גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביוטק אלון, ששורשיה במכון ויצמן, מקווה לקבל אישור FDA עם רוח גבית מאפי גילדור

דרך חתחתים עברה חברת אלון מאז נוסדה בשנות ה-80 ; היא קיבלה השקעה מהיפנים, נפלה בגלל שפייזר פיתחה את הוויאגרה, שינתה כיוון, קיבלה הון מהמשקיע אפי גילדור ומקרן של משפחת לאודר ובסוף גם נרכשה על-ידי חברת השקעות קנדית ; כעת היא מקווה להצליח בניסויים המתקדמים לטיפול באלצהיימר

בשקט יחסי, כמעט בלי חשיפה למדיה ולמשקיעים הישראלים, הגיעה חברה עם שורשים ישראלים לניסויי יעילות מתקדמים במוצר שלה ולשווי של 20 מיליון דולר בבורסת טורונטו.

חברת Allon Therapeutics הוקמה בישראל על-ידי רמות, חברת מסחור הטכנולוגיות של אוניברסיטת תל אביב, על בסיס הטכנולוגיה של פרופ' אילנה גוזס מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה, בזכות הכספים והתמיכה של איש העסקים אפי גילדור, שהשקיע בה בשלב ה-Seed.

בפברואר הסתיים ניסוי היעילות הראשון של התרופה שנבדקה לטיפול בבעיות זיכרון וקוגניציה, המקדימות את מחלת האלצהיימר. התרופה הציגה מגמה של יעילות עם מובהקות בחלק מן המאפיינים שנבחנו. התוצאות מאפשרות כעת לחברה לעבור לניסוי מתקדם (שלב IIb) בחולי אלצהיימר, בתקווה כי במדגם גדול תימצא גם המובהקות.

"לפעמים אני עדיין צובטת את עצמי, כי אני לא מאמינה שבאמת ראינו תוצאות בבני אדם", אומרת גוזס, שניסיונותיה למסחר את המוצר החלו עוד בשנות ה-80 המוקדמות. גם היום הדרך ארוכה ומאוד לא בטוחה, אך התרופה התקדמה והחברה גייסה הרבה יותר כסף מכפי שגוזס ציפתה אי פעם. אחרי קבלת התוצאות, כבר מותר למייסדיה לחלום גם על האפשרות שיום אחד תהיה בשוק גם תרופה על שמה.

כמעט ויאגרה

הסיפור של אלון התחיל בשנות ה-80 במכון ויצמן. גוזס החלה אז לחקור סדרת מולקולות בשם "משפחת ה-VIP" - חלקי חלבונים, אשר נמצאו כקשורים לא רק לאלצהיימר אלא גם להרחבה של כלי דם. בתחילת הדרך, גוזס פנתה לידע, חברת המסחור של מכון ויצמן, והציעה לה את המוצר לתחום של טיפול באין אונות.

"ביקשתי 30 אלף דולר לפיתוח המוצר, כי זה מה שהיה מקובל באותו הזמן לבקש", היא מספרת, "בהתחלה אמרו שם שאימפוטנציה זו לא ממש מחלה ולא ברור איזה שוק יהיה למוצר".

דרך קשרים אישיים, הגיעה גוזס לחברה יפנית גדולה שהתעניינה במוצר ותיווכה בינה לבין ידע. "יצחק קולברג, שהיה אז מנכ"ל ידע, התקשר אליי מיפן בזמן חופשת הלידה שלי ואמר לי שהתאגיד היפני הסכים לתת לנו סכום שנראה אגדי אז - 100 אלף דולר לשנה למשך שלוש שנים".

במהלך אותן שלוש שנים עברה גוזס ממכון ויצמן ל-NIH, המכון הלאומי למחקר בארה"ב, ואחר כך שבה לאוניברסיטת תל אביב. "לא קיבלתי קביעות בויצמן, למרות שהבאתי למכון לא מעט כסף", היא אומרת, "אבל האנשים שם היו מאוד נחמדים כשעזבתי. החברה היפנית ביקשה לעבוד איתי, אבל גם עם אנשי המכון, שהסכימו להעביר את כל הכסף והציוד שהיה לי אצלם למשכני החדש בתל אביב, כדי שנמשיך לעבוד במשותף".

יחד עם החברה היפנית קודמה התרופה לאין אונות והחל גם פיתוח צדדי של המוצרים לאלצהיימר. אך הפרויקט נגדע כאשר הגיעה ההודעה כי חברת הענק פייזר עובדת על מוצר דומה - הויאגרה. "זה היה הסוף של הפרויקט היפני, כי היה ברור שלא נצליח להקדים את פייזר בהגעה לשוק. החברה היפנית הפסיקה את הפרויקט והשאירה אותנו עם קצת כסף. היינו יכולים ללכת לקליניקה עם המוצר, אבל חששנו לשרוף את הכסף לשווא, כך שבסופו של דבר הפרויקט נסגר".

האם אי פעם תחיה גוזס את פרויקט האימפוטנציה? "גם בהנחה שהיינו חושבים שיש שם עדיין שוק, הפטנטים מאוד זקנים", היא אומרת. עם זאת, ייתכן שמשפחת ה-VIP תהיה רלוונטית בעתיד לתחום החשק המיני הנשי.

בינתיים, המשיכה גוזס לקדם את המוצר לתחום האלצהיימר, בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת תל אביב ומכון ויצמן ובתמיכת ה-NIH. ב-1998 הכירה בהרצאה בארה"ב את הווארד פיליט, ראש המכון לחקר הזקנה (ISOA) מייסודה של משפחת לאודר, והמכון החל לתמוך גם הוא בפעילותה. "אחרי שנה בערך, פיליט אמר שהמוצר מתאים להקמה של חברה עצמאית", מספרת גוזס. "גם היפנים אמרו את זה בעבר, אבל ב-1998 זה כבר נשמע אחרת, כי כבר היו חברות ביוטק בישראל שנחשבו להצלחה".

אפי גילדור נכנס לתמונה

המאמצים להקמת החברה החלו וגוזס חיפשה משקיע. בכנס נוסף הוצע לה לפגוש "מיליונר צעיר שהוא גם טייס", שהתגלה כלא אחר מאשר גילדור, ש-17 מהחברות בהן השקיע ביצעו אקזיטים, ביניהן סרגון, סייפן, רדוויז'ן, אקורד ומעל כולן - גלילאו שנמכרה למארוול תמורת 2.7 מיליארד דולר. היום הוא משקיע פרטי ואנג'ל בעל אחזקות בחברות ביומד והיי-טק ישראליות כמו פלאש נטוורקס.

גילדור התרשם מן המחקר של גוזס והציע לממן אותה ב-50 אלף דולר בשנה. "לא ידעתי איך בונים כזו תרומה, אז במקום זה הצעתי לו לתרום קתדרה, שזה הרבה פחות כסף אבל לפחות מובן ובטוח". כך, ה-ISOA תמך במחקר הבסיסי של גוזס, וה-NIH וגילדור תמכו בניסויים שכבר נעשו כדי לבדוק את הפירוק והרעילות של התרופה הפוטנציאלית.

נדרשו עוד כמה שנים, עד 2001, כדי להחליט שמקימים חברה. "קראתי לה אלון, שם הנעורים שלי. זה גם התאים לעיסוק באימפוטנציה שחשבנו שאולי נחזור אליו - All-On".

קבוצות אנג'לים באזור סן פרנסיסקו התעניינו בחברה, אך הן הציעו סכומים קטנים יחסית, ללא תמיכה ניהולית. "גילדור היה המשקיע הראשון. הוא שם כ-175 אלף דולר וממש החזיק את החברה עד שקיבלנו פנייה מ-NDI (Neuro Discovery Inc), חברת השקעות קנדית הנסחרת בבורסה בטורונטו. החברה הזו באה עם המון ניסיון ניהולי. היו"ר שלה, ד"ר ג'יימס מילר, הקים מספר חברות בתחום".

ב-2003 השקיעה החברה 2.5 מיליון דולר באלון, וב-2004 התרחש המהפך - NDI החליטה שאלון היא החברה היחידה בפורטפוליו שלה שהיא בעלת פוטנציאל משמעותי, והחליטה לרכוש את כל מניותיה, לקחת את שמה ולהתרכז אך ורק בפעילותה. כך הפכה אלון, בדלת האחורית, לחברה קנדית בורסאית.

"ברמות טעו כשמכרו את האחזקות בחברה"

צוות הניהול של אלון הוא צוות הניהול של חברת ההשקעות - קבוצה מנוסה בגיוס כספים, פיתוח תרופות וניהול חברות ביופארמה בורסאיות. מחברת ההשקעות נותרה פעילות נפרדת, שאולי תספק בעתיד מוצרים נוספים לצנרת של אלון.

לאחר המיזוג החלה החברה להתנהל בקצב אחר - היא גייסה כ-50 מיליון דולר בארבעה סבבי גיוס והביאה את המוצר במהירות לניסויים מול הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA. "אמרו לי - אל תיקשרי לחברה, הם לא ישאירו אותך בסביבה הרבה זמן", מספרת גוזס. "אבל המציאות היא אחרת. אני המנהלת הטכנולוגית של החברה, ובכל אירוע של אלון, המנכ"ל חוזר ואומר שאני הלב והנשמה של החברה".

רמות מכרה מאז את מניותיה בחברה, אבל היא עדיין מצפה לתמלוגים - אם וכאשר המוצר יצליח. גוזס, לעומת זאת, ממשיכה להחזיק במניות שקיבלה כיזמת. "אני חושבת שעשיתם טעות כשמכרתם את המניות", היא טוענת היום בפני זאב ויינפלד, סמנכ"ל הפיתוח העסקי ברמות. הוא עונה לה כי חברות מסחור טכנולוגיות אינן נוהגות להחזיק במניות בבורסה "כי אז אנחנו בעצם הופכים לחברת השקעות. אנחנו מעדיפים לנתב את הכסף הזה לחברות Seed שצריכות אותו. אם תהיה הצלחה, נהנה ממנה דרך התמלוגים". אבל גוזס לא מוותרת: "אל תשכחו שזה עלה לכם במקום בדירקטוריון".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק