גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חומר שפוגע בעובר הפך לתרופה לסרטן

סלג'ין הפכה לחברת הביוטכנולוגיה הרביעית בגודלה, אחרי שהעזה לגעת בחומר מוקצה - התלידומיד ; את הקשר עם החברות הישראליות היא רוצה להדק עם מוצרים בתחום הסרטן ומחלות של מערכת החיסון

בעולם שבו כל-כך קשה לפתח ולרשום תרופה, הרבה חברות מנסות להציע קיצורי דרך. אחד הקיצורים האפשריים הוא מיצוב מחדש של תרופה כושלת של חברה אחרת: תרופות שהיו בשוק ונפסלו, תרופות שנכשלו בניסוי אחד ועשויות להתאים לאחר או תרופות שלא השיגו מובהקות בכלל האוכלוסייה אך עשויות להשיג מובהקות בתת-קבוצה.

אחד הסיפורים שנטעו תקווה בלב הממצבים-מחדש, הוא זה של Celgene, חברת הביוטכנולוגיה הרביעית בגודלה בעולם, הנסחרת לפי שווי של 25 מיליארד דולר. סלג'ין התחילה את דרכה כשהעיזה לגעת באחד החומרים המוקצים ביותר בעולם התרופות - Thalidomide. אותה תרופה שבשנות ה-50 וה-60 ניתנה לנשים בהריון נגד בחילות וגרמה להולדתם של תינוקות עם מומים שונים בעיקר בגפיים.

ד"ר סול ברר, מנכ"ל החברה, יהודי שבתו מתגוררת בישראל, הקים את סלג'ין כספין-אוף של חברת הכימיה Celanese. מ-1986 סלג'ין עסקה בתחום הטיפול הביולוגי, בפסולת והפקת חומרי גלם כימיים לתעשיית התרופות. הפעילות הניבה לה הכנסות סבירות, אך מנהליה שאפו ליותר. "הבנו שהחלום הגדול נמצא בתעשיית הביו-פארמה, למרות זהו עסק מסובך ומאתגר, אולי הכי מאתגר שיש", אומר ברר בראיון ל"גלובס". ברר מתארח בארץ במסגרת ועידת ראש הממשלה לייצוא.

אף שהכירו באתגר ובכך שאין להם ניסיון או הון, החליטו בסלג'ין להגשים את החלום הפרמצבטי והחלו לחפש באקדמיה תרופה לפתח. ברר איתר את פרופ' גילה קפלן, הישראלית לשעבר, מאוניברסיטת רוקפלר בניו-יורק, אשר טענה שהצליחה להבין את מנגנון הפעולה של התלידומיד. "החלטנו שנחזיר לשוק את התלידומיד באופן רשמי וגם נחקור את המנגנון שלו כדי לייצר נגזרות אחרות של החומר, יותר פעילות ובטוחות", הוא מספר. "כשהודענו לראשונה בכנס משקיעים שנהפוך לחברת פיתוח תרופות, ועוד על בסיס התלידומיד - כל האנליסטים פשוט ברחו".

מצרעת ועד לסרטן

התלידומיד מעולם לא נרשמה בארה"ב, אך מאז ומתמיד עוררה עניין בשל פוטנציאל האפקטיביות שלה. ב-1965, זמן מה אחרי שהתרופה הוסרה מן המדף, פרופ' יעקב ששקין מביה"ח הדסה, שהחזיק בתרופה לשימוש אישי כתרופת שינה ("אף אחד לא יודע מניין היה לו אותה ומדוע ניסה אותה", אומר ברר), הציע אותה כטיפול לחולה שהגיע אליו, שסבל מתופעות לוואי של צרעת (סינדררום ENL). החולה נטל את התרופה וגילה כי סימני הצרעת נסוגו. מאז, במשך כשני עשורים שימשה התרופה כטיפול לצרעת באופן לא רשמי. היא לא נרשמה ב-FDA, אך חולקה חינם לחולים נזקקים על-ידי משרד הבריאות האמריקני.

מצוידת בהכנסות מפעילותה הקודמת, סלג'ין יצאה לאשר את התלידומיד באופן רשמי כטיפול בצרעת. עד שהשיגה אישור לשיווק המוצר, אשר הניב לה תזרים מזומנים קבוע, המשיכה גם במחקר לגבי מנגנון הפעולה ובפיתוח נגזרות ושימושים חדשים לחומר. בשלב הראשון נמצא כי החומר מונע התפתחות כלי דם חדשים ולכן יכול להיות יעיל לטיפול בסרטן הדם. מ-2005 המוצר מאושר ונמכר להתוויה זו. נגזרת בשם Revlimidהתגלתה כפעילה יותר מתלידומיד וגם היא אושרה לשיווק ב-2005 לסרטן הדם ולמחלת ה-MDS המקדימה את סרטן הדם.

"אל תגידו 'זה לא פייר'"

במקביל, הניב מחקר אחר של החברה שיטה לשיפור תרופות להפרעות קשב כגון ריטלין. המוצר החדש נמכר לנוברטיס. "אנחנו מתמקדים רק במחלות קשות", אומר ברר. "אבל קיבלנו 100 מיליון דולר באבני דרך ותמלוגים מצויינים".

ב-2003, 17 שנה אחרי הקמתה, הפכה סלג'ין לחברת ביוטק רווחית. מ-2005 החברה מתמקדת בבניית פעילותה הגלובלית וגם ברכישות ברמה הולכת וגוברת של אגרסיביות. כך למשל רכשה את חברת Pharmion בעסקה של 2.9 מיליארד דולר במזומן ומניות וקיבלה עוד מוצר מתקדם לתחום סרטן הדם. ברבעון השלישי של 2008 רשמה החברה הכנסות של 567 מיליון דולר ורווח של 136 מיליון דולר, לעומת הכנסות של 87.9 מיליון דולר ורווח של 38.8 מיליון דולר ברבעון המקביל.

ברר הוא אדם דעתן, גאה מאוד בפעילות של סלג'ין. "היה לנו הרבה מזל", הוא אומר, אבל גם לוקח קרדיט: "אני לא קונה את התירוץ של מי שאומר שקשה יותר לקבל היום אישורים, או שפותחו כבר כל המוצרים שקל לפתח ומעכשיו יהיה קשה הרבה יותר. במקום שבו יש חדשנות אמיתית וקשר אמיתי עם המדע הבסיסי, תמיד יהיו גם מוצרים חדשים".

* מה אתה אומר לחברות ישראליות שרוצות לקצר את תהליך פיתוח התרופות על-ידי מיצוב תרופה מחדש, כמו שעשיתם לתלידומיד?

"מיצוב מחדש של תרופה שכבר קיימת בשוק הוא בדרך-כלל תהליך עם מעט מאוד ערך כלכלי. המוצר שלנו לא היה קיים בשוק, וככזה הוא היה הזדמנות ייחודית. אני חושב שחברה שמזהה הזדמנות כזו יכולה להשתמש בה כמקפצה אבל לא מספיק לבנות חברה סביב מולקולה אלא חייבים שיהיה חזון לטווח רחוק. אנחנו חתרנו במקביל לרישום התרופה, גם לפתוח דלת למגוון של התוויות ונגזרות של החומר על-ידי הבנת המנגנון.

"הרבה חברות יגידו 'זה לא פייר' על ההתנהלות מול ה-FDA. זה נכון שאין רגולטור מושלם וגם לא חברה מושלמת, אבל רבים שומעים מה-FDA רק את מה שהם רוצים לשמוע או מנסים לעשות קיצורי דרך. אחר כך הם טוענים שלא נאמרו להם דברים ברורים".

צריכות להושיט יד

לסלג'ין אין פעילות עם חברות ישראליות, אם כי ברר היה רוצה בכך. הקשר שלו לישראל בינתיים הוא גם באמצעות ביקורים תכופים לישראל וגם דרך רעייתו, החברה בחבר הנאמנים האמריקני של בית-חולים רמב"ם.

את הקשר עם החברות הישראליות הוא היה שמח להדק, במיוחד עם מוצרים בתחום הסרטן והמחלות של מערכת החיסון. "אני מוצא שהחברות הישראליות צריכות להיות יותר פרואקטיביות להושיט יד וליצור יותר שיתופי פעולה", הוא אומר. "יש חברות רבות בחו"ל שאין להן מושג מה קורה בישראל".

עבור חברה עם קופת מזומנים כמו של סלג'ין - 2.4 מיליארד דולר נכון לסוף הרבעון השלישי - המשבר עשוי להיות הזדמנות. "עדיין לא ביצענו רכישה של חברות במשבר, אבל פונים אלינו. אני חושב שתוך 6-12 חודשים נראה המון רכישות כאלה, כי החברות כבר יגיעו למחנק של ממש", אומר ברר.

בנוגע לשאלה שעולה בפאנל לגבי תחרות אפשרית מצד ענקיות הפארמה על שוק הסרטן, הוא אומר: "כולם נכנסים לתחום כי זה צורך בלתי-מסופק אדיר. לכן, זה ממש לא מעניין אותי שפייזר משקיעה בזה 20 מיליון דולר, כי לא היקף ההשקעה הוא שיקבע, אלא המיקוד".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר