גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז למה לי כלכלה עכשיו

המוזיקה היא מקור עסקי נפלא, אבל העסקים לא עושים מוזיקה טובה ; למה זמרים לא שרים על כלכלנים, למה מיק ג'אגר לא מלכלך על החברים שלו, והאם יש סיכוי שהמשבר הכלכלי הנוכחי יגרום לאמנים לצאת בתגובה יצירתית הולמת

"שמח להכיר אותך. שמח שאתה מונח על הצלחת שלי. הבשר שלך טעים לי.

אתה חגורת ההצלה של חיי, וחייך הם השעשוע שלי.

אני מכונה שאוכלת אנשים.

לא תשמע אותי צוחק כשאחסל אותך, ולא תשמע את צעדי כשאתרחק ממך.

אתה הטרף שלי, ואתה מתפלל למעני.

אני אוכל אדם תאגידי, עבריין דיגיטלי,

אני אוכל אדם גלובלי".

המילים הללו לקוחות מ"קורפורייט קניבל", שיר מאלבום הקאמבק של גרייס ג'ונס, שדלף לאינטרנט אבל ייצא לשוק רק בעוד שישה שבועות. למרות שהלחן שלו אינו מאוד קליט, הרי שאילו היה מוכן לשיווק מיידי, "אוכל אדם תאגידי" היה הופך ללהיט ולשיר הראשון שמזוהה עם המשבר הפיננסי העולמי הנוכחי. אבל גם תעשיית המוזיקה היא חלק מהכלכלה הגלובלית, ולמרות המכות שנחתו עליה בעידן הדיגיטלי, עדיין מתנהגת ברובה לפי הכלכלה הישנה.

ג'ונס לא כתבה את השיר כתגובה מהירה לאקטואליה. אלבומה החדש, "הוריקן", הוקלט לפני שנה וחצי אבל שב ומתעכב, וכאמור תאריך היעד הנוכחי שלו הוא רק דצמבר הקרוב. אלא שהמילים של "אוכל אדם תאגידי", שטחיות ככל שהינן, כבר יכולות לעורר לא מעט מחשבות. מדוע רק אמנית בת שישים - ילידת ג'מייקה אמנם, אבל שגדלה מרופדת היטב כלכלית בניו-יורק - מעזה להגיש טקסט כזה? ואיפה שאר אמני הפופ, והאם בכלל יגיבו בעתיד לקריסה הנוכחית?

נכון, 94.6% מהמוזיקאים בארה"ב עובדים עכשיו בנמרצות למען בחירת ברק אובמה לנשיאות. רבים גם כתבו שירי ביקורת ומחאה בשמונה שנות שלטונו של ג'ורג' בוש. אבל הכלכלה והכלכלנים פשוט לא מהווים נושאים מקובלים בתמלילי שירי פופ. אפילו לא בשוליים השמאליים אצל אמנים שמזוהים עם מרקסיזם כזה או אחר. שירי בלוז וקאנטרי ופולק ישירים על דלות ועוני, במידות כאלו ואחרות של ביקורת ושל הומור הישרדותי, נשמעו באמריקה בעיקר אחרי השפל הגדול של ראשית שנות ה-30. המוזיקה הפופולרית והרוקנרול, כפי שעוצבו לאחר מלחמת העולם השנייה, מתנזרים כמעט לגמרי מלדבר על העולם הכלכלי ועל תושביו.

התאגידים מחוץ לכוונת

כן, "כסף" נתן השראה, בין השאר, לקלאסיקות של ברי גורדי ופינק פלויד ואבבא. ואנשים עם אוריינטציה שמאלית לגווניה כמו הקלאש והדד קנדיז וניו מודל ארמי ורייג' אגיינסט דה מאשין, שלא לדבר על בוב דילן ובוב מארלי וברוס ספרינגסטין ואלפי אחרים - שרו על ושוררו את מעמד הפועלים הבריטי, את חיי הדחויים, העזובים והחלשים של ארה"ב, ואת ניצול והזנחת העולם השלישי. אבל הכלכלה עצמה, מסתבר, פשוט לא מצטלצלת נכון במסגרת שירי פופ.

"קורפורייט קניבל" של גרייס ג'ונס אינו שירה גדולה או חשובה, וכמובן סיסמתי ופשטני מדי, אבל, כאמור, ייחודיותו בנדירותו. לא מעט מוזיקאים נהנו לתקוף בעבר את תאוות הבצע בתעשיית המוזיקה עצמה ואת הבוסים והאנשים בחליפות בחברות התקליטים שלהם עצמם, למשל ב"קח סיגר" של הפינק פלויד. אבל - והדבר בולט במיוחד לעומת הקלות היחסית שבה אמני פופ לא היססו להתעמת מול פוליטיקאים - נדמה שמשוררי הפופ, מהאירוניה הלהיטית ב"נערה חומרנית" של מדונה ועד לאזמל הסוציולוגי החד של לו ריד ב"דירטי בולברד", כמעט ולא כיוונו את חציהם לאנשי הכלכלה בכבודם ובעצמם. משום מה, התאגידים הגדולים שהותקפו לא מעט בספרות ובקולנוע נותרו, יחסית, מחוץ לכוונות של אמני הרוק.

מיק ג'אגר, לדוגמה, מראשי המורדים ברוקנרול של שנות ה-60, למד בנערותו בבית ספר לכלכלה בלונדון, וזה כארבעים שנה מתייעץ בחבר קרוב ומולטי-מיליונר, הנסיך רופרט לווינשטיין, בנוגע למהלכים העסקיים ולהשקעות הכלכליות של הרולינג סטונס. ואם ג'אגר וחבריו לאצולת הרוק מתקשים לתקוף את מי שבין היתר מטפלים בכספים שלהם עצמם, הרי נותרים אלפי מוזיקאים צעירים, שיכולים להיות בוטים כנגד פוליטיקאים או כנגד מדינות ושיטות תאבות בצע, ובכל זאת לא אומרים מאום בנוגע לאנשים שמתפרנסים מהכלכלה ומנהיגים אותה. האם זה משום שמנהיגי הכלכלה נותרים אלמוניים יחסית לדמויות פוליטיות ומדיניות שיותר מפומפמות תקשורתית? והאם האלם הזה ייגמר בעקבות המשבר הנוכחי?

ואולי סביר יותר להניח שמצעדי הפזמונים ימשיכו להתאכלס בשירי אהבה ותשוקה של ולמען מתבגרים, ובמחאות פוליטיות-חברתיות, ולא כלכליות בדרגות כאלו ואחרות של השראה, עומק וחזון.

מפולת מחוץ לפופ

גרייס ג'ונס, למען האמת, אינה לגמרי בודדה במאבק. גם הראפר המעולה והוותיק נאז העז באלבומו האחרון שיצא בחודש יולי, לחבר בשיר "סליי פוקס" בין ערוץ הטלוויזיה הימני לבין תאגיד הליברטון וקשריו עם סגן הנשיא דיק צ'ייני.

בכל אופן, וללא קשר ישיר להתפתחויות בכלכלה העולמית, ממילא לתוצאות הבחירות הקרובות בארה"ב תהיה השפעה מכרעת על תכני התרבות הפופולרית. קשה לשער את התגובות בקרב המוזיקאים בכלל, ואלו השחורים בפרט, אם אובמה ייבחר לתפקיד. סביר להניח ש"רוקדים ברחובות" להיט הסול של מארתה והוונדלאס משנות ה-60, יתגשם למציאות. וקל ועצוב יותר לשער מה יקרה אם ייווכח שאמריקה אמנם אינה בשלה עדיין לנשיא שחור, ולאיזה עוצמות של ניכור זה יוביל את תומכיו של אובמה ללא הבדלי הצבע והמוצא ביניהם.

כך או כך, הפופ המערבי עוד טרם השתנה והגיב יצירתית בעקבות פיגועי הטרור בספטמבר מלפני שבע שנים, ממש רק בשוליים. כך שאולי גם הנפילה הכלכלית הנוכחית לא בהכרח תגרד את העור העבה שלו. אולי הקפיטליזם ישרוד, יעכל ויאכל גם את זה, ובמקום שיוצרי פופ צעירים יעבור שינוי ויהפכו לחלק מהפתרון, רובם המכריע ימשיך לטמטם את צרכניהם עם רגשות מהונדסים לצריכה מהירה של תחליפי ריגושים זולים, וממתקי פופ חטיפיים לבריחה מהמציאות. על זה, כמובן, הם יתוגמלו בשפע בלתי נדלה של ממון ושל תהילה. בדיוק כמו במאה הקודמת.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק