גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוניברסיטת ת"א נפתחה השבוע תוכנית לימודים ניו-אייג'

ד"ר רון מרגולין וד"ר אייזיק לובלסקי, שילמדו בתוכנית, מסבירים במה מדובר ולמה דווקא עכשיו: "לפעמים האקדמיה בארץ מפגרת אחרי העולם ב-20 שנה"

לפני 20 שנה זה היה נשמע כמו רעיון מוזר במיוחד, ללמד באוניברסיטה בישראל את תחום הניו-אייג'. אבל בשנת הלימודים שזה עתה נפתחה, אוניברסיטת תל-אביב מיישרת קו עם אקדמיות בעולם שכבר החלו לטפל בצורה רצינית ומחקרית בנושא' ומתחדשת עם תוכנית לימודים העוסקת בניו-אייג'. "יש פתיחות של האקדמיה לתחום הזה, שראוי למחקר רציונלי", אומר ד"ר רון מרגולין, ראש התוכנית. "אקדמיה צריכה לחקור את כל תופעות החיים, כולל דתות שמאז ומתמיד הכילו תופעות כאלה".

רוב הנוהים אחר הרוחניות אינם מודעים בהכרח לכך שמאחורי תנועת הניו-אייג' עומדת פילוסופיה שמושרשת במסורות עתיקות ושואבת מטקסטים שהיו חבויים מעין הקורא המערבי במשך שנים. מאז ומתמיד חיו בחברות ה"פרימיטיביות" אנשים שניחנו בידע ובכוחות מיוחדים. אנשי הרפואה, או השמאנים, נחשבו למי שמקיימים את הקשר שבין השבט והרוח העולמית הנצחית. בחברות המודרניות לקחו על עצמן את המשימה הנכבדה הזאת הדתות המאורגנות, שהשתלטו על רוח האדם וענו לכל דורש על שאלות כבדות משקל בדבר הבלתי-נודע, החיים והמוות, וכמובן המילה שבשמה נשפך יותר דם מאשר כל מילה אחרת - אלוהים. אבל הדתות המאורגנות לא התאימו לכולם, ובמשך אלפי שנים נאלצו כל מי שהאמינו שיש אפשרויות אלטרנטיביות, לרדת למחתרת.

כוחו של התת-מודע

התוכנית החדשה, שנפתחה בימים אלה באוניברסיטת תל-אביב, היא בתחום מדעי הדתות. "הרעיון ליצירת התוכנית", מסביר ד"ר מרגולין, "עלה מהתובנה כי הניו-אייג' הוא נושא בעל נפח גדול בחיים התרבותיים בישראל של השנים האחרונות, וכדאי לשים את זה בתוך לימודי דתות בנות-זמננו".

"הניסיון שלנו", מוסיף ד"ר אייזיק לובלסקי, שילמד סמינר שיעקוב אחרי תולדות העידן החדש, "יהיה לבדוק מה הדומה והשונה בין ניו-אייג' לבין תופעות דתיות חדשות, ואת קו התפר בין חילוניות לבין דתיות. יש מקום ללמד את הדברים האלה ולעודד אנשים שיכתבו עבודות תזה ודוקטורט על הנושא הזה".

*איך זה התחיל בכלל?

ד"ר מרגולין: "פנה אלי בחור בוגר האוניברסיטה, שביקש שאנחה אותו בעבודה על תופעה שנקראת 'דיימי', תופעה דתית של נצרות מודרנית, שבמרכזה עומדים טקסים של שתיית איואסקה (שורשי עץ האיואסקה). מתברר שהיצירה היא דרך הדיימי, ונוצרה קומבינציה בין נצרות לבין איואסקה. לקחו את המוטיבים והוציאו אותם למערב. האינדיאנים טוענים שהשפעת האיואסקה מייצרת 'חלימה מוגברת'. זה כמו התרבויות של הפטריות, אבל זה משקה שיש לו השלכות על המוח, ויוצר חוויות דתיות. בתרבות האינדיאנית זה חלק מקבלת ההחלטות".

*כמה תלמידים יהיו?

"לא רבים, בינתיים. הקבוצה תיבנה במהלך השנתיים הקרובות. חלק מהסטודנטים רוצים ללמוד מדעי הדתות".

*ויש אנשים שבאמת חוקרים את הניו-אייג'?

"יש התחלות של מחקר. באוניברסיטת תל-אביב יש עניין לתפוס את השורשים של התופעה. צריך להבין באופן רציני על מה זה יושב, מאיפה זה צמח, איך זה מתייחס לתופעות של חילוניות ודתיות".

*למה זה לא קרה עד כה?

"העניין הרוחני במאה ה-20 היה עניין אליטיסטי באירופה. שכבה צרה מאוד, אינטלקטואלית, מבוססת, עסקה בזה. במחצית השנייה של המאה ה-20 הרבה יותר אנשים נחשפו או מצאו את עצמם בקבוצה האליטיסטית. זה קשור לירידה של האתוס הגדול של הקדמה והטכנולוגיה, כדרך היחידה להתפתחות. הייתה אכזבה והתבגרות. גם אנשים מודרנים הבינו שלא כל מה שהם מחפשים בחיים יימצא על-ידי הקדמה. זה דוחף אנשים לגלות תופעות דתיות, שלא מתוך מחויבות לסמכות דתית. מה שמאפיין את התופעות האלה, זו ספקנות כלפי הסמכות וגישה מתוך עמדה של חיפוש. החיפוש הרוחני נולד הרבה קודם. יש לו שורשים עתיקים".

ד"ר לובלסקי: "העובדה שהניו-אייג' פופולרי כל-כך, קשורה לנגישות של חומרים - שקודם היו 'ידע שמור'. מלחמת העולם השנייה הולידה את החרדה מנשק יום הדין, הנשק הגרעיני, ואנשים החלו להפנות עורף למדע מתוך תחושה של פחד מהמקום שזה הביא אותנו אליו. התקופה שבה יש התפתחות מואצת של המדעים מתקשרת למה שקורה בימינו. התקשורת, המיחשוב, הטיסות לחלל, זה יוצר תגובת-נגד. אנשים מחפשים את ההיפך מהמדע הקר, ואולי תשובות רוחניות".

*עד כמה התופעה היא רציונלית ועד כמה היא לא רציונלית?

ד"ר מרגולין: "תופעות עממיות מושכות אנשים שוויתרו על הרציונליות. אנשים מודעים לכך שזה לא עומד בקריטריונים הגיוניים, אבל הם פונים לממדים לא רציונליים".

ד"ר לובלסקי: "אנשים נותנים כיום מקום למניעים אחרים, כוחות לא ידועים, חיפוש אחר מיסטיקה, פנייה לדברים שהם מעבר לחושים, לעולם הנסתר מן העין. אפשר לראות את זה אצל אנשי עסקים שעושים מהלכים בגלל המלצות של רבנים. ברגע שאדם מאמין במשהו, זה יכול לקרות. תת-המודע שלך יכול לדאוג שדברים יקרו. אין הבדל בין יהודי מאמין, נוצרי מאמין או מוסלמי מאמין, לבין אדם שפותח את ההורוסקופ ביום שישי. ברגע שאתה מבטל את הביקורתיות הרציונליסטית, ואתה נותן לדעה או לטקס מסוים להשתלט על מערך הביקורתיות שלך, אתה עובר את הקו. כל אחד שמאמין בקיומו של האל - כל אל שהוא - הוא חלק מאותו מערך אנושי".

תואר באזוטריה

תופעת הספיריטואליזם החלה בשנת 1848, עם התיעוד של תקשורת עם רוחות רפאים. סיאנס, כמו שאול ובעלת האוב בתנ"ך, כמו צועניות במזרח-אירופה. יש ספרות מדעית ענפה שעוסקת בהתפתחות הניו-אייג' במקביל לשקיעה של הכנסייה בארה"ב ובבריטניה, יחד עם עליית המדעים. אנשים שעזבו את הכנסייה, מצאו את הפתרון בהליכה לכיוונים של ספיריטואליזם, רוחניות וחיפוש אחר האזוטריה.

*התוכנית הזו בעצם אמורה לשנות דעות קדומות שיש לנו לגבי הניו-אייג'?

ד"ר מרגולין: "כן, בין היתר. מי שמתחיל את הסיפור באופן כרונולוגי, של ניו-אייג' ברמה הגבוהה, לא קריאה בכף יד או בקפה, זו האגודה התיאוסופית, שהולידה את האנתרופוסופיה שתפסה מאוד חזק בתוך החברה הישראלית".

ד"ר לובלסקי: "רודולף שטיינר, שייסד את האגודה והביא את הרעיונות לחינוך, הוא דמות חשובה בתוך הבורגנות הישראלית. הלנה בלבצקי, שייסדה את האגודה התיאוסופית, טענה שהיא מתקשרת עם כל מיני ישויות על-טבעיות ומאסטרים טיבטים, ושהספרים עבי הכרס שלה - כל אחד 1,500 עמודים, נכתבו בשלושה חודשים. מהתיאוסופים יוצא הכל".

ד"ר מרגולין: "יש סברה שתחום הניו-אייג' מורכב בעיקר נשים".

ד"ר לובלסקי: "מספר הנשים העוסקות בניו-אייג' גדול פי כמה וכמה ממספר הגברים. למעלה מ-70% בתחום הן נשים. גם בעבר זה היה כך. היו כוהנות דת שעסקו באורגיות ובפולחנים אקסטטיים. נשים, באופן מסורתי, נהנות פחות משוויון זכויות, והעולם הרוחני מציע להן אפשרויות אלטרנטיביות לביטוי ולהצלחה. הוא מאפשר להן עוצמה. העולם הרוחני הוא פחות ממוסד והחוקים החברתיים לא חלים עליו".

*עד היום לא היו אנשים שרצו לעשות עבודות על ניו - אייג'?

ד"ר לובלסקי: "אנשים שרצו לעשות עבודות ומחקרים על תחומי אזוטריה וניו-אייג' נתקלו בבעיה. אבל התחום הזה מאוד מפותח בעולם, בחוף המערבי של ארה"ב, באוניברסיטת אמסטרדם בהולנד, גם בפריז. יש כבוד לנושא בעולם המערבי. זה תחום לגיטימי למחקר. לפעמים האקדמיה הישראלית מפגרת אחרי העולם ב-20 שנה.

"לימודי הניו-אייג'", מוסיף ד"ר לובלסקי, "יתאפיינו בעיקר בחשיפת המידע שהיה אזוטרי בצורה נגישה יותר".

*כמו שקרה עם הקבלה לאחרונה.

"נכון. החדירה של הקבלה לניו-אייג' בעשור האחרון היא בעלת אופי פופוליסטי. היא מועברת באופן המוני יחסית לאופן שבו היא נלמדה פעם, בחברה היהודית המסורתית".

ד"ר מרגולין: "אזוטריה היא עניין חיצוני. אבל הרבה דברים שהיו אזוטריים, הם היום נחלת ההמונים". *

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה