גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מתברר שאפשר להפעיל סטארט-אפ בלי מכונת אספרסו וכרטיסיות למסעדות"

מאחורי הפרטים היבשים על חברות שעומדות בפני פירוק, מסתתר לפעמים סיפור שמזכיר סוג של טלנובלה כלכלית ; כזה הוא המקרה של גו נטוורקס, שנמכרה, עברה לפירוק, ועכשיו, בהרכב מצומצם, היא מנסה להינצל

כותרות העיתונים מתקשות לפעמים להעביר את הדרמה שמתחוללת בחברות סטארט-אפ באירועים המשמחים או המעציבים בתולדותיהן.

מטבען, הכותרות עוסקות בכמה שילמה הענקית האמריקנית ההיא; כמה דולרים היזמים, העובדים והמשקיעים גרפו; או ברוח התקופה הזאת, כמה עובדים מפוטרים ואיזו חברה הגיעה לסוף הדרך. מאחורי כל האירועים האלה לא פעם מסתתר סיפור מרתק ופתלתל של האנשים שעושים את הכותרות האלה, סיפורים שעוברים מפה לאוזן בקהילה אך לעיתים רחוקות נחשפים.

הסיפור של חברת Go Networks הוא חומר גלם מעולה לטלנובלה סוחפת - חברה שהוקמה בידי יזמים מנוסים (עוז ליב וגדעון בן-אפרים), שגייסה 20 מיליון דולר, נרכשה ב-50 מיליון דולר בידי חברה אמריקנית הנסחרת בנאסד"ק (NextWave). חצי שנה לאחר הרכישה החברה הרוכשת התרסקה, ומתוך 90 העובדים בשלוחה בישראל נשארו עשרה בלבד. הרוכשת שלחה את הנרכשת לבית המשפט עם בקשה לפשיטת רגל, והמשקיעים של האחרונה עומדים לתבוע את הרוכשת על אי עמידה בהסכמים (ראו מסגרת). בכל המהומה הזאת, הנותרים מהנרכשת הישראלית עובדים כמעט בחינם, בזמן שהמפרק הזמני (עו"ד שאול קוטלר) ונושי החברה חברו ביחד לקרב מאסף בניסיון להציל את החברה.

סיפור של אהבה קצרה

אתמול דיווח קוטלר לבית המשפט כי לפחות שתי חברות, האחת משווייץ והשנייה מקוריאה, מביעות עניין ברכישת גו נטוורקס. מו"מ בתהליכים סופים מתנהל מול קונה על חלק מהקניין הרוחני ומספר לקוחות חדשים מביעים עניין ברכישת המוצר.

כדי להבין את כל התפניות בעלילה, צריך לחזור לשנת 2003, עמוק במשבר הקודם. ליב, לשעבר מפקד של אחת מיחידות הטכנולוגיה של צה"ל, עזב את הצבא עם הרבה ניסיון בפיתוח מערכות בתחומי הטלקום, אלקטרו-אופטיקה והאלקטרו מכניקה. הוא היה מעורב בהקמת מספר חברות ופעל כיזם עצמאי בפיטנגו. כיום הוא גם יו"ר החברות סמנטינק ו-InfoWrap Systems. בשנת 2003 הקים את גו נטוורקס ביחד עם בן אפרים, שהקים וניהל את נטרו ו-P-Com.

החברה פיתחה פתרונות אלחוטיים ניידים להעברת תקשורת בפס רחב, המאפשרת אפליקציות דור שלישי, הכוללות קול, וידיאו ונתונים בטכנולוגיות של תקשורת אלחוטית קצרת טווח (Wi-Fi) וארוכת טווח (WiMAX).

החברה גייסה הון משורה של משקיעים והתחילה לעבוד. אחד מהמשקיעים, אריק בן-חמו, אף שימש כיו"ר החברה. זה היה סטארט-אפ מבטיח, עם טכנולוגיה ייחודית בשוק, שנראה שהוא עומד לצאת מההקפאה.

סיפור האהבה בין גו נטוורקס לנקסטווייב נמשך כמה חודשים. לדברי ליב, "כל הפיתוח של נקסטווייב עבר לישראל. גייסנו עובדים רבים במטרה להגדיל את פעילות ה-Wi-FI ופיתוח מערכות WiMAX. החברה גדלה מאוד ל-120 עובדים, 90 מהם בישראל. נקסטווייב לא הייתה רווחית וניסתה לגייס הון מדצמבר 2007 ובינתיים יתרת המזומנים הידלדלה. באוגוסט 2008 נכנסו לחברה משקיעים חדשים, שהזרימו 100 מיליון דולר ומיד החליטו לסגור את כל הפעילויות הלא רווחיות של נקסטווייב. הם פנו לבית המשפט עם בקשה לפשיטת רגל שלנו מבלי לדבר איתנו ומבלי לשלם את משכורות ספטמבר לעובדים".

המשכורות נחתכו לחצי

היו אז היו סימנים לבאות, כי נקסטווייב קרטעה כבר קודם. ליב נזכר כי "חלק מסכום הרכישה של גו נטוורקס כלל תשלומים על סמך אבני דרך, שחברת האם מעולם לא שילמה, למרות שעמדנו ביעדים. בנוסף, היא לא שיחררה את כספי הנאמנות (Escrow Fund)".

במקרים רגילים, זה השלב שהיזם נוסע להודו להירגע, אבל לא במקרה של ליב. הוא החליט להילחם עד הסוף. לדבריו, "התגבשה קבוצה קטנה של 9 עובדים, רובם כאלו שליוו את החברה מיום הקמתה, אנשים שמאמינים בטכנולוגיה שלה ורצו להמשיך ביחד לתמוך בלקוחות שלה, כדי להציל את החברה".

המשמעות היא ש-5 עובדים נותרו במשרה חלקית, כאשר שכרם קוצץ ב-50%, ו-4 אחרים נותרו במשרה קבועה ומשכורתם קוצצה ב-40%. חלק מהעובדים כבר נהנו מאקזיט אחד בקריירה שלהם והפעם הם בחרו להיאבק.

*למה להיאבק?

ליב: "זו אחריות שהרגשתי כלפי חלק מהנושים, למשל ספקים כמו Flextronics, שתומכת בנו בכל התקופה. אני שואף למכור חלק מהמלאי, לצמצם את החובות ולהתחיל משהו חדש. הלקוחות שלנו הביעו אמון ואנחנו מאמינים שיש סיכוי להציל את החברה. יש לנו מוצר, שהשקיעו 40 מיליון דולר בפיתוחו והוא הכי טוב בעולם. מול הטכנולוגיות הקיימות, יש לנו יתרון ואחרי חמש שנים של פיתוח וחבל לזרוק הכול לפח. הגענו להבנה מול המפרק שאפשר לתחזק את הקבוצה".

מ-90 עובדים נותרו 10

עם בקשת הפירוק, יש בקופה 2 מיליון דולר. אצל היצרנית פלקסטרוניקס נותרו 1,200 מערכות שנקסטווייב התחייבה לקנות. המאמץ כרגע הוא למכור את המערכות האלה. ליב אומר שהצוות המצומצם כבר הצליח להשיג הזמנות ב-4 מיליון דולר.

*איך מממשים פוטנציאל בשוק מת?

ליב: "לפני כמה חודשים עוד חשבנו שזה ריאלי למצוא קונה. כעת אנחנו עובדים מול לקוחות קיימים ופוטנציאליים, משתפים פעולה עם פלקסטרוניקס, תומכים בלקוחות ומוציאים גרסאות חדשות במטרה למצוא משקיע. יש לנו חובות בהיקף של 6 מיליון דולר ולדעתי נוכל להחזירם".

אתה בטוח שיש סיכוי על רקע השוק השלילי?

"המטרה העיקרית היא הפעלת החברה במינימום כסף באופן שאני לא חשבתי שהוא בכלל אפשרי. העובדים שמאמינים, נשארו והסכימו לקיצוץ מאוד כואב בשכרם. למדנו להפעיל את החברה במינימום הוצאות. אנחנו צוחקים על זה שלקחו לנו את מכונת הקפה. מתברר שאפשר להפעיל חברה גם בלי מכונת אספרסו. לפני כמה חודשים, כשנאלצנו לצמצם את כוח האדם מ-90 עובדים ל-30, חשבתי שזה לא יעבוד. היום עם עשרה אנשים אנחנו עושים את זה. זה שיעור מאלף".

חטיבת ההחייאה של גו נטוורקס מנסה להגדיל את הכנסות החברה על-ידי מתן שירותי פיתוח לחברות אחרות. ליב מסביר כי "יש לנו ידע בתחום וחברות שמפטרות עובדים ורוצות להמשיך עם פרויקטים, עושות מיקור חוץ אלינו".

*איך מצליחים למכור בלי מערך שיווק ומכירות?

"השארנו שלושה אנשי מכירות - שניים בגרמניה ואחד בברזיל, שעובדים ללא משכורת". ליב אומר שהשאיפה היא למצוא משקיע שיעזור לגו נטוורקס בשנה הקרובה. לדבריו, "אנחנו רוצים להגיע למצב שהחברה רווחית וזה אפשרי תוך שנה".

*מה למדת מכל הסיבוב הזה?

"מה שכדאי שכל יזם ומנכ"ל ידע: קיבלת כסף, שמור עליו כדי שייקח אותך כמה שיותר רחוק. לא פעם, וגם אני הייתי שם, חברות מגייסות יותר מדי כסף ומבזבזות אותו ואז עומדות מול שוקת שבורה. היום אני יודע שגם אם צריך להפסיק את הפיתוח לכמה חודשים במטרה לתמוך בלקוחות ולהביא את החברה לרווחיות, זה אפשרי ובכלל לא אסון".

מהניסיון עם גו נטוורקס, ליב למד עוד כמה לקחים. לדבריו, "גם כשאתה מתחיל למכור, לא צריך בהכרח לנפח את מצבת העובדים ולהקים מערך מכירות ושיווק ענק. מאוד קל להרוס חברה, הרבה יותר קשה להביא אותה להיות עצמאית. אני אקים עוד חברות בעתיד ואלה שיעורים שלא אשכח".

פעולות ההצלה של החברה ממומנות, בהסכמת המפרק, בין היתר מהכספים שיש לה בבנק. קוטלר מסביר איך בית המשפט מרשה את זה. לדבריו, "זה קורה במצב שבו יש נושים לחברה שמבינים שעדיף להוציא מעט כסף מהקופה כדי להצליח להביא הכנסות שיכסו את החובות. אין מקרים רבים כאלה, בוודאי לא בעולם הטכנולוגי. הבקשה לפירוק הקבוע נקבעה לינואר 2009, אבל אנחנו מניחים שאפשר יהיה לדחות אותה במעט. זה תלוי כמה הנושים יוכלו להיות סבלניים".

*האמונה שלכם לא עיוורת? על סמך מה אתם סבורים שיש סיכוי?

ליב: "על סמך זה שב-2009 נוכל להגיע להכנסות של 8-10 מיליון דולר וזה ריאלי, כי כבר עכשיו יש לנו צבר הזמנות בהיקף של 4 מיליון דולר. זה יכול להתאים למשקיעים פרטיים, כי החברה תוכל להחזיר את ההשקעה יחסית מהר, תוך שנתיים. קוטלר הבין שבלי הצוות שפיתח את הטכנולוגיה, המלאי הוא בעצם ברזלים. הוא עשה שיקול עסקי".

קול העובדים: "נהיה חברה יזמית שנולדה מחדש"

רועי קינמון, סמנכ"ל הפיתוח בגו נטוורקס, הוא אחד מאנשי הצוות שנרתמו לניסיונות ההחייאה. לחברה הוא הצטרף רק ב-2005. אפשר להניח שקינמון היה יכול למצוא עבודה אחרת, אבל הוא בחר להישאר. "אפילו לא ניסיתי לחפש", הוא מספר. "יש סיכוי ואנחנו הולכים על זה. אם נעבור את המשוכה הזו בהצלחה, נהיה חברה יזמית שנולדה מחדש ולנו יהיה חלק גדול בה".

*יש מחיר אישי לניסיון ההצלה הזה?

"רמת החיים יורדת ויש עומס ולחץ, אבל מצד שני בחוץ המצב לא יותר ורוד. זה מצב שנכפה ולא יזום ולכן אני מעדיף למקסם את האפשרויות. אני מאמין במוצר ובטכנולוגיה, אף שייתכן שזאת טעות לאור המצב בשוק".

עוד כתבות

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

הודעת מבוקשים של ממשל ארה''ב לאברהים עקיל

פרס של 7 מיליון דולר ואחריות לרצח אלפים: מיהו אברהים עקיל - שחוסל בביירות?

עקיל הוא דמות צבאית מרכזית נוספת של ארגון הטרור השיעי שמותקפת ואת פעילות הטרור שלו, הוא החל בתחילת שנות ה־80 ● זהו החיסול השלישי שמיוחס לישראל בביירות מאז פרוץ המלחמה ● צה"ל אישר שעקיל מת בתקיפה

אסרה נומאני / צילום: תמונה פרטית

המוסלמית שלמדה מקרוב את הברית המסוכנת של האסלאמיסטים והשמאל הרדיקלי: "זה עוד יתפוצץ"

היא גדלה בבית מוסלמי שמרני וסיקרה את פקיסטן עבור הוול סטריט ג'ורנל. אבל רק כשחברה הטוב, העיתונאי דניאל פרל, הוצא להורג, היא התחילה לחקור לעומקו את האיום האסלאמיסטי ● אסרה נומאני ספגה מאז בעצמה איומים על חייה, לאחר שגוללה בספרה את החיבור בין האסלאם הקיצוני לשמאל הרדיקלי: "לפי ההיגיון שלהם, אם ישראל היא המדכאת, חמאס חייב להיות המדוכא"

פסטיבל נובה לאחר הטבח / צילום: ap, Erik Marmor

איך יכול להיות שבבור של חיל האוויר לא ידעו מה קורה ב-7 באוקטובר?

התחקיר שלפיו מפקד חיל האוויר גילה על מסיבת הנובה רק 10 שעות לאחר המתקפה, חשף תרבות ארגונית קלוקלת ● מכשירים שניתן לצותת להם אסורים בדיונים הכי אקוטיים לביטחון המדינה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לקבל מודיעין גלוי ● איך קרה שהמידע מלמטה לא זורם, ואזרחים עם פייסבוק יודעים יותר מאשר בכירי המפקדים, ומה אפשר לעשות להבא

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

מניית תרופות ההרזיה זינקה ב-400% בתוך ימים. האם יש לה סיכוי מול ענקיות התחום?

אישור מה־FDA לגלולת ההרזיה של חברת אפיטומי, הפך אותה בן לילה ממניה בשפל לסנסציה בבורסה בתל אביב ● המשקיעים מקווים שהיא תיכנס בסערה לתחום תרופות ההרזיה הלוהט, אבל הדרך להצלחה עוד ארוכה וכרוכה בתחרות קשה מול חברות ענק ובאתגר שיווקי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

וול סטריט ננעלה בעליות חדות; דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיא כל הזמנים

נאסד"ק עלה ב-2.5% ● אינטל הודיעה שלא תמכור את מניותיה במובילאיי שזינקה ב-15% ● מטבעות ומניות הקריפטו זינקו ● בניגוד לציפיות, מניות הבנקים עלו ● יממה לפני שטראמפ יכול למכור את מניותיו בטראמפ מדיה, המניה בשפל ● ישראליות בוול סטריט: קמטק, נובה,מאנדיי וצים זינקו

ההקלות ליזמים נגמרו. איך יגיב שוק הדיור / איור: גיל ג'יבלי

בקרוב: היזמים לא יוכלו יותר לבקש דירות נוספות. איך השוק נערך?

הקלות שבס אפשרו במשך עשרות שנים ליזמים לקבל זכויות בנייה נוספות ללא צורך בשינוי התב"ע ● אלא שהחל מינואר 2025 ההקלות אמורות להסתיים באופן מוחלט - מה שעלול להכניס את השוק, שגם ככה נמצא במשבר, לסחרור נוסף ● גלובס יצא לבדוק כיצד מתכוננים היזמים לשינוי, מה תהיה ההשפעה הצפויה על מחירי הדיור, ומה השלכות המיסוי של המהלך

עוד מכה על נוטלי המשכנאות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק הריבית הגבוהה: המכות שנוחתות על נוטלי המשכנתאות בזו אחר זו

הריבית בישראל, בניגוד לעולם, אינה צפויה לרדת בקרוב ● כשמוסיפים לכך את האינפלציה שמרימה ראש ואת פרמיית הסיכון באג"ח הממשלתיות, מקבלים נוסחה שמייקרת את ההחזר החודשי במאות שקלים ● החדשות הרעות: זה לא צפוי להשתפר בקרוב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב

הבנק המרכזי האמריקאי בחר להוריד את הריבית בחדות לרמה של 5% ושלח מסר ברור: הדאגה עוברת מהאינפלציה לשוק התעסוקה ● היו"ר פאוול הסביר מדוע נקט בצעד החריג וניסה להפיג את החששות מההאטה ● האם המאבק בהעלאת המחירים מאחורינו, ומה צפוי בשתי הפגישות שנותרו לפד עד סוף השנה?

יותר ממחצית האוכלוסייה מדווחת כי התפקוד בעבודה נפגע בעקבות המלחמה / צילום: Shutterstock

כך השפיעה המלחמה על תפקוד הישראלים בעבודה

יותר ממחצית האוכלוסייה מדווחת כי התפקוד בעבודה נפגע בעקבות אירועי השנה החולפת ● כ־5,000 איש צפויים להשתתף במרוץ השנתי של מועדון "חבר", שייצא ביום שישי הבא (27.9) מהספורטק בת"א ● ארגון בני ברית ועמותת האמנים מציגים את התערוכה של הציירת פני בלאושטיין באולם בני ברית ברחובות ● גוגל פותחת מחזור חדש באקסלרטור ה-AI האירופי שלה, שבו יקחו חלק 15 סטארט-אפים, מהם שלושה ישראלים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; נייקי זינקה ב-6%, מובילאיי נפלה ב-7%, פדקס ב-15%

וול סטריט ג'ורנל: קוואלקום פנתה לאינטל לגבי האפשרות לרכוש אותה ● למרות הורדת הריבית החדה בארה"ב, חברת הפד באומן ביקשה הורדה קטנה יותר, "המאבק באינפלציה לא הסתיים" ● מנכ"ל נייקי יפרוש מתפקידו לאחר כחמש שנים לא מוצלחות ● מאז השיא, חלקו של טראמפ בטראמפ מדיה הצטמק ב-6 מיליארד דולר ● מחיר הזהב זינק היום לשיא כל הזמנים

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביטולי הטיסות מטלטלים את ענף התעופה, אבל המכה הגדולה לנוסעים היא האי-ודאות

החברות הבינלאומיות ממשיכות להתנדנד, וחוסר היציבות הפך לנורמה בענף התעופה הישראלי ● את הוואקום ממלאות השחקניות המקומיות, ובראשן אל על, שנותרו כאלטרנטיבה מרכזית עבור לקוחות שדורשים ודאות ● התוצאה: הישראלים משלמים ביוקר על ההיצע הנמוך

תקלה מסתורית בוואטסאפ תקפה מספר רב של משתמשי אייפון בארץ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

תקלה בוואטסאפ: האפליקציה קורסת למשתמשי אייפון

באג מסתורי גורם לכך שאפליקציית וואטסאפ באייפון קורסת בכל הפעלה ואינה נטענת ● לא ברור מה גרם לתקלה והאם יש קשר לעדכון שיצא השבוע למערכת ההפעלה של האייפון, ה-iOS 18 ● מניטור האתר downdetector, עולה כי התקלה מתרחשת בעיקר בישראל

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

התחתן בשנית וביקש להשתמש בעוברים מאשתו המנוחה. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן ואשתו השנייה ביקשו להשתמש בעוברים מוקפאים מאשתו המנוחה - 20 שנה לאחר פטירתה ● האם תקנות הפריה חוץ-גופית מפלות גברים, ומדוע בית המשפט לענייני משפחה דחה את הבקשה?

צילומים: AP-Susan Walsh, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

״המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו״, ואין ג׳אנק פוד לפני 9

"גזענות" היא הסיבה להתעלמות מסודאן, "המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו" ● הבנק המרכזי האמריקאי הביס את האינפלציה ● בבחירות בארה"ב קמלה האריס מובילה בסקרים ובשוקי ההימורים ● אש אוקראינית עולה לשמיים ● ובבריטניה אין שומן או סוכר לפני 21:00 בערב ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מכוניות פרטיות בבסיס צה''ל / צילום: דובר צה''ל

משרד הביטחון יוצא במכרז לאלפי מכוניות: לראשונה יכלול דרישות אבטחת מידע

המכרז של משרד הביטחון צפוי לכלול כ-9,500 כלי רכב, והיבואנים שירצו למכור רכבים לצבא יצטרכו לאבטח מידע ● קיה פיקנטו חוזרת לישראל בגרסה מחודשת ● ועוד חדשות מענף הרכב

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

משבר הדיור מעמיק: התחלות הבנייה ברבעון השני צנחו לשפל של ארבע שנים

ברבעון השני החלה בנייתן של כ־12,900 דירות בלבד • נתוני הלמ"ס מציגים ירידה של כ־24% בהיקפי גמר הבנייה • מספר הדירות בבנייה פעילה נותר גם הוא גבוה, על אף שירד ביחס לפרסום הקודם

צילומים: רפי קוץ, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המינוי, ועונשו: הלקח שאפשר ללמוד מההסתבכות של משה כחלון

הבעיה בפרשה של יונט התחילה כבר במינוי של כחלון ● הלהט"בים מרגישים מופקרים על ידי המשטרה ● וארגנטינה יכולה ללמד את ישראל על יעד הגירעון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בניין אינטל / צילום: Shutterstock

ישראל החליטה לבדוק כמה היא תלויה באינטל ואז גנזה את הדוח

לפני חמש שנים החלו באוצר לחקור את ההשלכות של סיטואציה שנראתה אז היפותטית למדי, בה אינטל תקפיא את השקעותיה בישראל ● אותו מחקר אמנם נגנז, אך התרחיש קרוב היום מתמיד, כשחברת השבבים מצויה במשבר ועשויה לחזור בה מתוכנית הפיתוח למפעל החדש בקרית גת ● כעת, הבכירים שגיבשו במהלך השנים את מדיניות המענקים וההטבות מודים בצורך בשינוי, ומחשבים את הסיכונים: "השוק הישראלי ייפגע"

הרגשת התקיעות. ''אנחנו נגיע למישור, ואז נצטרך להשתנות, ניתקע, ואז נצטרך לחלץ את עצמנו'' / אילוסטרציה: Shutterstock

הקריירה שלו נתקעה, והוא הפך לחוקר מוביל שיסייע לכם לצאת ממצבים כאלה

ד"ר אדם אלטר כמעט הפך לשמאי, ואז לעורך דין. אבל התקיעות שהרגיש בקריירה שלו הובילה אותו לבסוף להתמקד בפסיכולוגיה ובמיוחד במחקר של קבלת החלטות ● בספר שפרסם לאחרונה הוא מונה 100 דרכים לצאת מהתקיעות ● לפעמים צריך בכלל להסתכל אחורה ולא קדימה, הוא אומר בראיון לגלובס