גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היכו אותי עד שהתעלפתי. כששבתי להכרה היה חושך. למחרת זחלתי חזרה". עדויות מהמכרה בו שותף לבייב

ירי בתושבים, מכות רצח באתי חפירה, הצלפות שוט והתפלשות בבוץ. עדויות קשות מאנגולה מתארות את יחסם של מאבטחי מכרה יהלומים שבו שותף לב לבייב כלפי עניי האזור. מקורביו מכחישים: "אלה לא היו אנשים שלנו" ; דוברו של לבייב: "הקבוצה חוללה מהפכה בתעשיית היהלומים באפריקה בכלל ובאנגולה בפרט. יש לנו שם פעילות סוציאלית ופילנתרופית ענפה" ; מגזין G

דילוי מפמבה מתגורר בלורמו, בצפון אנגולה, שסמוך לה מפעילה חברה בשם לומינאס - שותפות בין לבייב, חברת היהלומים הלאומית של אנגולה וגנרל מקומי בדימוס - מכרה גדול. לבייב, לפי אנשיו, מחזיק כ-40% מהמיזם. המקומיים, שכדי לא לרעוב מחפשים יהלומים ומוגדרים כ"כורים פיראטיים", הם טרף קל לחברת האבטחה של לומינאס.

ב-17 במאי, עשה מפמבה, יחד עם כמה מחבריו, את דרכו הביתה בגמר יום חיפושים. בשלב מסוים נתקלה הקבוצה באנשי ביטחון חמושים של K&P Mineira, חברה פרטית שנשכרה כדי לאבטח את המכרה.

"הם היכו אותי עד שהישבן שלי היה נפוח והתעלפתי", העיד מפמבה, שלאחר המקרה נזקק לקביים. "כששבתי להכרה היה חושך ולא יכולתי ללכת. נשארתי במקום שבו נפלתי עד למחרת. למעשה זחלתי חזרה לשכונה".

העדות הזו הובאה בדוח שפרסם זמן קצר לאחר האירוע, באמצע 2006, רפאל מרקז, פעיל זכויות אדם אנגולי העטור בפרסים בינלאומיים. לצדה מובאות בדוח, שכותרתו "יהלומי ההשפלה והסבל", עשרות עדויות נוספות על התעללות ועל הפרת זכויות אדם שבוצעו על-ידי מאבטחי החברה שמעסיק המכרה (וכן על-ידי חברות הפועלות בשירות תאגידים אחרים).

מהעדויות עולה תמונה אפלה, רחוקה להפליא מסעודות הגאלה של היהלומנים; ירי שרירותי, מכות באמצעות כתות רובים ואתי חפירה, הצלפות בחגורות, אלימות כלפי ילדים, טקסי השפלה הכוללים אילוץ של הכורים להתפשט, ולפעמים גם לשיר ולרקוד עירומים, הם עניין שכיח, וזאת רשימה חלקית בלבד. לפעילות החברות, סיכם מרקז בדוח, יש "היבט סדיסטי עמוק".

הדוח עורר עניין בעולם, אולם בישראל הוא כלל לא פורסם. וגם מי שמתעניין, מתקשה לאסוף מידע על המתרחש. עיתונאים אנגולים נכלאו בעבר בשל פרסומים ביקורתיים, ופעילי ארגונים מקומיים, שאליהם פנה G, סירבו בתוקף לשוחח בטלפון כי "זה לא בטוח". מרקז, שהסכים להתראיין, אומר שמאז הדוח שלו "התופעות של תקיפות ללא סיבה פחתו, אבל הבעיות עם הכורים הבלתי חוקיים נמשכות. יש לי מידע על מקרים חדשים של אנשים שנהרגו ושעברו התעללויות".

"זה ביזנס מאוד מלוכלך באנגולה", הוא הוסיף השבוע. "אין דבר כזה להיות נקי בעסקי היהלומים שם, ואין בעסקים האלה שום דבר אתי. רק אלה המסוגלים לשחות במי בוץ מצליחים לפעול בתעשייה הזו".

כך זה נראה באנגולה

היום שולטים בשדות היהלומים באנגולה תאגידים זרים - מרוסיה, מברזיל, מדרום אפריקה וגם מישראל - בעזרת חברות האבטחה ששיטות העבודה שלהן תוארו לעיל. "אבן דרך בהפקרות והיעדר חוק", מגדיר את השיטה הזאת מרקז בדוח שלו, ומוסיף כי היהלומים, שיכלו להיות ברכה לאזור, הפכו מבחינת התושבים ל"קללה ההורסת את חייהם".

פעילות התאגידים נעשית בשותפות עם הממשלה ומשלשלת לקופתה מיליארדי דולרים, אולם באורח פלא האזור, העשיר כל-כך במשאבים, נותר עני אפילו בסטנדרטים של אנגולה. יותר מעשירית מהילדים אינם עוברים את גיל 5 בשל היעדר שירותי בריאות; ברוב הכפרים אין בתי ספר; מים זורמים הם מצרך נדיר.

העוני הרב משתקף גם בחלק ממקרי ההתעללות שתיעד מרקז. למשל, בסיפורו של אנטוניו אליסו בן ה-14. הנער חיפש יהלומים בנהר עם חבר, עד שהגיעו מאבטחי K&P, שמעסיקה החברה שבה שותף לבייב. "הם פקדו עלינו לצאת מהמים, ואחד מהם סטר לי על הפנים", העיד אליסו. כשדבריו לא נשאו חן בעיני המאבטחים הם הוסיפו להכותו, וכשחברו ניסה לסייע, הוא נורה והחל לדמם בנהר. "המאבטח", סיפר אליסו, "שאל אותי איך זה שילד כבר כורה יהלומים. עניתי שאין לי דרך לממן את החינוך שלי מכיוון שאבא שלי לא עובד ואין עבודה בעיר".

גם כשהכורים כבר מוצאים יהלומים שהיו שווים הון במערב, ספק אם הם מקבלים עבורם תמורה ראויה, וכאן נכנס לתמונה לבייב. מאז 1999 שותף הטייקון הישראלי עם ממשלת אנגולה ב"אסקורפ" (אנגולה סלינג קורפוריישן): עד 2003 הייתה החברה בעלת הזכות הבלעדית לרכוש יהלומי גלם מכורים פיראטיים, ומאז היא פועלת לצד חברה נוספת. לפי פרסומי עבר לבייב מחזיק 49% מהחברה. אנשיו מכחישים, טוענים שאחוזי הבעלות שלו נמוכים יותר, אולם מסרבים לפרט מה הם.

מאיפה היהלומים? שאלה טובה

היעדר התיעוד שעליו מדבר מרקז הוא רק חלק משורת הבעיות בהתנהלות בתי הקנייה - בעיות הסותרות, למעשה, את מהותה של אמנת קימברלי, שבה אוהבים כל-כך היהלומנים, ולבייב ביניהם, להתהדר. "לבייב היה היועץ הראשי של אנגולה בתהליך קימברלי", אומרים מקורביו, "ואנגולה היא היום מהמדינות המובילות ביישום התהליך".

האומנם? בעוד שמהות התהליך היא הפעלת אמצעי שליטה ובקרה שיוודאו מנין מגיע כל יהלום ומי מרוויח ממכירתו, הרי שבבתי הקנייה רוכשת אסקורפ את היהלומים מבלי לשאול את המוכר לפרטיו, מבלי לברר את מקורו של היהלום, ומבלי לבצע רישום ותיעוד של העסקה. התשלום, אגב, מתבצע ב"שחור" בלי קבלה ובלי תיעוד.

ומי מעניק באנגולה את חותמת הכשרות המכריזה כי לא מדובר ביהלומי דמים? סודיאם, השותפה הממשלתית של לבייב באסקורפ, המעוניינת כמובן להכשיר כמה שיותר יהלומים למכירה.

חלק מיהלומי הגלם האלה הגיעו בשנים האחרונות לישראל. כשלבייב קיבל את הזיכיון לשיווק יהלומי אנגולה בעולם הגיבו בבורסה ברמת גן בסיפוק רב, מאחר שכך יכלו יהלומי גלם להגיע ישירות לישראל ולחסוך פערי תיווך. ביולי 2004 הוקמה "סודיאם אינטרנשיונל" - שותפות נוספת בין לבייב לממשל, המוכרת את יהלומי אנגולה בשוק העולמי.

החברה, שבטקס השקתה נכח שר האוצר דאז בנימין נתניהו, נרשמה בישראל, ומשרדיה ממוקמים ברחוב בצלאל בבורסת היהלומים ברמת גן. החברה מצהירה כי כל היהלומים שלה אינם יהלומי דמים, וכשמשרד התמ"ת רואה את החותמת האנגולית, הוא מצרף לעסק את החותמת שלו.

אבל האם נציגי התמ"ת באמת יודעים לכיסיו של מי שולשלו כספים בגין אותם יהלומים? לא ממש. כך דוח PAC מלפני כשנה: "מקור האבנים, וכן העסקות והסוחרים שדרכם הן עברו לפני שהגיעו לבית הקנייה - נותרו בגדר תעלומה (...) המערכת היא בבירור יותר מרופפת במידה מספקת כדי לאפשר זליגת כמות עצומה של יהלומי דמים, אם היו סכסוכים משתוללים בקרבת מקום (...) אם יפרוץ קונפליקט חדש, המערכת האנגולית תהיה פרוצה לרווחה לניצול (...) אין שום דבר במערכת שימנע הלבנה סיטונית של יהלומי גלם מאזורי מלחמה באנגולה או מחוצה לה, במקרה שמלחמה חדשה תפרוץ". בדוח מלפני כחודש מציין הארגון כי דבר לא השתנה.

האזהרות אינן תיאורטיות. בקונגו הסמוכה מתחוללת זה שנים מלחמת אזרחים אכזרית שעלתה בחייהם של מיליונים. בינואר נחתם הסכם שלום בין המורדים לממשלה והוכרז על הפסקת אש, אולם לאחרונה התחדשו הקרבות, הכוללים מעשי טבח ואונס אכזריים. "אם המצב בקונגו יחמיר באופן שימנע מיהלומים לצאת מקונגו", אומר בלור, "הם יגיעו בקלות לאנגולה ויצאו ממנה. חברות היהלומים מדברות על כמה הרבה הן עשו כדי שתהליך קימברלי יעבוד, והממשלות תמיד אומרות כמה הן גאות בתהליך. אבל כשהארגונים האזרחיים מצביעים על כך שהם לא באמת יודעים מאיפה היהלומים מגיעים, ועל כך שהמערכת פרוצה, הם פשוט מתעלמים באופן מוחלט".

"תהליך קימברלי באנגולה הוא פארסה", מוסיף מרקז, "הוא לא עוזר להגדיר באמת מהם יהלומים נקיים ומהם מלוכלכים. המרוויחים האמיתיים היחידים של תהליך קימברלי הם לבייב ומוריס טמפלסמן (יהלומן אחר הרוכש יהלומי גלם, א' ר'), המשתמשים בזה למטרותיהם והמקבלים מתהליך קימברלי כיסוי לניצול הכורים".

מקורבי לבייב מאשרים למעשה שאין להם מושג מנין מגיעים היהלומים שאסקורפ רוכשת מהכורים הלא מורשים. "אין לנו הרבה מה להגיד על הטיעון הזה", הם אומרים, "לא הכול ורוד".

- אלה יכולים להיות יהלומים שהגיעו מקונגו, למשל.

"זה נכון שיש אפשרות שיהלומים יעברו מקונגו. מה שקורה היום בשטח זה שההברחות מתבצעות בכיוון ההפוך. חוץ מזה, הקניין יודע מה זה יהלום מקונגו ומה זה יהלום מאנגולה".

- ואתם יכולים להבטיח שהוא לא יקנה יהלום אם הוא יראה שהגיע מקונגו?

"לא הכול ורוד".

תגובת מקורבי לבייב: "עשינו באנגולה מהפכה"

על מקרי ההתעללות:

תחילה טענו מקורבי קבוצת לבייב הפרטית (שאינה קשורה לאפריקה ישראל) כי בדוח לא נכללו מקרים המיוחסים לחברת האבטחה שלהם, ומסרו ש"אנחנו מכבדים את הדוח. אנחנו לא מקילים בזה ראש, שלח לנו את הדוח ונבדוק". ימים אחדים לאחר ש-G שלח את הדוח טענו המקורבים ש"הדברים נבדקו ולא היו דברים מעולם. המקרים לא נעשו על-ידי חברת האבטחה. אם הם קרו, אולי הם נעשו על-ידי כוחות הביטחון של אנגולה".

על הטענה שהעסקות מתבצעות ללא תיעוד וקבלות ומתבצעות במזומן:

"המדינה מנהלת את העסק. אנחנו לא יודעים מי הקניינים ולא ממנים את האחראים. המדינה מנפיקה את התעודות שמאשרות לסחור ביהלומים. הקבוצה לא מעורבת בניהול היומיומי. מבדיקה שביצענו עולה שהקניות מתבצעות אך ורק מכורים בעלי הרשאה, לפי הנהלים".

דובר הקבוצה ביקש להוסיף כי היא "חוללה מהפכה בתעשיית היהלומים באפריקה בכלל ובאנגולה בפרט. בעוד שבעבר נהגו גורמים בתעשייה לייצא את היהלומים בלבד, הקבוצה נוהגת לשתף פעולה עם הממשלות באמצעות הקמת תעשייה שלמה לעיבוד יהלומים, הכוללת הכשרת עובדים מקומיים ויצירת אלפי מקומות תעסוקה. מהפכה כלכלית-חברתית זו הנה בעלת ערך מוסף רב".

המקורבים מסרו גם כי הקבוצה מבצעת פעילות סוציאלית ופילנתרופית ענפה, אולם לא נענו לבקשת G למסירת נתונים בדבר היקפה המדויק: "להיכנס לחשבון של מיליון לכאן או לשם זה לא הנקודה", אמרו.

התחקיר המלא - היום במגזין G

עוד כתבות

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כשהמימון ייפסק תושבי הצפון יחזרו הביתה, חוץ ממי שיוכל להרשות לעצמו

כשהמדינה תעצור את המימון למפונים, תושבי הצפון יחזרו הביתה. אבל אם כל מי שיוכל להרשות לעצמו יעבור למרכז, הצפון רק ייחלש עוד יותר ● עוגן כלכלי חזק של תעסוקה, חקלאות ותיירות יכול להביא צפונה גם את אלה שהייתה להם ברירה

אילוסטרציה: shutterstock

טריליון דולר התאדו מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביום אחד. האם זו רק ההתחלה?

הדוחות הכספיים של גוגל וטסלה גררו את מדדי המניות המרכזיים בוול סטריט לירידות חדות אמש ● על רקע המגמה האדומה: השוק מחפש הוכחות לרווחים מתחום ה-AI ● הסנטימנט השלילי העיב על שאר בורסות העולם שנסחרות הבוקר בירידות ● בדיסקונט התייחסו למגמה ומסבירים האם תגובת השוק אתמול הייתה נקודתית

שעות לפני טקס פתיחת האולימפיאדה, מתקפה על רכבות בצרפת משבשת את ההגעה לפריז / צילום: ap, Luca Bruno

"התקפה מתואמת": תנועת הרכבות בצרפת שותקה חלקית

במהלך הלילה תנועת הרכבת המהירה בתוך צרפת, ובמדינות השכנות, שובשה על ידי אלמונים שהציתו תחנות ממסר ותשתיות כבלים ● השיבושים ברכבת משפיעים על קרוב למיליון בני אדם, וקיים חשש שצופים ומשתתפים במשחקי האולימפיאדה לא יצליחו להגיע ● מקור דיפלומטי צרפתי מסר כי המדינה עושה את כל המאמצים להבטיח גם את ביטחונה של המשלחת הישראלית

תכנית 'מרחב מנשיה' / הדמיה: דרמן ואבקל אדריכלות

תל אביב: אושרה תוכנית שמחברת את יפו ונווה צדק ומוסיפה 640 דירות

תכנית "מרחב מנשיה", שמשלימה את הרצף העירוני בין שכונת נווה צדק ומבואות יפו, קיבלה אישור למתן תוקף מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתל אביב ● שטח התכנית כולו עומד על 120 דונם ובו יהיו בניינים של עד 8 קומות וכ-746 חדרי מלון ● מהעירייה נמסר: "לא ידוע מועד הביצוע"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

הסוף לנייר? בקרוב אפשר יהיה לעקוב אחרי תיקים בעליון דרך האינטרנט

במהלך הזה יצטרף העליון לכל הערכאות האזרחיות בישראל שבהן כבר ניתן לעקוב אחרי הנעשה בתיקים מרחוק ● המשמעות עבור המתדיינים ובאי כוחם היא דרמטית וניתן יהיה לדעת בזמן אמת אילו מסמכים נקלטו בתיקים ומתי ניתנות החלטות

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

דוח חדש: תקציב שוק החלל הכפיל את עצמו תוך עשור

שוק החלל העולמי צמח לשווי של כ־570 מיליארד דולר, כשב־2023 בולטת צמיחת הפלח המשמש לצרכים צבאיים בהם לווייני ריגול ● כמה ישראל משקיעה בתחום, ומה קורה באירופה?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הגנה אווירית בחצי מיליארד דולר: מכירת הענק של איראן

אלביט UK, חברת הבת של אלביט, מציגה מגוון מערכות הגנה והתקפה בסלון האווירי בפרנברו, בריטניה ● איראן חתמה על הסכם בסך 500 מיליון דולר למכירת אמצעי לחימה מתקדמים לארמניה ● בארה"ב משרטטים קווים לדמותם של מטוסי הקרב של העתיד ● מצרים מתעניינת במטוסי קרב מתוצרת סין ● ורוסיה מציבה סוללות הגנה אווירית בסמוך למעונו של הנשיא פוטין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פגישות נשיא ארה''ב ביידן וראש ממשלת ישראל נתניהו / צילום: ap, Susan Walsh

הבית הלבן: "הגיע הזמן לסיים את המלחמה, עובדים על עסקה"

נתניהו וביידן נפגשו הערב ● סמ"ר נועם דואק נפל בקרב בדרום רצועת עזה ● נתניהו הודה לשב"כ ולצה"ל על הפעולה לחילוץ גופותיהם של מיה גורן, תומר אחימס, רביד כץ, קיריל ברודסקי ואורן גולדין ז"ל • מת מפצעיו סרן אריאל טופז שנפצע קשה בפיגוע סמוך לצריפין • שלושה לוחמים נפצעו בפיגוע ירי בשומרון • אזעקות ללא הפסקה בצפון: חשש לחדירת כלי טיס עוין • עדכונים שוטפים

כריכים ב-French Bastards / צילום: Geraldine Martens

בריוש פחם ומאפים מושחתים: הפטיסרי הפריזאי שחייבים לבקר בו

בולנז'רי עם מאפים מוקפדים, מועדון הופעות חיות, סיור קולינרי בשוק של המקומיים, תערוכת אופנה וספורט וגם טיפים שימושיים לימי האולימפיאדה ● יום נפלא בפריז ● חגית אברון תופרת יום

משחק המרוץ במטבח שיצרה באפ לוועד האולימפי בתוך פורטנייט / צילום: צילום מסך מהמשחק

הפתרון המקורי של מארגני האולימפיאדה לכך שרוב הצופים מבוגרים

הירידה בצפייה בערוצי הברודקאסט מובילה יותר ויותר מותגי ענק לייצר קמפיינים בתוך משחקי מחשב, בעלות שעשויה להגיע לעשרות מיליוני דולרים ● החשש ממגמה דומה בקרב צופי אולימפיאדת פריז שנפתחת השבוע, הוליד משחק חדש שפיתחה באפ הישראלית בפורטנייט

יוסיין בולט. הגיע לגבול האנושי? / צילום: ap, Anja Niedringhaus

מחקרים מגלים: מה הסיכוי לשבור את השיא בריצת 100 מטר?

לפני 15 שנה יוסיין בולט קבע את שיא העולם בריצת 100 מטר, אך מאז אף אחד לא הצליח לנפץ אותו, וגם בענפים אחרים זה קורה פחות ופחות ● מה באמת יאפשר לנו לחצות את גבול היכולת, ולמה הסיכוי שזה יקרה בידי נשים גבוה יותר?

שמאי קמה, מנכ''ל אשטרום מגורים להשכרה / צילום: רמי זרנגר

המנכ"ל שמגלה: איך משכירים 400 דירות בתוך חמישה חודשים?

אחרי שתושבי קיבוץ בארי ויתרו על פרויקט "הדסה הקטנה" בקריית היובל בירושלים, השכירה אשטרום מגורים את כל 400 הדירות בפרויקט בתוך חמישה חודשים ● שמאי קמה, מנכ"ל החברה, מאמין במודל למרות עליות הריבית: "אנחנו שחקן לטווח ארוך והתקבלה החלטה לפתח את התחום הזה בארץ"

"מתריס", "הגנה על ישראל": איך סיקרו את נאום נתניהו בקונגרס?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי התקשורת הגדולים בארה"ב עקבו באדיקות אחרי נאום נתניהו, סין מנסה לשדרג את המעמד שלה במזרח התיכון, ויהודי צרפת מביעים תמיכה בנבחרת הכדורגל הישראלית באולימפיאדה ● כותרות העיתונים בעולם

שייח' חסינה, קמלה האריס ולוסי קאסטט / צילומים: רויטרס-Alain Apaydin/ABACAPRESS, AP-Sakchai Lalit, Brendan Smialowski

הרפובליקאים מוזהרים להימנע מגזענות וממיזוגניה נגד האריס, והרעב מתפשט בעולם

שלוש נשים בשלוש יבשות. האריס יורשת את ביידן, וההסתערות מתחילה: "נקבה מטומטמת, מטורפת ושונאת יהודים" ● שייח' חסינה מורידה את בנגלדש ביגון שאול, והשמאל הצרפתי רוצה למנות פקידת מדינה אלמונית, לוסי קאסטט, לראש ממשלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בקרוב אצלנו: חשמלית עירונית בפחות מ-130 אלף שקל

השנה יחל השיווק בישראל של מספר מכוניות חשמליות במחירים של עד 130 אלף שקלים ● BOX של דונגפנג, פיאט "פנדה גרנדה" ואופל "פרונטרה" הן רק חלק מאותן מכוניות ● וגם: הטנדר החשמלי של FOTON נחת בישראל ● השבוע בענף הרכב

פריז 2024 / צילום: ap, Aurelien Morissard

דברים שלא ידעתם על המשחקים האולימפיים

כמה מדינות ישתתפו, מה אחוז הנשים במשלחת הישראלית ואיזה נתון נרשם השנה לראשונה ● וגם: למה לבו של מייסד האולימפיאדה נקבר בנפרד מגופו ומיהו "הפיני המעופף" ● אנקדוטות מעניינות על התחרות שכולם מחכים לה

סם אלטמן, מייסד OpenAI / צילום: Reuters, CARLOS BARRIA

אלף איש קיבלו כל חודש אלף דולר. מה הם עשו בכסף? התוצאות מפתיעות

במשך שלוש שנים הובילה מעבדה במימונו של מייסד OpenAI ניסוי שמטרתו לבדוק כיצד משפיעה הכנסה בסיסית אוניברסלית על התעסוקה, ההשכלה והבריאות ● עכשיו מתחילות להתפרסם התוצאות, ולא כולן היו בהתאם לציפיות

הדיון בבג''ץ בעתירה נגד מינוי יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ''לית חדשות 13 / צילום: ניצן שפיר

בג"ץ מאותת: המשפט המינהלי חל על דירקטוריון חדשות 13

היום התקיים דיון בבג"ץ בנוגע לעתירת עובדי חברת חדשות 13 נגד מינויה של המנכ"לית החדשה, יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ● בין הטענות נגד מינויה: לשמאלוב-ברקוביץ' יש זיקה פוליטית לליכוד וחוסר ניסיון מקצועי ● רשת 13, הדירקטוריון ושמאלוב-ברקוביץ' טוענים: לבג"ץ אין סמכות לעסוק בעתירה ● החלטת בג"ץ תפורסם בימים הקרובים

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Frank Augstein

שינוי כיוון בריטי נגד ישראל: תמשוך הערעור בנוגע לסמכות בית הדין הפלילי

הממשל ההחדש בבריטניה החליט להפוך את ההחלטה של הממשלה השמרנית הקודמת ● הפגנות פרו-פלסטיניות במדינה מתמקדות בדרישה להפסיק את יצוא הנשק לישראל, שממילא נמצא בדעיכה מאז אוקטובר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים הודיעה: מתחילה לגבות מע"מ על טיפים של מלצרים

החלטה זו מסיימת מחלוקת ארוכת שנים סביב שאלת המע"מ על הטיפים של המלצרים במסעדות ● המחלוקת בנושא החלה בשנת 2019, אז נכנסה לתוקף הקביעה של בית הדין לעבודה בנוגע למיסוי הטיפים