גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-eBook - ספר דיגיטלי, עדיין לא רב-מכר

אמזון וסוני היו בטוחות שהן מביאות את סיפור ההצלחה הבא, אלא שהמכשיר עדיין לא תפס ולא יצא מגבולות ארה"ב ; בכל זאת מתוכננים דגמים חדשים, ובישראל יש מי שמוכן לשקול ייבוא שלהם ; והעיקר: אופרה ווינפרי מתלהבת - מה שאולי יביא לתפנית בעלילה

אם כבר מצלמים במצלמה דיגיטלית, שומעים מוזיקה בצורה דיגיטלית, למה לא לקרוא ספרים באותו אופן? את השאלה הזו כנראה ששאלו את עצמם מהנדסי ה-Kindle של אמזון וה-Sony Reader, שחשבו שמוצר השוקל כ-300 גרם, המצוייד במסך המאפשר לקרוא ספרים כאילו היו מוצגים על נייר אמיתי ומסוגל לאגור בתוכו מאות ספרים, יהפוך לגאדג'ט הגדול הבא.

בפועל, משהו בתוכנית השתבש: הקינדל שנמצא בשוק כבר כשנה וה-eBook שנמצא מ-2006, מכרו עד היום בכמיליון מכשירים בארה"ב בלבד. אבל היצרניות לא הרימו ידיים. למעשה, המלחמה על הקורא הדיגיטלי תגיע בעוד כשבועיים למערכה חדשה, כאשר דגם חדש של סוני יצא לשוק.

ה-PRS700 מציע שורה של שדרוגים לעומת הדגם הקודם של סוני - PRS505, כאשר השיפור המשמעותי הוא מסך המגע, בגודל 6 אינץ', המאפשר מעבר מעמוד לעמוד באמצעות האצבע. המכשיר מגיע עם עט סטיילוס, שבאמצעותו ניתן לסמן טקסטים ולרשום הערות על גבי העמודים. כמו כן, עתיד המכשיר לספק תצוגה טובה יותר לקריאה במקומות עם תאורה חזקה, כמו אור שמש, ובלילה, ניתן להפעיל בו תאורה אחורית.

נתוני פתיחה מעודדים

המכשיר שוקל 280 גרם וניתן לאחסן בו 320 ספרים. הסוללה הנטענת שלו מספיקה לשבועיים, ומאפשרת קריאה של 7,500 עמודים. החיבור למחשב הוא באמצעות כבל USB בלבד (ללא תקשורת אינטנרט אלחוטית (Wi-Fi). מחיר המכשיר 400 דולר וסוני מציעה 100 ספרים להורדה במתנה בעת הקנייה שלו.

המתחרה של סוני היא אמזון עם מכשיר משלה בשם Kindle הנמצא בשוק כבר שנה. הדגם הזה מציע יתרון גדול לעומת ה-PRS700 - חיבור סלולרי קבוע להורדת ספרים מאתר אמזון. המכשיר שוקל 300 גרם וגודל המסך זהה - 6 אינץ', גם הסוללה שלו מספיקה לשבועיים וניתן לאחסן בו 200 ספרים. שני המכשירים מאפשרים להרחיב את הסיכרון הפנימי באמצעות כרטיסי זיכרון. עלות הקינדל היא 359 דולר. הערכות שמתפרסמות לאחרונה מדברות על כל שגם הקינדל ישודרג לדגם חדש בשם קינדל 2 שיהיה דק יותר, עם מסך טוב יותר וגם יכיל שיפורים בממשק, אולם הוא לא צפוי לצאת לפני 2009.

שני המכשירים עדיין לא זכו לתהילה שלהם, אך מסתבר שלא מדובר בבעייה של היצע תכנים. עד לפני כשנה החזיקה אמזון קטלוג של 88 אלף ספרים, שהגיע נכון לעכשיו ל-190 אלף. יש הוצאות לאור שלא מהססות להעלות את הספרים שלהן לפורמט דיגיטלי, כך על-פי דירוג רבי המכר האחרון של ה"ניו-יורק טיימס" 109 מתוך 112 כבר הומרו לגרסה אלקטרונית. סביר להניח שגם המחיר לא מהווה את הסיבה העיקרית לאי הפיכתו של ה-eBook ללהיט. מחיר הספרים הדיגיטליים עומד בממוצע על 10 דולר, כאשר בחלק מהמקרים ניתן לרכוש אותם גם ב-5 דולר ואפילו פחות. אמזון אפילו הלכה צעד אחד קדימה והיא מאפשרת להוריד את הפרק הראשון של הספר בחינם, כדי להתרשם ממנו לפני רכישתו. הקינדל מאפשר גם גישה לבלוגים, עיתונים ומגזינים.

לאחרונה סיפר מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, שלקוחות המכשיר ממשיכים לקנות ספרים רגילים, בנוסף לספרים הדיגיטליים אותם הם קונים מאמזון, מה שמעלה שאלה קריטית לגבי המדיה החדשה, מכיוון שאם ה-eBook לא מצליח להחליף את הספרים המסורתיים אפילו אצל הרוכשים שלו, הוא פשוט מהווה הוצאה נוספת בשבילם.

למרות המשאבים השיווקים העצומים שאמזון משקיעה בו, הקינדל לא חולל מהפכה בעולם הספר. על-פי הערכות של אנליסטים בארה"ב, אמזון מכרה עד היום רבע מיליון מכשירים, המהווים שוק של 100 מיליון דולר.

שחקנית חיזוק

המלחמה בין הקינדל לסוני Reader קיבלה לאחרונה תפנית בצורת שחקנית חיזוק, כאשר אופרה ווינפרי הודיעה בתוכניתה שהקינדל הוא כרגע הגאדג'ט הכי אהוב עליה בעולם. ווינפרי לא הפסיקה לשבח את המכשיר בתוכנית האירוח שלה, בה אירחה את בזוס.

ההתלהבות של ווינפרי הפכה מייד להתלהות של אמזון. ווינפרי נחשבת למקדמת מכירות מוכחת, וההלצה שלה יכולה להפוך קריטית למכירות הקינדל, זאת לאחר שבשנות ה-90 החלה להמליץ על ספרים, וגרמה לעלייה משמעותית במכירות שלהם.

לדבריה, היכולת להוריד ספרים חדשים בכל מקום שירתה אותה מצויין בזמן שהמתינה במטוס להמראת הטיסה וראתה פרסומת בעיתון. היא סיפרה שהורידה את הספר ממש לפני ההמראה וכך יכלה לקרוא את הספר במהלך הטיסה.

ווינפרי, לא התעלמה מהמצב הכלכלי הקשה בארה"ב. "למרות שהקינדל יקר, זוהי לא הוצאה חסרת ערך מכיוון שהיא מחזירה את ההשקעה", אמרה והוסיפה, "הספרים זולים יותר ויש כאן גם חיסכון בדפים".

בשביל לזרז את מעריציה ללכת לרכוש את הקינדל, ווינפרי נותנת כהרגלה לצופים שלה מתנה - הנחה של 50 דולר בעת רכישת המוצר באתר האינטרנט של אמזון.

רק בארה"ב

מכשירי ה-eBook נמכרים כרגע רק בארה"ב. מכירתו של הקינדל שהייתה צפויה להתחיל בשבועות הקרובים באנגליה נדחתה מסיבות הקשורות לחתימת חוזים עם המפעילות הסלולריות. גם לקהל הישראלי אין יותר מדי למה לצפות, ולא נראה שבקרוב נתחיל לקרוא כאן ספרים דיגיטליים.

ויש מי שמנסים לתת הסבר לחוסר ההתרוממות. רועי פרייבך, מנהל השיווק ברשת סטימצקי אומר כי "חוסר ההצלחה של הקינדל נובע משתי סיבות: כשל טכנולוגי וצרכני. כשאתה קונה את הקינדל אתה צריך לעשות מנוי לחברה סלולרית, לא כל אחד רוצה שיהיה לו מפעיל סלולרי אחד בטלפון ואחד בקינדל. לא כל אחד גם רוצה שיחתימו אותו בחברה שהוא לא מעוניין בה".

ברמה הצרכנית, הוא אומר, לאנשים יש בעיה עם העובדה שמדובר בעוד צג: "אנחנו מבלים היום הרבה זמן מול מסך המחשב. לבוא אחר כך הביתה ולהמשיך לבהות בעוד סוג של צג, זה בעייתי".

פרייבך מוסיף שספר הוא דבר מאוד אישי ואנשים עדיין רוצים להרגיש את הספר ביד ולהריח אותו. "יש היום באירופה לפחות עשרה מוצרים דומים לאלו של הקינדל, אולם התחום הזה לא ממש מתרומם. ממחקרים עשינו, השימוש בזה הוא בעיקר בקרב היי-טקסטים שיש להם הרבה טיסות לחו"ל והם לא רוצים לסחוב איתם ספרים. כשאתה שואל את הציבור אם הוא רוצה לקרוא ספרים בעזרת צג דיגיטלי, כולם אומרים מה פתאום וממש ממש לא".

בחברת ישפאר הום-טק, יבואנית מוצרי סוני בארץ, מספרים שמכיוון שסדרת מכשירי הסוני Reader לא הגיעה עוד לאירופה, אין עוד על מה לדבר לגבי ישראל.

אבל דווקא למודן יש בשורה אחרת. "מודן תהיה הפתרון הטבעי ביותר לספרים האלקטרוניים", אומר ל"גלובס" עודד מודן, הבעלים של הוצאת הספרים מודן ורשת חנויות המחשבים באג, "אני בודק את ייבוא מכשירי ה-eBook בכל מיני כיוונים, אני עוקב כל הזמן אחרי ההתפתחות של התחום, כאשר אני בונה את עצמי לקראת זה וכשזה יגיע אני אהיה שם".

מודן, כמו מו"לים אחרים בארץ בוחן היום את שוק מכשירי ה-eBook בארה"ב, כאשר השקת הדגם החדש של סוני - PRS700 ב-14 לנובמבר מעוררת כבר עכשיו עניין מחודש בשוק זה.

איזה בלי תוכן

סיבה נוספת שלא נוכל לקרוא בקרוב ספר על צג דיגיטלי היא התוכן ולא רק החומרה. לדברי פרייבך, "בשביל שבן אדם יבוא לקנות את המכשיר, הוא צריך שיהיה לו תוכן להוריד ולא רק ספר אחד או שניים. צריך לחכות שכמה הוצאות ספרים יגידו שהן מוכנות לעלות את הספרים שלהן בפורמט דיגיטלי.

"כמו-כן, הוצאות הספרים צריכות לבנות מודל מסחרי שהקהל יוכל להוריד באמצעים יחסית פשוטים ובעלות לא גבוהה את המדיה הדיגיטלית".

מודן מסכים עם פרייבך, "שום חברה שתרצה למכור ספר אלקטרוני לא תוכל לעשות את זה אם אין לה מלאי בסיסי של זכויות יוצרים. אנחנו מצויידים עם קטלוג הקרוב ל-7,000 ספרים, שאנחנו יכולים להשתמש בו. כבר כמה שנים שאנו שומרים מדיות דיגיטליות לחלק מהטקסטים כדי שנוכל לעלות אותם בקלות במידת הצורך".

מודן מבטיח שהוא ייבא גם את החומרה וגם את הספרים עצמם, אולם הוא לא מסכים לספר עם איזו מחברות המכשירים הוא נמצא היום במשא ומתן.

ועוד מילה אחת ירוקה: על השאלה כמה זמן ייקח לאנשים לשנות הרגלי קריאה ישנים אולי אין עדיין תשובה מה שבטוח הוא שמוצרי ה-eBook יחסכו, כאשר יתפסו נוכחות, הרבה מכריתת היערות בעולם.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים