גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האגדה המערבית

הסופרת נעמי פרנקל, מכוכבי הספרות העברית של שנות ה-60 וה-70, שהייתה חברת נפש של לאה גולדברג, לוי אשכול וש"י עגנון, הפכה עם השנים לימנית קיצונית ועברה לגור בקריית ארבע. מאז, הוחרמה על-ידי חבריה הסופרים ונעלמה מהתודעה. בביוגרפיה שלה, שנכתבת בימים אלה, שתסכם 90 שנות חיים מורכבות, היא סוגרת חשבונות ישנים

הפעם האחרונה שבה חגגו לסופרת נעמי פרנקל יום הולדת, הייתה לפני 78 שנה, בברלין - עיר הולדתה, כשהייתה בת 12. האווירה אז, היא משחזרת השבוע בשיחה עם תרבות "גלובס", לא הייתה חגיגית כלל וכלל. אביה שכב בחדרו, על ערש דווי, הנאצים היו בדרכם לשלטון. זמן קצר קודם לכן צפתה בהיטלר נואם בפני המון משולהב.

ביום חמישי האחרון, לראשונה אחרי הרבה מאוד עשורים, חגגו לה קרוביה יומולדת 90. האווירה מרוממת נפש, היא אומרת, כשאת סלון ביתה שבשערי תקווה שבשומרון גודשים חברים רבים: דתיים מהיישוב היהודי בחברון לצד עיתונאים, סופרים ופרופסורים חילוניים. בעיקר חברים קרובים אשר מלווים אותה מזה שנים ארוכות, עוד מהימים שבהם פרנקל הייתה אישיות ספרותית מהוללת ונערצת, מהחשובות שפעלו בישראל. אלה המשיכו ללוותה גם אחרי שהוקצתה מחמת מיאוס והוחרמה על-ידי רוב חבריה הסופרים, חלקם חבריה הטובים ביותר, לאחר שב-1982 חצתה את הקווים ועברה להתגורר בקריית ארבע, הסמוכה לחברון.

החרם היה חריף ואכזר, הן במישור האישי והן במישור המקצועי. המיליה הספרותי, שאליו השתייכו בכירי הסופרים, ביניהם עמוס עוז ואהרון מגד, הוקיע אותה והקיא אותה מתוכו. תדמיתה הושחרה. אנשים שעד לפני שעה היו לה חברי נפש, הפנו לה גב. החרם, שהחל לפני חצי יובל, נמשך עד היום, ושמה של פרנקל נמחק ממפת הספרות העברית, לפחות בתודעה הציבורית והתקשורתית.

מסמר הבוהמה האינטלקטואלית

העיתונאי ואיש הטלוויזיה הוותיק יעקב אחימאיר, חבר קרוב, לא שוכח את אותם ימים, וכמו פרנקל, הוא גם לא סולח. אחימאיר: "מה שהרתיח אותי אז ומרתיח אותי גם היום, זה החרם שהטילו עליה סופרים שהיו ידידים שלה. אני לא רוצה להזכיר שמות, אבל כל הברנז'ה התל-אביבית החרימה אותה, כולל אנשים שמתיימרים להיות ליברליים, סובלנים לריבוי דעות. פרנקל היא סופרת נחשבת, זכתה בפרסים ספרותיים על יצירותיה. היא ראויה לפרס ישראל על מכלול יצירותיה. אבל חבריה הסופרים לא יכלו לסבול את ההקצנה שלה. זה משהו נורא, מה שקורה בחברה שלנו. אני מעריך אותה גם על העובדה שגם בבדידות הכי גדולה, היא מעולם לא נשברה מול החברה שהייתה לה פעם".

העיתונאי והסופר מאיר עוזיאל, שנכח גם הוא באירוע לכבוד יום הולדתה, סיפר על מפגש שנערך לפני כשנה וחצי ברוסיה בין סופרים ישראלים ובין הקהל המקומי, ובו נכח גם הסופר עמוס עוז. האחרון, מספר עוזיאל, ביקש להיפגש עם פרנקל. עוזיאל חושב שמדובר היה בסוג של צביעות מצדו של עוז, שהיה, לדבריו, בין אותם סופרים שהטילו עליה חרם. עוזיאל מספר שפרנקל לא בדיוק קפצה ממקומה בשמחה למשמע הבשורה, אך לבסוף היא נאותה ללחוץ את ידו.

עמוס עוז סירב להגיב לדברים.

פרנקל: "ב-1982, כשעברתי ליהודה ושומרון, פרסמו ב'ידיעות' וב'מעריב' מאמרים נוראיים נגדי. אנשים שהייתי איתם ביחסים טובים, ששנים הכרתי אותם הוקיעו אותי. הציפו אותי טלפונים מאיימים: 'את תמותי, את תשלמי ביוקר על זה'. אני זיהיתי חלק מהקולות, אבל לא עשיתי עם זה שום דבר".

מעמדה של פרנקל לפני החרם היה רם. היא סימלה עבור רבים את הישראלי החלוץ, ה"צבר". פרנקל שלפני החרם הייתה קיבוצניקית פטריוטית, שנמלטה מגרמניה הנאצית טרום פרוץ מלחמת העולם השנייה הישר לזרועותיה של החברה הקיבוצית הישראלית. תחילה חייתה במשמר העמק, משם עברה ל"בית אלפא" ולאחר מכן לירושלים. היא הצטרפה להגנה, סייעה לעולים חדשים להתאקלם. בין לבין, בעתות מלחמה, התגייסה לצה"ל, כדי לסייע במשימות שונות בשדה הקרב. פרנקל מספרת שבמלחמת השחרור שימשה כקשרית, ונאלצה לרוץ בחזית, בין כדורים שורקים ובין פצועים לחללים. את תעלת סואץ הכירה מקרוב: ב-1969 גויסה לקומנדו הימי כתחקירנית, ודיווחה מהתעלה מדי יום. "הייתי בשטח, במקומות שחיילות לא הגיעו לשם", היא אומרת. כשלא היו מלחמות, היא הקדישה שנים רבות לפעילות חברתית, הדריכה נוער שעלה לארץ בעליות השונות.

בשנות ה-60 וה-70, פרנקל הייתה מסמר הבוהמה האינטלקטואלית הירושלמית. שכונת רחביה של מחצית המאה החולפת הייתה מעוז אנשי הרוח והספר של ישראל. שם הכירה את בעלה המנוח, ישראל רוזנצוייג, ממנהיגיה של תנועת הקיבוץ המאוחד. שם גם פגשה את בכירי הפוליטיקאים ואת מי שנחשבו כבר אז לנפילי השירה והסיפורת הישראלית.

פרנקל גם הייתה מבאי ביתם של הנשיאים יצחק בן צבי וזלמן שזר, של לאה גולדברג ופנחס רוזן והייתה חברת נפש של לוי אשכול וש"י עגנון. ספרה הראשון, "שאול ויוהאנה", רומן בן שלושה חלקים על אהבה בצל עליית הנאצים לשלטון בברלין שבגרמניה, יצא לאור בספריית הפועלים ב-1957, והפך להצלחה מזהירה. שני ספריה הבאים, "דודי ורעי" (1975) ו-"כמו צמח בר" (1981), יצאו ב"עם עובד".

מאסה בגיבורי הדור

מאז בנתה את ביתה מעבר לגבולות הקו הירוק והקצינה דעותיה, ספריה לא זכו כמעט לחשיפה בכלי התקשורת המובילים. "ברקאי" יצא ב-1999 תחת הוצאת "גפן" האלמונית יחסית, וכמוהו "פרדה" מ-2003, האחרון שכתבה.

את סיבת השינוי שעברה היא מייחסת לתקופות האחרונות בשירות הצבאי שלה, שבו עסקה בחומרים מסווגים ורגישים ביותר. אז איבדה באופן מוחלט את האמון בהנהגה היהודית ובראשי הצבא.

במלחמת יום הכיפורים, כשהיא כבר קצינה בדרגת רב-סרן, חצתה פרנקל את תעלת סואץ עם לוחמי השייטת. שנתיים לאחר תום המלחמה, בשנים 1975 ו-1976, שקדה על כתיבת קד"ם המפקד - ראשי תיבות של: קיצור דיוני מטה, ובו פרשה על פני 800 עמודים את עיקרי מהלכי המלחמה מאחורי הקלעים, בכללם פרוטוקולים סודיים וסיכומי מפגשים בשטח עם חיילים ועם דרג הפיקוד הגבוה ביותר. פרנקל: "הייתי עדה לדברים נוראיים שקרו, זה הוריד עבורי מהפרק את כל גיבורי הדור. דיין, פרס, כולם".

לאחרונה פנתה פרנקל לצה"ל בבקשה לעיין שוב בקד"ם המפקד של יום הכיפורים, לצורך ביוגרפיה שכותבת עליה בימים אלו, ד"ר ציפי כוכבי-רייני. בצה"ל השיבו לפנייתה בשלילה.

אף שכתיבת הביוגרפיה של פרנקל נמצאת בשלב מתקדם יחסית, יידרש עוד זמן כדי להביא את היצירה לכדי סיום. פרנקל מספרת שהביוגרפיה מעמתת אותה עם פרקים בחייה שמקשים עליה להתמודד עמם שוב. חלקם, אישיים באופן מיוחד, קשורים ליחסיה עם בתה, ולא ייכללו בספר. חלקים אחרים, מחזירים אותה לילדותה בגרמניה הנאצית, למשפחתה שהתפוררה ככל שהנאצים ביססו את כוחם. פרנקל: "אבא שלי היה גרמני נלהב. קצין בצבא הגרמני, שייך לחברה האריסטוקרטית הגבוהה. אימא שלי הייתה יהודייה. העלייה הנאצית לשלטון הרגה אותו. הוא הסתיר את עובדת היותנו יהודים. גם סבא שלי נשבר. הוא התאבד. לא לקח לפה אוכל, לא רצה לחיות יותר. שבועיים אחרי זה הוא נפטר".

תגובת אהרון מגד: "הטענה שאני החרמתי את פרנקל נובעת משגעון הרדיפה שלה. זה נדמה לה. אולי לא כתבו, אולי לא העריכו, אבל זה לא נכון שהחרימו. על מה יש לשנוא אותה? על זה שהיא עברה לשטחים? אין לי עסק איתה, אף פעם לא היינו חברים קרובים. היא הייתה באה לת"א, וכמו עם כולם שבאו, היינו נפגשים. אבל לא משהו אישי". *

עוד כתבות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת