גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוסקר גרוס ניו-יורק ל"גלובס": "הבנקים ספגו הפסדים רבים כבר בקיץ 2007 כשמימנו עסקאות רכישה"

האנליסט גדי שריר, העוקב אחר עסקאות ה-M&A של חברות אמריקניות ציבוריות: "השינוי בשוק המיזוגים והרכישות החל כבר ב-2007"

השגרה של 'עסקים כרגיל' כבר אינה מאפיינת בעת הנוכחית את האווירה הרווחת בניו-יורק. "אתה מרגיש את הלחץ, אורח החיים אומנם לא השתנה, אבל המשבר הכלכלי עולה בראש סדר היום בשיחות על אנשים שפוטרו, חברים וגם סטודנטים שמחפשים עבודה, וזאת כאשר בכל יום מתרבים הסיפורים אחר חברות שמגייסות פחות ופחות עובדים". ציין בפנינו גדי שריר, אנליסט Risk Arbitrage בבית ההשקעות אוסקר גרוס בניו-יורק.

"עד לא מזמן היו מגיעות חברות לאוניברסיטאות עצמן במטרה לגייס סטודנטים לשורותיהן, אבל עכשיו הן חותכות בבשר החי והסיכויים להתקבל לעבודה נעשים נמוכים יותר". הוסיף שריר.

שריר (36) עובד מזה כשנתיים כאנליסט Risk Arbitrage בבית ההשקעות אוסקר גרוס בניו-יורק, ובמסגרת תפקידו הוא עוקב אחר עסקאות ה-M&A (מיזוגים ורכישות) בשוק האמריקני בהן החברה הנרכשת הינה חברה ציבורית. לדבריו חל השינוי בשוק ה-M&A כבר במחצית השנייה של שנת 2007.

עד לאותה תקופה חווה שוק זה שגשוג אשר בא לידי ביטוי במספר רב של עסקאות בהיקפים אדירים. הסיבה המרכזית לכך הייתה נעוצה בפעילותן של קרנות ההון (private equities) אשר ניצלו את העלות הנמוכה של ההון בכדי לבצע רכישות ממנופות הידועות בשם LBO (Leverage Buyout).

"הקרנות קיבלו מימון מהבנקים לביצוע עסקאות ולמעשה כמעט ולא היו צריכות להביא כסף מהבית לשם כך. הבנקים מצדם העניקו מימון באופן חופשי וזאת מבלי להעמיד מגבלות רבות מדי על קרנות ההון". מציין שריר ומוסיף כי "באותה תקופה אף אחד מהגורמים המעורבים בשוק לא ראה סיכון ממשי של אי השלמת עסקה כזאת או אחרת".

בשוק ה-M&A האטרקטיביות של העסקה נקבעת לפי ה-spread (המרווח) בין מחיר השוק לבין המחיר לפיו החברה מוכנה להימכר. המרווח מאפיין את הסיכון של העסקה: ככל שהוא קטן יותר, השוק נותן סיכויים גבוהים יותר לעסקה להיסגר.

"בתקופות כמו היום העסקאות של M&A מאופיינות במרווחים יותר גדולים. כך למשל לפני שנה באותה עסקה בדיוק המרווח היה יותר קטן, אלא שעכשיו נכנס לתמונה שקלול של פחד. אנשים לא ממהרים לקחת את ההזדמנויות האלה". אומר שריר.

הבנקים מימנו הפסדים ידועים מראש

"הבנקים ספגו הפסדים רבים כבר בקיץ 2007 כאשר העניקו מימונים לעסקאות M&A אשר לא הגנו עליהם מספיק - ללא אמות מידה פיננסיות מתאימות. הם מימנו עסקאות בהפסדים כיוון שלפני המשבר נהגו למכור הלאה את החוב לגופים מוסדיים, אך אילו האחרונים החלו להפחית ביקושים והפכו ליותר בררנים".

"הריבית לא תמחרה לפני כן סיכון גבוה מדי והיה להם מרווח יפה מאוד שיכלו ליהנות ממנו. אלא שלאור המשבר נתקעו הבנקים עם מרווח קטן מכדי לשחק בו, דבר אשר הוביל לפגיעה ברווחים שלהם ולספיגת הפסדים, וזאת במטרה להשלים את העסקה בכל מקרה. היום יש עסקאות שנופלות רק בגלל שלא ניתן להשיג את המימון".

שריר מציין מאפיין נוסף שהיה שכיח בתקופה זו והוא המכפילים הגבוהים, אשר שיקפו את המחיר הגבוה ששולם עבור החברות, "מאפיין זה היה תוצר, לא רק של העלות הזולה, אלא גם של מלחמת המחירים (bidding war) על החברה הנרכשת. למחיר ששולם הייתה גם השפעה על המחירים בו נסחרו חברות מתחרות אשר היוו גם הן מטרה לרכישה".

"כל אלו גרמו לכך שהחברות שחיפשו רכישות אסטרטגיות נאלצו להידחק הצידה ולפנות את הבמה לקרנות ההון ולעסקאות ה-LBO". למעשה מתאר שריר כי נוצר מצב שבו כל עוד ההון היה זול לא הייתה בעיה של ממש, מה גם שפריחתו של שוק ה-M&A דחפה למעלה את השוק כולו.

אך ספקנות השוק לגבי מידת ההצלחה של עסקאות ממונפות התבררה כנכונה כאשר חלק מהעסקאות שבעבר נסחרו במרווח נמוך (קרי, סיכון נמוך) נכשלו. שריר נותן לדוגמא את (Harman (HAR), United Rentals (URI), Sallie Mae (SLM) and Affiliated Computer Services (ACS) שהן רק חלק מעסקאות בשווי מיליארדי דולרים שלא נסגרו באותה תקופה.

עסקאות אסטרטגיות על חשבון עסקאות ה-LBO

לאחר אישור תוכנית החילוץ של הממשל האמריקני, מזהה שריר שני מאפיינים מרכזיים של המשבר על שוק ה-M&A. הראשון, הינו היקף העסקאות. "עד למחצית הראשונה של 2007, היינו עדים בכל יום למספר עסקאות חדשות, וכיום אנו עומדים במצב שבו יכולים לעבור שבועות בהם נחתמו מספר בודד של עסקאות".

המאפיין השני, הינו המעבר לעסקאות אסטרטגיות על חשבון עסקאות ה-LBO. "כיום אנו רואים יותר עסקאות בהן חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות אותן הן רואות כ-strategic fit. חברות אלו מסתמכות פחות על מימון בנקאי, שקשה להשגה, ומנצלות בנוסף או את ההון האישי שלהן (cash merger) או את מניות החברה (stock merger), או את השילוב של השניים בכדי לבצע את עסקה".

"למרות שבאופן מסורתי, עסקאות אסטרטגיות נסחרות במרווח יותר נמוך מאשר עסקאות פיננסיות, וזאת לאור הסיכוי הגבוה יותר להשלמת העסקה, הרי שהמשבר הנוכחי גורם לכך שהמרווח על עסקאות אלו הינו רחב יותר מאשר בעבר, ולמעשה משכלל לתוכו לא רק סיכון של אי השלמה, כי אם גם את פחד המשקיעים מכל מה שקורה כיום בשוק".

חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות מבטיחות

תוכנית החילוץ כבר הפכה לחלק אינטגרלי מתעמולת הבחירות של שני המועמדים לנשיאות ארה"ב, אך מעבר לכך, היא מעלה את השאלה האם יש ביכולתה קודם כל להחזיר את אמון המשקיעים בשוק, ושנית, האם תוכל להניע את מחדש את שוק האשראי.

שריר מזהיר כי העדרם של שני ה"דרייברים" הללו עשוי למנוע את שגשוגו של שוק ה-M&A, ועל כן הוא מעריך כי ייקח עוד זמן מה עד שנוכל לחזור לתקופה של פריחה בשוק ה-M&A, בה עלות ההון תהיה אטרקטיבית מספיק בכדי לגרום לשחקנים לחזור חזרה לשוק.

"כאשר זה יקרה, קרנות ההון יחזרו להיות שחקנים מרכזיים בשוק בדיוק כפי שחזרו בעבר להיות שחקנים דומיננטיים לאחר שנעלמו מנוף ה-M&A בסוף שנות ה-80 וזאת לאחר תקופה של פריחה בענף". הוסיף שריר.

אך עם זאת מציין שריר כי קיימות כיום יותר הזדמנויות עבור המשקיעים. "המרווח על עסקאות אסטרטגיות שבאופן שמרני הינו נמוך, פתוח היום יותר, ולמעשה אטרקטיבי עבור משקיעים, שכן עסקאות אלו נוטות יותר להיסגר בסופו של דבר".

"כיום, חברות מנצלות את המצב הקיים כדי לרכוש חברות מבטיחות ובכך לשפר את ביצועיהן, לא לוקחות סיכונים מיותרים, ו"הולכות" על הדברים הבטוחים יותר בכדי להרגיע את בעלי מניותיהן. בשורה התחתונה המחיר והעסקה כיום מבוססים יותר מאשר בעבר ולכן, יותר ודאיים מבעבר מבחינתנו".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד