גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא כלכלי להקים פאנלים בבית ולייצר חשמל. זה חייב להשתנות"

כך אומר זאב אפרת, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן ישראל, בהתבסס על מחקר שמראה את הזיקה בין תמריצים ממשלתיים להתפתחותה של תעשייה סולארית בעולם

כשאל גור, סגן נשיא ארה"ב בעבר ושגריר התחום האקולוגי בהווה, ביקר בישראל בחודש מאי האחרון, הוא זרק באחד מנאומיו עקיצה לכיוון הממשל המקומי. הוא תיאר את גרמניה המעוננת כמדינה עם תעשייה מפותחת של אנרגיה סולארית, בעוד שבישראל, ארץ השמש, התחום לא קיים כמעט. ההבדל בין הנעשה בתחום הסולארי בין שתי המדינות נובע מההתגייסות הממשלתית בכל מדינה לנושא: בגרמניה הממשלה דוחפת את קידומה של התעשייה הסולארית, בעוד שבישראל הנושא נמצא בחיתולים.

בקיץ האחרון נקבע כי כל אזרח בישראל שיתקין מערכת פוטו-וולטאית (סולארית) לצריכה עצמית, יוכל למכור את החשמל שיפיק לרשת החשמל הארצית ולקבל תמורתו 2.01 שקל לקוט"ש - פי 4 מהמחיר שישלם לרשת עבור אותה כמות של חשמל.

זה צעד ראשון בלבד, שכן רשות החשמל החליטה שהתעריף ישולם לצרכנים עד לייצור של 50 מגה-ואט בכל הארץ או לתקופה של 7 שנים - המוקדם מביניהם. אנשים בתעשייה מתייחסים להיקף הזה בסקפטיות רבה, שכן לדבריהם, 50 מגה-ואט הוא היקף נמוך משמעותית מזה שדרוש לקידום תעשייה סולארית בארץ.

"במדינות שבהן מתייחסים לתחום הסולארי ברצינות יש תוכניות שעוזרות לו להיות יותר כלכלי", אומר זאב אפרת, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן ישראל. "זה לא כלכלי כיום בישראל להקים פאנלים בבית ולייצר חשמל והעניין הזה צריך להשתנות".

את הדברים אומר אפרת בהסתמך על מחקר שערכה פרוסט אנד סאליבן בנושא החדירה של התחום הסולארי למדינות שונות ברחבי העולם. במחקר התברר כי גרמניה, צרפת, איטליה ואנגליה בולטות ברגולציות שמעודדות את השוק לעבור ולבנות פתרונות אנרגיה חלופית למגורים ולעסקים - ולא רק בסגנון של מפעלים לאומיים.

המחקר מעלה כי מירב הפעילות הסולארית מתבצעת כיום במזרח אסיה ובאירופה, כשהמדינות הבולטות ביישומה הן יפן וגרמניה. על-פי נתוני פרוסט אנד סאליבן, יפן אחראית על83% מהאנרגיה הסולארית במזרח הודות לשנים של סבסוד ממשלתי. באחרונה, הפכה גם גרמניה לאחת המובילות בתחום על רקע תוכנית ליוזמות ותמריצים ממשלתיים רבים.

גם ארה"ב מבינה שהתעשייה חייבת תמריצים ממשלתיים ובקליפורניה, האחראית על 80% מהדרישה לאנרגיה סולארית, יחולקו תמריצים בשווי של3 מיליארד דולר במהלך העשור הקרוב לעידוד התקנת פאנלים סולאריים.

מתן אשראי בריבית נמוכה ותעריפים מוזלים עזרו לצמיחת התחום. כך לדוגמה, ההלוואות בגרמניה בתחום הגיעו ליותר ממיליארד דולר ולפי המחקר, ספרד, איטליה וצרפת צפויות להיות המדינות הבאות באירופה להתבלט.

יצחק מודעי כדוגמה

גם פה בישראל, מזכיר אפרת, יש דוגמאות להשפעה של הרגולציה על החדרת טכנולוגיות ושימושי אנרגיה נקייה. יצחק מודעי ז"ל, שהיה שר התשתיות בשנים 1977-1984, החדיר - או יותר נכון לומר כפה - את השימוש בדודי מים בבתי מגורים. "וזה, למרות שב-1982 לא היה כלכלי לשים דוד מים על הגג", מציין אפרת.

"ברגע שמודעי גרם לכך שלא ניתן לבנות בית בלי להתקין על הגג דוד שמש, נוצר שוק גדול יותר למוצר והמחירים לביצוע הלכו ופחתו. אז, המוצר גם הפך שווה לייצור בארץ", מסביר אפרת. "זה שונה ממה שקורה היום בארץ בתחום הסולארי, כשכל מה שיש הוא מיובא. יש בארץ המון ידע אבל הוא מתועל רק לכיוון הסטארט-אפים".

מהנתונים עולה עוד כי קצב הצמיחה העולמי של השוק הסולארי עומד כיום על 14.2% וצפוי להגיע ל 16.4-מיליארד דולר ב2012-, כשב-2005 הוא עוד הסתכם ב- 6.49מיליארד דולר בלבד. כלומר, התחום נמצא בתאוצה ברורה.

קודם כל לחסוך

עוד מעלה המחקר כי אחד התחומים הבולטים בתעשיית האנרגיה הסולארית הוא חיפויים סולאריים במבנים - תחום הנהנה מעשרות אחוזי צמיחה בשנה. יפן מובילה את תחום החיפויים הסולאריים עם שליטה על40% מההתקנות, כשצמיחת האנרגיה הסולארית שם נובעת ממחירי החשמל הגבוהים במדינה.

שוק החיפויים הסולאריים בבריטניה עמד ב-2007 על 149 מיליון אירו והוא גדל ב33%-. ככלל, היקף השוק הכולל לשימוש באנרגיה סולארית בבריטניה הוא בהיקף 6.24 מיליארד אירו - וגדל ב-46% בשנה.

"סוגיה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת", אומר אפרת, "היא שבאירופה יש יותר ויותר גופים מרכזיים שמטפלים בנושא וככה יש עניינים שנופלים בין הכסאות. אם בישראל יקום גוף אחד שיטפל בזה, זה עשוי לעזור - ממש כפי שקרה במקרה דודי השמש, כשמודעי טיפל בנושא הזה. צריך שגוף סטטוטורי ייקח את הנושא לידיים וזה מה שישנה את השוק", אומר אפרת.

חיים בבידוד וחוסכים

"אנחנו מאוד חזקים בחשיבה איך לייצר יותר אנרגיה, אבל צריך קודם כל לחשוב איך לחסוך בצריכה", מדגיש אפרת. באירופה, למרות ההתקדמות של המדינות, יוצא שהעלויות יקרות יותר. במדינות שם קר יותר מישראל, ובנושא הבנייה הירוקה נכנסה רגולציה של ביומסה ומעודדים את החברות להשתמש בה ובבידוד.

"בישראל אין התייחסות רגולטורית לבידוד כחלק מתהליך הבנייה, למרות שזה גורם מכריע בחיסכון של אנרגיה", אומר אפרת. "באירופה יש זיגוג כפול ועכשיו כבר מתחילים לדבר על זיגוג משולש כדי להפחית את צריכת האנרגיה. אם יושבים בבית יותר מבודד אפשר להחזיק את המזגן בטמפרטורה גבוהה ולא לאמץ אותו, מה שמביא לחיסכון של חשמל. במדינות הקרות יש יותר מודעות לעניין - בצפון גרמניה, למשל. גם בסקנדינביה יש לכך מודעות גבוהה".

לדברים האלה מתייחס מחקר נוסף, שנעשה על-ידי חברת גולד הנדסה, ואשר מעלה כי איטום ובידוד בתים חוסך עד מחצית מעלויות האנרגיה הביתית. במסגרת המחקר נבדקו מבנים באזורי אקלים שונים בארץ עם וללא מעטפת בידוד ונמצא שניתן להחזיר את הוצאות הבידוד בחיסכון בעלויות האנרגיה בתוך פחות משנתיים.

מהמחקר עלה גם כי באזור גבעות השפלה, לרבות אזור הגליל, איטום ובידוד מניבים חיסכון אנרגיה של 22%-40%. בהרי יהודה והנגב נמצא כי יושג חיסכון אנרגיה של 28%-45% ובעמק הירדן עד אילת ניתן להשיג חיסכון אנרגיה של 43%-49%.

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים