גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת עולם על הדשא הווירטואלי: FIFA ו-Pro Evolution נאבקים על לב הגיימרים

שני משחקי הכדורגל המובילים - FIFA ו-Pro Evolution - מנהלים מאבק עיקש על לב הגיימרים, שהפכו לאוהדים מושבעים ; השניים משכללים גרפיקה, נאבקים על רישיונות שימוש בשמות שחקנים ועל התאמה לקונסולות

יריבויות על מגרש הכדורגל הן לא דבר חדש. יש את מכבי והפועל, יש את ברצלונה וריאל מדריד ויש את מנצ'סטר יונייטד וליברפול. אבל מתברר, שהיריבות הגדולה ביותר על מגרש הכדורגל, היא בכלל וירטואלית. זו המלחמה שנמשכת כבר שנים בין שני משחקי הכדורגל הפופולריים ביותר - FIFA ו-Pro Evolution Soccer (PES).

המלחמה על המגרש הווירטואלי יצאה באופן רשמי לדרך לפני 7 שנים. אל ההגמוניה שיצרה ב-1993 ענקית המשחקים אלקטרוניקס ארטס (EA) עם FIFA, באמצעות חטיבת הספורט שלה, הצטרפה חברת משחקים ותיקה לא פחות, קונאמי, שניסתה לקרוא תיגר על השליטה הבלתי מעורערת שלה בשוק משחקי הכדורגל עם PES. שליטה, משום ש-FIFA מתורגם ל-17 שפות ומופץ בכ-35 מדינות.

זהות אבודה בקונאמי

EA Sports, הוקמה לפני 15 שנה כמותג לשורת משחקי ספורט שהוציאה EA, מתוך מטרה להגיע לפלח השוק של אוהדי הספורט ולמשוך אותם לקנות משחקי סימולציה שמדמים תחרויות כמו כדורגל, כדורסל או פוטבול.

ההחלטה התגלתה כמשתלמת. חטיבת הספורט הפכה למטילת ביצי זהב עבור יצרנית המשחקים האמריקנית. FIFA עצמה הפכה לאחת מסדרות המשחקים המצליחות ביותר בכל הזמנים, כשלמעלה מ-65 מיליון עותקים נמכרו מאז יצא לאור המשחק הראשון בסדרה.

בזמן ש-EA הצליחה להביא את האדרנלין מהמגרשים למסך הקטן, אצל קונאמי הכול הלך הפוך. החברה היפנית, שמייצרת משחקים כבר מסוף שנות ה-70, ניסתה לקפוץ למים העמוקים של משחקי הספורט אך לא השכילה להתמיד במלאכת היצירה. גרסאות שונות של משחקי כדורגל יצאו לאור תחת ידיה, ללא המשכיות ברורה.

ב-1991 שחררה החברה סדרת משחקי כדורגל תחת המותגInternational Superstar Soccer ובשם שונה לגמרי בגרסה היפנית. ב-1995 החליטה החברה להשיק סדרת משחקי כדורגל חדשה תחת השם Winning Eleven ביפן ו-World Soccer Winning Eleven באמריקה ובאירופה. שש שנים מאוחר יותר, ב-2001, עוד שינוי. עכשיו לגרסה האירופית קוראים Pro Evolution Soccer, שם המותג שהפך בסופו של דבר למזוהה ביותר עם סדרת משחקי הכדורגל שלה. הזהות האבודה של משחקי הכדורגל של קונאמי עלתה לה בשנות ה-90 בקרב מול EA ובניסיון לגבש קהל גדול ואמין של אוהדים.

ב-2001, כשסוף סוף שמו שם את הדגש על המשכיות ויציבות, סדרת PES החלה לצבור תאוצה, כשקונאמי מוציאה מדי שנה גרסה חדשה ומשופרת למשחק, שהפך במהרה למתחרה ראש בראש ב-FIFA המוכר והוותיק.

עד כמה שזה נשמע אירוני, PES הציג יתרון בולט במיוחד - הוא לא היה FIFA והבידול הזה שיחק לטובתה של קונאמי. עד ליציאת סדרת PES, משחקי הכדורגל של EA אמנם צברו ותק, ניסיון ובעיקר הרבה מעריצים, אך גם מידת הייאוש והאכזבה עלתה משנה לשנה. טענות רבות על חוסר חדשנות מגרסה לגרסה הפכו מעריצים מושבעים למאוכזבים. קונאמי טרפה את הקלפים והציתה תקווה בלבבות המורדים של FIFA.

לרוע מזלה של EA Sports, תחושת האכזבה והדימוי המונופוליסטי הפכו את הקערה על פיה ובשנים האחרונות PES זכה ליתרון בקרב האוהדים, שבא לידי ביטוי, למרות הפירטיות, גם בהיקף המכירות. למעשה, מאז ש-PES צבר פופולריות, נוצרה יריבות של ממש בין שני מחנות האוהדים. מי שנותר נאמן ל-FIFA, לא היה מוכן לשמוע על PES. מי שעבר ל-PES, הסתכל על FIFA בשנאה יוקדת. מלחמת הכדורגל הפכה פתאום לרשמית, לפחות כמו על המגרש.

מנצ'סטר יונייטד הולכת לאיבוד

למרות ההצלחה, PES נאלץ להתמודד עם חיסרון גדול ובולט לעומת המתחרה הוותיק. ב-EA רכשו בתחילת הדרך זכויות יוצרים לשמות קבוצות הכדורגל והשחקנים ולתלבושות הרשמיות. זהו רישיון המעניק אפשרות להשתמש בשמות אלה במשחק ובכך להביא את החוויה הכי קרובה למציאות עבור המשתמש. קונאמי, למרות שנות הוותק שלה בתחום הכדורגל, לא הצליחה עד היום להשיג מספיק רישיונות למשחק שלה, מה שיצר מבוכה לא קטנה בקרב הגיימרים.

כך למשל, שחקן נבחרת הולנד לשעבר, פטריק קלויברט, קיבל במשחק את השם פרויברד. באחת הגרסאות המצב היה קשה אף יותר עבור שחקני הנבחרת ההולנדית, שזכו כולם לשם Dutch, בכדי לא להפר שום זכויות יוצרים. גם שמות הקבוצות היו משונים. כך נקראה ב-PES 1 מנצ'סטר יונייטד בשם מנצ'סטר, כשב-PES 2 המצב הלך והתדרדר והיא זכתה לכינוי הלא ברור, אראגון. בשנים האחרונות הוחלף שמה, כמו שמן של קבוצות אנגליות אחרות, לשמות קלים יותר להבנה והיא נקראת Man Red, בשל המדים האדומים שלובשים השחקנים.

מי שמשחק ב-FIFA, לא צריך לדאוג. מדובר בשיתוף-פעולה ותיק בין התאחדות הכדורגל העולמית וארגוני שחקנים בעולם לבין EA Sports, מה שהביא למבחר גדול של ליגות ונבחרות ולשמות האמיתיים של כולם.

יתרה מזאת, EA דאגה לבלעדיות על הזכויות של חלק מהנבחרות ומהקבוצות, מה שמשאיר במקרה הזה את PES הרחק מאחור. זה מה שקורה כש-EA Sports משקיעה מדי שנה למעלה מ-100 מיליון דולר כדי להבטיח זכויות יוצרים לשמות ותלבושות עבור שלל משחקי הספורט שלה - החל משחקני גולף, דרך נהגי מירוצי נאסקר ועד לשחקני פוטבול.

למרות הבעייתיות עם זכויות היוצרים, PES עדיין הצליח לצבור בשנים האחרונות מעריצים ולגנוב את אור הזרקורים מ-FIFA. את הפופולריות שלו, יכולים לזקוף בקונאמי לרמת המשחקיות הגבוהה, שעוקפת את זו של המתחרה.

"PES שלט בשנים האחרונות בשוק משחקי הכדורגל", אמר לאחרונה טום ברמוול, עורך אתר הגיימינג Eurogamer, בראיון למגזין בריטי. "FIFA היה זוהר יותר ורשמי יותר, אבל לא מספיק רציני על המגרש עצמו, שם הוא היה חסר עומק. האפשרויות הטקטיות מאוד אמיתיות ב-PES והוא נעשה טוב יותר משנה לשנה", סיכם ברמוול. אבל דווקא על רקע היתרון לכאורה שזוכה לו PES, באוקטובר האחרון נרשמה היסטוריה קטנה אצל היריב הוותיק.

FIFA 09 שובר שיאים

FIFA 09 מכר בשבוע הראשון להשקתו בחנויות באירופה למעלה מ-1.2 מיליון עותקים, מה שהפך אותו לגרסה שנמכרה הכי מהר בהיסטוריה של סדרת FIFA. יתרה מזאת, המכירות ל-xBox 360 הפכו את FIFA 09 למשחק השלישי שנמכר הכי מהר לקונסולה מבית מיקרוסופט אחרי GTA IV ו-HALO 3.

ב-EA יכולים לחייך חיוך גדול עוד יותר לאור העובדה שבהשוואת נתוני המכירות בשבוע הראשון להשקת שני המשחקים בגרסת 2009, מכר FIFA למעלה מפי 2 יותר עותקים מהמתחרה. אבל גם EA וגם קונאמי למודות ניסיון מהמערכות הקודמות במלחמה על המגרש. שתיהן יודעות שגם אם הקרב יוכרע הפעם לטובת FIFA (שזה עדיין לא בטוח), בשנה הבאה זה כבר סיפור אחר. כל שנה הקרב בין המשחקים מתחיל מחדש.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון