גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוסקר גרוס ניו-יורק ל"גלובס": "הבנקים ספגו הפסדים רבים כבר בקיץ 2007 כשמימנו עסקאות רכישה"

האנליסט גדי שריר, העוקב אחר עסקאות ה-M&A של חברות אמריקניות ציבוריות: "השינוי בשוק המיזוגים והרכישות החל כבר ב-2007"

השגרה של 'עסקים כרגיל' כבר אינה מאפיינת בעת הנוכחית את האווירה הרווחת בניו-יורק. "אתה מרגיש את הלחץ, אורח החיים אומנם לא השתנה, אבל המשבר הכלכלי עולה בראש סדר היום בשיחות על אנשים שפוטרו, חברים וגם סטודנטים שמחפשים עבודה, וזאת כאשר בכל יום מתרבים הסיפורים אחר חברות שמגייסות פחות ופחות עובדים". ציין בפנינו גדי שריר, אנליסט Risk Arbitrage בבית ההשקעות אוסקר גרוס בניו-יורק.

"עד לא מזמן היו מגיעות חברות לאוניברסיטאות עצמן במטרה לגייס סטודנטים לשורותיהן, אבל עכשיו הן חותכות בבשר החי והסיכויים להתקבל לעבודה נעשים נמוכים יותר". הוסיף שריר.

שריר (36) עובד מזה כשנתיים כאנליסט Risk Arbitrage בבית ההשקעות אוסקר גרוס בניו-יורק, ובמסגרת תפקידו הוא עוקב אחר עסקאות ה-M&A (מיזוגים ורכישות) בשוק האמריקני בהן החברה הנרכשת הינה חברה ציבורית. לדבריו חל השינוי בשוק ה-M&A כבר במחצית השנייה של שנת 2007.

עד לאותה תקופה חווה שוק זה שגשוג אשר בא לידי ביטוי במספר רב של עסקאות בהיקפים אדירים. הסיבה המרכזית לכך הייתה נעוצה בפעילותן של קרנות ההון (private equities) אשר ניצלו את העלות הנמוכה של ההון בכדי לבצע רכישות ממנופות הידועות בשם LBO (Leverage Buyout).

"הקרנות קיבלו מימון מהבנקים לביצוע עסקאות ולמעשה כמעט ולא היו צריכות להביא כסף מהבית לשם כך. הבנקים מצדם העניקו מימון באופן חופשי וזאת מבלי להעמיד מגבלות רבות מדי על קרנות ההון". מציין שריר ומוסיף כי "באותה תקופה אף אחד מהגורמים המעורבים בשוק לא ראה סיכון ממשי של אי השלמת עסקה כזאת או אחרת".

בשוק ה-M&A האטרקטיביות של העסקה נקבעת לפי ה-spread (המרווח) בין מחיר השוק לבין המחיר לפיו החברה מוכנה להימכר. המרווח מאפיין את הסיכון של העסקה: ככל שהוא קטן יותר, השוק נותן סיכויים גבוהים יותר לעסקה להיסגר.

"בתקופות כמו היום העסקאות של M&A מאופיינות במרווחים יותר גדולים. כך למשל לפני שנה באותה עסקה בדיוק המרווח היה יותר קטן, אלא שעכשיו נכנס לתמונה שקלול של פחד. אנשים לא ממהרים לקחת את ההזדמנויות האלה". אומר שריר.

הבנקים מימנו הפסדים ידועים מראש

"הבנקים ספגו הפסדים רבים כבר בקיץ 2007 כאשר העניקו מימונים לעסקאות M&A אשר לא הגנו עליהם מספיק - ללא אמות מידה פיננסיות מתאימות. הם מימנו עסקאות בהפסדים כיוון שלפני המשבר נהגו למכור הלאה את החוב לגופים מוסדיים, אך אילו האחרונים החלו להפחית ביקושים והפכו ליותר בררנים".

"הריבית לא תמחרה לפני כן סיכון גבוה מדי והיה להם מרווח יפה מאוד שיכלו ליהנות ממנו. אלא שלאור המשבר נתקעו הבנקים עם מרווח קטן מכדי לשחק בו, דבר אשר הוביל לפגיעה ברווחים שלהם ולספיגת הפסדים, וזאת במטרה להשלים את העסקה בכל מקרה. היום יש עסקאות שנופלות רק בגלל שלא ניתן להשיג את המימון".

שריר מציין מאפיין נוסף שהיה שכיח בתקופה זו והוא המכפילים הגבוהים, אשר שיקפו את המחיר הגבוה ששולם עבור החברות, "מאפיין זה היה תוצר, לא רק של העלות הזולה, אלא גם של מלחמת המחירים (bidding war) על החברה הנרכשת. למחיר ששולם הייתה גם השפעה על המחירים בו נסחרו חברות מתחרות אשר היוו גם הן מטרה לרכישה".

"כל אלו גרמו לכך שהחברות שחיפשו רכישות אסטרטגיות נאלצו להידחק הצידה ולפנות את הבמה לקרנות ההון ולעסקאות ה-LBO". למעשה מתאר שריר כי נוצר מצב שבו כל עוד ההון היה זול לא הייתה בעיה של ממש, מה גם שפריחתו של שוק ה-M&A דחפה למעלה את השוק כולו.

אך ספקנות השוק לגבי מידת ההצלחה של עסקאות ממונפות התבררה כנכונה כאשר חלק מהעסקאות שבעבר נסחרו במרווח נמוך (קרי, סיכון נמוך) נכשלו. שריר נותן לדוגמא את (Harman (HAR), United Rentals (URI), Sallie Mae (SLM) and Affiliated Computer Services (ACS) שהן רק חלק מעסקאות בשווי מיליארדי דולרים שלא נסגרו באותה תקופה.

עסקאות אסטרטגיות על חשבון עסקאות ה-LBO

לאחר אישור תוכנית החילוץ של הממשל האמריקני, מזהה שריר שני מאפיינים מרכזיים של המשבר על שוק ה-M&A. הראשון, הינו היקף העסקאות. "עד למחצית הראשונה של 2007, היינו עדים בכל יום למספר עסקאות חדשות, וכיום אנו עומדים במצב שבו יכולים לעבור שבועות בהם נחתמו מספר בודד של עסקאות".

המאפיין השני, הינו המעבר לעסקאות אסטרטגיות על חשבון עסקאות ה-LBO. "כיום אנו רואים יותר עסקאות בהן חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות אותן הן רואות כ-strategic fit. חברות אלו מסתמכות פחות על מימון בנקאי, שקשה להשגה, ומנצלות בנוסף או את ההון האישי שלהן (cash merger) או את מניות החברה (stock merger), או את השילוב של השניים בכדי לבצע את עסקה".

"למרות שבאופן מסורתי, עסקאות אסטרטגיות נסחרות במרווח יותר נמוך מאשר עסקאות פיננסיות, וזאת לאור הסיכוי הגבוה יותר להשלמת העסקה, הרי שהמשבר הנוכחי גורם לכך שהמרווח על עסקאות אלו הינו רחב יותר מאשר בעבר, ולמעשה משכלל לתוכו לא רק סיכון של אי השלמה, כי אם גם את פחד המשקיעים מכל מה שקורה כיום בשוק".

חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות מבטיחות

תוכנית החילוץ כבר הפכה לחלק אינטגרלי מתעמולת הבחירות של שני המועמדים לנשיאות ארה"ב, אך מעבר לכך, היא מעלה את השאלה האם יש ביכולתה קודם כל להחזיר את אמון המשקיעים בשוק, ושנית, האם תוכל להניע את מחדש את שוק האשראי.

שריר מזהיר כי העדרם של שני ה"דרייברים" הללו עשוי למנוע את שגשוגו של שוק ה-M&A, ועל כן הוא מעריך כי ייקח עוד זמן מה עד שנוכל לחזור לתקופה של פריחה בשוק ה-M&A, בה עלות ההון תהיה אטרקטיבית מספיק בכדי לגרום לשחקנים לחזור חזרה לשוק.

"כאשר זה יקרה, קרנות ההון יחזרו להיות שחקנים מרכזיים בשוק בדיוק כפי שחזרו בעבר להיות שחקנים דומיננטיים לאחר שנעלמו מנוף ה-M&A בסוף שנות ה-80 וזאת לאחר תקופה של פריחה בענף". הוסיף שריר.

אך עם זאת מציין שריר כי קיימות כיום יותר הזדמנויות עבור המשקיעים. "המרווח על עסקאות אסטרטגיות שבאופן שמרני הינו נמוך, פתוח היום יותר, ולמעשה אטרקטיבי עבור משקיעים, שכן עסקאות אלו נוטות יותר להיסגר בסופו של דבר".

"כיום, חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות מבטיחות ובכך לשפר את ביצועיהן, לא לוקחות סיכונים מיותרים, ו"הולכות" על הדברים הבטוחים יותר בכדי להרגיע את בעלי מניותיהן. בשורה התחתונה המחיר והעסקה כיום מבוססים יותר מאשר בעבר ולכן, יותר ודאיים מבעבר מבחינתנו".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"