גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכלים את הלב

כאילו לא די בכוח הקנייה הדליל ממילא בערי הפריפריה, נאלצים הסוחרים להתמודד גם עם מתן אישורים להקמת מרכזים מסחריים בשולי הערים, בדרך כלל על שטחן של מועצות אזוריות עשירות; העיריות ובעלי העסקים בלב הערים מבטיחים להיאבק

זה לא סוד שמרכזי הערים בפריפריה שוממים למדי. המצב הכלכלי לא משהו, מראה המרכז הוותיק לא ממש עושה חשק לצאת לקנות או לבלות ובאופן כללי הערים הללו סובלות ברובן ממציאות סוציו-אקונומית שאינה מעודדת בזבוזים. רק שבנוסף, מאשרות רשויות המדינה בזה אחר זה את הקמתם של עוד ועוד מרכזים ענקיים ליד הערים הגדולות. כך, גם את מעט הביקושים שעדיין נותרו מוציאה המדינה מאותן ערים, לעבר רשויות קטנות סמוכות.

המועצות האזוריות נוהגות להגיש בקשות להקמת מרכזי קניות מחוץ לערים, בדרך כלל מתוך התעלמות משאלות תכנוניות האם מרכז כזה נחוץ לאזור בו הוא עתיד להיות מוקם, מה יהיו ההשפעות שיהיו לו על העסקים בעיר הסמוכה ולעיתים תוך עקיפת תוכניות בניין עיר קיימות.

עסקים בתוך תחומי העיר, המשלמים דמי ארנונה ושכירות גבוהים, מאבדים אטרקטיביות לטובת מרכז חדש, היוצר תופעה בה היישוב העירוני הגדול בסביבה איננו משרת עוד את צורכיהם של היישובים הקטנים שסביבו ואף שואב את הכנסותיו, וזאת בניגוד לכל תוכניות המתאר ובכללן תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) התומכות בציפוף ערים.

לטענת מומחים לתהליכים גיאוגרפיים, המצב המאפיין את ישראל, בהסתמך על תקדימים בעולם, במסגרתו נפתחים מרכזי קניות גדולים מחוץ לערים ועל חשבונן, גורם בסופו של דבר לרשות המקומית המאבדת מקור הכנסה ולתושביה שמאבדים מקורות פרנסה רווחיים לשקוע ולהיות ענייה יותר. כתוצאה מכך, כמובן, נדרשת אותה רשות להוציא יותר כספים על אלמנטים הקשורים בסעד ורווחה, כך שזליגת ההכנסות גורמת לעיר בשורה התחתונה לעוד יותר הוצאות.

יחד עם זאת, יש גם צד שני למשוואה. יזמים שונים טוענים שתוכניות למרכזי קניות בפאתי הערים רק מיטיבות עם העיר ומוסיפות לה מאות משרות חדשות, זאת לצד תחרות מבורכת הן על שכר דירה המשלמים הסוחרים בתוך העיר והן על כיסו של הצרכן, שמרוויח מתחרות.

בקרית שמונה, למשל, אושרה הקמתו של מרכז מסחרי של רשת ביג, בתוכנית שזכתה כמובן לעידוד המועצה האזורית גליל עליון. האדריכלית עירית סולסי, ממשרד סולסי-גרשון אדריכלים אורבניים, עוסקת מזה זמן בתהליכי התחדשות עירונית ומובילה יחד עם גורמים נוספים תהליך שמטרתו החייאת המרכז המסחרי הוותיק בקריית שמונה, תוך שיתוף פעיל של בעלי תפקידים בעיר וקביעת יעדים ומטרות לקידום הפרויקט שמטרתו הכנסת חמצן לריאותיה של עיר כקריית שמונה, לאחר שקיבל את ברכת הגורמים הממשלתיים.

"מבוצעים מחטפים"

לדברי סולסי, הקמת המרכז המסחרי של ביג בחוץ לקרית שמונה מהווה דוגמא כיצד עיר בעלת אוכלוסייה גדולה, הסובלת מבעיות פרנסה, נופלת קורבן כלכלי למיזמים של מועצות אזוריות מבוססות, המושתתות על ישובים מבוססים החולבים את המשאבים שאמורים להיות מנת חלקה של עיר, מעצם היותה עיר, וזאת מבלי שהמדינה נכון לרגע זה תיתן את דעתה לכך באופן הראוי".

לדבריה, "למרות מספרם היחסי הנמוך באוכלוסייה, להתיישבות הכפרית יש כוח פוליטי גדול ולובי גדול וביכולתם של אלו להביא לאישורה של כל תוכנית כמעט".

גבי אדרי, המפעיל את קניון שמונה סנטר בקריית שמונה ובונה מרכז מסחרי נוסף בעיר, עתר לבית משפט נגד תוכניתה של חברת ביג, בתיק שעדיין מתברר בבית המשפט העליון. לדברי עו"ד יובל גלאון, ממשרד שביט בר-און גלאון צין נוב יגור ושות', המייצג את המתנגדים להקמת המרכז מחוץ לעיר, המדינה עומדת להצטרף כצד בתיק ולתמוך בכך שהצעד שעשתה המועצה האזורית גליל עליון אינו חוקי, משום שזו העניקה אישור לשימוש חורג לביג, על קרקע שיעודה על פי התב"ע הוא בכלל תעשייתי. לדברי גלאון, "במקום שיתקיים דיון אמיתי ומושכל היכן יש למקם שטחי תעסוקה, ולמי לשייך את תשלומי הארנונה, מבוצעים בפועל מחטפים".

מנכ"ל רשת ביג, איתן בר-זאב, מסכים שאין זה ראוי שחברה המבקשת לבנות מרכז מסחרי על שטח המוגדר לתעשייה תעשה זאת במחטף, באמצעות הגשת בקשה לשימוש חורג. לדבריו, המרכז של ביג ההולך ונשלם בסמוך לקריית שמונה מוקם בהתאם לתוכניות בניין עיר ולא הוגשה בקשה למועצת האזורית גליל עליון שעניינה שימוש חורג. לדבריו, המתנגדים לפרויקט, אותם הוא מכנה "גורמים אינטרסנטים", עשו ועודם עושים כל שביכולתם על מנת למנוע את הקמת המרכז באמצעות פנייה לערכאות שונות, אך בית המשפט המחוזי דחה את הבקשות ואישר את חוקיות ההקמה של המרכז המיועד.

לדבריו, הטענות המופנות כנגד ביג מקורן בחשש של בעלי שטחי מסחר חזקים ומקושרים בקריית שמונה מפני תחרות מבורכת, ומאפשרות ששכר הדירה הגבוה אותו הם גובים מהסוחרים בעיר ירד .

בר-זאב מסביר שהתב"ע של האזור מתייחסת לשטח ענק של אלף דונם, שהוגדר מלכתחילה הן לטובת תעשייה והן למטרות מסחר, ובית המשפט קיבל עמדה זאת.

ביג עצמה כבר נכוותה בעבר מאישור מפוקפק של שימוש חורג. ב-2002 הוקם מרכז ביג בפאתי אילת, לאחר שעיריית אילת היא שהמליצה לביג לבקש במקום היתר לצורכי תעשייה ולאחר מכן לבקש שימוש חורג למסחר למשך 5 שנים עד לשינוי התב"ע, צעד שזכה לאחר מכן לביקורת רבה בערכאות משפטיות והפך לאבן דרך במלחמה על גבולות השימוש החורג (שגם מנע מאוחר יותר את הקמת איקאה בראשון לציון בדרך דומה). לדברי בר-זאב, הניסיון באילת הביא את ביג להכיר בכך שאין זו הדרך, וכעת ביג בעצמה, מתוקף כיבוד החלטת בית המשפט העליון שקבע שהשיטה לבקשת אישור שימוש חורג בקרקע איננה ראויה, היא מתנגדת חריפה לכל תחרות בלתי הוגנת שמקורה בבקשות או היתרים לשימוש חורג הניתנים לחברות אחרות.

ביג עצמה מביטה בחשש בתוכניות של גורמים שונים בנתיבות לבקש ולאשר שימוש חורג בקרקע, לטובת הקמת מרכז מסחרי בפאתי העיר. לדבריו, "היה וזה יהיה המצב, ביג תתבע את ביטולו בערכאה משפטית". כך גם לגביי האפשרות שהמועצה האזורית חבל אילות, המתעתדת להקים מרכז מסחרי גדול בכניסה לאילת, תעשה זאת תוך מתן אישור חריג.

"אין על מה לדבר"

כך או כך, לכולם ברור שהעיר עצמה יוצאת נפגעת. "טרנד הקניונים", אומר בר-זאב, "נבע ממצבן הגרוע של מרכזי הערים הישנות, הפקוקות ונטולות החנייה ולא יצר אותן".

לדברי סולסי, מי שיוצא נפסד מתהליכים מסוג אלו הן העיריות ותושבי הערים. 92% מתושבי ישראל מתרכזים בישובים בעלי אופי עירוני, לעומת 5%-10% בהתיישבות הכפרית, כשדווקא האחרונים הם שזוכים להרוויח את ההכנסות הגדולות שאמורות להיות מנת חלקן של הערים. כמובן שהרבה יותר ליזמים להקים את מרכזי קניות החדשים בישראל בשיטה האמריקנית, מחוץ לערים, על פני שטח גדול ופנוי שיחליף את מרכזי הערים הוותיקות, מבלי צורך להשקיע את הכספים הכרוכים בהתחדשות ובמשיכת כוחות שוק חזקים לתוך העיר.

סולסי גם מציינת שבמדינת ישראל הקרקעות בשטחי הערים כמעט כולן נתונות בידיים פרטיות או בידי מנהל מקרקעי ישראל, בעוד באירופה ובארצות הברית השטחים בליבה של עיר הינם רכוש הרשות המקומית, "ומקור הכנסה כזה מאפשר התחדשות עסקית מחזורית ומתמשכת בערים באירופה ובארצות הברית, אך למרבה הצער לא בישראל".

גלאון מציג גם את תביעתה של חברת י.ח דמרי, אותה הוא מייצג, אשר רכשה שטח המוגדר לצורכי מסחר בתחומי גן יבנה, והופתעה לגלות שבמקביל אושרה לחברה אחרת הקמת מרכז קניות באזור התעשייה בפאתי המועצה, תוך מתן אישור לשימוש חורג בקרקע. בעלי העסקים בעיר, לדבריו, הם שיוצאים נפסדים, מאחר ושילמו יותר על שטח לצורכי מסחר.

דוגמא אחרת היא העיר רחובות, שמרכז העסקים הראשי והשוקק שלה ניזוק קשות עם הקמתו של המרכז המסחרי בצומת ביל"ו לפני מספר שנים ולא התאושש עד היום. סולסי מציינת, כי לעיתים לא מדובר במועצה סמוכה היוזמת את מרכזי הקניות והמסחר המצויים בפאתי היישוב העירוני אלא ברשות המקומית עצמה שגורמת את הנזק. כך למשל, מרכזיה הוותיקים של העיר חיפה בעיר התחתית ובהדר הכרמל, שלנוכח מתחמי המסחר והבילויים המקיפים כיום את גבולות העיר מכל עבר, הפכו למתחמי בזארים, דבר הנכון בחלקו גם לגבי ירושלים.

סגן ראש עיריית אילת והממונה על תיק ההנדסה בעיר, יפתח מזרחי, מציין שיוזמת הקיבוצים החברים במועצת חבל אילות הסמוכה לאילת, להקמת מרכז קניות גדול בכניסה לעיר על שטח של 12 אלף מ"ר זוכה להתנגדות נמרצת של עיריית אילת וסוחריה, "בשל פגיעתו האנושה של מרכז כזה בהכנסות העיר אילת, המתמודדת כיום עם קשיים כלכליים".

לדבריו, אבסורד שעיר שאוכלוסייתה מעל 50 אלף נפש, וכמות המסחר בה נכון להיום לא רבה, תפגע כלכלית בשל מיזם על קרקע קיבוצית, כאשר הקיבוצים והמועצה אשר מספר תושביה אינו עולה על 4,000 נפש ייהנו מפירות הארנונה והאגרות השונות. מזרחי טוען, שבתוככי העיר אילת ישנם מעל 20 אלף מ"ר המיועדים למסחר שטרם מומשו, "ולאור זאת, רק לאחר מימושם של אלה ולאחר שהעיר אילת תתאושש ותתפתח ומספר תושביה בעוד מספר שנים לא גדול יגיע למאה אלף, ניתן יהיה לדבר מבחינתו על מרכז מסחרי גדול בכניסה לעיר".

נכון להיום עומדת בקשתם של הקיבוצים לשינוי התב"ע בפני הועדה המחוזית דרום, שמצידה המליצה לצדדים להידבר ביניהם. מזרחי טוען ש"אין מה לדבר". הוא מאמין שבקשת הקיבוצים תדחה על ידי הועדה המחוזית, מתוך שיקול של ראיית טובת העיר אילת. "מרכז העיר אילת זקוק לשדרוג, הקמת קניון מסחרי מחוץ לעיר, תרוקן אותו עוד יותר", אומר מזרחי.

מזכיר קיבוץ אילות, רוז'ה פילצ'וק, מסר שבשנים האחרונות הייתה זו עיריית אילת בעצמה שפנתה לקיבוץ ולמועצה האזורית בבקשה להעברת שטחים לתחומה, "ולכן תמוה שכעת כאשר לאילות יש תוכניות בנייה משל עצמה, לפתע אילת נמצאת במצב קיפאון".

הוא מוסיף שאילת זכתה בשנים האחרונות במסגרת הסכמים עם אילות לקבל לתחום שיפוטה שטחים שהיו ברשות אילות, דוגמת מעברי הגבול, ומחנות צבאיים המכניסים לקופת אילת הרבה כסף, וכן שהמיזם להקמת מרכז מסחרי מתוכנן על קרקע פנויה, בשונה לחלוטין מתוכנית אקווריה אותה הכשיל הקיבוץ, שדיברה על הקמת מיזם תיירותי על מטעים קיימים שיופקעו מרשות הקיבוץ.

דוברת משרד הפנים מסרה בתגובה כי מדיניות המשרד היא לעודד את מרכזי התעסוקה האזוריים, בהם תהיה מערכת ניהולית שתקבע על ידי שר הפנים וכן חלוקת הכנסות. לדבריה, מדיניות זו נועדה להסדיר את המצב הקיים כיום בו ישנו חוסר פרופורציה בין האזורים הכפריים לאזורים העירוניים.

בכל מקרה, משרד הפנים כבר ער לבעיה. לאחרונה פרסם המשרד הזמנה שמיועדת לרשויות מקומיות להגיש הצעות לתוכנית פעולה לחידוש מתחמי המסחר במרכזי הערים.ארבע ערים שיבחרו לצורך כך יזכו יחדיו לסיוע כולל של 25 מיליון שקל. מטרת התוכנית היא לעודד ולסייע לרשויות המקומיות ליצור את המסגרת הארגונית שתאפשר את חידוש העסקים ושיפור איכותו של המרחב הציבורי בתחומן.

בחומר הרקע של ההזמנה מציין המשרד את התופעה של הידרדרות מרכזי הערים ושכונות עירוניות בישראל עם התגברות תופעת מרכזי המסחר והמשרדים הפריפריאליים, בין היתר בתל אביב ובירושלים. תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי-בן שחר המלווה פרויקטים במרכזי הערים בירושלים,נתניה, באר שבע וכרמיאל, ציין שבשנים האחרונות ישנו תהליך של חזרה למרכזי הערים, התהליך לדבריו נובע בין השאר מההבנה של מקבלי ההחלטות וראשי הערים שהיעדר טיפול במרכז העיר שלהם פוגע גם בתדמית עירם כשהמפתח להצלחת התהליך של חידוש מרכזי הערים יהיה התנתקות מהתפיסה הישנה שתכנון אדריכלי יביא את הפתרון, אלא יישום ניהול כלכלי ושיווקי של מרכז העיר כפי שמנהלים כל קניון או פאואר סנטר. **

raviv-k@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב