גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בטלוויזיה נערכים להתמודדות עם המשבר: הפיתרון המסתמן - פחות השקעה בתכנים

פסטיבל הטלוויזיה הבינלאומי "מיפ", שהסתיים בשבוע שעבר, עמד בסימן המשבר שמאיים על שוק המדיה העולמי והמקומי ; בכירים בענף מדברים על תחושה של סערה מתקרבת, אך סבורים כי הטלוויזיה והאינטרנט יצאו מחוזקים

אודי מירון, מנכ"ל ובעלי ענני תקשורת: "יש תחושה של סערה שמתקרבת"

* האם המפולת הכלכלית העולמית השפיעה על מיפ?

עדיין לא. אולי באווירה ברחובות אבל לא ממש בעסקים".

* ובכל זאת, מה היה השוני במיפ האחרון?

אני חושב שבכל מקום שאנשי עסקים נפגשים היום יש שוני. יש אווירה של אי וודאות ותחושה של סערה שמתקרבת, אבל בינתיים עוד לא ממש מרגישים אותה בפועל".

* בכמה אתה מעריך שירד היקף העסקאות כתוצאה מהמשבר?

"השנה לא היתה ירידה בהיקף העסקאות. אני חושב שהעסקאות במיפ מושפעות הרבה יותר מהתחרות הנקודתית - המיקרו של כל שוק ושוק ולא מהשפעת מאקרו. בתקופה שעולה ערוץ משמעותי חדש המחירים עולים ובתקופה של רוויה, התחרות יורדת וגם המחירים.

"ישראל היא כבר כמה שנים שוק רווי ואין תחרותיות גדולה מדי על התכנים. לכל אחד הנישה שלו והספקים שלו עימם הוא קבע את תגי המחיר, ואין שינויים גדולים. יותר ויותר חברות ישראליות מגיעות למיפ כיצואניות וההשפעה תהיה יותר עליהן. גם כאן אני לא חושב שההשפעה היא גדולה ברמת המאקרו, אלא ברמת התחרות בכל שוק ושוק. ההשפעה על העולם הרב ערוצי תהיה בעוצמת התחרות בין הפלטפורמות ופחות ההשפעה המאקרו כלכלית. ולגבי הערוצים שבנויים על פרסום, הם יושפעו ושם תהיה ירידה וקרוב לוודאי בהתאם גם ירדו מחירי התוכניות".

* איך כל מה שקורה בעולם משפיע וישפיע על שוק המדיה בארץ?

"למרות שרוצים לחבר את זה, צריך להבדיל בין ערוצים שנשענים על פרסום וכאלה שנשענים על דמי מנוי בצורה כזו או אחרת. בערוצים שנשענים על פרסום תהיה השפעה, וההיקפים ירדו כי חברות מפרסמות נכנסות ללחץ לאור כל מה שקורה. בכל מה שקשור לערוצים בדמי מנוי, קרוב לוודאי שהם לא יושפעו. דווקא בתקופות כאלה רואים בטלוויזיה מוצר שמכל האלטרנטיבות נחשב להכי זול. לכן, בעולם הרב ערוצי אני מעריך שלא תהיה השפעה גדולה על הצריכה ולכן גם על העסקאות. אנשים לא ייפרדו מהשירות של HOT ו-yes בגלל המצב הכלכלי".

* פסטיבל מיפ הוא אינדיקציה למה שקורה בתחום בעולם?

ממה שאני קורא, אני בטוח שיש ענפים שהרבה יותר נסערים מהמצב הזה כמו למשל ענף הנדל"ן. שוק הטלוויזיה הוא יחסית פחות מושפע ולכן הוא די מבודד. אם תשאלי אותי אם מיפ הבא יהיה שונה מהמיפ הנוכחי? אני לא מאמין".

אילן טוביהו, המשנה למנכ"ל רשת: "חודש נובמבר יהיה המבחן של שוק המדיה"

* האם המפולת הכלכלית העולמית השפיעה גם על מיפ?

"עולם המדיה והתקשורת הוא חלק בלתי נפרד מהכלכלה העולמית, וודאי שהיתה השפעה גם על מיפ. השנה, השוני התאפיין במספר אופנים, ראשית - בכמות המבקרים. אף חברה לא ביטלה את הגעתה למיפ, אולם צמצמו את מספר הנציגים של כל חברה מכ-7 לשניים. הייתה השפעה גם במשאים ומתנים. כנציגי רשת הגענו לקנות ולראות פורמטים וכן למכור פורמטים. ניהלנו משאים ומתנים משני צידי המתרס, ואני יכול להגיד בוודאות שהמשאים ומתנים היו הרבה יותר זהירים השנה. לדוגמא, ניהלו מו"מ עם חברה אוסטרלית שרצתה לרכוש את הפורמט של 'צחוק מהעבודה', אך באותו שבוע המטבע האוסטרלי נפל ב-30% לעומת הדולר האמריקאי והכל התייקר.

"כמו כן, בעבר מכירת פורמט הייתה לתקופת אופציה של 6 חודשים, היום כבר מבקשים להאריך את האופציה ל-9 חודשים".

* בכמה אתה מעריך שירד היקף העסקאות כתוצאה מכך?

"קשה לומר. זה לא עסקאות שחותמים תוך 5 דקות. רק בעתיד נוכל לדעת אם הייתה ירידה בהיקף העסקאות במיפ השנה".

* איך כל מה שקורה בעולם משפיע וישפיע על שוק המדיה בארץ?

"כרגע, נראה שיש הבדל גדול בין ישראל לעולם. הכלכלה של ישראל הרבה יותר חזקה ממה שקורה במדינות אחרות והשקל הוא היום אחד המטבעות החזקים בעולם. אפקט המשבר העולמי עדיין לא מורגש, אך כל חברה נערכת לתסריטים כאלה או אחרים, וכך גם אנחנו. הייתי מציע שגם הרגולציה תהיה עם היד על הדופק לגבי מה שקורה בעולם, כי אם היא לא תעשה זאת - שוק הטלוויזיה בישראל יקרוס הרבה יותר מהר ממה שהם חושבים".

* תוך כמה זמן נתחיל להרגיש בזה?

"לטעמי, חודש נובמבר יהיה חודש המבחן שלנו, מכיוון שעד כה היו חופשות החגים. השאלה האם הרגיעה העונתית של אוקטובר תימשך גם בנובמבר. אני בוחן את הדברים ומנהל שיחות עם מנכ"לים ופרסומאים, וגם הם בסימן שאלה גדול. גם הם מחכים לראות כיצד יעבור נובמבר".

* פסטיבל מיפ לדעתך זו האינדיקציה למה שקורה בתחום בעולם?

"כן, זה הפסטיבל הכי חשוב בעולם. רואים עד כמה החברות משקיעות שם בדוכנים, בכמות האנשים, ברמת הפרזנטציות. מיפ קובע כיצד תיראה הטלוויזיה העולמית בשנה שנתיים הקרובות".

נדב פלטי, נשיא ומנכ"ל דורי מדיה: "כל לוח השידורים עומד להשתנות"

* האם המפולת הכלכלית העולמית השפיעה על מיפ?

"כן ולא. באווירה ובשיחות הסלון אז וודאי שכן. מצד שני, מהנתונים הרשמיים של רד מידם, החברה שאחראית על מיפ, עולה כי זו הייתה שנת שיא מבחינת משתתפים: הנתונים הרשמיים מדברים על השתתפות של 8% יותר קניינים. לנו, דורי מדיה, היו יותר פגישות מבעבר. מצד שני, חברות גדולות שהגיעו למיפ טי.וי שהתקיים באפריל עם נציגות גדולה, שלחו במיפ הנוכחי רק את מי שיש לו באמת מה לעשות שם, מי שלא היה מחובר באופן ישיר וספציפית - לא הגיע".

* מה היה השוני מפסטיבלים קודמים?

"השוני התבטא באופן גס מחוץ להיכל התערוכה. בתי-הקפה והלובי במלונות שבדרך כלל מלאים בבכירי התעשייה היו ריקים יחסית".

* בכמה אתה מעריך שירדו היקף העסקאות כתוצאה מכך?

"הם ירדו, והכסף שיהיה לטובת התעשייה יקטן. יהיו תכנים שירוויחו מזה ותכנים שיפגעו מזה, אבל מה שבטוח, כל לוח השידורים ישתנה. כמות הכסף שתושקע בתוכן תקטן, תכנים מסוימים ייעלמו, חלק ירדו באופן דרמטי ויהיו כאלה שיעלו. אני מעריך שהמשבר ייקח לפחות שנתיים, אולם בטווח הרחוק הטלוויזיה והאינטרנט לא יפגעו שכן בשעת משבר אנשים יוצאים פחות מהבית ומוציאים פחות כסף בחוץ. בטווח הקצר כולם יפגעו, גם המדיה, אך זה יקרה עד אפריל 2009, ולאחר מכן שוק המדיה יתייצב. ההכנסות של חברות הטלוויזיה הגדולות שקונות את כל החומרים, יצטמצמו, והם יצטרכו למצוא עלות-תועלת נכונה יותר עבורם. התוכניות היותר היקרות ייעלמו או ירדו במינון, ותוכניות יותר זולות, שנותנות באופן יחסי רייטינג טוב, יהיו מבוקשות. בקטגוריה הזו נמצאות הטלנובולות, אך גם שם יחפשו את היותר מתוחכמות שיותר מתאימות לשוק המערבי".

* איך כל מה שקורה בעולם משפיע וישפיע על שוק המדיה בארץ?

"בסוף היום, אנחנו בעצם תמונת מראה של מה שקורה בעולם. נכון שכרגע המצב הכלכלי שלנו יותר טוב ממה שקורה בעולם, אך ההשפעות יגיעו גם הנה. כמו כל ענף, גם בתחום המדיה, מנהלים יצטרכו לראות איך מקצצים בהוצאות בתקופה הקרובה".

* פסטיבל מיפ מבחינתך הוא האינדיקציה למה שקורה בתחום בעולם?

"בהחלט כן. מיפ קום ומיפ טיוי הן שתי התערוכות החשובות בעולם בתחום. בתערוכה השלישית בגודלה, NATPE, שתתקיים בסוף ינואר בלאס ווגאס כבר נרגיש את המשבר בצורה גדולה יותר".

אורי שנער, מנכ"ל ונשיא אניבום: "נראה את ההשפעה כבר בתחילת 2009"

* האם המפולת הכלכלית העולמית השפיעה על מיפ?

"מאוד השפיעה. משנת 1982 אני במיפ, והייתי בכ-50 תערוכות של מיפ גם כקונה וגם כמוכר. רמת הנוכחות במיפ האחרון הייתה הרבה יותר דלילה משנים קודמות. מעבר לזה, גם מהמפגשים שהיו לי עם אנשים, הייתה תחושת קיפאון, הייתה תחושה של לשבת על הגדר, שיודעים שיש זעזוע גדול בעולם ועדיין לא יודעים מה יהיו ההשלכות שלו, וזה לא משנה אם אתה יצרן תוכן או זכיין".

* בכמה אתה מעריך שירד היקף העסקאות כתוצאה מכך?

"קשה לדעת. יש מיתוס שאומר שיש עסקאות במיפ, וזה לא נכון. במיפ קורים שני דברים: או שמתחילים תהליך או עושים פולו-אפ וסוגרים תהליך. הפעם התחילו הרבה פחות עסקאות והרבה דברים שחשבו שיקרו אוטוטו לא קורים. בנוסף, אנשים שחשבו שהם עומדים לסגור עסקה ב-X וסגרו אותה ב-X פחות 30%-40%".

* איך כל מה שקורה בעולם משפיע וישפיע על שוק המדיה בארץ?

"מצד אחד יכול להיות שצריכת מדיה מסוימת תגדל, גם טלוויזיה וגם אינטרנט. מהצד שני יש סיכוי שתהיה ב-2009 פגיעה בתקציבי פרסום. הרבה יותר קל לקצץ ב-20% מתקציב פרסום מאשר לפטר עובדים או להוריד שכרם. יש רגישות במשבר כלכלי לתקציבי פרסום ויהיו לזה השלכות רוחב גם במעבר של תקציבים למידיות אחרות. יהיה צורך לעשות תוכניות יותר זולות בפחות כסף ופחות התחייבויות לטווח ארוך כמו שמתחייב בסדרות דרמה והפקה מקורית. החשיבה תהיה לטווח יותר קצר ודרך הסתכלות מהחור של הדולר".

* תוך כמה זמן נתחיל להרגיש בזה?

"אני חושב שבתחילת 2009 יראו כבר את הסימנים הראשונים של זה. בהרבה מאוד דברים העיכוב הוא לא רק בתגובה של פירמות לתהליך. יש הרבה תוכניות בטלוויזיה שהם במלאי ובפיתוח ולכן יהיו דברים שנראה את ההשפעות רק בעוד 9-10 חודשים אך כתהליך נתחיל לראות את זה כבר בתחילת 2009".

* פסטיבל מיפ מבחינתך הוא האינדיקציה למה שקורה בתחום בעולם?

"אני חושב שמיפ זה ססמוגרף. שבועיים לפני מיפ הייתי בלוס אנג'לס וניו יורק, והתגובות היו זהות. אנשים היו בסוג של הלם, סוג של לא מבינים מאיפה זה בא. אמריקה שמאוד עסוקה בעצמה חושבת שזה משבר אמריקאי, אך במיפ, שם פוגשים אנשים מכל העולם מבינים שאין פינה שהסערה הזו לא פוגעת בה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום