גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גמישות הזמן וגמישות החוק

אחת לכמה שנים מקבלת מועצת מקרקעי ישראל החלטה להסדרת הבנייה הבלתי חוקית במגורי הישובים הערביים; בפועל, כאשר כל החלטה חדשה מעניקה תוקף חוקי למי שביצע עבירות בנייה בין קבלת החלטה אחת לשנייה, מתקשים המדינה והציבור לשנות את המציאות בשטח

כ מה טוב שאפשר לאשר דברים בדיעבד. בשנת 2000 קיבלה מועצת מקרקעי ישראל, הגוף המפקח על מונופול הקרקעות הגדול של מדינת ישראל, את החלטה 874, החלטה גורפת שאפשרה החכרת קרקע רטרואקטיבית למחזיקים בקרקע שלא כחוק במגזר הערבי שעשו זאת לצורך בניית בית מגורים בלבד. התאריך הסופי אליו התייחסה ההחלטה היה מרץ 1985. בכך קבעה המועצה שכל בית מגורים שנבנה שלא כחוק לאחר מרץ 1985, לא יקבל אפשרות להטבה כזו ודינו להגיע לתביעה משפטית כנגד הפולש.

אלא מה, שב-2004 התקבלה בישיבת המועצה החלטה חדשה, החלטה 997, שעוסקת באותו הנושא. הפעם נקבע שכל מי שמחזיק במגרש במגזר הערבי ללא הסכם חכירה ובנה בו את ביתו עד למרץ 1995 יוכל לאשר את הבית באופן רטרואקטיבי. החלטה 997 ביטלה למעשה את החלטה 874 והכשירה את ביתו של כל מי שבנה שלא כחוק בין מרץ 1985 לבין מרץ 1995.

חבל הצלה

ובישיבת מועצת מקרקעי ישראל האחרונה, לפני כחודש, התקבלה החלטה חדשה, המאפשרת למי שמתגורר ביישוב שאינו מוגדר כיהודי ואשר מחזיק בקרקע עליה בנה את ביתו ללא שרכש או החכיר את המגרש מאת מינהל מקרקעי ישראל את היכולת להסדיר את ענייניו כעת, ולהחכיר את הקרקע רטרואקטיבית תמורת תשלום דמי ההיוון למשך 49 שנים, זאת בתנאי שלא הקים את ביתו בשטח לאחר ינואר 2000.

גם במקרה זה, כמו בהחלטה הקודמת, מספק המינהל "חבל הצלה" לכל מי שהספיק לבנות בטווח שבין החלטה 997, שדיברה כזכור על מרץ 1995 כדד-ליין אחרון בהחלט, לבין זו הנוכחית, המאריכה כעת את האישור גם לבנייה שהתבצעה עד לינואר 2000. בכך, שוב פורש המינהל את חסותו על מפירי חוק חדשים. ולא זו בלבד, אלא שמועצת מקרקעי ישראל אף מעניקה בהחלטתה האחרונה לאותם מחזיקים בקרקעות את הזכות לממש את ההצעה שלה בדבר חכירת הקרקע כחוק על פני טווח של לא פחות מעשר שנים, עד לסוף שנת 2018.

תמריצים לפולשים

עורכת הדין רויטל ברילינשטיין, מהאגודה לצדק חלוקתי, טוענת שהבעיה נעוצה בכך שליישובים הערביים ההולכים וגדלים אין הקצאת קרקעות שוטפת, וזאת לצד גידול בצרכי האוכלוסייה באותם היישובים. המדינה לטענתה אדישה למתרחש ביישובים הללו, אין אכיפה של חוקי הבנייה והתכנון, והתוצאה היא המשך מגמת הזליגה של פולשים כהגדרתה כל העת, ללא יכולת להתמודד עימם. לדבריה, המדינה שאיננה מבצעת את תפקידה בתחום חלוקת קרקעות ובתחום אכיפת החוק, בסופו של דבר מוצאת עצמה באופן אבסורדי מעניקה תמריצים לאותם פולשים.

"הרחבת היישובים הערביים היא הכרחית, אך השיטה בה נוקטת המדינה היא שיטת חלם. את התמריץ יש לתת למי שרוצה לבנות עכשיו כחוק, ולא למי שפלש לשטח פתוח לפני כך וכך שנים", אומרת ברילינשטיין. לדבריה, בפועל, מה שקורה זה שהמדינה נגררת ולא שולטת במתרחש והעובדות בשטח הן שמכתיבות את המדיניות ואת תשריטי המפות העתידיות, ולא להפך.

לכאורה, המינהל מנסה בכל ההחלטות הללו להסדיר את עניין הבנייה הבלתי חוקית בכפרים הצפופים מזה עשרות בשנים ולנסות וליצור סדר וארגון בתוך האנדרלמוסיה השוררת בכפרים הערביים. הבעיה היא, שמדובר כמובן על 'ביצה ותרנגולת': העובדה שבכל החלטה כזו זז מד הזמן המאפשר פלישה יוצרת תמריץ להמשך התופעה בעתיד.

גם המינהל, באמצעות מועצת מקרקעי ישראל, מודה בעצמו בדבריי ההסבר המתלווים להחלטת המועצה האחרונה שההחלטות הקודמות שהתקבלו לא עמדו בציפיות, תוך שהוא מציין את הקשיים ביישום אותן החלטות. בישיבתה האחרונה, בה נדונה הארכת התוקף למי שהקים בית עד ינואר 2000, מציינת מועצת מקרקעי ישראל שההחלטה הקודמת שעסקה בנושא, החלטה 997, הניבה 43 בקשות בלבד לקבלת היתר על פני פרק הזמן שבין שנת 2004 בה התקבלה ההחלטה ועד לתום פרק שהתאפשר לביצוע בסוף שנת 2006.

למרות זאת, בפועל ממשיך המינהל באותה השיטה ומקבל החלטה ברוח דומה אחת לכמה שנים.

גבי וייסמן, הממונה על מחוז הצפון במנהל מקרקעי ישראל, מבהיר שמבחינת המינהל מדובר במחזיקים בקרקע ובוודאי שלא בפולשים בנוסח הפולשים במתחמים השונים בתל אביב, למשל. לדבריו, בשום אופן לא מדובר בפלישות חדשות, מאחר וכאלה אם מתרחשות מטופלות בלי פשרות.

אותם מחזיקים ותיקים, טוען וייסמן, מורכבים מסיפורים שונים בתכלית וביניהם פליטים מ-48' ונפקדים אחרים שהקימו בתים בכפרים בהם השתקעו כבר לפני עשרות שנים. לדבריו, בין המחזיקים בקרקע ישנם גם כאלו המחזיקים בקושאן תורכי, המעיד על כך שהקרקע בבעלות משפחתם עוד מימי השלטון העות'מאני בארץ ישראל, או שבנו את בתיהם על שטחים שסומנו כמטרוקות עוד מימי המנדט הבריטי. וייסמן מציין כי על פי חוקי מדינת ישראל הם חייבים בחכירת השטח מידי המינהל גם במקרים מסוג זה, ולכן צריך לגלות רגישות והבנה לסיטואציה ולא להתייחס לאותם אזרחים ערבים כפולשים.

וייסמן מציין שבית המשפט לעולם לא ייתן צו להריסת בית מגורים קיים בתחומי יישוב ערבי מוגדר ולא משנה היכן בכפר ממוקם הבית, ולכן דחפורים אינם מן העניין בסוגיה זו.

איך אתה מסביר את העובדה שבין 2004 ל-2006 פנו בסך הכל 43 משפחות ערביות למינהל במטרה להסדיר את עניין החכירה?

וייסמן: "אמנם מדובר במספרים נמוכים, אבל כשמשפחה מסוימת זקוקה להרחבת השטח למגורים אז אנו יכולים לראות שפתאום היא כן מופיעים בפנינו ודורשת פתרון, אם כי לא במספרים אותם היינו מעוניינים לראות".

בכל מקרה, מציין וייסמן, יש לזכור שמדובר באוכלוסייה בעלת מנטאליות של חשדנות, המוקפת במנהיגות מקומית וארצית ממגוון סוגים, הכוללת גם כאלה שלא מעודדים שיתוף פעולה עם רשויות ולעיתים מעדיפים סיסמאות בנוסח "האדמה שלנו". כמו כן, מציין וייסמן, ישנה בעיה רצינית של חוסר מודעות והבנה בקרב אותו ציבור להצעות של המינהל.

עשר שנים קדימה

לאור זאת, הוא מוסיף, פרסם המינהל את החלטתו החדשה בעיתון הנפוץ קול-אל-עארב והוא אמור לצאת במסע פרסום אגרסיבי בכל כלי תקשורת אפשרי, כשהקריאה לאזרחים הערבים המחזיקים בקרקעות מסוג זה תהיה: "בואו ממשו את זכויותיכם על הקרקע כחוק".

וייסמן מוסיף שגם ההחלטה האחרונה, המאפשרת יישום החכירה עד לטווח של עשר שנים קדימה נובעת מההכרה שמדובר באוכלוסייה שההתייחסות בה למונח "זמן" שונה בתכלית ממה שאנו רגילים אליו. לדבריו, בעבר האשימו גורמים מן המגזר את אחוז המימוש הנמוך בפרק הזמן הקצר שניתן להם לצורך כך. החלטה 997 למשל, שהתקבלה ב-2004, אפשרה מימוש עד סוף 2006, "ולכן הפעם הלכנו לקראת האוכלוסייה באופן משמעותי וקבענו תאריך יעד של עשר שנים קדימה, כדי שאיש לא יוכל לומר שלא הספיק".

איך מסתדרת טענת המינהל שמדובר על מחזיקים ותיקים מ-48' עם החלת התקנות גם לבנייה לא חוקית שנעשתה עד לתאריך 1.1.2000?

וייסמן: "באופן מטפורי, אני מאמין באמרה לפיה צעיר ערבי שרכש אבנים לבניית ביתו, ישתמש בהן נגדנו אם לא נאפשר לו לבנות בית. אנחנו מתחשבים בתהליכים הטבעיים שחלו במשפחה הערבית שהולכת וגדלה עם השנים, ולכן מאפשרים באופן מדורג את הרחבת היכולת לממש כחוק את החזקה עד לשנת 2000. אנו לא רואים בזה סוג של פרס, או עידוד פלישה. צריך לזכור שלעיתים מדובר במגרש בעל בעלויות משותפות, וכן שהרשויות שאמורות לאכוף חריגות בנייה בה בעת שהן מתרחשות לא עושות זאת, וגם לא תמיד עושות את תפקידן המחייב תכנון, כך שגם מי שרוצה לבנות כחוק לא יכול בשל היעדר תוכניות. בינתיים, אותו תושב מקים משפחה וזקוק לקורת גג. לכן, המינהל בבואו למצוא פיתרון מתמודד עם כל הסוגיות הללו גם יחד וצריך להגיע לפשרות ריאליות".

"זה לוקח זמן"

האדריכל ומתכנן הערים החיפאי אדיב דאוד, שכיהן בעבר כמהנדס העיר נצרת ומשמש כיועץ לכנסת בתחום התכנון והבנייה במגזר הערבי, אומר שעיקר הבעיה בגינה מעטים בלבד מממשים את הצעות המינהל נעוצה בזה שהבעלות על הקרקע במקרים רבים היא משותפת. לדבריו, כאשר חלקת אדמה מתחלקת בין משפחה ערבית, שחלק מבניה אוחזים בה וחלק אחר נפקד מסיבות היסטוריות, אזי הנכונות של בן המשפחה האוחז בקרקע גם בשם קרוב משפחתו הנפקד, להיות "שותף" בקרקע עם המינהל, אשר על פי החוק הינו אמון על נכסי הנפקדים, נמוכה מלכתחילה.

אותו אזרח ערבי יבנה את ביתו על החלק היחסי שלו, ויותיר את יתר החלקים האחרים פנויים, ובוודאי שאין לו אינטרס או אפילו היכולת לבוא בדברים עם המינהל בדבר הסדרת העניין הקשור לביתו שלו, מאחר ואותו הבית הוא רק חלק מאותה חלקה משפחתית. לכן במקרים כאלה, מעדיפים התושבים להתעלם מהבעיה.

הוא מוסיף, שאת בעיית המודעות וההבנה של התושבים הותיקים הנוטים לחשדנות, מנסים כיום גורמים משכילים צעירים להפיג, "אך זה לוקח זמן". כמו כן, הוא מדגיש את בעיית העדר הכסף הנזיל אצל המשפחה הערבית הממוצעת, שמונע ממנה את היכולת לשלם אלפי שקלים למינהל.

עורכת הדין סוהאד בשארה, מנהלת פרויקט זכויות קרקע ותכנון מטעם תנועת עדאלה, מציינת שהחלטת מינהל מקרקעי ישראל היא חיובית, אך מדובר בלא יותר מכיבוי שריפות, מאחר והמחסור בקרקעות למגורים בקרב האוכלוסייה הערבית הוא הרבה יותר חמור מאשר להסתפק בלבוא ולהכשיר כעת רטרואקטיבית את מה שכבר נבנה בעבר.

את עניין הבעלות המשותפת בקרקע, העשויה למנוע ממחזיקים לגשת למינהל, טוענת סוהאד ניתן לפתור באמצעות הסדרי איחוד וחלוקה, שהם הפתרון המעשי לסיטואציה מעין זו. באופן כללי, היא אומרת, בין האזרח הערבי לרשויות ולמינהל קיימת מערכת היסטורית של אי אמון בת עשרות שנים, "ולכן הציפייה לשינוי היחס של האזרח הערבי כלפי מוסדות ממשלתיים בהם המינהל במחי החלטה חיובית אחת היא ציפייה מוגזמת". *

raviv-k@globes.co.il

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?