גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע פרסמה טיוטת הנחיה המחייבת חברות לדווח על רכישה עצמית של אג"ח

זאת בעקבות גל רכישות עצמיות של איגרות-חוב ע"י חברות ; בשוק סבורים שזה מעט מדי ומאוחר מדי: "נועלים את האורוות לאחר שהסוסים ברחו"

בעקבות המשבר הכלכלי, ועל רקע הצניחה במחירי איגרות-החוב הקונצרניות, שטף בחודשים האחרונים את הבורסה גל של רכישות עצמיות של איגרות-חוב על-ידי חברות או חברות-בנות שלהן. בשבועות האחרונים התעצמה התופעה עד שלפי הערכות, יותר מ-150 חברות, כרבע מהשוק, כבר עשו רכישה עצמית (BUYBACK) במיליארדי שקלים.

לדברי עו"ד איתי גפן, מרכז תחום שוק ההון במשרד עוה"ד גורניצקי, התופעה התפתחה והתעצמה ללא פיקוח, מתחת ל"רדאר" של רשות ניירות-ערך, וזאת מכיוון שהנושא לא מוסדר בחוק. "רכישה עצמית של איגרות-חוב, בניגוד לזו של מניות או ניירות ערך המירים, אינה מוסדרת בדין, אלא אם בתשקיף לקחה על עצמה החברה מגבלה של אי-רכישה חוזרת של אג"ח.

"כיום, חברה רשאית לרכוש בשוק איגרות-חוב שלה, בכל עת ובכל מחיר שייראה לה. החברות אינן מחויבות לדווח על תוכניות רכישה או על מועד ביצוע הרכישה, אלא אם מדובר בהיקף רכישות מהותי שיש בו כדי להשפיע באופן משמעותי על מחיר האג"ח, שאז קמה חובת הדיווח הכללית בגין אירועים חריגים".

מנסים לסגור חור

אלא שכעת נראה כי רשות ניירות ערך פקחה את העיניים. בשבוע שעבר, ככל הנראה בתגובה לגל הרכישות העצמיות, פרסמה הרשות טיוטת הנחיה להערות הציבור, שתחייב חברות לדווח על תוכנית שלהן או של חברה בשליטתן לבצע רכישה עצמית של ניירות ערך, לרבות איגרות-חוב לא המירות של החברה, על-פי תוכנית רכישה. בנוסף, תחייב ההנחיה לדווח בדו"ח מיידי אודות ביצוע רכישה עצמית או מכירה של איגרות-חוב.

ההנחיה נועדה להסדיר את חובת הגילוי אודות תוכנית שגיבש תאגיד מדווח, או תאגיד בשליטתו, בקשר לרכישת ניירות הערך של התאגיד המדווח. בנוסף, נועדה ההנחיה לקבוע חובות דיווח מיידי בגין ביצוע פעולות קנייה או מכירה של איגרות-חוב של התאגיד על-ידי התאגיד או על-ידי תאגיד בשליטתו.

בדברי ההסבר לטיוטת ההנחיה נכתב, כי חובת הגילוי נקבעת מתוך הכרה בחשיבות הרבה לכך שמשקיע ידע על תוכניות לרכישה עצמית של ניירות ערך, וכן הואיל ובמידע בגין פעולות קנייה או מכירה של איגרות-חוב על-ידי התאגיד או חברה-בת שלו יש כדי להוות איתות לשוק ביחס להערכת התאגיד בנוגע לתמחור האג"ח שלו וסיכויי פירעונן.

הדיווח יכלול כל פרט החשוב למשקיע סביר בקשר עם התוכנית, לרבות המועד המתוכנן לתחילת ביצוע הרכישה, העיתוי המשוער של הרכישות, התקופה לביצוע התוכנית ומקורות המימון לביצועה.

לדברי עו"ד גפן, גם כיום, במקרים רבים נקבע בתשקיף שבו הוצעו האג"ח לציבור, כי על החברה חלה חובה לדווח על רכישה עצמית של אג"ח בעצמה או על-ידי חברה-בת שלה, ובפועל חברות רבות מדווחות על החלטת דירקטוריון לביצוע רכישה עצמית של אג"ח, וכן על ביצוע הרכישה בפועל.

"עם זאת", מוסיף גפן, "בטיוטת ההנחיה יש ערך מוסף בכך שהיא קובעת באופן גורף את חובת הגילוי והדיווח בגין תוכניות רכישה עצמית וביצוע רכישה או מכירה עצמית, וכן בכך שהיא מפרטת את הפרטים שיש לפרסם לציבור על תוכנית הרכישה, שעד כה לא בהכרח דווח עליהם, כגון מקורות המימון לביצוע התוכנית".

הכוונות של הרשות טובות, אך האם זה לא מעט מדי, מאוחר מדי? גפן חושב שכן. "הרשות נועלת את האורוות לאחר שהסוסים ברחו. אין מנגנון שמסדיר רכישה עצמית או רכישה חוזרת של אג"ח, בדומה להצעות רכש של מניות. הפרקטיקה שהשתרשה הייתה שמדווחים בדיעבד ולא מראש. את החור הזה, הלקונה הזאת, רשות ניירות ערך מנסה לסגור, אבל יש תחושה שזה מאוחר מדי".

* למה מאוחר מדי?

"משום שהרוב כבר קנו. הרבה מאוד בעלי שליטה וחברות כבר ביצעו רכישות חוזרות של אג"ח. רבים כבר השתמשו בכלי הזה. בחצי השנה האחרונה ראינו כמות גדולה מאוד של אג"ח שנרכשו חזרה על-ידי החברות. מספירה שנערכה עולה כי היו יותר מ-1,000 הודעות על רכישה חוזרת של אג"ח מהציבור בתקופה הזו".

לא צריך ללכת רחוק מדי כדי להבין עד כמה התופעה נפוצה. מספיק לראות מה קרה רק בשבוע שעבר: יצחק תשובה החליט לרכוש ממשקיעים מוסדיים אג"ח פרטיות של חברות אפריל ותשלו"ז פיננסים שבשליטתו, בהיקף של כחצי מיליארד שקל. מועד הפירעון המקורי של האג"ח הוא בשנים 2010, ו-2012. ביום חמישי האחרון תשובה כבר ביצע רכישת אג"ח בסך 70 מיליון שקל של חברת תשלו"ז פיננסים.

הרשות: הסוסים לא ברחו

יומיים קודם, הודיעה חברת שלמה החזקות (לשעבר ניו-קופל), שבשליטת שלמה שמלצר, כי בכוונתה להקדים את מועד הפירעון הקרוב של האג"ח שלה מסדרה ח', בהיקף של 78 מיליון שקל, כשליש מסך סדרת האג"ח. מועד הפירעון המקורי הוא בעוד שלושה חודשים. באותו יום רכשה כור אג"ח של החברה בסך 87.4 מיליון שקל, ושילמה תמורתו 60.3 מיליון שקל.

לא חסרות דוגמאות לרכישות חוזרות כאלה. בעלי השליטה מנצלים באופן לגיטימי וחוקי את ירידת המחירים של איגרות-החוב שלהם ואת ההיסטריה של הגופים המוסדיים, כדי לרכוש בחזרה את התחייבויותיהם בעשרות אחוזים מתחת לערכן הנקוב.

לדברי גפן, זו לא הפעם הראשונה שרשות ניירות ערך מגיבה באיחור לטרנדים בשוק ההון. "בשוק ההון אנחנו חיים הרבה פעמים בעולם של אופנות. האופנות האלה הן כמו גלים שמתרוממים, יש כל פעם גל אחר, ולגלים האלה הרשות מגיבה פעמים רבות באיחור. יש טרנד מסוים בשוק ההון, אחרי הגל ולרוב כשהגל כבר נמצא בירידה, פתאום הרשות מוציאה כל מיני הוראות לעצור אותו.

"דוגמה לפעולה טובה של הרשות, שהגיעה באיחור מסוים, הייתה כשהחלה תופעה של הנפקה פרטית של אג"ח ואחר-כך היו מפרסמים את התשקיף לצורך הרישום למסחר. אמנם הרשות סגרה את הפרצה הזאת, אבל רק אחרי 50-60 פעמים שזה קרה. אנשי שוק ההון הם אנשים זריזים, מתוחכמים שמוצאים את ההתחכמות ואת הפרצות, ופועלים מהר מאוד. ואז יש פתאום גל, והרשות עוצרת את זה. זו תופעה מחזורית".

גם אם נניח לרגע שלא מאוחר מדי, ועדיין יש ברכה בהנחיה החדשה, גפן סבור שלצד היתרונות הברורים בקיום חובת הגילוי בדבר תוכניות רכישה, יש לקחת בחשבון את ההשלכה של פרסום תוכניות רכישה והשפעתן המיידית על השוק, מקום שבפועל תוכניות אלו לא יצאו לפועל.

"סביר להניח, שמה שיקרה זה שברגע שהחברה תפרסם את כוונותיה, מחיר האג"ח יקפוץ. מה קורה בהצעות רכש של מניות? נניח שהמניה נסחרת ב-10 שקלים והחברה אומרת אני רוצה לקנות ב-14 בחזרה, מחיר המניה קופץ למחרת ל-14. סביר להניח, שאותה תופעה תקרה גם עם האג"ח. אם חברות יפרסמו את כוונתן, זה די יכרות את הענף שאנחנו יושבים עליו כרגע, וסביר להניח שאותו גל של רכישות עצמיות שראינו לאחרונה ילך ויתפוגג".

נראה שההשלכות מובנות מאליהן: אם אכן ההנחיות החדשות ייושמו, כפי שהרשות דורשת, הדבר יקשה על רכישה חוזרת של איגרות-חוב, משום ששער האג"ח מיד יקפוץ או "ייסגר", בשפה של החברה, במחיר שלפיו הוחלט לבצע את הרכישה.

* ההנחיה הזאת טובה או רעה ל"יהודים"?

"תלוי מי היהודים. לשוק ההון היא טובה. אני האחרון שאגיד כי מה שהרשות עושה הוא רע, ממש לא, ויסלחו לי כל הסוחרים בשוק. רק חבל שהם לא עשו את זה חצי שנה קודם".

ברשות ניירות-ערך לא סבורים שהסוסים כבר ברחו מהאורווה. בתגובה לביקורת על העיתוי נמסר מהרשות, כי "כדאי לשים לב לעובדה שחלק גדול מאוד מהגילוי שדרשה הרשות בא לפני המשבר ולא אחריו.

"מדובר בעיגון ובהרחבה של פרקטיקה הקיימת מזה זמן. עד כה אכפה הרשות על החברות לפרסם את תוכניות רכישת המניות שלהן, וגם את הרכישות עצמן, מכוח סמכותה לדרוש מחברות לפרסם מידע שלדעתה הוא בגדר פרט חשוב למשקיע. גם כאשר חברות ביקשו מהרשות פרה-רולינג לגבי הפרסום הן נענו בתשובה ש'הן כאשר מדובר בקבלת החלטה על תוכנית רכישה עצמית והן כאשר מדובר ברכישה עצמה - אלה הם פרטים חשובים המחייבים דיווח'.

לפיכך, ההנחיה מעגנת פרקטיקה הקיימת ממילא מזה זמן ובהיבטים מסוימים אף מרחיבה אותה. לכן, קצת קשה לומר שזה אחרי שהסוסים ברחו מהאורווה".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר