גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוליווד פונה לתעשיית הגיימינג בניסיון לייצר עיבודים קולנועיים למשחקים מצליחים; לא תמיד זה מצליח לה

החל ממריו ב-1993 ועד מקס פיין, בכיכובו של מרק וולברג, שמוקרן החל מהשבוע בישראל - התעשייה עדיין בודקת את עצמה, וגם Halo כנראה בדרך לקולנוע

כבר שנים שתעשיית המשחקים מנסה להתחקות אחר תעשיית הסרטים. תקציבים גדולים של עשרות מיליוני דולרים נשפכים אל המחשבים והקונסולות בניסיון לזכות קצת בזוהר שעוטף את הוליווד, בירת סרטי הקולנוע העולמית.

חלק מהרצון להידמות לתעשיית הסרטים בא לידי ביטוי בגרסאות ממוחשבות של שוברי הקופות שמונפקים בהוליווד. כך, לאורך עשרים השנים האחרונות רואים לא מעט משחקי מחשב שבאו בעקבותיהם של סרטים מצליחים במיוחד בניסיון למשוך את הקהל מהאולמות אל העולמות הווירטואליים.

בשנים האחרונות, הוליווד היא כבר לא מה שהייתה פעם. הסרטים מוצלחים פחות וההכנסות שרושמים האולפנים הגדולים יורדות אט-אט.

אחת הסיבות למגמה היא הפיראטיות הגואה באינטרנט אך לא מעט מהאשמה יכולים לקחת על עצמם אולפני הסרטים, שמנפקים סרטים שעלילתם לא איכותית וחדשנית מספיק. כשהוליווד נמצאת בסוג של מצוקה, היוצרות התהפכו והמשחקים מהווים את מקור ההשראה לסרטים חדשים. חדשים אבל כושלים.

את הפרק האחרון (בינתיים) בסאגה אנחנו יכולים לראות כבר מאתמול (ה'), כשלמסכים בישראל הגיע הסרט "מקס פיין" בכיכובו של מארק וולברג ובהפקה של 35 מיליון דולר. בדומה לעלילת המשחק מ-2001, הסרט מתמקד במסע הנקמה של השוטר פיין, הנחוש למצוא את אלה שרצחו את שותפו ואת משפחתו.

המסע לוקח אותו אל עולם תחתי אפל שבו נאלץ פיין להילחם באויבים ולחקור שרשרת רציחות הקשורות למותם של אשתו ובנו. "מקס פיין" הספיק לגרוף רק 18 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון שלו בארה"ב וזכה בעיקר לביקורות שליליות מצד המבקרים.

הסרט הוא עוד אחד מסדרת סרטים מבוססי משחקים שמצד אחד מנסים למשוך קהל שבוי מהקונסולות אל בתי הקולנוע אך מצד שני מפספסים בגדול. קהל הגיימרים אמנם מגיע לראות את הסרט כדי להיווכח בעיניו כיצד הפכו גיבוריו הווירטואליים לשחקנים בשר ודם אך מספיקה להם הצצה אחת כדי להתייאש מהתוצאה.

הכישלון של מריו

הסנונית הראשונה בז'אנר נחשבת עד היום לכישלון הכי גדול שלו. ב-1993 הגיע לאקרנים השרברב המפורסם בעולם בניסיון לנצל את הפופולריות של מריו (שסדרת המשחקים בכיכובו מכרה עד היום למעלה מ-200 מיליון עותקים) ולהזרים קצת מזומנים לקופות האולפנים.

אבל הניסיון של בוב הוסקינס, שגילם את מריו, להילחם בדניס הופר, ששיחק את קינג קופה הרשע (Bowser), נכשל כישלון חרוץ. 48 מיליון דולר הושקעו בסרט המוזר הזה, אבל הקהל האמריקני הצביע ברגליים ורק 20 מיליון דולר נכנסו חזרה לקופה בארה"ב. קשה להאמין שאחד התסריטאים בסרט היה זה שכתב כמה שנים אחר כך את "גברים בשחור" המצליח.

הכישלון של מריו בקופות לא הרתיע את היוצרים בתעשייה. שנה לאחר מכן יצא לקולנוע Street Fighter שהתבסס על משחק המכות המצליח באותה תקופה. התסריטאי והבמאי של הסרט היה סטיבן אי. דה סוזה, שאחראי לתסריטים של "מת לחיות" 1 ו-2. את התפקיד הראשי בסרט עשה ז'אן קלוד ואן דאם, שמתברר שאפילו עבור הרמה האיכותית שמקושרת אליו, הסרט נחשב גרוע. גם ראול ג'וליה וקיילי מינוג בתפקידי משנה לא הצליחו להציל את הסרט.למרות הכשלון, ב-2009 מתוכנן סרט נוסף בסדרה.

"סטריט פייטר" לא נשאר הרבה זמן לבד. המתחרה בזירת משחקי המכות, "מורטל קומבט", הגיע ב-1995 גם לקולנוע. עלילת הסרט היתה מופרכת כמעט כמו זו של קודמו, אך בתקציב דל יחסית (24 מיליון דולר), הצליח "מורטל קומבט", שנראה כמו סרט קונג פו רע, לגרוף 122 מיליון דולר בקופות. ההצלחה הביאה לסרט המשך שנתיים לאחר מכן והשמועות בתעשייה מדברות על סרט שלישי בסדרה שצפוי להגיע ב-2010.

הכוח הנשי

בעשור הנוכחי ז'אנר הסרטים מבוססי המשחקים התחיל לצבור תאוצה לאור הפופולריות הגדלה של תעשיית המשחקים והכסף שהתחיל להתגלגל בה. ב-2001 הגיע הסרט הטוב ביותר בז'אנר - "טומב ריידר". עם אנג'לינה ג'ולי בתפקיד הארכיאולוגית לארה קרופט, גרף הסרט 274 מיליון דולר - יותר מפי שניים מתקציב ההפקה. ג'ולי, חמושה בצמה ובגופיה צמודה מדי, חזרה כעבור שנתיים למדים של קרופט אך הסרט השני הצליח פחות מהראשון (156 מיליון דולר).

בינתיים, יש הערכות על סרט שלישי בסדרה, כשעדיין לא ברור אם ג'ולי תהיה זו שתיכנס שוב לנעליה של קרופט.

סוד ההצלחה של "טומב ריידר" - בחורה סקסית עם אקדחים כדמות הראשית - היה גם גורם ההצלחה של טרילוגיית הסרטים "האויב שבפנים" (Resident Evil). לצד סדרת משחקי המחשב המצליחה, שהראשון בהם מכר למעלה מ-30 מיליון עותקים, ניסתה מילה יובוביץ' בתפקיד הראשי, לשחזר את ההצלחה.

שלושת הסרטים בסדרה גרפו יחד 378 מיליון דולר - לא מעט עבור הז'אנר הכושל. את הסרטים כתב פול אנדרסון, שאחראי גם לתסריטים של סרטי "מורטל קומבט" וגם לסרט Castlevania, שמבוסס גם הוא על משחק מחשב ומתוכנן לצאת ב-2009.

ב-2005 עוד תקווה גדולה להצלחה התנפצה בדרך לקולנוע. הסרט "דום" (Doom), בכיכובו של דה רוק, מבוסס על סדרת משחקי יריות מצליחה ביותר משנות ה-90.

"דום" הצליח להחדיר לתעשיית המשחקים את המושג "משחק יריות מגוף ראשון" ולמעשה התווה את הדרך לעשרות משחקים דומים בהמשך כמו Duke Nukem, Quake, Half Life ו-Unreal. אבל למרות ההצלחה של "דום" כמשחק, הסרט נפל חזק. 60 מיליון דולר הושקעו בהפקת הסרט אבל ההכנסות, בגובה 56 מיליון דולר, לא הספיקו כדי לכסות את ההוצאות.

אחד השמות הבולטים בתעשיית הסרטים מבוססי המשחקים הוא הבמאי הגרמני יו בול. בול אחראי לסרטים "לבד בחשיכה" (Alone in the Dark), "בית המתים" (House of the Dead), BloodRayne ו"פוסטל" (Postal). כולם, כמובן, מבוססים על משחקי מחשב מוצלחים יותר ופחות אך כולם - כמה לא מפתיע - נכשלו באופן נחרץ בקופות. "לבד בחשיכה", למשל, בכיכובו של כריסטיאן סלייטר, רשם הכנסות של 8 מיליון דולר בלבד וזכה אף למועמדות בפטל הזהב, האוסקר של הסרטים הגרועים ביותר. הכישלון של בול גרר אחריו את זעמם של גיימרים בעולם שהקימו עצומה, עליה הספיקו כבר לחתום למעלה מ-310 אלף גולשים, הקוראת לבול להפסיק ליצור סרטים.

עוד סרט שנכנס לז'אנר רק לאחרונה הוא "היטמן" (Hitman), שיצא לאקרנים אשתקד ומבוסס על סדרת משחקי יריות מצליחה. סרט הקולנוע הביא את סיפורו של רוצח שכיר קירח שנשלח להתנקש במספר אנשים והוא עמוס בקטעי אלימות. את הדמות הראשית של סוכן 47 גילם טימותי אוליפנט (האיש הרע ב"מת לחיות 4"), שהצליח לייצר הכנסות של 100 מיליון דולר אך לא הצליח להדהים את המבקרים עם העלילה הלא מתוחכמת שלו.

הלו? מישהו שומע?

אז מה יקרה הלאה? נראה כי תעשיית הסרטים לא מרימה ידיים והניסיונות לייצר שובר קופות שמבוסס על משחק מחשב ימשיכו להיכשל. כבר כמה חודשים שבאינטרנט רצות שמועות על הגעתה של טרילוגיית המשחקים "האלו" (Halo) לקולנוע. אחרי שהמשחק השלישי בסדרה רשם הכנסות שיא של 170 מיליון דולר ביום הראשון להשקתו, נראה שלמפיק הסרט המיועד, פיטר ג'קסון, במאי שר הטבעות, לא צפויה עבודה קשה בלגרור צופים לבתי הקולנוע.

בינתיים, המעריצים לא יכולים לחכות לסרט והם כבר יצרו זיופים רבים לטריילר שלו. כך הצליחו ליצור גרסה מזויפת לשמונה הדקות הראשונות של הסרט באמצעות סרטון פרומו שחברת המשחקים Bungie, יוצרת המשחק, שחררה לחלק השלישי בסדרה. בינתיים, כמעט 4 מיליון גולשים צפו בסרטון הזה ב-YouTube, מה שמוכיח שכמות הגולשים שמתעניינת בהפקה הזו עצומה.

העולם לפי סימס

סרט מדובר אחר שצפוי להגיע לקולנוע הוא Sims, שינסה להעביר את חוויית משחק הסימולציה למסך הגדול. בראיון שנתן מפיק הסרט ג'ון דייוויס למגזין Collider, הוא סיפר על התוכניות שלו לסרט. לדבריו, העלילה תתמקד בשני בני נוער שמצאו משחק מחשב ששמו Sims Infinity Pack. משחק זה יאפשר להם לסרוק את העולם האמיתי לתוכו. במהלך "סימס", מגלות הדמויות כי מה שהן עושות במשחק משפיע גם על העולם האמיתי. בסרט עצמו יהיה גם אויב שינסה לקחת מהם את המשחק בשביל לבצע את זממו בעולם. למרות העלילה המעט מופרכת, נראה שמפיקי הסרטים לא יצטרכו הרבה כדי לגרום למיליוני הנערות שאהבו את המשחק לרכוש גם את הכרטיס לסרט, שעתיד לצאת מתישהו בשנה הבאה.

סרט נוסף בז'אנר שמנסה שוב לקחת משחק מכות מוצלח ולהפוך אותו לסרט הוא Tekken שייצא ב-2009. למזלם של התסריטאים שנשכרו למלאכה, הם לא יצטרכו להיצמד לעלילת המשחק מהסיבה הפשוטה שאין לו כזאת. הסרט בנוי כולו סביב תחום המכות והוא יספר על נער המגלה כוח אדיר שמאפשר לו להילחם בצורה מוצלחת. כמובן שהנער יצטרך להגן על הכוח הזה נגד קבוצת לוחמים מקצועית שתנסה לקחת ממנו את הכוח.

סרט אחר הצפוי להגיע באמצע 2010 הוא הגרסה הקולנועית של "הנסיך הפרסי". עלילת הסרט תביא את הנסיך הפרסי (ג'ייק ג'ילנהול) להילחם בנבל המנסה לייצר סופת חול שתהרוס את העולם. עוד משחק בסרט בן קינגסלי ("רשימת שינדלר") ומפיק אותו ג'רי ברוקהיימר ("שודדי הקאריביים"). עוד סרטים שצפויים לצאת אך עדיין אין עליהם פרטים: Warcraft (2009), BioShcok (2010), Alone in the Dark 2 (2009), Metal Gear Solid (2009).

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה