גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' בארי צ'יזוויק: "המשבר הכלכלי הוא הזדמנות להשבת 'המוחות הבורחים'"

צ'יזוויק - חוקר בתחום כלכלת ההגירה, שמגיע לוועידת ישראל לעסקים - מבקר את מדיניות ההגירה של ארה"ב, שמעודדת הגירת "לואו-סקיל"; ומשבח את המדיניות של אוסטרליה וקנדה, שמעודדת רק הגירה של בעלי כוח כלכלי

פרופ' בארי צ'יזוויק, מאוניברסיטת אלינוי, שיקאגו, מבכירי החוקרים בתחום כלכלת הגירה, נותן ציון "נכשל" למדיניות ההגירה האמריקנית ב-20 השנה האחרונות; משבח את מדיניות ההגירה המונעת משיקולים כלכלים של אוסטרליה וקנדה, לקליטת עובדים בעלי "לואו סקיל'; ומצר על כך שישראל "לא-למדה מניסיונן הכושל של מדינות דמוקרטיות-ליברליות, וקלטה עובדים זרים ממדינות עניות, שהמציאות הראתה כי הם מסרבים לעזוב".

ספק אם הפרטים הביוגרפים של נשיא ארה"ב הנבחר, ברק אובמה (ראה מסגרת), יכוונו את ארה"ב למדיניות הגירה כלכלית יותר דוגמת זו שצ'יזוייק תומך בה, אך ביחס להשפעת המיתון על הזרם העיקרי של הגירת העבודה בארה"ב - ממקסיקו לארה"ב - צ'יזוויק סבור שתהיה האטה בטווח הקצר.

לארץ מגיע צ'יזוויק כדי להשתתף במושב ההגירה של וועידת "גלובס" לעסקים, אך הבסיס המקצועי אינו היחיד שמביא אותו לביקורים תכופים בישראל, שכן בנו, אייב, מתגורר במגדל העמק.

- מה להערכתך השפעת המשבר הכלכלי העולמי על מגמות הגירת העבודה?

"לכאורה יש פחות עבודות ודיור לעובדים מקסיקנים בארה"ב. ההשפעה של המיתון בארה"ב על הכלכלה המקסיקנית ברורה: ההישענות על הדולר האמריקני, העלייה במחירי הבתים בארה"ב והדרישה הגוברת של האמריקנים לתעסוקה - משפיעים באופן שלילי על הכלכלה המקסיקנית. בטווח הקצר תהיה האטה בהגירה ממקסיקו, אבל בטווח הארוך קשה לחזות את התוצאה, מפני שאם רמת ההכנסה במקסיקו תרד משמעותית אנשים יעדיפו להגר לארה"ב.

"באשר לתנועת ההגירה מאפריקה לאירופה, אני מעריך שהיא תוריד את האחוזים באופן משמעותי בטווח הקצר, ובטווח הארוך - כשהפעילות הכלכלית תתאושש - הזרם יתחדש".

- האם יש לך טיפים למעסיקים ישראלים בתקופת מיתון?

"הייתי ממליץ להם להעסיק עובדים ישראלים על פני זרים. עובדים זרים יינטו לחזור לארצותיהם, ואתה רוצה להפחית את שיעור העוני בקרב ישראלים. מדיניות ממשלתית יכולה להוריד את רמת הנוחות של מעסיקים בהעסקת עובדים זרים; למנוע עידוד עובדים זרים מלהגיע; ולהביא לעזיבת עובדים זרים כשהחוזים שלהם מסתיימים - אלה מכניזם וכלים שיש למדיניות ממשלתית ועליה להשתמש בהם".

- המשבר הוזכר כהזדמנות למשוך חזרה מדענים שאבדו בתופעת "בריחת המוחות".

"אוניברסיטאות אמריקניות נמצאות תחת לחצים כלכליים רבים כרגע, וכך גם המדענים הצעירים ממוצא ישראלי. המשבר הכלכלי בארה"ב הופך את משיכתם חזרה לקלה יותר. אם מדברים על חבר סגל ותיק בשנות ה-40-50 לחייו זה סיפור אחר, אבל אם מדברים על ישראלים צעירים בני 30 בתארים מתקדמים, אותם יהיה קל יותר למשוך".

- בישראל קיים הרושם ש"בריחת המוחות" היא בעיה ייחודית, עד כמה זה נכון?

"קיימת תנועה קבועה של הגירה למדינות כמו ארה"ב, אוסטרליה, קנדה, וגם למערב אירופה. במדינות אלה ההכנסה גבוהה יותר, ומגיעים אליהן מכל רחבי העולם, כולל מישראל. זאת תופעה בינלאומית. אם מדברים על מדינות המקור, הן מאבדות אנשים מוכשרים לאחר שהושקעו כספים בהכשרתם, אך רבים מהם רוכשים כישורים ומחזירים אותם למדינות המקור. זה לא שאין מה לעשות, אבל אי-אפשר להכריח אנשים שלא לעזוב על-פי חוק. אני מאמין שיש להשתמש בגישת הגזר, ללא המקל. כלומר, השקעות בטכנולוגיות גבוהות, גילוי גישה ידידותית כלפי חברות בינלאומיות שמעוניינות להשקיע בישראל והחזקת סביבה עסקית ידידותית עבורן - אלה יסייעו לשמר את עובדי ההיי-טק בישראל".

"כמו אוסטרליה וקנדה"

צ'יזוויק לא מסתיר את עמדתו התומכת בעידוד הגירה מסוג ה"היי סקיל", ומאכיפת החוק ביחס לעובדים בלתי חוקיים בארה"ב - נושא רגיש שתפס מקום מרכזי במהלך מערכת הבחירות החולפת. גם אובמה וגם מקיין הביעו תמיכה בהידוק הפיקוח על ההגירה הבלתי חוקית, אך גם תמיכה בהגדלת מכסות עבור איחוד משפחות ומתן ויזות עבודה.

- היכן ממוקמת גישתך בטווח שבין "סגירת הדלתות" לבין "הלבנת" מהגרים לא חוקיים?

"אחד הדברים המעניינים בוויכוח הזה בארה"ב, הוא חציית הקווים והמפלגות המסורתיים. אין חלוקה דיכוטומית פשוטה. התפישה שלי היא שיש לקחת בחשבון את האינטרס הכלכלי של ארה"ב, וכאן יש שתי שאלות בסיסיות. האחת, איך אתה מעלה את הפרודוקטיביות של הכלכלה האמריקנית. והשנייה, מי מרוויח ומי מפסיד ממדיניות כזו או אחרת. בעניין העלאת הפרודוקטיביות - צריך להתמקד בלעודד הגירה של עובדים בעלי 'היי סקיל' כמו מדענים, מהנדסים, חוקרים רפואיים, אנשי מחשבים ואנשים מהתחום הטכנולוגי. באשר לשאלה השנייה של מי מרוויח ומי מפסיד - מה שראינו בארה"ב בעשורים האחרונים הוא עלייה גדולה מאוד בהגירה מסוג ה'לואו סקיל', דבר שגרם להיווצרות פער עצום בין בעלי ה'היי סקיל' במדינה לבעלי ה'לואו סקיל'. זהו מצב חברתי בלתי רצוי. האינטרס הכלכלי האמריקני הוא העלאת ה'היי סקיל' והורדת ה'לואו סקיל'".

* איך זה קרה?

"בחוק האמריקני, הסיבה העיקרית לקבלת ויזה קבועה היא לפי עיקרון קרבת משפחה - למי אתה קשור. זה גורם למילוי מכסת ההגירה מסוג ה'לואו סקיל', למשל, בכישורים של המהגרים האפריקנים. אני בעד לעבור למדיניות הגירה כמו של אוסטרליה וקנדה, ששמות דגש רב יותר על הכישורים של מבקשי הוויזה".

- איזה ציון היית נותן למדיניות של ארה"ב?

"ביחס ל-20 השנה האחרונות - נכשל. ב-1986 עבר חוק המעניק חנינה ל-3 מליון שוהים בלתי חוקיים. התוצאה הרחבה יותר של החוק היתה עידוד המעסיקים להעסיק שוהים בלתי חוקיים.

"איך זה קרה? החוק עבר כסוג של מקח פוליטי, שאמור היה להפוך את העסקת המהגרים הבלתי חוקיים ללא חוקית, אבל מי שכבר כאן ייתנו לו להישאר. אך רק מחצית העסקה התמלאה, כי החנינה ניתנה אך ב-20 השנה האחרונות לא היה שום מאמץ לנקוט סנקציות כלפי מעסיקם המעסיקים שוהים בלתי חוקיים.

"כיום, ההערכה היא שהיקף השוהים הבלתי חוקיים בארה"ב הגיעה ל-12 מליון בני אדם. לזה אני קורא כישלון, כישלון של מדיניות ממשלתית לאכוף את חוקיה שלה. זה כישלון בביצוע העסקה. כשהנשיא בוש יזם ב-2006 תוכנית חנינה נוספת, היא גרמה להתקוממות עממית שקברה אותה. אם התוכנית היתה מתקבלת, היו מקבלים חנינה עוד כמה מיליוני בני אדם לפחות".

- מה צריכה להיות המדיניות כעת?

"צריך לעשות מאמץ ניכר לאכוף את החוק שאוסר העסקת מהגרים בלתי חוקיים. בנוסף, אני ממליץ להוריד את מספר הוויזות על בסיס קשר משפחתי ולהעלות את מספר הוויזות על בסיס היכולת לתרום לכלכלה האמריקנית".

- זה ריאלי?

"יש לנו מספר גדול של מקומיים שיוכלו לעשות את מה שבעלי ה'לואו סקיל' עושים. אם יהיו פחות מהם, וכמות ה'היי סקיל' תעלה, הדבר יוריד את שיעור העוני בקרב אוכלוסיית ה'לואו סקיל' בארה"ב".

"עולי חבר העמים הביאו השקעות לישראל"

לשאלה, איך אתה מעריך את מדיניות הגירת העבודה של ישראל, משיב צי'זוויק: "לגבי העובדים הזרים - ישראל לא שמה לב למה שקרה בארצות אחרות, כשהביאו עובדים זרים לדמוקרטיה-ליברלית - זה קשה מאוד לגרום להם לעזוב את המדינה. למשל, אם נסתכל על העובדים הזרים התורכים שבאו לגרמניה. חשבו שהמשפחות לא יבואו בעקבותיהם, ושהם יחזרו הביתה כשהחוזה שלהם יסתיים - זה לא קרה. הניסיון מראה, שכשדמוקרטיה-ליברלית מביאה עובדים זרים ממדינות עניות למדינה אמידה יותר, וכך היא ישראל בהקשר זה, קשה מאוד לגרום להם לעזוב. זה יוצר מצב של אוכלוסיה גדולה בעלי 'לואו סקיל', מנוכרת וענייה, שהופכת להיות חלק קבוע באוכלוסיה. זה הניסיון שישראל עוברת כעת, בדיוק כמו ארה"ב וגרמניה. הדרך הטובה ביותר למנוע זאת היא לא לאפשר לזה להתחיל. מאחר שאי-אפשר לשנות את ההיסטוריה, אפשר לפתח מדיניות למניעת הפיכת המצב לגרוע יותר".

- אילו פעולות אפשר וצריך לנקוט בדיעבד?

"ראשית, לא לאפשר לעובדים ממדינות עניות יותר להגיע. יהיו תעשיות שיתלוננו על כך, ולכן הממשלה צריכה לסייע לתעשיות אלו להעסיק ישראלים. אם יהיו פחות עובדים זרים, השכר יעלה והעבודות יהיו יותר אטרקטיביות. ריבוי העובדים הזרים היא אחת הסיבות למשכורות הנמוכות. מן הצד השני, קיימת העלייה הגדולה לישראל ממדינות חבר העמים, שהביאה כמיליון איש, שחלק ניכר מהם בעלי 'היי סקיל'. זה נושא נפרד מן העובדים הזרים, בגלל מדיניות ההגירה הייחודית שנקראת 'חוק השבות'. ההגירה של כמיליון אזרחים בהחלט נתנה דחיפה גדולה לכלכלה הישראלית, לא רק בגלל שהגיעו עובדים רבי כישורים, אלא גם בגלל שהיא גררה השקעות רבות בישראל".

- לאורך שנים נשמעות בישראל תלונות רבות של "בזבוז" העולים בעלי ה"היי סקיל".

"נכון. זה קורה תמיד במדינות שקולטות עלייה, וזה קרה גם בארה"ב. ישראל עשתה עבודה טובה מאוד בכך שסיפקה להם הכשרה מקצועית. החיסרון היה שכל-כך הרבה מהם היו מבוגרים ושוק העבודה עבור עולים מבוגרים תמיד קשה יותר מאשר עבור אלה שמגיעים בשנות ה-20 לחייהם".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי