גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני נמצא כל הזמן בתוך שדה מוקשים"

השמאי הממשלתי הראשי, אייל יצחקי, מוציא במודע את קצפם של עמיתיו למקצוע, ויודע שבכל רגע הוא "דורך למישהו על כמה מיליונים"; למרות זאת, הוא חושב שמועצת השמאים תרמה מאוד למקצועיות הענף, שיראה אחרת לגמרי בעוד עשור

השמאי הממשלתי הראשי, אייל יצחקי, מרגיז לאחרונה לא במעט את ציבור שמאי המקרקעין. כחבר מרכזי בוועדה לתקינה שמאית של מועצת שמאי המקרקעין הוא משמש לא אחת כמטרה לחיציהם של השמאים, הטוענים שהתקנים החדשים שמאמצת הוועדה פוגעים בעיסוקם. יצחקי מודע לרגשות אלה, אך מאמין באמונה שלמה שהוא וחבריו יצעידו את מקצוע השמאות צעד גדול קדימה.

"אני חושב שהקצף יצא עלי כי אני פוגע בחופש של לא מעט שמאים שהורגלו לעבוד בשיטות מסוימת. אני יודע ששמאי שבא מהמגזר הפרטי עלול להפוך למוטה קבלנים, בעוד שמי שבא מהמגזר הציבורי חושב לא אחת אחרת. אני יכול לומר בביטחון שאני שלם עם התקנים החדשים ואני ישן טוב בלילה.

"אמנם יש מי שיטענו שאני מוציא מהגילדה כביסה מלוכלכת, אך אני מקווה שכולם מסכימים איתי שבמקצוע הזה היה יותר מדי חופש שנוצל בצורה מגמתית ולא עניינית. התוצאה מכך היא, שאם שמאי רוצה למשוך את השומה לצד מסוים, שגם יתרום להכנסות שלו, הוא יכול לעשות זאת. התוצאה היא לא אחת פגיעה באמינות המוצר. אני חושב שבשלוש השנים האחרונות הרמה עלתה בצורה משמעותית, ומועצת השמאים תרמה מאוד למקצועיות השמאים. בעוד 10 שנים נהיה במקום אחר לגמרי".

לא אכפת לך להרגיז חברים למקצוע?

יצחקי: "המקצוע חשוב לי מאוד, ואני יודע שבגלל שאני עושה דברים אני יוצר הרבה קצף. במקצוע הזה אני נמצא כל הזמן בתוך שדה מוקשים ובכל רגע אני דורך למישהו על כמה מיליונים. יחד עם זאת, התפקיד שלי הוא לא להיות הנחמד הלאומי".

"כר עשיר להשפעה"

אי נחת מרובה גורר אחריו גם כל נושא השמאי המכריע, שפרסם משרד המשפטים ביולי 2008. משמעות התיקון (84) היא, שהנושא יופקד בידי שמאים שימונו לצורך כך על-ידי שר המשפטים, ושכל עיסוקם יהיה בשומות מכריעות. את השמאים תבחר ועדה מייעצת, שחברים בה השמאי הממשלתי הראשי, מנהל מינהל התכנון, היועץ המשפטי של אחת הרשויות הגדולות, שני נציגים של לשכת שמאי המקרקעין, שני נציגי ציבור ונציג של התאחדות הקבלנים. בראש הוועדה המייעצת יעמוד ראש מועצת שמאי המקרקעין. השמאים, אין צורך כמעט לציין, אינם מרוצים. גם כאן החשש הוא שנוהל זה יפגע בהכנסותיהם ובמעמדם.

"התקן יהפוך את כל נושא השמאי המכריע למקצועי, מכובד ובהיר הרבה יותר", אומר יצחקי, "אין ספק שלא רק שהציבור יצא נשכר, הענף כולו ירוויח. אני גם משוכנע, שאם המהלך יצליח הוא יורחב לתחומים נוספים. עוד בספטמבר 2008 אמרתי בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, שכל נושא היטל השבחה לא תמיד ענייני ויש לעשות בו שינוי, ואני שמח שזה קורה".

השמאים טוענים שבשל התיקון תוצג בפני השמאי המכריע רק שומה אחת.

"זה בפירוש לא נכון, שכן בסוגיה שמאית אין ספק שהשמאי המכריע ידרוש שומה נגדית. קבלנים משוכנעים שזה ייצור עומס מיותר שיתקע את נושא היטל ההשבחה. בעלי עניין אחרים אומרים דברים אחרים. אני יודע שהשמאים כועסים עלי בנושא זה. אני יכול להבין אותם, זה מטה לחמם. כל דבר שקשור בלחם הוא רגיש מאוד".

מהי השקפת העולם הכלכלית שלך?

"אני מאמין בכלכלה חופשית, בהפרטות ובכוחות השוק. אני גם מאמין שצריך רגולציה במקומות בהם היא נחוצה, וכי יש גם הרבה מקומות בהם היא צריכה להיות נמוכה יותר. כך למשל, אני תומך בהחלטה 979 להיוון חלקת המגורים במושב ובקיבוץ. לדעתי, החיכוך בין המדינה לאזרח בעת העברת זכויות הוא בלתי נסבל, ויש להקטין אותו עד כמה שאפשר".

ומה באשר למתן בעלות בבנייה עירונית צמודת קרקע?

"אני תומך במתן בעלות מלאה בכפוף למערכות בקרה. אני מאלה המאמינים שיש רציונל מאחורי רעיון החכירה, אך יחד עם זאת אין ספק שצריך לצמצם עד כמה שניתן את החיכוך בין האזרח למינהל, שהוא בלתי נסבל ומזיק לכל הצדדים".

מה בנוגע להחלטה 969, שבמרכזה הפקעת קרקע לצורכי תשתית ומגורים?

"לדעתי, כל נושא ההפקעות דורש רפורמה ברמה השמאית וברמת החוק. המצב כיום הוא שהמחלוקות בנושא גובה הפיצוי להפקעה נמשכות שנים. זה נושא שהייתי שמח להיכנס אליו.

"למרות שזה לא התחום שלי, אני חייב לומר שגם כל נושא מכסות המים לחקלאים מעוות לחלוטין ודורש הסדרה מיידית. על-פי המצב כיום, אם מישהו רוצה לשכור קרקע הוא משלם מחיר אחד. אם לקרקע יש זכויות מים, המחיר יהיה שונה לחלוטין".

ברור לך שברגע זה הקמת עליך את כל המגזר החקלאי.

"אני חייב לומר את האמת שלי. המשמעות הכלכלית היא שיש גורם שמחלק מים במחיר מוזל לפי קריטריונים שאנחנו לא יודעים מהם. התוצאה היא שחקלאי שאין לו זכויות מים נמצא בתחרות לא הוגנת עם חקלאי שיש לו זכויות מים. כך למשל, המחיר לדונם קרקע לגידולי בעל הוא 40 שקל לדונם. המחיר לקרקע דומה עם מכסת מים נע בין 200-600 שקל לדונם. אם נבטל מכסות, התוצאה תהיה שמי שיקנה מים הוא זה שצריך אותם. אני יודע שזה לא המנדט שלי להביע דעה בעניין, אבל אני חושב שמחובתי להתריע על כך. אם המדינה מחליטה שהחקלאות זקוקה לכמות מסוימת של מים, מנגנון החלוקה חייב להיות שווה לכל נפש והויסות צריך להיות במחיר".

יצחקי, יליד ראשון לציון, שירת בחיל המודיעין, למד כלכלה, מינהל עסקים ושמאות מקרקעין. לאחר פרישת השמאי הקודם, יעקב אודיש, הוא נבחר לתפקיד מתוך כ-20 מועמדים. גילו הצעיר, בסך הכול בן 41 כיום, הפתיע לא מעט את השוק, במיוחד לאור העובדה שמדובר בתפקיד רגיש מאוד שעוסק במיליארדים רבים. כך למשל, האגף שלו מנהל את תיק התביעה הגדול של פיצויי ההפקעה של הקרקע שעליה הוקמה שכונת הר חומה בירושלים. בעלי הקרקע דורשים כשני מיליארד שקל, בעוד שהמדינה העריכה את שווי השטח ב-100 מיליון שקל בלבד. בימים אלה ממש הוא עורך חוות דעת לגבי מגרש הגולף באשקלון, הכולל גם בית מלון ובו 600 חדרים. זאת לפני היציאה למכרז.

שומה בהר חומה

הוא נדרש לקבוע את העקרונות המקצועיים לקביעת פיצויי הפקעה של עשרות בעלי הזכויות בפארק איילון, את שווי הקרקע של תחנות הדלק שלאורך כביש חוצה ישראל, קרקע שהיא בבעלות המדינה, וגם שווי קרקע בלב הים, עליה הוקמו כלובי דגים למטרות של חקלאות ימית. בנוסף, האגף שלו מכריע במחלוקות שבין המדינה לאזרחים ובין משרדי הממשלה השונים, ומטפל בכ-1,000 השגות בשנה.

"כשבאתי למנגנון הציבורי", אומר יצחקי, "אחד הדברים שקסמו לי הוא המגוון הענק של התחומים שאפשר להשפיע עליהם ולשפרם. במגזר הממשלתי אנשים עובדים בחדרים קטנים ואפורים, אך אין ספק שבחדרים האלה יש כר עשיר לחשיבה משפיעה".

קיימת בשוק טענה לפיה המדינה נכשלת במכרזים בשל המחירים הגבוהים. כך היה במכרז הקריה, בראש העין ועוד.

"קיים מצב שבו שומות נערכות הרבה זמן לפני פרסום המכרז, עובדה היוצרת לא אחת עיוות מסוים. סיבה נוספת יכולה להיות הציפיות השונות של השמאים ושל היזמים מהפרויקט. ענף הנדל"ן נחשב למיוחד בשל מורכבותו הרבה ובשל חוסר הוודאות הגדולה שבו, המקטינה את יכולת הניבוי. יש נכסים ספקולטיביים, ובמקביל אין לדעת אם יעברו שנה, שנתיים ושלוש עד לקבלת ההיתר. זו עובדה שקיים הבדל רב לא רק בין הערכות שמאי המינהל לבין הערכות היזמים, אלא שונות גדולה יש בין הערכות היזמים לבין עצמם. כל קבלן הקונה טפסי מכרז עושה זאת ברצינות הגבוהה ביותר, כי הוא מאמין שיש לו סיכוי לזכות במכרז. זו עובדה שבסופו של דבר אותם יזמים מעריכים את שווי הקרקע בצורה שונה".

מה הפתרון?

"אין פתרון בשלוף. אני מסכים שבחלק גדול מהמכרזים הבעיה היא אופי המקצוע ואופי הענף".

העובדה שעסקאות מס שבח אינן פתוחות לציבור לא מפריעה לשמאים?

"העובדה שעסקאות מס שבח אינן פתוחות לציבור פוגעת באמינות הדיווח הצדדים. אני מאמין שיותר חשיפה תגרור אחריה גם הגברת אמינות, אך גם תסייע בגביית מסים שוויונית יותר. במערב, למשל, מקובל שכל עסקאות הנדל"ן חשופות ומשמשות כלי מקצועי חשוב. הגיע הזמן שזה יקרה אצלנו".

מי מונע זאת?

"מס שבח שייך למשרד האוצר, שהודיע כבר שהוא מוכן לשקול ברצינות את חשיפת המידע. אני יודע שלדבר יש משמעות מבחינת צנעת הפרט, ואני מקווה שנצליח ליצור איזון בין הדברים. לעניות דעתי, רמת יידוע הציבור בארץ לקויה מאוד. כך קורה בנושא הפל-קל, בנושא קרקעות מזוהמות או אפילו במקרה של דיירים מוגנים. אדם יכול לקנות דירה, מבלי שאיש יספר לו שלדייר מוגן המאושפז בכלל בבית חולים יש זכויות עליה, משום שזכויות הדיירות המוגנת אינן רשומות בשום מקום. אני מקווה שאצליח להעביר מהלכים שיביאו לחשיפת המידע ולשקיפות גדולה יותר.

"בנושא הפקעות, הייתי רוצה לתת פתרונות בתחומים שמאיים ייחודיים. הטכנולוגיה, כידוע, אינה פוסחת על ענף הנדל"ן, ולכן אני מוצא את עצמי מספק פתרונות לשאלות מיוחדות, כמו למשל, כלובי דגים בים, חכירת מנהרות, חשמל סולארי ועוד".

בשנים האחרונות נשמעה לא אחת הדרישה לבטל כליל את היטל ההשבחה. מה עמדתך בנושא זה?

"אני נגד ביטול היטל ההשבחה. לדעתי, זהו המס הצודק ביותר, שכן גובים אותו על מתנה שהרשות נותנת לחלק מהאזרחים. המס מקטין את המתנה ב-50%, ולדעתי יש בכך צדק רב. זהו המס היחיד שאינו מקטין את העוגה ולוקח רק ממי שקיבל משהו. אם יבוטל, זה יהיה אסון".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק