גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא כלכלי להקים פאנלים בבית ולייצר חשמל. זה חייב להשתנות"

כך אומר זאב אפרת, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן ישראל, בהתבסס על מחקר שמראה את הזיקה בין תמריצים ממשלתיים להתפתחותה של תעשייה סולארית בעולם

כשאל גור, סגן נשיא ארה"ב בעבר ושגריר התחום האקולוגי בהווה, ביקר בישראל בחודש מאי האחרון, הוא זרק באחד מנאומיו עקיצה לכיוון הממשל המקומי. הוא תיאר את גרמניה המעוננת כמדינה עם תעשייה מפותחת של אנרגיה סולארית, בעוד שבישראל, ארץ השמש, התחום לא קיים כמעט. ההבדל בין הנעשה בתחום הסולארי בין שתי המדינות נובע מההתגייסות הממשלתית בכל מדינה לנושא: בגרמניה הממשלה דוחפת את קידומה של התעשייה הסולארית, בעוד שבישראל הנושא נמצא בחיתולים.

בקיץ האחרון נקבע כי כל אזרח בישראל שיתקין מערכת פוטו-וולטאית (סולארית) לצריכה עצמית, יוכל למכור את החשמל שיפיק לרשת החשמל הארצית ולקבל תמורתו 2.01 שקל לקוט"ש - פי 4 מהמחיר שישלם לרשת עבור אותה כמות של חשמל.

זה צעד ראשון בלבד, שכן רשות החשמל החליטה שהתעריף ישולם לצרכנים עד לייצור של 50 מגה-ואט בכל הארץ או לתקופה של 7 שנים - המוקדם מביניהם. אנשים בתעשייה מתייחסים להיקף הזה בסקפטיות רבה, שכן לדבריהם, 50 מגה-ואט הוא היקף נמוך משמעותית מזה שדרוש לקידום תעשייה סולארית בארץ.

"במדינות שבהן מתייחסים לתחום הסולארי ברצינות יש תוכניות שעוזרות לו להיות יותר כלכלי", אומר זאב אפרת, מנכ"ל חברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן ישראל. "זה לא כלכלי כיום בישראל להקים פאנלים בבית ולייצר חשמל והעניין הזה צריך להשתנות".

את הדברים אומר אפרת בהסתמך על מחקר שערכה פרוסט אנד סאליבן בנושא החדירה של התחום הסולארי למדינות שונות ברחבי העולם. במחקר התברר כי גרמניה, צרפת, איטליה ואנגליה בולטות ברגולציות שמעודדות את השוק לעבור ולבנות פתרונות אנרגיה חלופית למגורים ולעסקים - ולא רק בסגנון של מפעלים לאומיים.

המחקר מעלה כי מירב הפעילות הסולארית מתבצעת כיום במזרח אסיה ובאירופה, כשהמדינות הבולטות ביישומה הן יפן וגרמניה. על-פי נתוני פרוסט אנד סאליבן, יפן אחראית על83% מהאנרגיה הסולארית במזרח הודות לשנים של סבסוד ממשלתי. באחרונה, הפכה גם גרמניה לאחת המובילות בתחום על רקע תוכנית ליוזמות ותמריצים ממשלתיים רבים.

גם ארה"ב מבינה שהתעשייה חייבת תמריצים ממשלתיים ובקליפורניה, האחראית על 80% מהדרישה לאנרגיה סולארית, יחולקו תמריצים בשווי של3 מיליארד דולר במהלך העשור הקרוב לעידוד התקנת פאנלים סולאריים.

מתן אשראי בריבית נמוכה ותעריפים מוזלים עזרו לצמיחת התחום. כך לדוגמה, ההלוואות בגרמניה בתחום הגיעו ליותר ממיליארד דולר ולפי המחקר, ספרד, איטליה וצרפת צפויות להיות המדינות הבאות באירופה להתבלט.

יצחק מודעי כדוגמה

גם פה בישראל, מזכיר אפרת, יש דוגמאות להשפעה של הרגולציה על החדרת טכנולוגיות ושימושי אנרגיה נקייה. יצחק מודעי ז"ל, שהיה שר התשתיות בשנים 1977-1984, החדיר - או יותר נכון לומר כפה - את השימוש בדודי מים בבתי מגורים. "וזה, למרות שב-1982 לא היה כלכלי לשים דוד מים על הגג", מציין אפרת.

"ברגע שמודעי גרם לכך שלא ניתן לבנות בית בלי להתקין על הגג דוד שמש, נוצר שוק גדול יותר למוצר והמחירים לביצוע הלכו ופחתו. אז, המוצר גם הפך שווה לייצור בארץ", מסביר אפרת. "זה שונה ממה שקורה היום בארץ בתחום הסולארי, כשכל מה שיש הוא מיובא. יש בארץ המון ידע אבל הוא מתועל רק לכיוון הסטארט-אפים".

מהנתונים עולה עוד כי קצב הצמיחה העולמי של השוק הסולארי עומד כיום על 14.2% וצפוי להגיע ל 16.4-מיליארד דולר ב2012-, כשב-2005 הוא עוד הסתכם ב- 6.49מיליארד דולר בלבד. כלומר, התחום נמצא בתאוצה ברורה.

קודם כל לחסוך

עוד מעלה המחקר כי אחד התחומים הבולטים בתעשיית האנרגיה הסולארית הוא חיפויים סולאריים במבנים - תחום הנהנה מעשרות אחוזי צמיחה בשנה. יפן מובילה את תחום החיפויים הסולאריים עם שליטה על40% מההתקנות, כשצמיחת האנרגיה הסולארית שם נובעת ממחירי החשמל הגבוהים במדינה.

שוק החיפויים הסולאריים בבריטניה עמד ב-2007 על 149 מיליון אירו והוא גדל ב33%-. ככלל, היקף השוק הכולל לשימוש באנרגיה סולארית בבריטניה הוא בהיקף 6.24 מיליארד אירו - וגדל ב-46% בשנה.

"סוגיה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת", אומר אפרת, "היא שבאירופה יש יותר ויותר גופים מרכזיים שמטפלים בנושא וככה יש עניינים שנופלים בין הכסאות. אם בישראל יקום גוף אחד שיטפל בזה, זה עשוי לעזור - ממש כפי שקרה במקרה דודי השמש, כשמודעי טיפל בנושא הזה. צריך שגוף סטטוטורי ייקח את הנושא לידיים וזה מה שישנה את השוק", אומר אפרת.

חיים בבידוד וחוסכים

"אנחנו מאוד חזקים בחשיבה איך לייצר יותר אנרגיה, אבל צריך קודם כל לחשוב איך לחסוך בצריכה", מדגיש אפרת. באירופה, למרות ההתקדמות של המדינות, יוצא שהעלויות יקרות יותר. במדינות שם קר יותר מישראל, ובנושא הבנייה הירוקה נכנסה רגולציה של ביומסה ומעודדים את החברות להשתמש בה ובבידוד.

"בישראל אין התייחסות רגולטורית לבידוד כחלק מתהליך הבנייה, למרות שזה גורם מכריע בחיסכון של אנרגיה", אומר אפרת. "באירופה יש זיגוג כפול ועכשיו כבר מתחילים לדבר על זיגוג משולש כדי להפחית את צריכת האנרגיה. אם יושבים בבית יותר מבודד אפשר להחזיק את המזגן בטמפרטורה גבוהה ולא לאמץ אותו, מה שמביא לחיסכון של חשמל. במדינות הקרות יש יותר מודעות לעניין - בצפון גרמניה, למשל. גם בסקנדינביה יש לכך מודעות גבוהה".

לדברים האלה מתייחס מחקר נוסף, שנעשה על-ידי חברת גולד הנדסה, ואשר מעלה כי איטום ובידוד בתים חוסך עד מחצית מעלויות האנרגיה הביתית. במסגרת המחקר נבדקו מבנים באזורי אקלים שונים בארץ עם וללא מעטפת בידוד ונמצא שניתן להחזיר את הוצאות הבידוד בחיסכון בעלויות האנרגיה בתוך פחות משנתיים.

מהמחקר עלה גם כי באזור גבעות השפלה, לרבות אזור הגליל, איטום ובידוד מניבים חיסכון אנרגיה של 22%-40%. בהרי יהודה והנגב נמצא כי יושג חיסכון אנרגיה של 28%-45% ובעמק הירדן עד אילת ניתן להשיג חיסכון אנרגיה של 43%-49%.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור