גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם שונאים את לואיס

נהג פראי, אגרסיבי וברוטאלי, שחצן ומתנשא. אלה הם רק חלק מהתיאורים שהצמידו השנה בפורמולה 1 ללואיס המילטון. "כל הנהגים בסבב פשוט לא סובלים אותו", אומר על הבריטי הצעיר פרננדו אלונסו, יריבו עוד מהימים שחרכו יחד מסלולים במקלארן. אז מה הפלא שכל הנהגים מאחדים כוחות רק כדי שלא יוכרז אלוף בעוד שבועיים

שבוע לפני הגראנד פרי בסין שנערך ביום ראשון, עשו הכל בקבוצת מקלארן כדי שמופע האימים מאשתקד לא יחזור. הנהג הבכיר שלהם, לואיס המילטון, שהוביל אז בבטחה הן במרוץ והן בדירוג העולמי, תזמן מאוחר מידי את הירידה לרחבת הטיפולים כדי להחליף את צמיגיו השחוקים, ומצא עצמו מסתחרר ומסיים את התחרות בחצץ בכניסה לפיטס. טעות מביכה שלו ושל מקלארן שעלתה לו באליפות.

אבל אם בשנה שעברה היו נהגים בסבב שעוד ריחמו על הבריטי ששמט את התואר ברגע האחרון, השנה כמעט כולם ייחלו שהוא יכשל. ערב סיום העונה (נותר עוד מרוץ אחד בברזיל בעוד שבועיים), הבריטי בשנתו השנייה בלבד בסבב המרוצים, סובל מגל עצום של שנאה וכעס. הקולגות שלו הלינו עליו שהוא בלתי נסבל, אגרסיבי וברוטאלי מאוד בנהיגה שלו. "כבר נמאס מזה, הוא לא מבין כי הוא עלול להרוג מישהו עם הפראות שלו?", נאמר השבוע. בהמשך נטען שהוא שחצן, גאוותן, יהיר, מתנשא ובאופן כללי לא רואה אף אחד מעמיתיו ממטר. רצונו לנצח בכל מחיר, אומרים המבקרים, גבה מכולם מחיר יקר.

המילטון מצידו מתעקש כי זהו סגנון הנהיגה שלו, לטוב ולרע. "זה מה שהעמיד אותי בראש הדירוג, אז אני מניח שהסגנון הוא טוב. לא אשנה אותו", אמר השבוע.

הוא נחת בסין למרוץ שבו יכול היה לסגור את הסיפור ולזכות בפורמולה 1, כשהוא מצוי כרגיל תחת לחץ עצום; לחץ מצד כל האי הבריטי, שבעיתוניו נטען כי בכוחו להרים את המוראל הלאומי בעקבות המשבר הכלכלי; ולחץ מצד מקלארן שלא זכתה באליפות הנהגים משנת 1999. אבל המילטון הוכיח העונה לפרקים בגרות, ובקבוצה עבדו איתו באינטנסיביות על היכולת להילחם על השגת נקודות ולאו דווקא על ניצחונות. אחד הדברים שמסמלים את המעבר משלב ה"רוקי", הילד חסר הניסיון, לנהג בוגר וחכם, היא היכולת לצבור נקודות ולא להתאבד על ניצחונות.

אגב, העונה ההפכפכה של הפורמולה 1 השנה מלמדת יותר מכל כי יציבות וצבירת נקודות הם פקטור כמעט מרכזי באליפות. ובזה ידו של המילטון היתה על העליונה. עם זאת לא ניתן לשכוח כי היו לו מספר לא מבוטל של שגיאות מדאיגות, ואפילו טעויות מביכות, שאולי מלמדות כי המילטון עדיין ילד שעל פי חבריו "חוטף קריזה מהר מאוד אם עוקפים אותו ואינו מבין כי זה לא סוף העולם".

בישורת האחרונה של העונה, כמשפחתו צמודה אליו - בעיקר האב אנתוני ("אנחנו נבחרת משפחתית") והאח ניקולאס הסובל משיתוק מוחין ("הוא השפיות שלי") - הביקורת לא מעניינת אותו. לנגד עיניו הוא כבר מדמיין את שמו נרשם בדפי ההיסטוריה כמי שבגיל 23 הפך להיות הנהג הצעיר בהיסטוריה שזוכה באליפות העולם. ואז הוא רוצה שקט. הוא משתדל להירגע בצד עם מוסיקה, ובעיקר להתנתק. למרות שמקורביו מספרים כי חרף ההמלצות הרבות, הוא ממשיך לקרוא באדיקות כל כתבה, ידיעה, טור או בלוג שנכתבים עליו בתקשורת האנגלית ובכלל. אגב, המילטון עצמו הודה כי צפה ב-YouTube עשרות פעמים בטעות שלו מהמרוץ בשנחאי בשנה שעברה, טעות שכאמור עלתה לו באליפות.

הפועל הנצחי

היחיד שעומד אחרי המרוץ בשנחאי בין המילטון לבין התואר הנכסף הוא הברזילאי, פיליפה מאסה. פתאום באמצע העונה הפך ה"פועל" הנצחי של אלופי העולם (מיכאל שומאכר וקימי רייקונן) למועמד לאליפות בזכות עצמו. למרות ההתקדמות ההדרגתית שלו, סובל מאסה מתדמית של נהג בינוני, מספר שתיים קלאסי שפתאום מצא עצמו בחזית. מקלארן והמילטון נאחזים בעובדה שלאור ההתמודדות המוצלחת יחסית אשתקד עם שני הכרישים, רייקונן ואלונסו, הברזילאי, שהיה מהבודדים שדווקא יצא להגנת המילטון השבוע, הוא משימה פשוטה בהרבה.

הם יורדים עליו כי אינו מסוגל לתפקד אם תוכנית הפעולה שלו סוטה מהשרטוט המדויק של המכונאים שלו, ושכלל אינו יודע להתמודד עם לחץ ועם מעמדים בסדר גודל כזה. מאסה מצידו ניסה לשדר עסקים כרגיל, אך ניכר כי טראומת הונגריה מאוגוסט שעבר לא יצאה לו השנה מהראש - מנוע הפרארי שלו שבק שלוש הקפות לסיום.

בפרארי עודדו אותו לחשוב חיובי, והציעו לו ערב המרוץ בסין לדמיין סיטואציה חלומית בה הוא יכול למצוא את עצמו ברגע השיא של הקריירה שלו רק בעוד שבועיים בברזיל, מול הקהל הביתי, לוקח אליפות עולם היסטורית. האיטלקים מקדישים משאבים בטיפוח הצד המנטאלי והפסיכולוגי של מאסה, מתוך הנחה כי כובד המשקל על כתפיו עלול להזיק לו. אך יותר מכל בנו שם על תמיכתו של בן קבוצתו, אלוף העולם היוצא, קימי רייקונן.

מישהו ראה את קימי?

לאף אחד אין תשובה הולמת לשאלה להיכן נעלם העונה אלוף העולם רייקונן, כולל לג'ני אשתו. על הנייר הייתה אמורה להיות העונה הנוכחית קלה הרבה יותר לאיש הקרח הפיני, שניצל ממש בדקה התשעים אשתקד את הכאוס במקלארן, וזכה באליפות בעונתו הראשונה במדים האדומים.

ההתחלה היתה בסדר, אבל באמצע העונה החלו העניינים להשתבש ומהצד נראה כי לרוב רייקונן הוא קורבן לקומדיית הטעויות של פרארי. הוא מבחינתו לא טמן ידו בצלחת, לרבות טעויות לא אופייניות בבלגיה וסינגפור.


נאמר עליו במהלך העונה כי הוא כבר שבע ועייף מהמאבקים, שהוא פחות מרוכז, פחות מחויב ופחות ממוקד במטרה. כמו כן שהוא מאוכזב מהקבוצה ומהרכב, ואפילו שהוא איבד עניין ויפרוש בסוף עונת 2009 כדי לעבור להתחרות באליפות העולם בראלי (WRC). רייקונן עצמו כרגיל נותר אדיש ולא נסחף בלהט השמועות. בפרארי לעומת זאת החליטו להביע בו אמון והאריכו את החוזה שלו עד תום 2010, בכך גם שמו קץ לספקולציות הרבות בנוגע לעתידו של מי שככל הנראה יאלץ להסתפק בתואר "שיאן ההקפות המהירות בעונה".

רייקונן חגג בסין את יום הולדתו ה-29, והוא חלם להעניק לעצמו מתנה בדמות ניצחון במרוץ. זה לא עבד. לו דווקא אין לו משהו נגד המילטון (סתם חושב שהוא טיפש...), אבל הוא נשבע לעזור למאסה חרף היותו אינדיבידואליסט מושבע, כי הבין שזה המשחק הקבוצתי שפרארי רוצה לשחק.

הספרדי הנוקם

הצלע האחרונה בצמרת הפורמולה 1 היא פרננדו אלונסו. הספרדי עשה את שלו העונה, כאשר ניצח בשני המרוצים האחרונים לפני סין. הוא שוב הוכיח כי הוא הנהג הטוב בעולם. רק תנו לו רכב סביר ואמין ותקבלו ממנו גדולות ונצורות. בעוד שבסינגפור הניצחון היה יותר עניין של מזל, ביפן הוא כבר סיפק תצוגת נהיגה מהמשובחות שנראו העונה, שגם שונאי נפשו ממקלארן התקשו שלא להצדיע לו.

אלונסו הוכיח לכולם כי הוא טקטיקן מעולה, אנליטי וכריזמטי, שלעולם נשאר קר רוח. במילים אחרות, בדיוק התכונות שהיו רוצים לראות הן במקלארן והן בפרארי באות לידי ביטוי אצל שני הנהגים המובילים שלהם בישורת האחרונה.

אלונסו כמובן שלא שכח את העונה שעברה במקלארן והצהיר מעל כל במה אפשרית לפני המרוץ בסין כי יעזור למאסה לגבור על המילטון. "אין מה לעשות, כל הנהגים בסבב פשוט לא סובלים אותו", הוא אומר על המילטון, "ותאמינו לי - אני יודע על מה אני מדבר".

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן