גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על הגנת הצרכן: "לא עובר שבוע בלי תלונה על מחיר של 99 אגורות"

בעוד שהצרכנים כבר מזמן אינם יכולים לשלם במטבעות של אגורה ו-5 אגורות, שכן אלה יצאו מהמחזור - בחנויות עדיין ממשיכים לנקוב במחירים לא עגולים, ולא פעם מעגלים את הסכום לרעת הלקוח

אין קולע מההגדרה "פסיכולוגיה בגרוש" לאפקט האגורות שמושג כתוצאה משימוש במחירים מהם לעולם לא נוכל באמת לקבל עודף, דוגמת 9.99 שקל, הנתפסים כזולים יותר מהסכומים שהם מייצגים. מאז יובאה השיטה הנפוצה כבר שנים ארוכות בארה"ב, מולדת ה"ניינטי-ניין ניינטי-ניין" הנצחית, ובעצם בעולם כולו, נראה כי מעטים הסוחרים הנוקבים בסכום שנשלם הלכה למעשה. ולמעשה, כבר לא מעט זמן אפשרי התשלום רק במטבעות של 10 אגורות. מטבע של אגורה הוא ממש היסטוריה וגם השימוש ב-5 אגורות הופסק בתחילת 2008 כדי לחסוך בהוצאות המדינה על ייצורו (לאחר שהובהר כי אינו פופולרי במיוחד גם על-ידי הצרכנים).

בנק ישראל, מצדו, מיהר להבהיר כי על-פי החוק, עיגול המחירים הצפוי בעקבות ביטול המטבע יהיה כלפי המטבע של 10 אגורות: סכום שמשלמים במזומן המסתיים ב-1 עד 4 אגורות יעוגל כלפי מטה, וסכום שבין 5 ל-9 אגורות יעוגל מעלה.

"הדבר מקשה על השוואת מחירים ואף נוטע בצרכנים תחושה מוטעית שהמחיר נמוך ממה שהוא באמת", מזכירים במועצה לצרכנות, "שכן רבים מתייחסים רק לשקלים השלמים כבסיס להשוואה וכך 199.99 נראה זול יותר מ-200 שקל. מכאן עולה חשש לחוסר שקיפות במחירים".

אך מעבר לזה, המצב לא פעם מעמיד את הצרכן בפני בעיה. ראשית, עצם הצורך בעיגול פעמים רבות מקפח את הלקוח בחשבון הסופי, ושנית, כאילו לא די בכך, הרי שלא כולם מקפידים ליישם כהלכתם את כללי העיגול הנכון, ולא מעט פעמים אנחנו זוכים לקבל עודף לא מדויק המקפח את מאזן האגורות הפרטי. במרבית הפעמים לא נשים לב, וגם מי שמבחין בטעויות לא תמיד יתקומם כנגד "קיצוץ" של כמה אגורות ספורות, מה שעלול להיתפס בטעות כקטנוני. אולם מה שאצל האדם הבודד מתבטא בכמה אגורות מסתכם, מן הסתם, בלא מעט כסף - לאו דווקא ברשתות ענק בהן עוברים אלפי צרכנים את הקופה מדי יום (שהרי שם, לרוב התשלום הוא באשראי), אלא גם בבתי עסק קטנים, בהם אך טבעי הוא לשלוף מזומן בקופה. הדבר גם מתרחש פעמים רבות במסעדות, בהן עיגול של עשרות אגורות כלפי מעלה נפוץ גם הוא.

במועצה לצרכנות מתקבלות גם תלונות על בתי עסק שעיגלו לא רק את החשבון הסופי אלא עיגלו כל סכום וסכום שפורט בחשבון, כך שבסך הכול הצטברו מעיגול הכספים כלפי מעלה סכומים ניכרים, ואם נכפיל את האגורות שהעסק מרוויח מכל עסקה נגלה, ככל הנראה, שהן מצטברות לסכומים גדולים מאוד.

כשר אבל מסריח?

מי שאינו מעגל על-פי הכללים מפר את תקנות בנק ישראל. מה ניתן לעשות במקרים כאלה? בעיקר לעמוד על שלך; מעבר לזה לא ניתן לעשות הרבה - אלא אם יחליט מישהו "לכוון גבוה" ולתבוע ייצוגית בעקבות התנהגות סדרתית בניגוד לתקנות.

האם העובדה שהרשתות מרוויחות משיטת עיגול המחירים מעידה על הטעיה או ניצול מצוקת צרכן? לגבי הצגת מחירים מטעה, כאן אין עילה לתביעה, כל עוד נשמרים כללי העיגול שקבע בנק ישראל. בית המשפט נדרש לסוגיה בתובענה ייצוגית שהוגשה ב2003- נגד רשת רבוע כחול בהתייחס לשיטת עיגול המחירים בעקבות ביטול האגורה, ובפסק דין מאפריל 2004 דחה השופט נסים ישעיה את התביעה וקבע: "העיגול המתבצע בסניפי הנתבעת נעשה על-פי דין ועל-פי הוראות בנק ישראל".

כן קבע השופט כי "נסיבות עובדתיות אלה ושיטת העיגול הנהוגה אצל הנתבעת, התואמת באופן כללי את הוראת הצו של נגיד בנק ישראל, אינם מצביעים על 'הטעיה' או על 'ניצול מצוקת הצרכן', כפי שטוען בא כוח התובעים".

בית המשפט אף דחה את טענת התובע לפיה יש בעיגול כלפי מטה משום "ויתור וולונטרי על 2 אגורות" ואילו העיגול כלפי מעלה מהווה הטעיה וגבייה שלא כדין מבלי לקבל הסכמתו, וקבע כי שיטת העיגול בה נקטה הנתבעת הייתה חוקית וגלויה לעין ואף מבוססת על צו בנק ישראל.

עניין של שקיפות

"לא עובר שבוע אחד בלי תלונה על 99 אגורות", מודה הממונה על הגנת הצרכן, עו"ד יצחק קמחי, "אבל בכל זאת, המשרד לא מתכוון כרגע לפעול בתחום - ויש לזה סיבות מצוינות: קודם כל, לעולם לא באמת נוכל להיפטר מעניין האגורות. ומה למשל בקנייה במשקל, כאשר המחיר לקילו נקוב במספר עגול אבל המשקל אינו מדויק? ממילא נצטרך להתמודד עם הסוגיה.

"שנית, מדובר ממילא רק בתשלום במזומן - כאשר בצ'קים או באשראי, שבו נעשות מרבית הקניות המשמעותיות, התשלום הוא מדויק.

"דבר שלישי, צריך להבין שההטיה עובדת בצורה סימטרית: העיגול נעשה אך ורק בחשבון הסופי ולא עבור כל מוצר בנפרד - והרבה פעמים העיגול הסופי יוצא בסופו של דבר כלפי מטה. זה נכון שיש יתרון מסוים במאזן הכולל לעיגול כלפי מעלה, בגלל 5 אגורות שמעוגלות כך, אבל בסופו של חשבון זה יכול לצאת גם לטובת הצרכן".

אולם הבעיה המרכזית, לדברי קמחי, היא ההשלכות שעלולות להיות לשינוי שיטת התמחור על-פי חוק: "רבים קוראים לאסור לנקוב במחירים שאי אפשר להחזיר עבורם עודף", הוא אומר, "אבל המשק כולו מורכב היום ממחירים שבנויים מאגורות. מה יקרה, למשל, אם בגלל תקנה שכזו יועלה מחיר שיחה של בזק מ-9 אגורות כפי שהוא היום ל-10 אגורות? מדובר בעלייה של 11% במחיר, שתתבטא במיליוני שקלים בשנה אם לא יותר מכיסו של הצרכן. וכך גם בחברות הסלולר, והחשמל, ובהרבה חברות אחרות. הרי ברור שכולם יעלו את המחירים כדי לענות על הדרישות, המחירים לעולם לא יירדו.

"הנושא מעצבן את כולם", הוא מסכם. אבל אי-נוחות וחוסר נחת עדיפים לדעתי על הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה משינוי בחוק. אני לא מת על השיטה הזו, אבל מעדיף לחיות איתה".

עדיין, יש מי שרואים בשקיפות המחירים ערך עליון גם אם הוא עלול להביא בטווח הקצר לשינוי מסוים לרעה במחיר. על שולחן הכנסת הונחו בעבר שתי הצעות חוק של ח"כ אבשלום וילן ושל ח"כ אורית נוקד, שמטרתן לאסור על עוסק לפרסם ולנקוב מחיר של נכס או שירות בהילך שאינו חוקי. הצעת החוק של ח"כ אבשלום וילן נדחתה בוועדת שרים לחקיקה בשל החשש שההצעה עלולה לגרום לעליית מחירים לצרכן.

הסוגיה נבחנה בשנית לאחר הגשת הצעת החוק של ח"כ אורית נוקד; גם המועצה לצרכנות תמכה בהצעת החוק, על אף שייתכן שבטווח המיידי קיום החוק עלול לגרום להעלאת מחירים קלה. זאת משום שהשינוי יגביר את שקיפות המחירים וימנע הפלייה בין צרכן המשלם במזומן לבין צרכן המשלם בכרטיס אשראי או בשיק.

אגב, יש גם מי שמקפידים בכל זאת, כן על בסיס וולונטרי, לעגל שיטתית מטה את המחיר לצרכן - גם כאשר כללי העיגול מורים ההפך. ברשת סופר-פארם הנהיגו עם ביטול המטבעות הקטנים מדיניות המורה להשיב תמיד עודף ע- פי עיגול כלפי מטה, אפילו כשמדובר ב-9 אגורות.

* לא עדיף להציג את המחירים בצורה יותר אמינה ונוחה?

יאיר עשהאל, המשנה למנכ"ל סופר-פארם: "אין ספק שלתמחור יש סיבה שיווקית - תמיד יש סוג של היתפסות למספר הראשון. לא יעזור, ה'נקודה 99' נתפס יותר טוב בהשוואה למחיר העגול. אבל כשמעגלים כלפי מטה, טוב לצרכן שנמשיך בזה ולא נעגל מראש את המחירים כלפי מעלה. עד היום לא קיבלנו תלונות בנושא - ובכל מקום שלא נעשה כך בקופה הלקוחות מוזמנים לעדכן".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?