גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזמנים הטובים ז"ל

כותרת הפרזנטציה שהכינה קרן סאקויה לסטארט-אפים שלה, לא מותירה מקום לאופטימיות

בבוקר בו קרסו בנקי ההשקעות האמריקאים הייתי בניו יורק. הרחובות היו באבל, נער המזוודות במלון דיבר איתי על מצב הכלכלה העולמית והקופאית בסופר, שקשה היה להאמין עליה שידעה יותר ממספר משפטים באנגלית, דיברה בשצף עם שאר הקופאיות על הגרעון האמריקאי. מצב סוריאליסטי שמנפק תמונות מתאימות.

בתוכנית הבוקר בטלוויזיה, The View, החליטו להוסיף לאווירה המלחמתית בכלכלה והביאו לאולפן מומחית בינלאומית לכלכלה עולמית. וופי גולדברג הסתכלה עליה במבט משועמם ואמרה: "כרגע, העצה הכלכלית הכי טובה ששמעתי היתה של סבתא שלי שאמרה לנו להחביא את הכסף במזרון". הכלכלנית מוול סטריט הסתכלה עליה, חייכה, ואמרה "ת'אמת? כרגע זו באמת העצה הכלכלית הכי טובה ששמעתי עליה".

מאותו יום והלאה נראה כאילו גם הפרטיים וגם הציבוריים מבקשים לקחת את הכסף, למששו בידיים ולהחביאו במזרון. לעיתים נראה כי מרבית המשקיעים שכחו את סיפורי מורשת הקרב על ההצלחות הגדולות של אלו שבחרו להאמין בחברות דווקא בתקופות בהן היה השוק חלש. מי שבוחר לשים כעת את הכסף בפק"מ ולחלקו לשלושה בנקים שונים נראה שלא היה קונה צי אוניות לאחר מלחמת העולם השניה ומשפץ אותו לאימפריה חובקת עולם.

מכל עבר נשמעים היום קולות שבר. עובדי גוגל בוכים כי לפני תשעה ימים בלבד היה ערך המניה 411 דולר ולפני שלושה חודשים 450 דולר, בעוד שהיום נמצאת המניה ב-323 דולר. טענת העובדים היא כי מרבית האופציות לעובדים ניתנו לפי שוויים של 329 ו-450 דולר.

המצב נראה מתסכל יותר עבור עובדי יאהו אשר חברתם סירבה לרכישה לפי שווי של 35 דולר למניה, ועכשיו נאלצת להתמודד עם מציאות שבה ערך המניה בשפל של 13.76 דולר. במצב הכי פחות נעים, עם זאת, נמצאים עובדי EBay, לאחר קיצוץ של 10% במצבת כוח האדם ושליחת כאלף עובדים הביתה.

החותם הרישמי למשבר בעולם ההון סיכון התקבל השבוע דווקא מהמצליחנים. שמועות של קרנות קורסות בשל התחייבויות ללא כיסוי הן עניין יומיומי בשבועיים האחרונים, אך דווקא הקרנות הגדולות והמבוססות יצאו בהצהרות על חומרת המצב.

נראה כי מרבית קרנות ההון סיכון פנו לחברות הפרוטפוליו שלהן בבקשה לצמצם את מצבת כוח האדם ככל הניתן וכי מרבית השותפים בקרנות החליטו לצאת בהצהרות, ידועות מראש, לפיהן חברות סיד אינן מעניינות כבעבר. נתון ברור, בהתחשב בעובדה כי באותו הסכום ניתן היום להשקיע בחברות עם מוצר קיים בשוק.

קרן בנצ'מארק שלחה לכל חברות הפרוטפוליו שלה מסמך פנימי ובו סקירה מקיפה של המצב העגום בשוק. בנצ'מארק, אשר ברשימת החברות שלה ניתן למצוא את AOL ו-EBay , מפרטת במסמך את קושי התקופה, אבל מנסה לעודד בטיעונים שונים.

למשל, הניסיון לבדל בין המשבר הנ"ל לבין המשבר ב-2001. לפי בנצ'מרק, ב-2001 נגרם המשבר על ידי הערכות שגויות של עולם הון הסיכון ואילו היום מדובר במשבר שהתגלגל מעולם אחר ומשפיע בעקיפין גם על תעשיית הון הסיכון.

כמו כן, הורחב במסמך רבות על נושא קיצוץ כח האדם והעלויות (burn rate) . נראה כי אחת ממטרות המסמך היתה לתת לחברות הרגשה כאילו עליהן להתכונן לעולם בלי גיוסי המשך ולשנות את תקציביהן בהתאם.

ביום שישי קבלתי לינק לפרזנטציה שהכינה קרן סאקויה לחברות הפורטפוליו שלה. קשה לשמוע מאנשים שלא טועים כמעט, עד כמה המצב קשה. הרי מי שבחר להשקיע בחברות כמו אפל, אוראקל , סיסקו, יאהו, גוגל, youtube ועוד - בטח מביןבמה שהוא עושה.

הניתוח במצגת מתאים לחברה שרואה הכל בשקיפות מירבית. וזה הולך ככה: האמריקאי צורך יותר ממה שהוא מייצר. הכלכלה האמריקאית סומכת יותר מדי על טוב ליבם של זרים. השפעת מחירי הדירות על כלכלת ארה"ב. בעיות אשראי. כיצד הביא משבר הנדל"ן לירידה בביקוש ולמיתון. מדוע הפעם לא נקבל גרף בצורת V. כיצד נפגע כל אחד מהשווקים (מפרסום ועד קמעונאות). העובדות מדברות בעד עצמן.

השורות התחתונות המעניינות ביותר נמצאות, לדעתי, בשני שקפים שמשווים בין מצבי חברות שהתמודדו עם משבר הבועה הקודמת, בתקופה שבין 1999 ל-2005. השקפים מדגימים בבירור כי חברה שהגיע למשבר עם מוצר נכון, בעל יתרון תחרותי בשוק וחברה עובדת, המשיכה לגדול על אף המשבר. לעומתן, אלו שסמכו על הביקוש הגואה בשוק ולא על יכולות החברה, התרסקו.

סאקויה מסכמת כי ההתאוששות לא תהיה מהירה הפעם, גיוסים יהיו קטנים יותר, רכישות של חברות יירדו וההנפקות הציבוריות ימשיכו ויתמעטו. חברות יהיו תלויות במוצר ובתזרים מזומנים הרבה יותר מאשר במספר משתמשים ובחלום האקזיט.

קרנות הון הסיכון אשר ידעו תמיד לאתר הזדמנויות וסיכויים, חוזות משבר שעוד לא ידענו.
בנקים מתמוטטים וחברות נסגרות אך נראה כי, בדיוק כמו לפני שבע שנים, תזרים מזומנים הוא שם המשחק.

התעשיה מעדיפה צמצום עלויות ושרידות מקסימלית, גם במחיר של וויתור על ראשוניות בשוק. נראה כי מי שיידע לעבור את המשבר הזה יישאר כאן עוד הרבה זמן. הישרדות נוסח 2008.

ד"ר אורית מוסינזון היא סגן נשיא בבית השקעות דה-קלו בן-יהודה, שותפה בקרן nQube ומרצה באקדמיה בתחום השיווק וההון סיכון

עוד כתבות

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

"לא מוצדק": האם השוק הפיל את מניות הבנקים בטעות?

מניית הפועלים הובילה את מדד הבנקים לירידות חדות, לאחר שהבנק דיווח על שחיקה ברווח הנקי על רקע ירידת הריבית, אינפלציה נמוכה ומס היסף שהוטל על הבנקים ● אלא שמנהל יחידת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, לירן לובלין, סבור כי תגובת השוק מוגזמת, ומצביע דווקא על צמיחה חזקה בתיק האשראי ובתיק המשכנתאות

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בחודש אפריל זינקה ב-1.2% - בהתאם לצפי; מחירי הדיור חזרו לעלות

הקצב השנתי של האינפלציה עומד על 1.9% ● עליות בולטות נרשמו בסעיפי פירות טריים ותחבורה ● מדד מחירי הדירות עלה ב-0.3% במרץ אחרי חודשיים של ירידות

ערפל מעל מפרץ סן פרנסיסקו, קליפורניה / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

חוקרים מודאגים: הערפל הולך ונעלם

תופעת מזג האוויר שמתפקדת כמזגן טבעי לבני אדם וכמקור מים לצמחים, פוחתת בקצב מהיר ● בקליפורניה התושבים כל כך מוטרדים מההשלכות על חייהם, עד שהקימו מכון מחקר במיליוני דולרים ● מה מצא מחקר ישראלי, וגם: איך עושים וודקה מערפל?

ליאור פרנקל בשיחה עם ליאור שכטר ופרופ' ליאור זלמנסון / צילום: DHM Studio, בוריס גילטבורג

הם חסכו לעובדים שלהם בין חמש ל-20 שעות עבודה בשבוע. כך זה קרה

עם מי מדברים? ליאור שכטר, CTO בנטורל אינטלג'נס, ופרופ' ליאור זלמנסון, ראש מעבדת בינה מלאכותית באוניברסיטת ת"א ● על מה מדברים? מה קורה בחברה שבה בזכות AI כמעט כל העובדים הופכים ליזמים, באיזה תחום האימפקט היה נמוך במיוחד, וכמה זמן באמת לוקחת טרנספורמציה כזו ● פופקורן

מליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

הכנסת עומדת להתפזר? אלה השפעות המהלך - עוד לפני פתיחת הקלפיות

העלאת הצעת החוק לפיזור הכנסת צפויה להגביל את פעולת הממשלה עוד לפני שהיא מאושרת בשלוש קריאות ● אבל מה יקרה אם תיווצר הזדמנות להסכם עם לבנון, והאם הממשלה יכולה לנצל את התקופה לכלכלת בחירות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר בסוגיות שעל הפרק 

הקמפיין של משרד הכלכלה / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

אחרי שבועיים באוויר, הסל הזול של ישראל מתברג לראשונה במדד. ומי עוד מככב?

הפרסומת של משרד הכלכלה עם אלי יצפאן מתברגת במקום השביעי בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה והאהובה ביותר שייכת גם השבוע לבנק הפועלים, ושף יוסי שטרית מגיע עם מזרחי טפחות למקום השני

ג'וזף גיטלר, רפי קורן, מר ספואן מריח, פרופ' מיקי דודקביץ, משה מורג, רבקה וסידני בוכריס, דינה פיינבלט וד''ר אמנון בן משה / צילום: שלומי יוסף

"היחיד בין תל אביב לחיפה": הלל יפה משיק מכון PET-CT חדש

המרכז הרפואי הלל יפה חנך מכון PET-CT חדש ויחיד מסוגו בהשקעה של כ־28 מיליון שקל, שנועד להנגיש בדיקות מצילות חיים לחולי סרטן באזור חדרה והצפון • במקביל, סיבוס משיקה מתחם הטבות ייעודי למשרתי מילואים ● וגם: מינויים חדשים בגיתם ובחברת הייעוץ Maximize ● אירועים ומינויים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

"השמדת ערך": מה עומד מאחורי המהלך של וויקס

במהלך מעורר תהיות, לפני כחודש וויקס רכשה בחזרה ב-1.6 מיליארד דולר 31% ממניותיה שהיו בידי משקיעים במחיר גבוה של 92 דולר למניה ● היום, לאחר שתוצאותיה לרבעון הראשון התגלו, מניית וויקס נסחרת ב-55 דולר בלבד - כך ש-1.6 מיליארד הדולר הללו שווים כיום פחות ממיליארד

גלובים מזכוכית / צילום: ענת אגמון

האיזון העדין מתערער והיינות של עמק הרון עלולים לאבד את הזהות

אחד מאזורי היין המשמעותיים ביותר נאבק על פניו: שינויי האקלים משנים את פרופיל היין, דוחקים חקלאיים לחפש כרמים בגובה שבעבר היה טאבו, ובעיקר מעלים תהיות לגבי היכולת להמשיך ולבטא את הקשר בין המקום לבין הטעם

שבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo

ההנפקה הגדולה של השנה בוול סטריט: מניית השבבים שזינקה ב־100% בתוך דקות

סרבראס מנסה לאתגר את אנבידיה עם מעבד שמתאים במיוחד להפעלת סוכנים ויישומי בינה מלאכותית ● החברה חתמה לאחרונה על עסקת ענק עם OpenAI, אך לא צפוייה להוות איום מיידי על הגדולות ● הזינוק החד מעלה סימני שאלה: האם החתמים השאירו מיליארדי דולרים "על השולחן"

יעקב ברדוגו / צילום: תומר שלום, מתוך ויקיפדיה

אין מחירים כאלה: האם ברדוגו עשה עסקה טובה וכמה מס ישלם?

בגלובס נחשף אתמול כי איש התקשורת יעקב ברדוגו מכר דירה בת"א לתושבי חוץ אוסטרליים תמורת 58 מיליון שקל ● היקף המס צפוי לעמוד על מיליוני שקלים, ואיך המחיר לעומת שאר העסקאות באזור?

פרופ' בן רייס / צילום: תמונה פרטית

"בסרטן זה כבר קורה": הרופא שיודע לנבא מה לא בסדר בגוף שלנו

פרופ' בן רייס מאוניברסיטת הרווארד פיתח אלגוריתמים שיכולים לנבא סיכונים שונים לבריאות הגוף והנפש ● בראיון לגלובס הוא מדבר על מהפכת הרפואה המונעת שסוף־סוף מתחילה להתממש, מספר על שיתוף־הפעולה שלו בישראל ומסביר איך הגיע מתואר במוזיקולוגיה לרפואה

בדרך לפנסיה: זה החיסכון הראשון שכדאי למשוך ממנו

ההחלטה מאיפה למשוך כספים עשויה להיות שווה הרבה מאוד כסף ● מהו המוצר הראשון בתור למימוש, מתי כדאי להפוך את קופת הגמל לקצבה, ומה מומלץ לשמר עבור היורשים? ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

סשימי / צילום: מרב סריג

המשתה שמוציא את המטבח העיראקי אל הבמה

בסלון הביתי שלו בתל אביב עורך השף תומר חווה סעודות שמתכתבות עם המטבח של יהדות עיראק ומעניקות לו פרשנות אישית, עכשווית ומפתיעה

פרויקט פינוי בינוי בקרית אונו / צילום: תמונה פרטית

"מי שלא יצא בארבע בבוקר כבר לא יצא בכלל": בקעת אונו עולה על גדותיה

100 אלף תושבים צפויים להצטרף ל–150 אלף שכבר חיים היום באזור ● תוכניות הפיתוח מכוונות להכפלת האוכלוסייה, אך התשתיות כבר קורסות והרשויות מזהירות: "האזור הולך ונהיה עני יותר"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה / צילום: יח''צ

מרוויח 47 אלף שקל בשעה: שיאן השכר החדש בבורסה

גיא ברנשטיין, מנכ"ל קבוצת ה-IT פורמולה מערכות, נהנה ב-2025 משכר בעלות של 103 מיליון שקל וקפץ למקום הראשון בטבלת השכר ● הוא הרוויח 400 אלף שקל לכל יום עבודה, או 47 אלף שקל לשעה ● ברנשטיין יקבל כעת עוד 68 מיליון שקל, בעקבות דיבידנד ענק שתחלק פורמולה בחודש הבא

ייבוא רכבים / צילום: תמר מצפי

מסקנות הוועדה לבחינת התחרות בענף הרכב יידחו כנראה ל-2027

דחייה נוספת ברפורמת התחרות בתחום יבוא הרכב: במשרד התחבורה מעריכים כי מסקנות הצוות הבין־משרדי לא יוצגו לפני 2027, בין היתר בשל פיזור הכנסת והשינויים המהירים בשוק ● במקביל, יבוא הרכב מסין ממשיך לשבור שיאים ● וגם: פולקסווגן טיירון וטויוטה ראב 4 החדש נוחתים בארץ ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג במהלך הביקור בבייג’ינג / צילום: Reuters

סין תעבור לנפט אמריקאי? על מה דיברו טראמפ ושי

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין קיימו היום בבייג'ינג סבב שיחות ראשון ● עוד צפויים דיונים נוספים בנושאי סחר, שיתוף-פעולה כלכלי, איראן וטייוואן ● לפי הודעת הבית הלבן, סין הביעה עניין בהגדלת רכישות הנפט האמריקאי כדי להפחית את תלותה במצר הורמוז, והזהירה כי סוגיית טייוואן עלולה לדחוף את היחסים בין המדינות ל"מקום מסוכן מאוד"

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

במסעדה בשרונה ובבית פרטי: הצצה למסע החיזורים של אסף רפפורט

מלווה ביועץ הקרוב זמיר דחב"ש, ולמרות שהעסקה כלל לא אושרה, אסף רפפורט בונה סביבו כוורת שתלווה אותו כבעלים של ערוץ רשת 13 ● בין המצטרפים: גיא המאירי, מייסד ומנכ"ל חברת הפקות הטלוויזיה ● וגם: מה אומר רפפורט לעיתונאים שחוששים להגיע?

מנות קפה ביקלס / צילום: גילי גלדן

העמק הצפוני שמציע יקב קסום בחצר בית וקפה שהתחדש בתפריט מבטיח

תערוכה של 26 אמנים ישראלים, עסק קולינרי נשי שעבר מהפך, מחלבה משפחתית שמציעה גבינה עם חילבה ופופ-אפ יין משובח ● ארבע תחנות נפלאות בעמק חרוד