גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי לתפעל את ויקיפדיה צריך 8 מיליון דולר בשנה"

פלורנס דווארד, יו"ר ויקימדיה לשעבר, מסבירה מהם מקורות ההכנסה של האנציקלופדיה המקוונת "ויקיפדיה", מדוע אין בה עדיין פרסומות, והאם יגיע היום שבו ישלמו לגולשים כדי שימשיכו לכתוב ולערוך ערכים

אתר ויקיפדיה הפך בשנים האחרונות לאחד הבולטים ברשת והוא תושב קבע ברשימת עשרת האתרים הפופולריים ביותר בעולם. האתר מסמל את הכוח הרב שטמון בידי הגולשים, ולמרות טענות שעולות מדי פעם על איכות הערכים והדיוק בפרטים, הוא מהווה מקור מידע פופולרי לגולשים בעולם.

פלורנס דווארד היא אחת מהדמויות שנמצאות אמנם מאחורי הקלעים, אך אחראיות במידה רבה להצלחה המשגשגת של האתר, ויש שיאמרו כי בלעדיה, האתר שמתבסס רק על תרומות ונדיבות הגולשים לא היה שורד. דווארד, שתהיה אורחת ב"ועידת ישראל לעסקים" של "גלובס", הצטרפה לפרויקט השאפתני של מקים האתר, ג'ימי וולש, כבר בתחילת דרכו.

לדבריה, היא גילתה את הפרויקט "כשהוא היה עדיין בחיתוליו. זה היה מיזם קטן, לא מוכר, שעבד רק בשפה האנגלית. מהר מאוד הבנתי שאסור שאתר כזה, המכיל בתוכו מידע חיוני ומעניין, יהיה כה מבודד, וחשוב שהאמריקנים יראו שבמדינות אחרות יכולים אנשים לחשוב גם אחרת".

ב-2004, לאחר שסייעה להקים את האתר המקומי בצרפת, הצטרפה לדירקטוריון של ארגון ויקימדיה, אשר מתפעל את ויקיפדיה ואחראי על גיוס הכספים שמאפשרים את קיומו. דווארד מונתה ליו"רית הארגון, תפקיד שאותו מילאה במשך שנתיים, וכיום היא יועצת אסטרטגית בשוק האינטרנט.

* על מה בדיוק אחראי ארגון ויקימדיה?

"זהו ארגון הפועל שלא למטרות רווח, וכל מטרתו היא לאפשר את קיומו של אתר ויקיפדיה, ולהרחיב את הנגישות שלו בעולם".

במסגרת התפקיד, דווארד חיפשה גופים מסחריים שיסכימו לתרום כספים לאתר, במטרה להמשיך ולתחזק את המודל הייחודי שמאפיין אותו. אולם, עיקר הכסף מגיע מהגולשים, כך שהאתר סומך גם על רצונם הטוב של הגולשים לתרום מזמנם וממרצם במטרה לשפר את תוכני האתר, וגם על כיסם של הגולשים שמוכנים לסייע מתוך הבנה שזה פרויקט קהילתי חשוב.

* כמה עולה לתחזק פרויקט שאפתני כזה?

"על מנת לתפעל את הפרויקט הזה צריך סכום של 8 מיליון דולר בשנה. מרבית הכספים מיועדים למימון מטרות תפעוליות, כגון מימון שרתים, והיתר הולך לאנשי הצוות". כאשר דווארד אומרת "צוות" היא מתכוונת לקבוצה קטנה של 15 איש שאחראים על תפעול האתר, כגון מזכירות, הנהלת חשבונות ואנשים שאחראים על הפלטפורמה. איש מהם, יצוין, לא מקבל כסף עבור עריכת תכנים המופיעים באתר.

"90% מהכספים מגיעים מתרומות, גם מחברות או מארגונים גדולים וגם מאזרחים, ופעם בשנה אנחנו מארגנים ערב גיוס כספים. זה המודל העסקי של הארגון".

בהתאם לעובדה שמדובר במיזם אינטרנט, גולשים יכולים לתרום באתר, כאשר בחלקו העליון של העמוד מוצג באנר המבקש מהגולשים לתרום לאתר כל סכום שיחפצו, במטרה לגייס 6 מיליון דולר. כעת מסתכמות התרומות בכ-3 מיליון דולר. גם גולשים מישראל יכולים לתרום למיזם.

* אילו עוד מקורות הכנסה יש לויקימדיה?

"אנחנו מקבלים כסף מחברות אשר עושות שימוש בלוגו של ויקיפדיה. כך, לדוגמה, חברה שרוצה לפרסם את עצמה ולהשתמש בתוכן של ויקיפדיה המוצע בחינם, צריכה לשלם עבור השימוש בלוגו של האתר. אבל לא מדובר בכסף גדול, אלא במקור הכנסה שולי".

יצויין כי ב-2006 העריכו בתעשייה כי אם האתר ישלב בתוכו פרסומות, שווי השוק שלו עשוי להיות גבוה מחצי מיליארד דולר.

* להתבסס על תרומות זה קשה ואולי בלתי אפשרי לאורך זמן. האם יש סיכוי שיום אחד נראה פרסומות בויקיפדיה?

"אני לא חושבת. אמנם, זוהי לא החלטה של הארגון אלא של הקהילה, אבל הקהילה היא זו שהתנגדה נחרצות לרעיון הזה מאז שנוצר הפרויקט, ולכן זה לא סביר שיהיה פרסום בעתיד. עם זאת, אי אפשר להבטיח שזה לא יקרה אי פעם בחיים". בהתאם לכך, וולש, שהקים את האתר תחת הדומיין com, החליט כי האתר לא יהיה מסחרי, ולכן כעת הסיומת שמאפיינת אותו בכל העולם היא org.

האיום של גוגל

ההצלחה המטאורית של ויקיפדיה מעודדת תחרות, כך שגם ענקית האינטרנט גוגל השיקה לפני 4 חודשים מיזם מתחרה בשם Knol. על פניו, צעד זה אמור להלחיץ את יזמי ויקיפדיה, לאור העובדה שגוגל מצליחה לייצר דומיננטיות בכמעט כל תחום שאליו היא נכנסת.

אולם דווארד טוענת, שקשה להשוות בין שני המוצרים. "אי אפשר להשוות את זה לוויקיפדיה, שכן ב-Knol, לכל מאמר יש עורך אחד, ואין את הקטע של השיתופיות. זה רעיון טוב ואני אוהבת אותו, אבל אין מקום להשוואה. בוויקיפדיה כל התכנים הם נחלת הכלל, ובזה ייחודו".

הפלטפורמה של ויקיפדיה פשוטה לשימוש. כל משתמש מן השורה יכול ליצור ערכים חדשים, לאחר שנרשם לאתר בתהליך קל ומהיר, או לעדכן ערכים קיימים. בדיקת המהימנות של התכנים נמצאת בידיהם של הגולשים בלבד, כך שהשחתה של ערכים מסוימים, או הוספת פרטים סובייקטיביים, אפשרית אמנם, אך לשניות ספורות בלבד.

הגולשים מגלים במהירה את הבעיות הללו, מתקנים את הערכים, ומחזירים אותם למצבם המקורי. בנוסף, ערכים מסוימים שקורצים לגולשים המשחיתים, נחסמים ולא מאפשרים לגולשים לערוך אותם באופן חופשי.

לדברי דווארד, קשה לסווג את הגולשים האקטיביים שמאפיינים את האתר. "ניתן למצוא עורכים מכל הגילאים ומכל המדינות - כולם מוסיפים תכנים לאתר, ויש גולשים שמבלים באתר שעות רבות מדי יום. מדובר בעשרות אלפי גולשים מהעולם, ולנו אין מושג מי הם, כי רובם עובדים באנונימיות. זה מה שיפה בפרויקט הזה, הם אחראים על התכנים, לא ויקימדיה".

* יש הטוענים שהאתר מתנהל במודל אנרכי. את מסכימה עם הטענה הזו?

"מלבד העובדה שכל אחד יכול לערוך ערכים מסוימים, כל הגרסאות נשמרות באתר, אפילו אם מדובר ב-1,000 גרסאות, והגולשים יכולים לראות את כל הגרסאות. בנוסף, בכל זמן אפשר לדעת מה אחרים עושים באתר ואם מישהו עושה משהו לא טוב, ניתן לשנותו במהרה. יש לנו מבקרים רנדומליים לצד הליבה של הקהילה, שבחלקה מבלה שעות בפרויקט. הם יודעים את הכללים ומוודאים שדברים נעשים בדרך נכונה. לא ראינו ניסיונות רבים להשחית בכוונה את המידע שבאתר, ואנחנו סומכים על הגולשים".

לדבריה, העובדה שכל תוספת לערך מסוים מצריכה מהגולש להוסיף גם את המקור ממנו זה לקוח, נותנת ממד של אמינות למידע שיש באתר ומאפשרת לבדוק אם המקור מהימן מספיק או שמא יש להוריד את התוספת.

דווארד מודה עם זאת, כי בקהילות שונות, בהן האנשים דוברי השפה אינם רבים, יכולות להיות הטעיות מכוונות וניתן למצוא ערכים מוטים. "בקהילות הקטנות ניתן למצוא אי-דיוקים, וזה קיים גם בקהילות פוליטיות קטנות שבהן המחלוקות גבוהות וערכים מסוימים מושפעים מפרשנות פוליטית. בקהילות כאלו אין גם הרבה תכנים, אלא בעיקר תכנים פוליטיים, שמראש קשה לערוך אותם באופן אובייקטיבי".

עבודה ללא תמורה

בעידן שבו תוכן גולשים הוא כבר קלישאה שחוקה, ומרבית האתרים החברתיים כבר הפנימו כי יש לתגמל את הגולשים שתורמים תכנים ומסייעים בהצלחת האתר, ויקיפדיה מתבלט בייחודיות שלו - הגולשים לא מתוגמלים על הוספת התכנים.

* יש סיכוי שבעתיד גולשים יקבלו כסף עבור תרומתם לאתר?

"זה משהו שחושבים עליו, אבל רק בקרב קהילות קטנות, ובפרט הקהילה האפריקנית, שכן רק למעט מאוד אנשים יש גישה לאינטרנט ולא הרבה אנשים דוברים את השפה. לכן, על מנת שיהיה תוכן איכותי וכמותי באתר, שקלנו לשלם לסטודנטים שיעשו את זה.

"יש גם חברות שמשלמות לאנשים מסוימים במטרה שאלו ידאגו ויעקבו אחר המוניטין שלהם בויקיפדיה, אבל הכסף לא מגיע מאיתנו. אני לא מאמינה שגולשים יקבלו כסף בעבור זה. הרבה אנשים מוכנים להצטרף לפרויקט הזה ונלהבים רק מהאפשרות לתרום ולעשות זאת ללא תמורה כספית. אני יודעת שלא כל האנשים מבינים את המוטיבציה שעומדת מאחורי זה, אבל יש מספיק אנשים שכן".

ויקיפדיה - לא רק אנציקלופדיה מקוונת

מלבד ויקיפדיה, לוויקימדיה יש שירותים נוספים שהיא מציעה, כאשר כולם מבוססים על טכנולוגיית ה-Wiki, קרי על תרומת קהילת הגולשים:

* Wiktionary - מילון שמציע מונחים, מילים נרדפות ותרגום של מילים.

* Wikibooks - אוסף חינמי של חומרי לימוד וספרי מקצוע אותם עורכים הגולשים.

* Wikiqoute - אוסף של ציטוטים.

* Wikisource - אוסף חינמי של מסמכים ציבוריים.

* Wikispecies - מידע מקוון על חיות, צמחים ושאר צורות של חיים.

* Wikinews - ידיעות חדשותיות שעליהן מדווחים הגולשים בעולם.

* Wikiversity - חומרי מחקר ולימוד.

ויקיפדיה במספרים

* 262 - שפות שבהן האתר זמין

* 272 מיליון - גולשים מבקרים באתר מדי חודש

* 1,000 - ערכים שהיו באתר ב-2001

* 10 מיליון - ערכים קיימים כיום בויקיפדיה

* 2.6 מיליון - ערכים בשפה האנגלית

* 84,675 - ערכים בשפה העברית

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"