גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכישה עצמית כבר עשיתם היום? יותר מ-120 חברות ניצלו את ירידת המחירים ורכשו אג"ח ומניות של עצמן

מאז החרפת המשבר בשווקים הפיננסיים, נראה כי הטרנד החדש באחד-העם הוא רכישות עצמיות ; מה מוביל את החברות לבצע רכישות עצמיות, ומה חושבים על כך 2 המשקיעים המוסדיים

מה משותף לחברת יפנאוטו, רוזבאד, המלט, דש-איפקס וניו-קופל? כולן ביצעו בשבועות האחרונים רכישה חוזרת מהציבור (Buyback) של אג"ח או מניות שלהן, והן אינן היחידות. מבדיקת "גלובס" עולה כי 123 חברות, המהוות יותר מ-20% מהחברות בבורסה, ביצעו רכישה עצמית מאז תחילת ספטמבר האחרון.

גל כזה של רכישות עצמיות נפוץ בעיקר בתקופות כמו המשבר הנוכחי, כאשר מחיריהן של לא מעט מניות ואג"ח נחתכים בעשרות אחוזים. החברות מנצלות את המחירים הנמוכים, רוכשות את הניירות חזרה, ולעיתים אף רושמות מכך רווחי הון נאים.

על פניו מדובר בצעד חיובי המטיב עם כל הצדדים - החברה רוכשת סחורה במחיר נמוך, ושוק ההון מקבל איתות חיובי על מצבה הפיננסי של החברה ועל אמון בעלי השליטה שלה בה. אולם, כמו תמיד המציאות מורכבת יותר.

"אנחנו מכירים את החברה ומאמינים בה ובאג"ח שלה. יש לנו כסף בחשבון, ולכן החלטנו לבצע את הרכישה העצמית", מסביר רמי לוי, הבעלים ומנכ"ל רשת הקמעונאות רמי לוי, שרכשה בחודש האחרון אג"ח שלה בהיקף 20 מיליון שקל. הבעת האמון בחברה היא ההסבר של רוב החברות לביצוע הצעד, אך מעבר לה יכולות חברות שמבצעות רכישה עצמית גם לרשום רווח הון נאה ולהקטין את מצבת החוב שלהן.

החוב רשום בספרי החברה בערכו הפארי, כלומר בערך המתואם (קרן פלוס ריבית), ואילו רכישת האג"ח בתקופה זו מתבצעת לרוב במחיר נמוך יותר, בהתאם למחיר בשוק, או במקרה של אג"ח פרטיות - לפי השערוך שמספקת שערי ריבית. הפער בין שני הערכים הללו, שיכול להגיע לעיתים לעשרות אחוזים, מהווה רווח הון מהיר וקל.

ישנם גם מקרים שבהם לבעל השליטה אין ברירה אלא לבצע מהלך רכישה עצמית, למשל במקרה בו החברה אינה עומדת בקובננטס שנקבעו לאג"ח.

במקרה שכזה עדיף לבעל האג"ח לפדות אותו במחיר השוק מאשר לחכות שמחזיקי האג"ח יבצעו פירעון מיידי, מה שיחייב אותו להחזיר את הסכום שגויס בתוספת ריבית.

בנוסף, ביצוע רכישה עצמית מפנה את הנכסים שהיוו ביטחונות לאג"ח, כך שבעל השליטה יכול לגייס חוב אחר, אולי בתנאים טובים יותר, ולשעבד שוב את אותם הנכסים.

לעיתים, בעלי השליטה גם מבצעים רכישות עצמיות על מנת להעביר איתות חיובי לשוק, כי אמונם ביכולת החזר החוב של החברה לא נפגע. כך, המשקיעים רואים כי לבעל השליטה או לחברה יש כסף פנוי לרכוש חזרה את האג"ח שלהם, כעדות לחוסנו הכלכלי של בעל השליטה ולאמונו בחברה.

עם זאת, נציין כי בתקופה הנוכחית רוב העסקאות לרכישה עצמית לא השפיעו ממש לחיוב על אותם ני"ע, שרק הוסיפו לצנוח. נראה כי משבר האשראי העולמי חזק יותר מהבעת אמון של חברה בעצמה.

למחפשי נזילות - יש כאן הזדמנות

"למרות שמחיר האג"ח המשיך לרדת לאחר הרכישה, אני לא מתחרט שביצענו אותה", מציין רמי לוי. "המטרה שלי אינה לנצל פחד ופאניקה של משקיעים, והרכישה השתלמה לי באותו הזמן". לוי מוסיף כי ישמח לבצע רכישות עצמיות נוספות עד לכדי 40% מהחוב שלו, העומד על 60 מיליון שקל, אם הן יתבצעו במחיר המתאים.

למרות שמדובר בצעד חיובי על פניו, המשקיעים המוסדיים לא ממש מתלהבים מגל הרכישות העצמיות. "המהלכים שנעשו עד כה בשוק התקבלו בספקנות", אומר משקיע מוסדי גדול. "משקיעים לטווח ארוך לא אוהבים מהלכים של רכישה עצמית. מבחינתם, אם לחברה יש יתרות מזומנים, מוטב שתשקיע אותם בפיתוח החברה ובחיזוקה, ולא בניסיון לשלוט על מחירי אגרות החוב".

יחד עם זאת, פעמים רבות הרכישה העצמית מתקבלת בברכה אצל המשקיעים המוסדיים, על רקע בעיית הנזילות המאפיינת בעיקר את השוק הקונצרני. "אין ספק שלמי שמחפש נזילות, הרכישות העצמיות האלה הן הזדמנות", אומר גורם בשוק ההון.

היענות למהלך של רכישה עצמית, מאפשרת למשקיע המוסדי לקחת את הכסף היום במזומן ולהשקיע אותו באלטרנטיבה סחירה וטובה יותר. בימים אלה מקבל אלמנט הנזילות משנה תוקף, כאשר בקרב מנהלי קופות הגמל קיים חשש מגל פדיונות של המשקיעים, בעקבות התשואות השליליות שרשמו הקופות בחודשיים האחרונים. מנהלי הקופות מחפשים כל דרך להנזיל את הכספים, ואחת מהן היא להיפטר מנכסים שאינם סחירים. "יש היום פחד שהשוק הסחיר לא נזיל, כשמצד אחד יש חשש מפדיונות ומן הצד השני מעריכים כי גם הצבירות יקטנו", אומר אחד החתמים. "לכן, זה בדרך כלל צעד נכון למכור חזרה את האג"ח, כשניתנת האפשרות לכך".

המקרה של האג"ח הפרטיות

הודעות החברות השונות על רכישות עצמיות של האג"ח הסחירות הציפו את אתר הבורסה בשבועות האחרונים, אך גם בשוק האג"ח הפרטיות התרחשו לא מעט רכישות עצמיות. למעשה, מבחינת היקף כספי הרכישות הגדולות יותר התבצעו בשוק זה.

ואיך מתבצעות רכישות עצמיות באג"ח לא סחירות? זוכרים את החתמים - אותם גופים שבשנה שעברה רצו מהנפקה להנפקה, וכעת נראים מחוסרי עבודה? ובכן, אל תאמינו למצג הזה. אותם חתמים ששיווקו במרץ את האג"ח בעת ההנפקה, עמלים היום על רכישתן החוזרת מצד החברה או בעל השליטה בה, במחיר נמוך יותר כמובן. על פי הערכות בשוק ההון, על כל ביצוע של רכישה עצמית כזו מקבלים החתמים עמלה של כ-0.25% מהיקף הרכישה.

בין מהלכי ה-Buyback העיקריים שבוצעו בתקופה האחרונה, נזכיר את זה שביצעה חברת ממורנד הפרטית של לב לבייב, שרכשה אג"ח בהיקף של כ-623 מיליון שקל. את הרכישה העצמית הזו הובילה אפריקה ישראל הנפקות, בניהול צביקה מנס.

הרכישה נעשתה על רקע אובדן האמון של השוק בחברה, שהתבטא בירידה חדה במניות ובאג"ח של אפריקה ישראל. לבייב, בצעד של הפגנת כוח, ולצורך חיזוק אמון המשקיעים, פרע את האג"ח מכספו האישי.

העברת מסר של איתנות פיננסית עמדה לפי ההערכות גם מאחורי רכישת האג"ח של חברת אפריל, שבשליטת יצחק תשובה. בעסקה זו, שהובילו לידר שוקי הון בניהול דני ברק ומנורה חיתום בניהולו של גיל קלדרון, נרכשו אג"ח בהיקף של 320 מיליון שקל.

אצל חברת TMI של בני שטיינמץ, שביצעה רכישה עצמית בהיקף 700 מיליון שקל, היו בין הביטחונות לאג"ח מניות החברות הבנות שבבעלותו, שערכן ירד במשבר האחרון. במקום להגדיל את הביטחונות, שטיינמץ העדיף לפדות את האג"ח.

במקרה של חברת גרנית הכרמל, שבבעלות דוד עזריאלי, יזמו החתמים - כלל חיתום בניהול טל רובינשטיין ומנורה חיתום - את המהלך שכלל רכישת אג"ח בהיקף של 25 מיליון שקל. העסקה התבצעה במתכונת של מכרז הפוך, כאשר המוסדיים הציעו מחיר בו היו מוכנים למכור חזרה את האג"ח.

סביר להניח כי המספר של 123 חברות שביצעו רכישה עצמית, הוא זמני בלבד, וצפוי רק לגדול כל עוד תימשך המגמה השלילית בשווקים. לא נתפלא אם בשלב מסוים בהמשך יוצאות הדופן יהיו דווקא אותן חברות שלא מבצעות רכישות עצמיות, במיוחד כאלו שממילא מצבן הפיננסי אינו מזהיר וישנו סימן שאלה לגבי יכולת החזר החוב שלהן.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"