גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האח הגדול, גרסת ויסוניק

אבי שחראי, מנכ"ל ויסוניק, מספר בראיון מיוחד ל"גלובס" על המהפך שעוברת החברה שהוא עומד בראשה *במשבר הנוכחי הוא מוצא קרן אור ("במדינות EMEA אנו מצליחים לצמוח בצורה ממש יפה"), מהניסיון למכור את החברה הבת, ויסוניק טכנולוגיות, הוא טרם נואש ("מוטב מאוחר מאשר לעולם לא"), ואת האפשרות להעביר קווי יצור אל מחוץ לישראל הוא דוחה על הסף ("מדובר במהלך לא יעיל")

אתם מסיימים עוד יום עבודה. נכנסים לרכב, מכניסים את המפתח לסוויץ' ומתחילים לחשוב מה מחכה לכם בבית. "צריך להפעיל את מכונת הכביסה, להדליק את הדוד, להכניס את הכלים למדיח ולתכנת את הווידיאו כך שיקליט עוד פרק של האח הגדול. אוף! לו רק יכולנו לבצע חלק מהמשימות מכאן, מהרכב, דרך הטלפון הסלולרי".

כן, מי מאיתנו לא חולם על בית חכם. בית שנוכל לנהל מרחוק, שיחסוך לנו הרבה מאוד זמן, שנוכל לשמור עליו מפני פורצים, ושיתאים עצמו לצרכים שלנו, מבלי שנפצה פה, ומקסימום נצטרך למחוא כף כדי להדליק את האור בסלון. ובכן, בחברת ויסוניק, אחת החברות הישראליות הנסחרות בשוק ההון הבריטי, אמנם לא פיתחו את הנורה שנדלקת למשמע מחיאת כף, אך אם אתם מעוניינים, אחד מפתרונות החברה יאפשר לכם להדליק את הנורה מהמחשב הנייד או מהטלפון הסלולרי.

ויסוניק, שנסחרת בבורסה הראשית של לונדון מזה ארבע שנים וחצי, היא אחת החלוצות הישראליות בשוק ההון הבריטי, הרבה לפני שעמיתותיה גילו את הבורסה המשנית בלונדון (AIM). לפני כשנתיים וחצי השלימה החברה רישום כפול בבורסה המקומית, וכיום היא נסחרת בשתי הבורסות לפי שווי צנוע של 28 מיליון דולר - שווי שהיא מקווה שיגדל כאשר חזון הבית החכם של כל אחד מאיתנו יהפוך לאחד ממנועי צמיחתה.

עד אז, מדלג אבי שחראי, מנכ"ל ויסוניק, בין הניסיון להגדיל את שיעורי הרווחיות של החברה לבין הניסיון להקטין את נזקי הדולר המתחזק על מאזניה. "החברה עברה בשנתיים האחרונות מהפך", הוא אומר בראיון מיוחד ל"גלובס". לשחראי, שמכהן בתפקיד מזה שש שנים, יש ברק בעיניים כאילו החברה שהוא עומד בראשה הוקמה רק לפני יומיים, ולא לפני 35 שנה (!). ויסוניק, אותה הקימו האחים משה ויעקב קוטליצקי, מפתחת פתרונות אבטחה ביתיים הכוללים, מלבד מערכות לניהול בית חכם, גם מערכות אבטחה כמו חיישנים וגלאים שמאתרים סכנות כגון דליפת גז, מים או עשן, ומערכות טלרפואה המיועדות למעקב אחר חולים ואנשים מבוגרים. יעקב קוטליצקי מכהן כיום כיו"ר ומחזיק ב-62.1% מהון החברה.

"המהפך", כדברי שחראי, בא לידי ביטוי בדו"חות החברה. את הרבעון השלישי של השנה סיימה החברה עם הכנסות של 22.4 מיליון דולר, צמיחה של 26% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. החברה, נזכיר, מספקת דיווח כספי מלא רק מדי חצי שנה, ולכן נתוני השורה התחתונה ידועים רק עבור הרבעון השני של השנה. ויסוניק סיימה את המחצית הראשונה של השנה עם רווח תפעולי של 3.3 מיליון דולר (לעומת 877 אלף דולר במחצית המקבילה אשתקד), ורווח נקי של 4.2 מיליון דולר (לעומת 956 אלף דולר במחצית המקבילה).

"גדלנו בשיעורים יפים למרות ההאטה בענף הבנייה, שהמגמה בו אמורה להדביק את ענף האבטחה", אומר שחראי וגם מסביר. "הפתרונות שלנו לא מיועדים רק לרוכשי דירות או בתי יוקרה. יש לנו מגוון של מוצרים ופתרונות, ולכן האטה בענף הנדל"ן לא בהכרח מצביעה על האטה בפעילות שלנו".

באופן כללי, שחראי מודאג מהמשבר הכלכלי אך לא נבהל ממנו. "במדינות EMEA (אירופה, המזרח התיכון ואפריקה) אנו מצליחים לצמוח בצורה ממש יפה", הוא אומר. לדבריו, התחרות הרבה בשווקים המתעוררים למיניהם לא מלחיצה. "יש הרבה שחקנים בענף, כמעט בכל מדינה שאנו חודרים אליה, ולכן אנו ממקדים את מאמצינו בפתרונות High End, דוגמת מערכות הבית החכם ולא במערכות Low End, דוגמת חיישנים".

תחומי התמקדות

ויסוניק, כאמור, מתמקדת בפתרונות ביתיים, אך בשנים האחרונות היא חטאה גם באספקת פתרונות לארגונים באמצעות החברה הבת, ויסוניק טכנולוגיות. ההימור על ויסוניק טכנולוגיות התברר כטעות, וזו כרסמה במהלך השנים ברווחי החברה האם. לאחרונה ניסתה ויסוניק למכור את החברה הבת, אך משבר האשראי טרף את הקלפים, והרוכש הפוטנציאלי - ששמו מעולם לא צוין - חזר בו מכוונתו. "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא", אומר שחראי, כשאנו מנסים לברר מדוע הפרידה מהחברה הבת לוקחת לא מעט זמן.

עד שתצליח ויסוניק להיפטר מהמשקולת ששמה ויסוניק טכנולוגיות, מעדיף שחראי למקד את מאמציו בשלושה תחומי פעילות. הראשון, אמצעי אבטחה למגזר הביתי; השני, פתרונות אלחוטיים; והשלישי, טלרפואה - טיפול מרחוק בחולים וקשישים. שלושתם נהנים משיעורי צמיחה לא מבוטלים (ראו גרף), אך תחום הטלרפואה (שחראי מעדיף לקרוא לו Home Healthcare) הוא המועדף על שחראי, לפחות ממה שאנו התרשמנו. "נוצר אבסורד בענף הרפואה המודרנית. מצד אחד, הרפואה מאריכה לנו את החיים, ומצד שני, היקף ההשקעה בענף הבריאות לא גדל. בארה"ב, למשל, לא נוספו מיטות בבתי החולים הגדולים בעשור האחרון.

"ממשלות של מדינות מחפשות פתרונות מהירים לבעיה. הן לא רוצות להשקיע בבתי חולים כי המטופלים כבר לא רוצים להגיע אליהם. הם מעדיפים להישאר בבית, ולכאן אנו נכנסים", מסביר שחראי. באמצעות שיתוף פעולה עם העמיתה הישראלית קרד גרד, חברת הטלרפואה הנסחרת בבורסת ציריך, מייצרת ויסוניק קו של מוצרים תחת השם Amber. בין מוצרים אלו ניתן למצוא חיישן המגלה אם מטופל נפל ונחבל (Fall Detector). "לפי מחקר שפורסם לאחרונה, מספר הקשישים (מעל גיל 60) בעולם ישולש, עד שנת 2050", מסביר שחראי את הפוטנציאל הגלום בתחום.

את מגזר הפתרונות האלחוטיים מכנה שחראי "מערכות הבית החכם". המערכת עליה מבוססים כל פיתרונות החברה נקראת PowerMax, והיא יכולה להתחבר גם לאביזרי חשמל בבית, וכך לשלוט עליהם מרחוק. "כל מערכת PowerMax יכולה לשלוט על 25 אביזרים, כשכל נורה או מכשיר חשמלי היא אביזר בפני עצמו. בנוסף, ניתן להתחבר למערכת דרך המכשיר הסלולרי ודרך המחשב הנייד", אומר שחראי, וטורח להדגים לנו הדלקת נורה באחד החדרים שבקצה המסדרון.

בין ישראל לסין

ויסוניק נמנית על המניות הישראליות שמרכזות מחזורי מסחר כמעט אפסיים. החברה הונפקה, כאמור, לראשונה לפני כארבע שנים וחצי לפי מחיר של 88 פני למניה, וגייסה 18 מיליון דולר. מחיר המניה הנוכחי - 43 פני - מגלם תשואה שלילית של 51%, לא משהו להתגאות בו. "כרגע אין לנו תוכנית לוותר על הרישום למסחר באחת מהבורסות", אומר שחראי. "הרישום בלונדון לא מהווה עבורנו יתרון. אנו לא זקוקים לגיוס הון (לחברה יש קופת מזומנים בשווי של 13 מיליון דולר, ט.צ.), אך חשוב לנו שעובדי ויסוניק יוכלו לממש אופציות שנתנו להם למניות. העובדים הם הנכס הכי חשוב שלנו".

ויסוניק מעסיקה 550 עובדים בקירוב, 70 מהם מחוץ לישראל. רוב עובדי החברה מועסקים במפעל הייצור בקריית גת. "את מוזמנת לבקר בו", מציע שחראי בגאווה גלויה.

לקראת סיום, ובנימה של ציונות בדבריו, שחראי מקדים תרופה למכה, ואומר לנו שהחברה לא מתכננת להעביר קווי יצור למדינות עם כוח עבודה זול יותר. "אנו חושבים על כך מדי פעם, אך שוב ושוב מגיעים למסקנה כי מדובר במהלך לא יעיל. ראשית, אנו מקבלים תמיכה ממשלתית עבור הפעלת המפעל בקרית גת. שנית, אנו מייצרים אלפי מוצרים שונים, לפי הזמנה ולא למלאי, ולכן אני לא יכול מדי יום להתקשר למנהל מפעל בסין, למשל, ולבקש ממנו לייצר 30 יחידות ממוצר א' או 40 יחידות ממוצר ב'", הוא מסכם. *

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם