גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי לתפעל את ויקיפדיה צריך 8 מיליון דולר בשנה"

פלורנס דווארד, יו"ר ויקימדיה לשעבר, מסבירה מהם מקורות ההכנסה של האנציקלופדיה המקוונת "ויקיפדיה", מדוע אין בה עדיין פרסומות, והאם יגיע היום שבו ישלמו לגולשים כדי שימשיכו לכתוב ולערוך ערכים

אתר ויקיפדיה הפך בשנים האחרונות לאחד הבולטים ברשת והוא תושב קבע ברשימת עשרת האתרים הפופולריים ביותר בעולם. האתר מסמל את הכוח הרב שטמון בידי הגולשים, ולמרות טענות שעולות מדי פעם על איכות הערכים והדיוק בפרטים, הוא מהווה מקור מידע פופולרי לגולשים בעולם.

פלורנס דווארד היא אחת מהדמויות שנמצאות אמנם מאחורי הקלעים, אך אחראיות במידה רבה להצלחה המשגשגת של האתר, ויש שיאמרו כי בלעדיה, האתר שמתבסס רק על תרומות ונדיבות הגולשים לא היה שורד. דווארד, שתהיה אורחת ב"ועידת ישראל לעסקים" של "גלובס", הצטרפה לפרויקט השאפתני של מקים האתר, ג'ימי וולש, כבר בתחילת דרכו.

לדבריה, היא גילתה את הפרויקט "כשהוא היה עדיין בחיתוליו. זה היה מיזם קטן, לא מוכר, שעבד רק בשפה האנגלית. מהר מאוד הבנתי שאסור שאתר כזה, המכיל בתוכו מידע חיוני ומעניין, יהיה כה מבודד, וחשוב שהאמריקנים יראו שבמדינות אחרות יכולים אנשים לחשוב גם אחרת".

ב-2004, לאחר שסייעה להקים את האתר המקומי בצרפת, הצטרפה לדירקטוריון של ארגון ויקימדיה, אשר מתפעל את ויקיפדיה ואחראי על גיוס הכספים שמאפשרים את קיומו. דווארד מונתה ליו"רית הארגון, תפקיד שאותו מילאה במשך שנתיים, וכיום היא יועצת אסטרטגית בשוק האינטרנט.

* על מה בדיוק אחראי ארגון ויקימדיה?

"זהו ארגון הפועל שלא למטרות רווח, וכל מטרתו היא לאפשר את קיומו של אתר ויקיפדיה, ולהרחיב את הנגישות שלו בעולם".

במסגרת התפקיד, דווארד חיפשה גופים מסחריים שיסכימו לתרום כספים לאתר, במטרה להמשיך ולתחזק את המודל הייחודי שמאפיין אותו. אולם, עיקר הכסף מגיע מהגולשים, כך שהאתר סומך גם על רצונם הטוב של הגולשים לתרום מזמנם וממרצם במטרה לשפר את תוכני האתר, וגם על כיסם של הגולשים שמוכנים לסייע מתוך הבנה שזה פרויקט קהילתי חשוב.

* כמה עולה לתחזק פרויקט שאפתני כזה?

"על מנת לתפעל את הפרויקט הזה צריך סכום של 8 מיליון דולר בשנה. מרבית הכספים מיועדים למימון מטרות תפעוליות, כגון מימון שרתים, והיתר הולך לאנשי הצוות". כאשר דווארד אומרת "צוות" היא מתכוונת לקבוצה קטנה של 15 איש שאחראים על תפעול האתר, כגון מזכירות, הנהלת חשבונות ואנשים שאחראים על הפלטפורמה. איש מהם, יצוין, לא מקבל כסף עבור עריכת תכנים המופיעים באתר.

"90% מהכספים מגיעים מתרומות, גם מחברות או מארגונים גדולים וגם מאזרחים, ופעם בשנה אנחנו מארגנים ערב גיוס כספים. זה המודל העסקי של הארגון".

בהתאם לעובדה שמדובר במיזם אינטרנט, גולשים יכולים לתרום באתר, כאשר בחלקו העליון של העמוד מוצג באנר המבקש מהגולשים לתרום לאתר כל סכום שיחפצו, במטרה לגייס 6 מיליון דולר. כעת מסתכמות התרומות בכ-3 מיליון דולר. גם גולשים מישראל יכולים לתרום למיזם.

* אילו עוד מקורות הכנסה יש לויקימדיה?

"אנחנו מקבלים כסף מחברות אשר עושות שימוש בלוגו של ויקיפדיה. כך, לדוגמה, חברה שרוצה לפרסם את עצמה ולהשתמש בתוכן של ויקיפדיה המוצע בחינם, צריכה לשלם עבור השימוש בלוגו של האתר. אבל לא מדובר בכסף גדול, אלא במקור הכנסה שולי".

יצויין כי ב-2006 העריכו בתעשייה כי אם האתר ישלב בתוכו פרסומות, שווי השוק שלו עשוי להיות גבוה מחצי מיליארד דולר.

* להתבסס על תרומות זה קשה ואולי בלתי אפשרי לאורך זמן. האם יש סיכוי שיום אחד נראה פרסומות בויקיפדיה?

"אני לא חושבת. אמנם, זוהי לא החלטה של הארגון אלא של הקהילה, אבל הקהילה היא זו שהתנגדה נחרצות לרעיון הזה מאז שנוצר הפרויקט, ולכן זה לא סביר שיהיה פרסום בעתיד. עם זאת, אי אפשר להבטיח שזה לא יקרה אי פעם בחיים". בהתאם לכך, וולש, שהקים את האתר תחת הדומיין com, החליט כי האתר לא יהיה מסחרי, ולכן כעת הסיומת שמאפיינת אותו בכל העולם היא org.

האיום של גוגל

ההצלחה המטאורית של ויקיפדיה מעודדת תחרות, כך שגם ענקית האינטרנט גוגל השיקה לפני 4 חודשים מיזם מתחרה בשם Knol. על פניו, צעד זה אמור להלחיץ את יזמי ויקיפדיה, לאור העובדה שגוגל מצליחה לייצר דומיננטיות בכמעט כל תחום שאליו היא נכנסת.

אולם דווארד טוענת, שקשה להשוות בין שני המוצרים. "אי אפשר להשוות את זה לוויקיפדיה, שכן ב-Knol, לכל מאמר יש עורך אחד, ואין את הקטע של השיתופיות. זה רעיון טוב ואני אוהבת אותו, אבל אין מקום להשוואה. בוויקיפדיה כל התכנים הם נחלת הכלל, ובזה ייחודו".

הפלטפורמה של ויקיפדיה פשוטה לשימוש. כל משתמש מן השורה יכול ליצור ערכים חדשים, לאחר שנרשם לאתר בתהליך קל ומהיר, או לעדכן ערכים קיימים. בדיקת המהימנות של התכנים נמצאת בידיהם של הגולשים בלבד, כך שהשחתה של ערכים מסוימים, או הוספת פרטים סובייקטיביים, אפשרית אמנם, אך לשניות ספורות בלבד.

הגולשים מגלים במהירה את הבעיות הללו, מתקנים את הערכים, ומחזירים אותם למצבם המקורי. בנוסף, ערכים מסוימים שקורצים לגולשים המשחיתים, נחסמים ולא מאפשרים לגולשים לערוך אותם באופן חופשי.

לדברי דווארד, קשה לסווג את הגולשים האקטיביים שמאפיינים את האתר. "ניתן למצוא עורכים מכל הגילאים ומכל המדינות - כולם מוסיפים תכנים לאתר, ויש גולשים שמבלים באתר שעות רבות מדי יום. מדובר בעשרות אלפי גולשים מהעולם, ולנו אין מושג מי הם, כי רובם עובדים באנונימיות. זה מה שיפה בפרויקט הזה, הם אחראים על התכנים, לא ויקימדיה".

* יש הטוענים שהאתר מתנהל במודל אנרכי. את מסכימה עם הטענה הזו?

"מלבד העובדה שכל אחד יכול לערוך ערכים מסוימים, כל הגרסאות נשמרות באתר, אפילו אם מדובר ב-1,000 גרסאות, והגולשים יכולים לראות את כל הגרסאות. בנוסף, בכל זמן אפשר לדעת מה אחרים עושים באתר ואם מישהו עושה משהו לא טוב, ניתן לשנותו במהרה. יש לנו מבקרים רנדומליים לצד הליבה של הקהילה, שבחלקה מבלה שעות בפרויקט. הם יודעים את הכללים ומוודאים שדברים נעשים בדרך נכונה. לא ראינו ניסיונות רבים להשחית בכוונה את המידע שבאתר, ואנחנו סומכים על הגולשים".

לדבריה, העובדה שכל תוספת לערך מסוים מצריכה מהגולש להוסיף גם את המקור ממנו זה לקוח, נותנת ממד של אמינות למידע שיש באתר ומאפשרת לבדוק אם המקור מהימן מספיק או שמא יש להוריד את התוספת.

דווארד מודה עם זאת, כי בקהילות שונות, בהן האנשים דוברי השפה אינם רבים, יכולות להיות הטעיות מכוונות וניתן למצוא ערכים מוטים. "בקהילות הקטנות ניתן למצוא אי-דיוקים, וזה קיים גם בקהילות פוליטיות קטנות שבהן המחלוקות גבוהות וערכים מסוימים מושפעים מפרשנות פוליטית. בקהילות כאלו אין גם הרבה תכנים, אלא בעיקר תכנים פוליטיים, שמראש קשה לערוך אותם באופן אובייקטיבי".

עבודה ללא תמורה

בעידן שבו תוכן גולשים הוא כבר קלישאה שחוקה, ומרבית האתרים החברתיים כבר הפנימו כי יש לתגמל את הגולשים שתורמים תכנים ומסייעים בהצלחת האתר, ויקיפדיה מתבלט בייחודיות שלו - הגולשים לא מתוגמלים על הוספת התכנים.

* יש סיכוי שבעתיד גולשים יקבלו כסף עבור תרומתם לאתר?

"זה משהו שחושבים עליו, אבל רק בקרב קהילות קטנות, ובפרט הקהילה האפריקנית, שכן רק למעט מאוד אנשים יש גישה לאינטרנט ולא הרבה אנשים דוברים את השפה. לכן, על מנת שיהיה תוכן איכותי וכמותי באתר, שקלנו לשלם לסטודנטים שיעשו את זה.

"יש גם חברות שמשלמות לאנשים מסוימים במטרה שאלו ידאגו ויעקבו אחר המוניטין שלהם בויקיפדיה, אבל הכסף לא מגיע מאיתנו. אני לא מאמינה שגולשים יקבלו כסף בעבור זה. הרבה אנשים מוכנים להצטרף לפרויקט הזה ונלהבים רק מהאפשרות לתרום ולעשות זאת ללא תמורה כספית. אני יודעת שלא כל האנשים מבינים את המוטיבציה שעומדת מאחורי זה, אבל יש מספיק אנשים שכן".

ויקיפדיה - לא רק אנציקלופדיה מקוונת

מלבד ויקיפדיה, לוויקימדיה יש שירותים נוספים שהיא מציעה, כאשר כולם מבוססים על טכנולוגיית ה-Wiki, קרי על תרומת קהילת הגולשים:

* Wiktionary - מילון שמציע מונחים, מילים נרדפות ותרגום של מילים.

* Wikibooks - אוסף חינמי של חומרי לימוד וספרי מקצוע אותם עורכים הגולשים.

* Wikiqoute - אוסף של ציטוטים.

* Wikisource - אוסף חינמי של מסמכים ציבוריים.

* Wikispecies - מידע מקוון על חיות, צמחים ושאר צורות של חיים.

* Wikinews - ידיעות חדשותיות שעליהן מדווחים הגולשים בעולם.

* Wikiversity - חומרי מחקר ולימוד.

ויקיפדיה במספרים

* 262 - שפות שבהן האתר זמין

* 272 מיליון - גולשים מבקרים באתר מדי חודש

* 1,000 - ערכים שהיו באתר ב-2001

* 10 מיליון - ערכים קיימים כיום בויקיפדיה

* 2.6 מיליון - ערכים בשפה האנגלית

* 84,675 - ערכים בשפה העברית

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים