גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמי גניגר: "השווקים העתידיים הם רק של טכנולוגיה, לא של תוכן"

יו"ר תיא תקשורת ומייסד פסטיבל ראש-פינה מאמין שעתיד הטלוויזיה הישראלית נמצא בחו"ל - ולאו דווקא במכירת פורמטים ; בראיון ל"גלובס" הוא מדבר על השנה הלא קלה, ומודה שהוא עדיין מצטער שלא זכה במכרז ערוץ 2

בניגוד למה שניתן היה לצפות, פסטיבל ראש-פינה התשיעי, שייפתח ביום חמישי הקרוב, לא יעסוק במשבר הכלכלי העולמי המאיים גם על תעשיית הטלוויזיה. הפעם יתמקד הפסטיבל במדיה דיגיטלית ובמפגש בין תוכן לטכנולוגיה. לשני סוגי המדיה - המשודרת והחדשה - יינתן נפח שווה בדיונים לאורך כל שלושת ימי הפסטיבל. אבל מייסד הפסטיבל ויו"ר תיא תקשורת , עמי גניגר, לא מבין איפה הבעיה, להיפך.

"בשמונה השנים האחרונות עסקנו בכל שנה בסוגיות החמות בעולם הטלוויזיה", מסביר גניגר. "השנה אנחנו רוצים לדבר גם על מה שבוער, וגם על ההזדמנויות המדהימות שיש לחברות טכנולוגיות להציע, שמשיקות לפעילות של גופי המדיה. הבנו שהכנס שלנו במתכונת הקודמת כבר לא נכון למצב החדש. במדינת ישראל אנחנו לא יודעים לעשות דרמות יותר טוב מה-BBC ולמכור פורמטים יותר טוב מאנדמול. מצד שני, בטכנולוגיה אנחנו משיגים את רוב העולם וגם מסתכלים עלינו ככאלה. חבל שחבריי, יזמי התוכן, מנסים לעשות ביניהם Me Too - "האח הגדול" נגד "מפרץ האהבה" וכיוצא באלה. ההזדמנויות האמיתיות להרוויח הם כלל לא בתעשיית התוכן".

מביט מהצד

קבוצת תיא תקשורת עוסקת בתחום ההפקות והאמצעים בשוק הטלוויזיה ונסחרת בבורסה בתל-אביב. באחרונה ביקשה הקבוצה לקנות את המניות שנמצאות בידי הציבור ולהפוך אותה לחברה פרטית, אך לפי שעה החליט הדירקטוריון לדחות את הרכישה. תיא, שהחלה את דרכה כחברת תמרוקים בשנת 1933 על-ידי אביו של גניגר, מקס (השם "תיא", מתברר, הוא ראשי התיבות של "תהיי יפה אישה"), הפכה ברבות השנים לחברת תקשורת ובדרך מכרה את פעילות הקוסמטיקה. כיום הקבוצה פועלת בעיקר באמצעות ארבע חברות בת עיקריות: אולפני הרצלייה - קריית אולפנים, בתי הפקה ופוסט פרודקשן; פרימוס אנימציה, העוסקת בתחום אריזות המסך, פתיחים ופרסומות; גומי אינטראקטיב, העוסקת בפיתוח פתרונות תוכנה לתחום הניו מדיה; ו- WTS Broadcast הבריטית (אשר תיא רכשה לפני כשנה 50% ממנה תמורת סכום של כ-5.5 מיליון דולר), שעוסקת בשיווק פתרונות טכנולוגיים וציוד לחדרי שידור והפקה, ובעלת אולפנים בלונדון.

בפסטיבל ראש-פינה מארח גניגר את בכירי תעשיית הטלוויזיה מדי שנה. גניגר, שעיקר פעילותו היא ב"ברזלים" של ענף הטלוויזיה ולא בתוכן, מביט עליהם קצת מהצד. לא פעם לאורך הקריירה שלו, הוא היה אדון כמעט. פעמיים הוא כמעט היה זכיין בערוץ 2, כמעט השתתף במכרז ערוץ 10 ואחר כך כמעט הצטרף אליו כמשקיע, כמעט היה זכיין ערוץ הכנסת, כמעט בעלים של ערוץ מורשת וגם כמעט בעל ערוץ כלכלי.

את סיבוב ההתמודדות האחרון שלו במכרזי הטלוויזיה המסחרית הוא עשה לצדו של איש העסקים מוטי זיסר, בעלי חברת אלביט הדמיה, כאשר גיבשו סביבם את קבוצת "כאן". הקבוצה הפסידה. באחרונה, לנוכח הקלות מסוימות שקיבלו הזכייניות רשת וקשת ממחויבויותיהן במכרז, פנה זיסר לרשות השנייה וביקש לעיין בהסכמים ובדיונים שנערכו בנושא. זיסר דרש מהרשות החזר כספי של הוצאות המכרז, במקרה שיתברר כי תנאי המכרז שונו בדיעבד לטובת רשת וקשת, והדיון במועצת הרשות השנייה בנושא זה עדיין לא הסתיים. גניגר, לדבריו, שם את העניין מאחוריו. "השקעתי הרבה כסף כדי להוציא את זה מהסיסטם. החיטוט בזה מייצר רק תסכולים", הוא אומר.

* היום, לנוכח המשבר המאיים על הענף, אתה קצת שמח שלא זכית במכרז ערוץ 2?

"להיפך, אני ממש מצטער שהפסדתי. אני חושב שלקבוצת תיא זה היה עושה טוב, היה לנו מסר ערכי ותוכן חברתי שאין לי ספק שהיינו מקיימים".

* ומבחינה כלכלית?

"אי אפשר להתעלם מזה שכרגע זה לא נראה טוב, אבל שוק המדיה לא נפל מהתחזיות. צריך לקחת בחשבון שכשלוקחים זיכיון ל-10 שנים, אז מותר להניח שבתוך התקופה הזו יהיה פעם אחת משבר כלכלי, 4 פעמים בחירות ולפחות פעם אחת מלחמה. המדינה קיימת 60 שנה וככה זה פחות או יותר כל עשור".

* מבחינת תיא באופן ספציפי - הפסדתם ברבעון השני 3 מיליון שקלים, פי שבע מהרבעון המקביל ב-2007. איך ייראו הדו"חות של 2008?

"ההפסד הוא עדיין השפעה של רכישת WTS, ואני מאמין שהוא זמני לנוכח קצב ההכנסות. 2008, עד ספטמבר, הייתה שנה מצוינת: המכירות גדלו בצורה דרמטית. אבל זאת לא תהיה שנה טובה לתיא כנראה, קשה לדעת. לתיא יש 100 מיליון שקל בקופה, ואני מוכן לתת את הכל למי שיגיד מה יהיה עכשיו, כי בינתיים כל התיאוריות הפיננסיות שהיו נר לרגלינו עומדות בסימן שאלה".

* מדוע דחיתם את רכישת מניות תיא שבידי הציבור, ובכלל - למה ביקשתם להפוך לחברה פרטית?

"שניים מהדירקטורים חשבו שזה לא יהיה אחראי עכשיו להיפרד מ-30 מיליון שקל, והם הצליחו לשכנע את כולם וגם אותי. אז נדחה את זה קצת, אני לא יודע בכמה זמן. הסיבה שרצינו להפוך לחברה פרטית היא בעיקר שיקולי רגולציה. בגדול, אני לא חושב שלחברה בסדר הגודל של תיא, 100-400 מיליון שקל, כדאי להיות חברה ציבורית. הרגולציה שחלה על בנק לאומי ועליי היא אותה רגולציה, וזה בלי להיכנס לביקורת על הרגולציה".

* איפה אתה רואה את השוק העתידי שלך?

"חברה כמו שלנו צריכה לחפש שווקים בחו"ל, השוק המקומי כבר מוצה. זה גם מה שאחרים עושים. החלקות כבר מחולקות והבניינים בנויים. אתה יכול לגנוב חניות פה ושם, אבל אתה לא יכול להשתלט על בניין. השווקים העתידיים הם רק של טכנולוגיה, לא של תוכן. בניגוד למה שאומרים שאפשר לייצא תוכן מישראל, זה רק בשוליים. "בטיפול" או "הכספת" הצליחו, אבל מה זה לעומת מאות אלפי תוכניות שיוצאות לשוק בעולם. כל עוד יש חמישה מיליון דוברי עברית, ישראל לא תייצא תוכן במאסיביות".

* בפסטיבל מתוכנן דיון על הפעילות של זכייניות ערוץ 2 ו-10 באינטרנט. מה דעתך על ההשקות המחודשות של אתרי קשת (מאקו), רשת ונענע10?

"עוד לא ממש התעמקתי באתרים החדשים. עד עכשיו ההצלחה היא חלקית, זה ברור, וזו בעיה של כל השחקנים היום בעולם איך למקסם את המסך. עוד לא רואים את ההתחלה של חלוקת השלל באינטרנט".

* מה אתה חושב על התוכן שממלא היום את הפריים-טיים?

"אני צופה, אבל הרבה פחות ממה שמצופה ממני כמי שעוסק בתחום. מה שקורה בברודקאסט היום מאוד מסקרן אותי, אבל יוצא שאני רואה יותר דברים בפלטפורמה הרב ערוצית. בלומברג, BBC, ערוץ הכנסת. כן, ערוץ הכנסת. התמודדתי עליו, לדאבוני לא זכיתי במכרז, אבל אני אומר לך שזה ערוץ נפלא, במעט מאוד תקציב עושים דברים מעניינים ומצחיקים".

* ובכל זאת, בטח נחשפת לתופעת "האח הגדול".

"הזכיינים מייצרים את מה שהציבור רוצה לראות כנראה, ועושים את זה לא רע בכלל".

* מה עם תוכן קצת יותר משמעותי?

"אנשים שוכחים שדוקומנטרי לא מרוויח כסף. עושים את זה כי צריך לשדר את זה מבחינה ציבורית, ואני בטוח שהיוצרים הדוקומנטריים חושבים שיש מעט מדי גם במכסה הכי מחמירה".

* מה עם שיקולים של מחוייבות במכרז?

"האם אפשר לשים יד על הלב ולומר שהמחויבויות הן הכרח המציאות? שידורים בנושא הפריפריה, למשל. המסך צריך דרמה טובה, הוא לא צריך שיצלמו אותה בחדרה".

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם