גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2 חברות שכדאי להשקיע בהן

כשהשווקים תנודתיים וחסרי יציבות בוחרים מניות באמצעות אסטרטגיות מכפילי רווח

לאור התנודתיות היומיומית בבורסות ובשווקי העולם לא קשה להבין מדוע משקיעים רבים מעדיפים להישאר על הגדר, ולהימנע לפי שעה מכניסה לפוזיציה. אין ספק, מדובר בתקופה סוערת.

לטעמי, העובדה שהבנקים המרכזיים מתאמים את מאמציהם בניסיון להתייצב מול מחנק האשראי ולבלום אותו - היא מעודדת. הממשלות מחלצות בנקים כמעט בכל מדינה - בין היתר בצרפת, בריטניה, בגרמניה, בספרד ובארה"ב - והבנקים המרכזיים בארה"ב, באיחוד האירופי, בשווייץ וביפן עובדים בתיאום.

הממשל האמריקני הכריז על רכישת מניות בתשעה בנקים, במסגרת אסטרטגיה שאומצה שבוע לפני כן על ידי הבריטים, וכך עשו גם ממשלות רבות באירופה. כדי שהמשבר הזה יסתיים בזמן הקרוב נחוץ מאמץ בינלאומי מתואם. זה מה שקורה, וזו הסיבה לאופטימיות הזהירה שלי.

אל תבינו אותי לא נכון. אינני טוען שהשוק כבר נגע בתחתית ושהעולם הולך לסדר כבר עכשיו את חדר השירותים הפיננסיים שלו. כמו אחרים, גם לי אין מושג אמיתי מתי נגיע לתחתית הזו, או אם היא כבר נרשמה ומכאן ואילך השווקים יעלו. אלו שמכירים את גישתי להשקעות יודעים שאינני מפרסם תחזיות כאלה.

אבל אני כן מאמין שאני יכול לנבא דבר אחד לגבי העתיד: ישנם מדדים פיננסיים מסוימים שעמדו במבחן הזמן, וישמשו את המשקיעים גם בהמשך הדרך. אחד מהם הוא הרווחים. בסוף שנות ה-90, חברות האינטרנט בארה"ב ניסו לשכנע את המשקיעים שהרווחים לא קובעים. הטענה הזו התנדפה במהירות ובעוצמה עם פקיעת בועת הדוט קום.

חברות חייבות להרוויח, ואני לא רואה את זה משתנה, לא חשוב מה יקרה לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים בחודשים הבאים ובשנים הבאות. כאשר מונחים כמו "משכנתאות סאב-פריים" ו"חוזי CDS" כמעט יישכחו, משקיעים עדיין ידברו ביראה על רווחי חברות.

איך יכולים המשקיעים להיעזר ברווחים כאשר השווקים כה תנודתיים? אסטרטגיה פשוטה אחת (לטעמי, קצת פשוטה מדי) היא לחפש מניות בעלות מכפילי רווח נמוכים. ההנחה כאן היא שאפילו אם השוק הכללי ימשיך לצנוח, למניות כאלה כבר אין לאן לרדת. וכאשר השוק יתהפך (והוא יתהפך, למרות שאינני יודע מתי), למניות הללו יש מרחב עלייה עצום.

אסטרטגיות הגורו שבהן אני משתמש לבחירת מניות, שמבוססות על כתביהם של כמה מהמשקיעים המצליחים ביותר בוול סטריט, מספקות גישת השקעה מתוחכמת ומוצלחת יותר בטווח הארוך, מאשר מבחן מכפיל רווח פשוט. אך לאסטרטגיית המכפיל הנמוך יש תוקף מסוים, ולכן, בשוק הסוער הנוכחי, חשבתי שיהיה מעניין להשתמש בה ביחד עם אסטרטגיות הגורו שלי.

מכפיל נמוך, דיבידנד גבוה

אך תחילה, כמה נמוכים מכפילי הרווח הנוכחיים? מכפיל הרווח של מדד 500 S&P הוא כעת 11. לפי הניו יורק טיימס, הפעם האחרונה שהוא היה קרוב לאזור הזה הייתה במחצית שנות ה-80. במאה השנים האחרונות, המכפיל הזה עמד על 15.5 בממוצע. זה אומר שמניות המדד נסחרות כעת בדיסקאונט של כ-30% מהממוצע הרב-שנתי שלהן במונחי מכפיל הרווח.

זה זול, אך ההיסטוריה מראה שהיו תקופות בהן המניות היו זולות עוד יותר. בשנות ה-30 ובתחילת שנות ה-80, מכפיל הרווח של מדד 500 S&P צנח לכ-6. גם המכפיל הנוכחי עלול להתערער, בהתחשב בכך שהרווחים לא יחזיקו מעמד אם המיתון הכלכלי יהיה חריף.

מסיבה זו החלטתי לחפש חברות שקודם כל מכפיל הרווח שלהן נמוך מאוד, מקסימום בסביבות 9, כלומר כ-80% מהמכפיל הנוכחי של S&P וכ-60% מהמכפיל ההיסטורי הממוצע. שנית, המניות הללו חייבות לקבל ציונים גבוהים באחת מאסטרטגיות הגורו שלי.

פראנס טלקום (FTE ) היא מניה כזו. מכפיל הרווח הנוכחי שלה הוא כ-8.4. זוהי חברת הטלקום הגדולה בצרפת, שמותג הסלולר העולמי אורנג' שייך לה (בישראל הזכיינית היא פרטנר). אינני מאמין שיש דבר כזה עסק שחסין בפני מיתון, אך אני מניח שחברות טלקום יעברו את המשבר בצורה טובה יותר מרוב החברות האחרות, אם המשבר הפיננסי הנוכחי יהפוך למיתון עולמי חריף.

לפראנס טלקום יש לא רק מכפיל רווח נמוך אלא גם ציונים גבוהים מאוד במודל שלי שמסתמך על כתביו של ההוגה, החוקר ומנהל קרנות הנאמנות הידוע ג'יימס או'שונסי. גישת הערך של או'שונסי אוהבת את שווי השוק הגבוה של פראנס טלקום, 60 מיליארד דולר, את תזרים המזומנים החזק שלה (7.37 דולר למניה), את המספר הגבוה של המניות שהונפקו (2.8 מיליארד) ואת המכירות האדירות שלה (72 מיליארד דולר).

המודל שמבוסס על או'שונסי מאתר את 50 החברות שיש להן את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר. תשואת הדיבידנד (יחס דיבידנד שנתי למניה) של פראנס טלקום גבוהה מאוד, 10%, והיא עוברת בקלות את התנאי האחרון הזה. בקיצור: עם פראנס טלקום אתה קונה מכפיל נמוך ומקבל דיבידנד גבוה.

לקנות צמיחה מהירה בזול

מניית טלקום נוספת שכדאי לשקול היא ברזיל טלקום פרטיסיפקוס (BRP), שבכל הנוגע לקווי הטלפון הנייחים היא השלישית בגודלה בברזיל, ויש לה גם 14% משוק הסלולר. לפי חברת המחקר מורנינגסטאר, היא גם ספקית חשובה של גישה לאינטרנט. לחברה הזו יש מכפיל רווח נמוך אפילו יותר מזה של פראנס טלקום - 5.84.

כאן אני משתמש באסטרטגיה שמבוססת על כתביו של פיטר לינץ', אולי מנהל קרנות הנאמנות הידוע ביותר בארה"ב, למרות שהוא פרש לפני כמעט 20 שנה. האסטרטגיה הזו לוקחת את מכפיל הרווח ומשווה אותו לקצב הצמיחה השנתי ברווח למניה, שבמקרה של ברזיל טלקום הוא 27.46%. היחס בין מכפיל הרווח וקצב הצמיחה צריך להיות נמוך מ-1, מה שאומר שאתה משלם פחות מדולר אחד עבור כל אחוז של צמיחה ברווח. יחס טוב עוד יותר הוא 0.5 או פחות.

היחס של ברזיל טלקום הוא נמוך ומרשים במיוחד - 0.21. במילים אחרות: אתה לא רק קונה מניה בזול (בהתבסס על מכפיל הרווח שלה) אלא גם קונה בזול צמיחה מהירה ברווח למניה.

שוק המניות העולמי סוער ורב תהפוכות כעת. הרצון לצאת מהשוק ולהמתין עד שהכל יירגע מובן, אך אני יכול לחשוב על כמה חסרונות בגישה כזו. קודם כל, לא סביר שתוכלו לתזמן את כניסתכם חזרה לשוק בצורה יעילה, מה שאומר שאו שתיכנסו מוקדם מדי, כשהשוק עדיין יורד, או מאוחר מדי, כשכבר החמצתם הזדמנויות.

מחקרים הראו שזה מה שקורה לרוב המכריע של המשקיעים שמנסים לתזמן את השוק. החיסרון השני נוגע לראשון, במובן של החמצת הזדמנויות. כל המניות הקיימות כבר נחבלו בשוק. אין לי ספק שבבוא העת נביט אחורה על השוק ונאמר לעצמנו: "איזה טיפש הייתי, המניה הייתה אז כזו זולה. הייתי צריך לקנות".

כפי שהעתיד יוכיח, יש כיום הרבה הזדמנויות נהדרות בשוק. הקושי הוא לזהות כרגע את המניות הללו. לי ולכם אין כדור בדולח, אך שתי המניות שהזכרתי, עם מכפילי הרווח הנמוכים שלהן, מעמדן בשוק הטלקום, הנהלותיהן החזקות וכמובן הציונים הגבוהים שהן מקבלות מהמודלים של האסטרטגים, נראות מועמדות טובות יותר מאשר חברות רבות אחרות, להיות הווינריות של מחר.

כפי שאמר פעם הבנקאי רוטשילד, הזמן לקנות הוא כאשר הדם זורם ברחובות. ודם בהחלט זורם היום בוול סטריט. פראנס טלקום וברזיל טלקום הן שתי חברות שצריכות ללא ספק להופיע ברשימת הקניות שלכם. *

ג'ון פ. ריס הוא מנכ"ל Validea.com, חברת מחקר השקעות, ומייסד Validea ניהול הון, חברה לניהול נכסים שמשרתת משקיעים אמריקאים עשירים וחברות, ומנהל קרן הגידור Validea, שמשקיעיה מגיעים מרחבי העולם. ריס הוא מחבר-שותף של רב המכר "הגורואים של השוק: אסטרטגיות השקעה במניות לשימושכם מהטובים ביותר בוול-סטריט"

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי