גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תלמידה תבעה את ברליץ ב-5,000 שקל כי לא שיפרה את האנגלית שלה

ביהמ"ש לתביעות קטנות פסק: ברליץ יחזיר לה 2,500 שקל מתוך 3,600 ששילמה עבור הקורס

סחבת והתשה לא משתלמים

"על כל נתבעת המבקשת לפעול בסחבת, ובמיוחד כשמדובר בחברה גדולה, לדעת כי בסופו של יום תשלם לא רק את הנזק אלא גם את עוגמת-הנפש וההוצאות שנגרמו לתובעים". המסר המעודד הזה ל"אזרח הקטן" ניתן על-ידי השופט אברהם טננבוים בתביעה קטנה, שהגישה איילה לוי-ידיד לאחר שבעת ביקור בקניון בירושלים, שבר המאבטח שבדק את רכבה את האנטנה שעל הרכב, וחברת השמירה התחמקה מלשלם לה על הנזק.

"אדם תובע בגין נזק שנגרם לו על-ידי הנתבע. הנתבע, מתכחש לנזק שגרם, מריץ את הנתבע הלוך ושוב, מתיש אותו ונוקט סחבת, תוך שהוא מקווה כי התובע יתייאש ויוותר על דרישתו. רק במועד הדיון בתביעה, הכוללת גם פיצוי בגין הוצאות ועגמת נפש, מציע הנתבע, אשר מודע למידת אחריותו לנזק, לשלם לתובע את הנזק שגרם לו - את מלוא הנזק המקורי, ותו לא. האם על בית המשפט להסתפק בהצעת הנתבע לתשלום מלוא הנזק? התשובה שלילית".

כך הגדיר טננבוים את המחלוקת שהגיעה לאולמו, רק בשל התעקשות מיותרת של "חברת השמירה בע"מ". לרוע מזלה, היא הגיעה לאולמו של שופט שידוע כמי שמתעקש לתקן את העוולות שעושים גופים ציבוריים ומסחריים לאזרח הקטן.

טננבוים ציין, "לנתבע היו אפשרויות אינספור לסיים את הפרשה בלי שזו תגיע לכותלי בית המשפט ותגרום לבזבוז זמן ומשאבים, אולם הוא נמנע מעשות כן, ומשכך, עליו לשאת בעלויות הכרוכות בכך. במיוחד נכון הדבר כשמדובר בנתבעת שהיא חברה גדולה, ומלכתחילה יחסי הכוחות בינה לבין התובע אינם שווים. לצערנו, רוב הציבור אין לו את הזמן, המשאבים, והכוחות לנהל דיונים ארוכים על תביעות סכומים שאינם גדולים. ממילא צריך בית המשפט להיחלץ לטובת התובעים הקטנים. כל תשובה אחרת תעודד נתבעים/ות, ובעיקר נתבעים חזקים, לנסות ולהתיש את התובעים הצודקים בתביעותיהם".

מה עיצבן כל-כך את טננבוים? סחבת של חצי שנה. בפברואר 2007, הגיעה לוי-ידיד עם רכבה לקניון ירושלים, מקבוצת קניוני עזריאלי. בבדיקה הביטחונית שנערכה לרכבה, סגר המאבטח את תא המטען על האנטנה החשמלית של הרכב, וגרם לה לשבר. יומיים אחר-כך העבירה לוי-ידיד לאחראי המשמרת של חברת השמירה הצעת מחיר לתיקון הנזק, אך לא קיבלה מענה.

לאחר מספר חודשים, פנה בעלה לחברת השמירה, וגם הוא לא קיבל מענה. רק בסוף יולי 2007 נמסר לו על-ידי מנהל החברה, כי אין אפשרות לשלם לו את הפיצוי הנדרש. ידיד-לוי לא השלימה עם הגזירה של חברת השמירה, והגישה נגדה, ונגד הקניון, תביעה בסך 4,000 שקל, הכוללים את דמי עלות התיקון (כ-2,600 שקל), וכן הוצאות ועוגמת נפש על סך 1,400 שקל, לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים.

טנבבוים פסק על דרך הפשרה, אך העובדה שהנתבעות הסכימו לכך, לא הסירה את העוקץ מהכרעתו נגדן. הוא מתח ביקורת חריפה על התנהלות חברת השמירה, ופסק כי החברה "נקטה מדיניות של סחבת והתשה כלפי התובעת". עוד ציין טננבוים, כי גם לאחר שהחברה מסרה לבעלה של התובעת שהחלה בטיפול בתלונתה, נמשך מסע התלאות, שכן החברה "דחתה את בעלה של התובעת פעם אחר פעם, בתירוצים מתירוצים שונים, תוך שהיא מריצה אותו (לטענתו) הלוך ושוב למעלה מ-15 פעמים".

"בנסיבות אלה", כתב השופט בפסק-הדין, "אין מקום להסתפק בפיצוי המוצע", והוסיף כי "ייתכן שמן הראוי היה לפסוק לתובעת פיצוי גבוה יותר מהמבוקש, אך היות שבית המשפט איננו נוהג לפסוק לתובעים יותר מאשר מבקשים הם, הפיצוי יעמוד על-סך 4,000 שקל".

זבובים עוקצניים ויונים על התקרה

יוסי פלד ובני משפחתו התארחו בשישה צימרים בקיבוץ חוקוק, בבית הארחה שנקרא, לא פחות ולא יותר, "חקוק בלב". כנראה, המקום באמת נחקק בליבו של פלד, כיוון שהייתה זו הפעם השנייה שבה בחר להתארח במקום. אלא שהפעם נחקקה בליבו חוויה פחות נעימה. בתביעה קטנה שהגיש לבית המשפט בטבריה, טען פלד שרמת חדרי האירוח הייתה נמוכה, שהיו זבובים עוקצניים בחדר ויונים על התקרה, אשר הפריעו למנוחת האורחים, וכי רעש ממפעל סמוך שבבעלות בעל המקום הטריד אותם.

בעל הצימרים, שככל הנראה הופתע מכך שאדם שהתארח אצלו פעמיים מגיש נגדו תביעה, טען, כי פלד שהה בעבר במקום ונהנה מהאירוח, ידע על מיקום החדרים ותנאיהם, וכן על המפעל הסמוך. "על הזבובים והיונים שבמקום", הוסיף בעל הצימר, "אין לי שליטה".

השופטת רים נדאף בחרה בנקודת האיזון בין שתי הגרסאות. מצד אחד, האמינה לפלד כי היו רעשים מטרידים מהמפעל הסמוך, וכי היו זבובים עוקצניים ויונים שהפריעו למנוחת האורחים. מצד שני, לא יכלה להתעלם מכך שפלד הכיר את המקום, היה מודע לתנאיו ולא הודיע לבעל הצימר על העניינים שהטרידו אותו במהלך שהותו.

אך הפעם יש גם צד שלישי. "מאידך, יכול היה הנתבע להקל על תנאי השהות של אורחיו באמצעים קלים וזולים על-ידי ריסוס במקום להרחקת הזבובים, על-ידי סתימת הפתחים בגגות החדרים למניעת חדירת היונים, אך הנתבע לא עשה כן", ציינה נדאף, וקבעה כי בעל הצימר יפצה את פלד ב-500 שקל, בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו.

פשוט תתחיל לדברליץ

"פשוט תתחיל לדברליץ". כך מבטיחה הפרסומת של בית-הספר ללימוד שפות "ברליץ". התמונה שקופצת לראש היא אדם שנכנס לכיתה בבית-הספר של ברליץ כשאינו יודע לומר מילה בשפה זרה, ויוצא מהדלת השנייה של הכיתה אחרי זמן, כשהוא מנהל שיחה קולחת באנגלית, ספרדית, צרפתית, סינית או ביפנית. אך מסתבר שלא על כולם עובד הקסם. מיטל עמר שביקשה לשפר את האנגלית שלה, התאכזבה לגלות שאחרי הקורס בברליץ, היא יצאה מהדלת של הכיתה בדיוק באותו המצב שבו היא נכנסה אליה. האנגלית שלה, כך טענה בבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, לא השתפרה בכלל, או כפי שאולי הייתה מעדיפה לנסח זאת Did not improve at all .

עמר טענה, שלרישומה לקורס קדמה פגישת ייעוץ עם יועצת של ברליץ שקבעה שהיא וחברתה, דבורית עטר, שתיהן ברמה 5. היועצת הסבירה לשתיים, כי בסיום קורס רמה 5 יהיו מסוגלות לנהל שיחה קולחת באנגלית, הדקדוק יהיה מושלם, ואף יוכלו לתת פרזנטציות באנגלית שוטפת. לגבי רמה 6 הבטיחה היועצת, שבסיומו של הקורס ברמה זו, האנגלית המדוברת של התובעת ושל דבורית תהיה קרובה לשפת אם אנגלית.

עמר ועטר ביקשו להירשם לקורס אחד בלבד, ולטענת עטר לשאלתה אם כל מה שהובטח לגבי רמה 5 תקף גם אם תירשם לקורס זה בלבד, השיבה היועצת בחיוב. בשמחה ובששון שילמה עטר 3,600 שקל, השתתפה בקורס במשך 4 חודשים, וחלמה על הפרזנטציות שתעשה באנגלית לכל מי שרק יהיה מוכן להקשיב לה. כשחלומה לא התגשם, הגישה לבית המשפט תביעה בסך 5,000 שקל .

ברליץ מצידו טען, כי עמר החליטה להירשם לקורס אחד בלבד ברמה 5, בניגוד להמלצתה של היועצת להירשם לאנגלית במסלול הקבוצתי ברמות לימוד 6-5 (שני קורסים) אשר יתאים לציפיותיה לשיפור רמתה באנגלית, ומכאן נובעת בעייתה. עוד נטען, כי היועצת לא הבטיחה לעמר הבטחות בנוגע ליכולותיה בסיום הקורס. היועצת עצמה לא הובאה לעדות.

"בהעדר עדותה של היועצת, אני מקבלת את גרסת התובעת שלפיה בעת ההרשמה לקורס אחד בלבד ברמה 5 הובטח לה על-ידי היועצת כי תוכל לנהל שיחה קולחת באנגלית, ואף לתת פרזנטציה באנגלית שוטפת, וההבטחה לא קוימה בפועל", ציינה השופטת אנה שניידר.

מצד שני, שניידר לא התעלמה מכך שעטר הודתה כי נרשמה לקורס אחד בלבד על אף ההמלצה של היועצת להירשם לשני קורסים, וקבעה "כי יש בכך כדי לתרום לאי-השגת היעדים שהציבה לעצמה". משכך, התקבלה התביעה באופן חלקי, וברליץ חויבה להשיב לעטר 2,500 שקל מתוך הסכום ששילמה.

האביב של פראג

בפעם הבאה שבה תזמינו חופשה במלון 4*, שהוא "זול ככל שאפשר" ובקרבת בית-כנסת, כדאי שתבררו טוב-טוב מה רכשתם. רפאל ואורנה בן נתן שרצו לבלות חופשה נעימה בפראג, העלו את שתי הדרישות האלה, הצנועות לכאורה, בפני סוכנות הנסיעות מונה טורס. 620 דולר עלה להם התענוג הזול והמתאים לדרישותיהם. להפתעתם, גילו ש"זול" זה מילה נרדפת ל"זוועה".

כאשר הגיעו למלון באישון ליל, מצאו כי הוא בשיפוצים, שתי מעליות לא עבדו, לא הועמדו עגלות לפינוי מזוודות לרשות האורחים, ולא היו אנשי שירות, באופן שהם נאלצו לשאת את המזוודות בעצמם במדרגות, למרות שרפאל הוא חולה טרשת נפוצה. בנוסף, החדר שקיבלו היה סמוך לכביש סואן ובשעה 03:30 לפנות בוקר התעוררו לקולות משאיות הזבל שהגיעו לאסוף אשפה ממש מתחת לחדרם. ב-05:30 הגיעו פועלים שהחלו בעבודות השיפוץ שגרמו לרעש רב.

בבוקר שוחחו רפאל ואורנה עם נציגת סוכנות הנסיעות שמצאה להם מלון חלופי ברמה גבוהה מאוד המרוחק חצי שעה הליכה מבית-הכנסת. למרות שנהנו מהמלון, הגישו רפאל ואורנה תביעת פיצויים בסך 4,800 שקל לבית המשפט לתביעות קטנות בחדרה, בגין הסבל שנגרם להם בלילה הראשון. נציגת החברה טענה בדיון, כי עשתה מאמץ למצוא להם מלון חלופי והודיעה להם מראש כי יהא עליהם להוסיף 150 יורו, והם הסכימו לכך. אך כאשר חזרו ארצה, סירבו לשלם את התוספת, ותחת זאת הגישו תביעה קנטרנית. מעבר לכך, טענה כי היא אינה אחראית למצבו של המלון שאליו היא שולחת נופשים. האומנם?

השופטת נילי פלד לא הסכימה איתה. "אינני מקבלת את טענת הנתבעת כי איננה אחראית למצבו של המלון שאליו היא שולחת לקוחות, וטענתה כי לא ידעה על כך שבמלון מבוצעים שיפוצים זה זמן רב, איננה משמשת הגנה מפני תביעה", כתבה. עם זאת, ציינה פלד, כי סכום התביעה מופרז, ועולה כמעט כפליים על עלות החבילה כולה, למרות שמדובר בלילה אחד שבגינו זכאים התובעים לפיצוי. לבסוף נאלצו רפאל ואורנה להסתפק בקיזוז ההפרש בין עלות המלון הראשון לשני, כך שלא קיבלו פיצוי, אך גם לא חויבו לשלם תמורה נוספת עבור העברתם למלון החלופי.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"