גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2 סימנים למניות שכדאי לקנות

כך מזהים את אלה שלא יגרמו סבל רב בירידות, ולא מחייבות תזמון מדויק לעליות

מאז הטור האחרון שלי השוק היה חלש. למעשה, חלש מאוד. המניות בארה"ב עלו וירדו. מדד ת"א 25 עבר חמישה ימים רצופים של ירידות. אני לא יודע אם הגענו לתחתית, אך השוק בהחלט לא מראה סימנים של עלייה בת קיימא.

עוד מגמה מטרידה

אינפלציה נמוכה מאוד, שלא לומר דפלציה, היא מגמה מטרידה. סקר של בלומברג מצא שיוקר המחיה בארה"ב צנח באוקטובר ב-0.8%, הירידה החודשית החדה ביותר מאז 1949. גורדון בראון, ראש ממשלת בריטניה, ניסה לקדם בפסגת מנהיגי 20G בוושינגטון "חבילת צעדי רפלציה (ניפוח מחירים) של הפחתות ריבית ומס".

דפלציה, מהסוג שנרשם בשפל הכלכלי בשנות ה-30, היא מאפיין של כלכלה חלשה מאוד, ושימוש בשערי ריבית ובמדיניות מס מאותת על כך שבראון, ולמעשה רבים אחרים, מודאג מאד מתרחיש של דפלציה.

הרושם הוא ששום חלק של שוק המניות אינו מציע מקלט מבטחים למשקיעים. חברות גדולות וקטנות, טכנולוגיה ומשאבי טבע, חברות באזורים גיאוגרפיים שונים, חברות במדינות עניות ועשירות - כל המניות הללו שותתות דם.

להיראות כמו וורן באפט

אך לא כל חברה מוצאת את עצמה בצרה מיידית כאשר הכלכלה מתחילה לשקוע. חברות רבות מתקשות לפעול, אך עדיין נשארות רווחיות ומסוגלות בהחלט להמשיך את עסקיהן, גם אם הכנסותיהן וצמיחת הרווח שלהן קטנות.

חברות כאלה יכולות להציע הזדמנויות השקעה משכנעות, בייחוד אם הן מספקות תשואת דיבידנד בטוחה וטובה.

כאשר רוכשים מניה עם תשואת דיבידנד גבוהה - והחברה עושה רושם שהיא יכולה לשמור עליה - המשקיע מקבל החזר טוב על כספו, והוא יכול להמתין עד שהשוק יתהפך (כפי שאכן יקרה בסופו של דבר). כך אין לו צורך לנסות לתזמן את השוק - זה ממילא בלתי אפשרי למעשה - ואז, כשמתרחש מפנה והשוק עולה, המשקיע יכול להיראות כמו וורן באפט - ממולח ומשופשף. התשואה הגבוהה הזו הופכת את ההמתנה למפנה בשוק לנעימה הרבה יותר.

חברות עם דיבידנד גבוה ומתמשך

לכן אני מנתח כעת חברות רבות בהתבסס על התשואות שלהן. חיפשתי חברות עם תשואות דיבידנד גבוהות יחסית של 7%-12% (יותר מ-12% מפחיד אותי, ופחות מ-7% לא מרגש אותי).

בשוק של ימינו, עם כל כך הרבה מניות מדוכאות, קל יחסית למצוא תשואות כאלה. האתגר הוא למצוא מניה שהתשואה הבסיסית שלה נראית מתמשכת. פעמים רבות לחברה יש תשואה גבוהה מפני שהיא במצב גרוע ומחיר המניה צנח. כשזה קורה, הדיבידנד עלול להיות מונמך או להימחק כליל, והתשואה הגבוהה תהיה זמנית בלבד.

כדי להישמר מן האפשרות הזו מצאתי שתי מניות עם תשואות דיבידנד גבוהות, שבנוסף מקבלות ציונים גבוהים מאסטרטגיות הגורו שעליהן אני מתבסס בניתוחיי. מדובר בחברות שבבסיסן הן סולידיות, שהדיבידנדים שלהן נראים מובטחים, אך יש להן תשואת דיבידנד גבוהה כי הן סבלו ביחד עם השוק הכללי.

חברת הטלקום הנורבגית

מניה אחת כזו היא טלנור (TELNY), חברת הטלקום הנורבגית, שמציגה תשואה של קצת מעל 10%. טלנור מפעילה הן קווים נייחים והן שירותי סלולר, בתוספת כבלי שידור ופס אינטרנט רחב.

אחד מיתרונותיה הוא נוכחותה במדינות מתפתחות, כולל תאילנד, הודו, פקיסטן ומלזיה, שמעניקה לה את הפוטנציאל לצמיחה בת קיימא לא רק בכלכלות המפותחות, אלא גם במתפתחות. בטווח הארוך, סיכוייה של טלנור הם מצוינים.

כרגע יש לה סכסוכים משפטיים עם השותפה הרוסית אלטימו, שיכולים לגרום לה הפסיד כמה עסקים, אך בסך הכל, היא במיצוב טוב כדי ליהנות מהגידול ארוך הטווח בביקוש לשירותי טלקום, הן בשווקים המפותחים (בעיקר סקנדינביה) והן בשווקים המתעוררים.

אסטרטגיית הגורו שמחבבת את טלנור ושכנעה אותי שהחברה במצב כספי טוב היא זו שמתבססת על כתביו של דייויד דרמן (Dreman). דרמן הוא "מר איפכא מסתברא" בוול סטריט, מפני שהוא מחפש חברות שחינן סר בעיני משקיעים, והן נענשו בצורה לא מוצדקת על ידי השוק.

דרמן מחפש חברות לארג'-קאפ (שווי השוק של טלנור עולה על 9 מיליארד דולר) שמנייתן נמוכה באופן בולט, ולשם כך יש לו ארבעה מבחנים. אם החברה עוברת לפחות שניים מהם, היא נחשבת בעיניו להזדמנות.

ארבעת המבחנים נוגעים למכפיל הרווח, מכפיל תזרים המזומנים, מכפיל הדיבידנד ומכפיל ההון העצמי שצריכים להיות ב-20% התחתונים של השוק. טלנור עומדת בשלושת התנאים הראשונים, וזה יותר מכפי שצריך כדי להפוך אותה להזדמנות.

כדי לוודא שהחברה חזקה מבחינה פיננסית, דרמן בודק כמה יחסים פיננסיים, כמו היחס השוטף (מדידת נזילות), תשואה להון, תשואת דיבידנד ושולי רווח לפני מס. טלנור מקבלת ציונים גבוהים בכולם, מה שאומר שניתן יהיה לשמור על הדיבידנד הנוכחי.

יצרנית הכימיקלים הגדולה בעולם

BASF הגרמנית (BASFY) היא יצרנית הכימיקלים הגדולה בעולם. יש לה מוניטין של חברה יעילה מאוד (יש אומרים שהיא חברת הכימיקלים היעילה ביותר), שהופך אותה למועמדת טובה לצלוח בשלום כל מהמורה בכלכלה העולמית. היא התרחבה לנפט ולגז, ולכן כשהם יעלו היא תרוויח (אם כי אז עסקי הכימיקלים שלה ייפגעו בגלל עלויות הנפט), וכל עוד הם יורדים היא מרוויחה יותר בעסקי הכימיקלים שלה.

זהו גידור נחמד, על רקע האי הוודאות סביב מחירי הנפט, הגז והסחורות באופן כללי. תשואת הדיבידנד היא בערך 8%, אסטרטגיית הגורו של ג'יימס או'שונסי אוהבת את המניה, ויחד עם תשואה סולידית, זה הופך אותה למניה ששווה לשקול.

אסטרטגיית או'שונסי אוהבת את שווי השוק הגבוה של BASF, מעל 32 מיליארד דולר, את הכנסותיה הגבוהות, מעל 73 מיליארד דולר, את תזרים המזומנים החיובי למניה, וכמובן את התשואה הגבוהה של הדיבידנד.

טלנור ו-BASF הן גדולות ומבוססות מאוד, עם רקורד סולידי ארוך טווח. במרוצת הזמן הן ירשמו תוצאות מצוינות. שתיהן חברות אירופיות עם עסקים רחבים מאוד כך שגם אם רוב כלכלת העולם תשקע למיתון, החברות הללו יוכלו לשמור על עצמן. גם אם השוק ימשיך לדשדש, המשקיע עדיין ייהנה מתשואת הדיבידנד הנאה שלהן. *

ג'ון פ. ריס הוא מנכ"ל Validea.com, חברת מחקר השקעות, ומייסד Validea ניהול הון, חברה לניהול נכסים שמשרתת משקיעים אמריקאים עשירים וחברות, ומנהל קרן הגידור Validea, שמשקיעיה מגיעים מרחבי העולם. ריס הוא מחבר-שותף של רב המכר "הגורואים של השוק: אסטרטגיות השקעה במניות לשימושכם מהטובים ביותר בוול-סטריט"

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"