גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופות הגמל מפילות את שוק האג"ח

קופות הגמל המתכוננות לגל פדיונות מגדילות נזילות ומוכרות באגרסיביות אג"ח מדינה התוצאה: שוק האג"ח סובל מסנטימנט שלילי והשחר הארוך נפל ב-3% בשבוע האחרון ; "הבעיה עברה מהאג"ח הקונצרניות לאג"ח מדינה והיא תחמיר"

למרות שעיקר תשומת הלב מתנקזת בתקופה זו לשוק המניות והאג"ח הקונצרניות, גם זה של האג"ח הממשלתיות מספק לא מעט דרמות בימים האחרונים.

בעוד שוקי העולם נהנים בימים האחרונים מעליות נאות, סובל שוק האג"ח המקומי מירידות חדות, שאף התגברו היום. האג"ח השקלית הארוכה (שחר 2683 ) איבדה היום 0.9%, ובכך השלימה נפילה של קרוב ל-3% בתוך שבוע. הירידות החדות הביאו לכך שהשחר 2683 נסחר כיום בתשואה של יותר מ-6%.

פעילים בשוק ההון ציינו כי הירידות החדות באג"ח המדינה נובעות בעיקר ממכירות של משקיעים מוסדיים, ובראשם קופות הגמל, שמתכוננים לקראת גל פדיונות ומגדילים את נזילותם.

החלו פדיונות גדולים בקופות הגמל

שוק האג"ח הקונצרניות אינו נזיל, ולכן מנהלי הקופות מעדיפים למכור אג"ח מדינה", אומר גיל חן, מנהל דסק האג"ח של בית ההשקעות אי.בי.אי.

"צריך נזילות, אז מוכרים אג"ח מדינה. אם במשרד האוצר לא יבינו שצריך להתערב, הבעיה תלך ותחמיר. היא עברה מאג"ח קונצרניות לאג"ח מדינה, וכשיחליטו לבסוף להתערב, אולי יהיה מאוחר מדי", אומר מנהל של קופות גמל.

נציין, כי במשבר קופות הגמל בשנת 1996 העניק בנק ישראל רשת ביטחון לאג"ח המדינה, על מנת למנוע את התמוטטות השוק. אנחנו עוד לא שם אמנם, אבל זהו התקדים הרלוונטי.

בימים אלה מתפרסמות התשואות של קופות הגמל לחודש ספטמבר, שהיו שליליות בשיעור ממוצע של 7%-8%. כמו כן, בימים האחרונים החלו להתפרסם הערכות בדבר ההפסדים בחודש אוקטובר, אשר כפי שמתברר יהיה הגרוע ביותר של קופות הגמל מאז ומעולם, עם תשואה שלילית ממוצעת של 9%-10%. נתונים אלה עלולים להביא חוסכים רבים לפדות את כספם, בייחוד עמיתי גמל שנמצאים מעל 15 שנים בקופה וכספם נזיל. מנהלי הקופות החלו להיערך כאמור לפדיונות באמצעות מכירת אג"ח ממשלתיות, המהוות בממוצע כ-20% מנכסי הקופות.

"עוד מעט יצאו הסטייטמנטים (הדיווח הרבעוני לעמיתי קופות הגמל, ע"פ), ותהיה כאן מהומה גדולה מאוד", אומר היום ל"גלובס" מנהל גמל גדול. "כבר עכשיו יש את כותרות העיתונים. כל עמית יהיה מודע להפסדים שלו, ומגמת הפידיונות מקופות הגמל תואץ", הוא צופה.

"מה לעשות, צריך להנזיל מאיפשהו"

נתוני הגמל-נט מראים כי עוד לפני פרסום תשואות ספטמבר, החלו עמיתי הגמל למשוך כספים בקצב גובר והולך. בחודש אוגוסט למשל עמד היקף המשיכות על 985 מיליון שקל, קפיצה של 62% בהשוואה למשיכות בתקופה המקבילה בשנת 2007. מנתוני משרד האוצר עולה כי היקף המשיכות בקופות הגמל האישיות עמד מתחילת השנה על 7 מיליארד שקל, בהשוואה ל-5 מיליארד שקל אשתקד.

נתוני ספטמבר ואוקטובר שטרם פורסמו צפויים להיות גרועים יותר. עד אוגוסט נרשמה קפיצה של 38% במשיכות כספי עמיתים מקופות הגמל האישיות, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2007. לכך, מצטרפת ירידה של 12.2% בהפקדות.

את הפער בין הפקדות ומשיכות כספים צריכות קופות הגמל למלא בנזילות, והאפיק הנזיל והסחיר ביותר הוא אג"ח ממשלתיות. אמנם לקופות יש שבעה ימי עסקים להעביר כספים שנמשכו, אבל אף מנהל קופה לא רוצה להיתקע עד הרגע האחרון. האג"ח הקונצרניות אמנם מהוות חלק משמעותי מתמהיל הקופות, ושיעור ההשקעה בהן עומד בממוצע על כ-40% לעומת 20% באג"ח הממשלתיות. אולם, מנהלי הקופות מתמקדים במכירת אג"ח ממשלתיות, שכן השוק הקונצרני סובל מבעית נזילות קשה.

כאשר החלה המפולת בשווקים, סבלו בעיקר האג"ח הקונצרניות מירידות חדות, בעוד שוק האג"ח הממשלתי רשם ירידות מתונות יחסית. אך למרות המחירים הנמוכים בהם נסחרות אג"ח קונצרניות רבות, אין כיום משקיעים הממהרים לקפוץ על הסחורה, ושוק זה סובל מבעיית נזילות וממחסור חמור בקונים. מצב זה מאלץ את מנהלי הקופות להתמקד במכירת אג"ח ממשלתיות לצורך הגדלת נזילות הקופות.

"השוק חוטף פדיונות וקופות הגמל בהתגוננות. מאזן הנטו (הפקדות פחות משיכות, ע"פ) במינוס, ונערכים לגיוס מזומנים, אבל מאיפה אני יכול להנזיל?!", מקונן מנהל בית השקעות גדול, המנהל מיליארדי שקלים בקופות גמל וקרנות השתלמות. "אי אפשר להנזיל היום כספים מקרנות גידור או נכסים אלטרנטיביים. באג"ח קונצרניות התעלה סתומה, אין יוצא ואין בא, והמניות תנודתיות מדי", הוא מוסיף. "המקום היחיד שאפשר להנזיל באמת זה אג"ח של המדינה. לכן אני, ולהערכתי גם עמיתי מנהלי הקופות, מוכרים אג"ח מדינה".

חשש מהחרפת הגירעון

עוד ציינו בשוק ההון, כי ישנם משקיעים החוששים מהגדלת גיוסי האג"ח של הממשלה אשר תביא לגידול בהיצע. נזכיר כי אתמול פורסמה תוכנית ההנפקות לחודש נובמבר, שתעמוד על 4.5-5.5 מיליארד שקל. תוכנית זו כוללת מרכיב שקלי גבוה יותר, מה שהגדיל היום את הלחץ על השחרים.

כמו כן, בשוק ההון חוששים כי אם יחריף המשבר בשווקים, ייאלץ משרד האוצר להתערב ולהזרים אשראי כרשת ביטחון לאג"ח הקונצרניות, הסובלות כיום ממשבר משמעותי. צעד שכזה שעלול להביא להחרפת הגירעון, ובעקבות כך להגדלת הגיוס באג"ח מדינה. מצב כזה יגדיל את ההיצע בשוק האג"ח, ולכן יביא לירידות שערים בשוק הסולידי.

מעבר לכך, ברור כיום כי תחזית ההכנסות ממיסים של המדינה, הנשענת על צמיחה צפויה של 3.5%, אינה תחזית ריאלית. בבנקים העריכו כי הצמיחה בשנת 2009 תהיה 2.5%-2.7%, ורק אתמול הוריד בנק לאומי את תחזיתו ל-2.2%. ירידה בצמיחה מגדילה את הגירעון הממשלתי ואת הצורך בגיוס אג"ח כדי לממנו.

עם זאת, נציין כי המגמה השלילית לא שררה היום בכל השוק הסולידי. באג"ח הצמודות נרשמו במהלך רוב שעות המסחר ירידות שערים מתונות, ובסוף היום אף נרשמה מגמה מעורבת. הסיבה לכך היא שבשבועות האחרונים השחרים רשמו עליות חדות, שנבעו מהמדדים הנמוכים והערכות השוק כי בעקבות ההאטה תהיה אינפלציה נמוכה למדי. בימים האחרונים, העליות בשחרים הפכו לירידות חדות, בעוד שבאפיק הצמוד נשמרת היציבות.

[לאתר אפיקים סולידיים]

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

ישראל קנדה מייעדת את החברה הממוזגת לת"א 35. זה לא יהיה קל

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מניית השבבים שצפויה לרדת מחר, והכלכלן שטוען: "הבורסה בת"א יקרה מדי"

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: מוכנים למו"מ עם איראן ביום שישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה