גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד אומריקס, רוברט טאוב: "אני הולך עכשיו ללמוד עברית, ואחפש השקעות חדשות"

ביום שאחרי מכירת אומריקס לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-438 מיליון דולר, מתכוון מייסד אומריקס לחזק את הקשר עם ישראל ; בינתיים הוא מספר על הרציונל שעומד מאחורי המכירה ועל התוכניות לעתיד

עם מכירתה של אומריקס , יכול היום רוברט טאוב לחשוף את כל האמת מאחורי השם של החברה. "המקור היה OMRI, שזה ראשי התיבות של Octopharma Medical Research Institute, שכן החברה הוקמה כספין אוף של חברת אוקטופארמה הבלגית שהייתה בבעלותי", הוא מספר. "עד היום זהו הסימול של החברה, וגם שמה של חברה אחות שבה אני מחזיק. ולמה הוספנו את ה-X? זה היה פשוט אופנתי באותה תקופה בקרב חברות תרופות".

החלטות עסקיות אחרות קיבל מייסד, נשיא ומנכ"ל אומריקס בצורה מעט יותר רציונלית, עד שהגיע למקום בו אנחנו נמצאים היום - חדר קטן בתוך בניין בנק הדם של תל השומר, בו הוא יושב יחד עם דן ווילדמן, הנשיא הגלובלי של חטיבת הטיפול בפצע של ג'ונסון אנד ג'ונסון, שהינה חטיבת האם של את'יקון, ומקבל יחד איתו מבקרים - משקיעים, אנליסטים, ואותנו - לשיחה על העסקה שחתם למכירת אומריקס לג'ונסון ב-438 מיליון דולר.

"תראו", הוא צוחק ומציג את הסלולרי שלו, "כבר אני מקבל כאן הצעה: 'האם רוצה להשקיע בחברה שמפתחת מערכת הנשמה חדשנית?'". "הם הולכים להציף אותך", מצטרף ווילדמן לצחוקו. "הם לא הולכים לתת לך לנוח לשנייה". אלא שטאוב בן ה-61 דווקא מתכוון לנוח, בדרכו שלו. "אני עומד לבלות את החודשים הבאים בישראל. נרשמתי לאולפן ללימודי עברית. ברצינות! אני באמת לא צוחק".

*מה היו הגורמים שהובילו למכירת החברה דווקא עכשיו?

טאוב: "כדי להחזיר את החברה לרמות בהן נסחרנו בעבר, של 40 דולר למניה (לעומת 25 דולר למניה בעסקת המכירה, ג.ו.), היינו צריכים לשרוד לפחות שנתיים מאוד קשות. אני מאמין שהיינו יכולים לשרוד אותן ואף לשגשג בהן, אך בהינתן שהעלייה תחל לכל המוקדם בעוד שנתיים, הגיוני יותר לתת למשקיעים מזומן ולאפשר להם לנצל את הזדמנויות ההשקעה המעניינות שהשוק של היום יכול להציע.

"אני מאמין שזוהי ההחלטה המיטיבה ביותר עם המשקיעים בטווח הקצר והבינוני. אני מאמין שבטווח הרחוק באמת, של 10 שנים ומעלה, משקיעים היו יכולים להרוויח אם לא היינו מוכרים את אומריקס. אבל משקיעי וול סטריט לא מסתכלים לטווח ארוך כל כך".

ווילדמן: "במקרה הטוב, הם מסתכלים רבעון קדימה".

טאוב: "אני מאמין שעשיתי את הדבר הנכון גם מבחינת העובדים והלקוחות. לג'ונסון אנד ג'ונסון יש יכולת נהדרת לפתח שווקים, הן למוצרים הקיימים שלנו והן למוצרים שנמצאים בפיתוח.

"אומריקס תיוותר יישות משפטית עצמאית תחת את'יקון, כפי שביוסנס וקולבר נותרו עצמאיות כשנרכשו על ידי ג'ונסון. יש לאומריקס גם זרוע מחקרית, אשר מחפשת כל הזמן טכנולוגיות לרכישה מהאוניברסיטאות בישראל. ייתכן בהחלט שהיא תהפוך לכלי לביצוע שיתופי פעולה נוספים בין ג'ונסון לבין חברות ישראליות".

ווילדמן מוסיף ומספר כי "מערכת היחסים עם טאוב התחילה עוד ב-1992, עם אוקטופארמה. אחר כך, כשכבר הייתה עצמאית, היו לנו שיחות על שיתוף פעולה כבר ב-1999, אך ההסכם לא נחתם. הנושא שוב עלה ב-2003, אז כבר נחתמה עסקה באירופה, והחל הפיתוח המשותף של מדבקת הפיברין ומיזמים חדשניים נוספים. ב-2005 הועברו לג'ונסון גם זכויות ההפצה של המוצרים בארה"ב. אנחנו חברה פרואקטיבית, וכל הזמן שקלנו האם הגיוני לרכוש את אומריקס, אך שיחות הרשמיות החלו באוגוסט 2008".

*היו עוד גורמים שהתעניינו ברכישת החברה?

טאוב: "אין מה להגיד על כך. מה שהיה היה". (טאוב בחר שלא לפרט, אך ידוע כי אומריקס ניהלה מגעים גם עם חברת באייר וקבוצות פרטיות).

מה יש לו נגד ההון סיכון הישראלי?

רוברט טאוב הוא יהודי בלגי, שבשנים האחרונות חילק את זמנו בין מולדתו, בלגיה, ובין ישראל בה פועלת אומריקס וארה"ב, שם נסחרת החברה ובה נמצא מערך השיווק שלה. אמו של טאוב מתגוררת בישראל, ואילו ילדיו באירופה. "הקמתי את אומריקס בישראל, לאחר שראיתי כמה פעמים צריך לבקר חברה אחרי שמקימים אותה. את החברה הקודמת שלי הקמתי ב-וינה, ואמרתי 'יהיה הרבה יותר נחמד לבקר כל כמה חודשים בישראל מאשר בווינה. חוץ מזה, אמא שלי בדיוק עברה לגור כאן".

בהמשך מסביר טאוב, כי הוא בחר בישראל גם כדי ליהנות מכוח האדם המשובח. "בשנת 1995, כשהקמתי את החברה, ישראל הייתה ידועה כמקום חם מאוד בעולם הביוטכנולוגיה. המנהלים שהעסקתי כאן עשו עבודה נהדרת לוודא שהמשברים הפוליטיים והביטחוניים לא יפגעו בנו".

מבחינה תפעולית אומריקס התקיימה כחברה ישראלית, שהעסיקה תחילה את כל עובדיה בישראל ומאוחר יותר חילקה פעילות בין ישראל לארה"ב, אולם בפועל היא חברה בת של ישות בלגית. כשנשאל טאוב האם אומריקס יכולה להוות דוגמה להתמודדות של חברת ביומד ישראלית עם האתגרים הייחודיים העומדים בפני כל חברה כזו, הוא אומר: "אני לא יודע אם אנחנו יכולים להיחשב חברה ישראלית אופיינית. ראשית, משום שאני איני ישראלי. שנית, משום ששמתי בחברה 20 מיליון דולר משלי, ולא נתתי לאף קרן הון סיכון ישראלית להיכנס".

*מדוע לא?

"אמרתי את זה בראיון קודם ולא כל כך אהבו את זה, אז אימנע מלחזור על כך" (באותו ראיון מ-1997, אמר טאוב כי "רוב הקרנות הישראליות שנפגשתי איתן היו לא מקצועיות". וכשנשאל האם אפשר להשקיע עדיין בחברה, השיב: "תעמדו בתור", ג.ו.).

*אז הם דפקו בדלת והתחננו שתאפשר להן להשקיע?

"האמת? לא בדיוק... אגב, אני רוצה להבדיל בין קרנות ההון סיכון לבין חברות ההשקעה הפרטיות. כאלה יש טובות מאוד בישראל".

*ועכשיו - תהפוך בעצמך לגורם השקעות ישראלי?

"אני מושקע בכמה חברות ישראליות, ביניהן נוירודרם וגלייקומיינדס, ויש לי גם פעילות בשם Recoly, שיש לה חוזה עם Bayer לפיתוח גרסה חדשה של תרופה להמופיליה. היא מחזיקה מעבדה בישראל אשר נקראת היום Omri, שהייתה ספין אוף של אומריקס.

"אני אחפש השקעות חדשות, וגם אתמוך בעסקים של הילדים שלי - לבתי יש משרד פרסום ובני רוצה להקים מיזם חדש". *

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום