את התקיפה באיראן

ארה"ב עצרה את סבב התקיפות האיראן לפחות לשני לילות השבוע ● בשטח מנסים להבין: האם מדובר בניסיון לחזור למו"מ, בחוסר בטילי פטריוט או בתרגיל הטעיה מתוחכם

רובע 4 בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

האזורים בת"א שרשמו את הירידות החדות ביותר במחיר

בדיקה שערך השמאי ד"ר אסף גסטפרוינד מראה: מתחילת 2023 ירדו מחירי דירות יד שנייה ברובע 3 ביותר מ־20%, וברובע 4 - בכמעט 8% ● "במונחים ריאליים שחיקת הערך משמעותית יותר"

אמיר שלכט, יקי פייטלסון, נדב צפריר / צילום: איל יצהר, תומר פולטין, מנש כהן

מבחן הדוחות של ענקיות הסייבר: ורוניס וצ'ק פוינט במרכז העניין בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● בצ'ק פוינט מחפשים סימני התאוששות לאחר האזהרות של האנליסטים; בורוניס ממתינים להתפתחויות בסוגיית המכירה; וגם: מי המניה הישראלית שקופצת בעקבות המלצה חמה?

מצעד הגאווה בברלין, אתמול / צילום: ap, Markus Schreiber

חשד לפיגוע טרור איסלמי בברלין: מצוד אחרי צעיר שדרס חוגגים במצעד הגאווה


לפי הדיווחים, קצת אחרי השעה 22:00 אתמול, רכב מסחרי לבן דרס במכוון חוגגים שהתכנסו כחלק מהחגיגות באירועי מצעד הגאווה המתקיימים בסוף השבוע בברלין • לפחות אישה אחת נהרגה ועוד 16 בני אדם נפצעו, חלקם במצב קריטי ● התקרית חשודה כפיגוע טרור איסלמי

עו''ד שוהם אבן / איור: גיל ג'יבלי

100 אלף שקל בבורקסים ועשרות תביעות: הפעילות הממוקדת של עו"ד שוהם אבן

במשך שנים הגיש שוהם אבן עשרות תביעות נגד עסקים כתובע פרטי, עד שקיבל רישיון עריכת דין והעלה הילוך ● במרכז העשייה עומדות תביעות ייצוגיות על משקל אריזות המזון והפרות של חוק הספאם ● תיקון חוק שעבר בקריאה ראשונה יאסור לתבוע פיצויים בתביעות אלו ויחייב פנייה מוקדמת לעסק ● המתנגדים טוענים לניצול המערכת המשפטית, אך עורך דינו הודף את הביקורת: "מדובר באכיפה אזרחית שהניבה מיליונים לציבור"

תומר פפר, מנכ''ל תן ביס / צילום: גני רוחלין

התחרות על העובדים מתחממת: תן ביס משיקה כרטיס חדש

החברה, המזוהה עם תקציבי ארוחות צהריים במקום העבודה, משיקה כרטיס חדש הכולל שורה של הטבות - מעין מועדון צרכנות ● הכרטיס מיועד לעובדי החברות המשתמשות בשירותי תן ביס, שבמסגרת המהלך יוכלו לקבל החזר כספי על רכישות וכן הנחה של 10% במגוון רשתות ומותגים

דונלד טראמפ וקווין וורש בהשבעתו לתפקיד / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

הקונים איבדו אמון: החוב והפוליטיקה בארה"ב על מסלול התנגשות

עם חוב פדרלי של קרוב ל-40 טריליון דולר וחוב כפול מזה של משקי הבית, אמריקה זקוקה לעוד ועוד קונים לחובותיה ● אלא שגישות של חומה כלכלית מצד אחד וסוציאליזם פרוע מצד שני, יוצרות הרתעה ● האם אמריקה יכולה לשקם את האמון במערכת הפוליטית והכלכלית שלה, ומה השיעור שהיא יכולה ללמוד מגרמניה