גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשתות קמעונאיות: לא ניכנס לקניונים חדשים ונסגור חנויות בקניונים לא רווחיים

6 בעלים של רשתות קמעונאיות, המייצגים 17 רשתות, יוצאים למאבק בקניונים על רקע מחירי השכירות ; בפוקוס: קניון ארנה, קניון גבעתיים, קניון קריית-אונו וקניון מול הים באילת ; "לא ניתן שיעשו עלינו יותר 'פוילע שטיקים"

"התפוצץ בלון בעולם, וההדף מגיע גם אלינו. המצב כרגע הוא שיש ירידה בביקורי לקוחות בקניונים וירידה בפדיון. יותר משמעותי מכך הוא שישנה עלייה בשכר הדירה, בגלל האופציות והחוזים. בשכר הדירה ששולם בשנים האחרונות נלקחה בחשבון צמיחה, והצמיחה הזאת לא קיימת. יש קניבליזציה ויש עודף שטחים של קניונים. לא נתבייש לסגור".

האמירות הקשות האלה נשמעות מפי 6 בעלים של רשתות קמעונאיות, המפעילים 17 רשתות קמעונאיות המונות יחד מאות חנויות, מרביתן בתחום האופנה. השישה התכנסו בסוף השבוע האחרון לפגישה ראשונה משותפת על מנת לדון במצב הנוכחי, לאור מחירי השכירות ודמי הניהול בקניונים בצל המשבר הכלכלי. הפגישה התקיימה ביום חמישי האחרון במסעדה במרכז הארץ ו"גלובס" שוחח עם משתתפי הפגישה שפרטיהם שמורים במערכת.

"אין פה התאגדות. התכנסנו כדי לדבר והתברר שיש דברים שכולם פחות או יותר תמימי דעים לגביהם. לא נלך לקניונים ביחד. כל אחד פועל בעצמו. כל אחד עושה את החשבון שלו וייסגרו המון חנויות. ישראל מסוגלת היום לספוג סגירה של עשרות חנויות. לא יקרה כלום. יש הרבה מאוד חנויות שאין הצדקה לקיים אותן. כל אחד יעשה את המלחמה שלו אבל לא ניתן שיעשו עלינו יותר 'פוילע שטיקים'. בחודשים ספטמבר ואוקטובר יש ירידות בכל השוק. לאור המצב, לא תהיה לנו ברירה אלא לקצץ בשכר העבודה, ולקניונים - לקצץ בשכר הדירה".

נסגור חנויות

"אחרי הפריסות שכל הרשתות עשו בשנתיים האחרונות נתחיל לבדוק, ונסגור חנויות במקומות שבהם הרווחיות לא טובה, כמו בקניון גבעתיים, קניון ארנה, קניון קריית-אונו ובקניון מול הים. אלה קניונים שהפדיון בהם לא מספיק טוב יחסית לדמי השכירות ובהם חנויות ייסגרו בלי בושה. לא כמו פעם שפחדנו לסגור. כולנו חושבים באותה דרך - לצמצם את הרשתות ולהקטין את כמות החנויות. נקבנו בדוגמאות הקיצוניות יותר. זה לא אומר שאין עוד קניונים בעייתיים ובעוד מקומות. יש עוד דוגמאות בכל הארץ, ואלה רק דוגמאות".

"אם בכפר-סבא ובקניון גבעתיים מדברים על שכירות של 100 דולר למ"ר - זה בלון. חלק מאתנו בדרך החוצה מקניון ארנה. קניון קריית-אונו לא עובד, והפדיון של הקניון לא טוב. קניון מול הים - יש לנו חדשות בשבילו. אם לא יעשה שינוי בהיערכות וישנה את שכר הדירה, אנחנו נסגור".

לבד מקניונים לא רווחיים, משתתפי הפגישה יוצאים נגד מחירי השכירות בהרחבות המוגזמות לדבריהם של קניונים. מדובר בעיקר בהרחבה של קניון הזהב בראשון-לציון, אבל גם של הקריון.

נזכיר שרק לאחרונה רכשה חברת מגדל 75% מקניון הזהב מידי האחים משה ויגאל גינדי, לפי שווי של 1.25 מיליארד שקל. בקניון מתוכננת הרחבה של 70 אלף מ"ר נוספים, בהשקעה של כ-500 מיליון שקל, שאמורה להפוך אותו לקניון הגדול במדינה.

"קניון הזהב בונה הרים עם מחירים מופרזים. הוא תופס באסטרטגיה שהכפלת שטח הקניון תביא להכפלת שטחי הרשתות. המחירים שעליהם מצהירים בהרחבת הקניון לא מקובלים, רחוקים מהמציאות ולא רווחיים, בוודאי לא בהתחלה. לא ב-90 דולר למ"ר וגם לא ב-70 דולר. כולנו עם טיוטות חוזים להרחבה בקניון הזהב ואף אחד לא הולך לחתום עליהם.

"מה עם הקריון ששילש את השכירות? גם נותן תחרות כפולה, גם מגדיל השכירות. הוא הרחיב את השטח, הגזים במחירים אבל לא הביא תוצאות".

אור אדום לקניונים חדשים

מחילופי הדברים בין משתתפי הפגישה, מתברר כי קניונים חדשים עשויים להיפגע במיוחד מהמצב הנוכחי. "לאור המצב, נפסיק את פיתוח הרשתות ולא נפתח חנויות חדשות בקניונים חדשים בגלל הקניבליזציה במחירים. בערים שיש כבר קניונים כמו נהריה, נצרת וטבריה - אם ירצו לשכנע אותנו להיכנס פנימה, יצטרכו לתת לנו תנאים שאי אפשר לסרב להם. לא נחתום על חוזים בקניון נצרת של אפריקה ישראל ובביג בנצרת".

בהתייחס לקניון נהריה המוקם על-ידי חברת מנופים פיננסים של ג'קי בן-זקן ואברהם נניקשוילי, אומרים, "לא כל אחד שקנה מגרש יהיה לו קניון. זה אומר שאם מישהו קנה מגרש בנהריה - לא בטוח שיהיה לו קניון. שיבנה בית-אבות או בית-קברות. אף אחד לא חתם בנהריה וגם לא מתכוון לחתום".

עזרא צוק, מנכ"ל נכסים ובניין מרכזיים מסחריים (קניון גבעתיים וקניון קריית אונו): "מי שרוצה להחזיר חנות, ניתן לו לצאת ללא קשר לתקופת השכירות. יש לנו רשימות המתנה". גיל גזית, מנכ"ל קניון הזהב, אומר בתגובה כי דמי השכירות בקניון עלו עקב הביקוש הרב ב-11.8% בפדיון השנה, וכי 60% משטחי ההרחבה של הקניון מושכרים עם חוזים חתומים". יוסי פרי, מנכ"ל הקריון, מוסר בתגובה: "שכר הדירה עלה בשוליים ובוודאי שלא שולש. נכון שגדלנו במספר העסקים בעקבות ההרחבה ובעקבות קריסת קלאב מרקט".

תגובת מנופים פיננסיים (ארנה וקניון נהריה) לא התקבלה עד לפרסום הידיעה.

תגובת קניון מול הים: "הפדיון בקניון מול הים נמצא בעלייה מתמדת. לאחרונה נקלעו מספר רשתות לקשיים, ומחזוריהן התרסקו ב-30%-40% - וירידה זאת מקבלת ביטוי אף אצלנו".

התפכחות כואבת / פרשנות

בשנים האחרונות כוחם של בעלי הקניונים הלך והתחזק ככל שתהליך הקונסולידציה בשוק הלך והתרחב. ממש במקביל החריפה התחרות בין הרשתות, המחפשות כל העת מנועי צמיחה חדשים בדמות השקת תתי-רשתות. זו אולי גם הסיבה לכך שהרשתות מיהרו להיכנס לקניונים ולהרחיב את שטחי המכירה, לא בהכרח בהתאמה לפדיונות הצפויים ולתחרות הגוברת. לרשתות שביקשו לגייס את שוק ההון או משקיעים, היה תמריץ נוסף. הייתה תחושה של פריחה וכולם רצו להתבשם ממנה כמה שיותר.

הקניונים מצדם העלו את דמי השכירות שהלכו וכבשו שיאים, והרשתות, מיותר לציין, חתמו על החוזים. עכשיו הן מתפכחות.

המשבר הכלכלי רק מחריף את מה שהרשתות הרגישו כבר מזמן: מחירי השכירות הגבוהים הפכו לאבן רחיים על צווארן. אפשר לומר שקו המשווה הוא עלות שכירות שלא עוברת 10%-15% מהפדיון. אלא שבחלק מהמקרים, הקו הזה נחצה וזעקת השבר של הרשתות היא זעקה של ממש. לפחות אחת מהרשתות המובילות רושמת כבר ירידה של 20% בפדיון. אם עד כה השחיקה בשער הדולר שיחקה לטובתן, הרי שהתחזקותו כעת משחקת לרעתן.

בארה"ב יש היום קניונים ריקים שעומדים כפילים לבנים. גם בארץ ישנם לפחות שניים כאלה: קניון אשדוד וקניון אמריקן סיטי של האחים גינדי ברחובות.

המלחמה מתחילה כעת בקניונים הבעייתיים ביותר אבל אין ספק שהיא גם תגיע לפתחם של קניוני ישראל, אפריקה ישראל וקניוני עזריאלי. גם שם הרי לא כל הקניונים פורחים, אלא אם מישהו יתפכח מבעוד מועד ויבין שאפשר גם למצוא שביל זהב.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק