גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: "העברת זכות יוצרים חייבת להיערך בכתב, חתום בידי בעל הזכות"

המחוזי בת"א השיב לצלם העיתונות עוזי קרן את זכות היוצרים בתמונות שצילם בעת שהיה הצלם של "הארץ"

משך שנים רבות - החל משנת 1977 וכלה בשנת 1999 - שימש עוזי קרן כצלם של עיתון "הארץ". מדי יום עיטרו תצלומיו את דפי העיתון היומי. משלאחר הפסקת עבודתו בעיתון, פרסם "הארץ" שלושה תצלומים, שצולמו על-ידו, אף בלי לציין את שמו כמי שצילמם, הגיש קרן (באמצעות עו"ד דן מירקין) תביעה נגד העיתון. בתביעתו טען להפרת זכות היוצרים שלו ולהפרת הזכות המוסרית שלו בתצלומים. "זכות יוצרים" משמעה, הזכות הקניינית בתצלומים. מילים אחרות: זכות הבעלות. הזכות לקבוע מה ייעשה בהם, מתי ועל-ידי מי. "זכות מוסרית", בהקשרו של קרן, משמעה, הזכות שיינתן לו קרדיט כמי שצילם את אותם התצלומים. החוק קובע, כי הפרת זכויות אלה תזכה את בעל הזכות בפיצוי כספי.

להגנתו טען העיתון (שיוצג בידי עו"ד מיבי מוזר), כי בין הצדדים נחתמו שני הסכמים, אשר במסגרתו של האחרון שביניהם ויתר קרן על זכויותיו בתצלומים. נסביר: תחילה, נחתם בין קרן לבין העיתון, בשנת 1993, הסכם שנועד להסדיר את יחסי העבודה ביניהם. במסגרת הסכם זה נקבע, כי כל עוד קרן עובד עבור העיתון, הוא ימסור את תצלומיו רק לעיתון, וכי זכויות היוצרים בתמונותיו יהיו שייכות לעיתון. עוד נקבע בהסכם זה, כי לאחר סיומו, יהיה קרן זכאי לתשלום תמורת פרסומם של תצלומים, ובלבד שיהיו אלה תצלומים שנעשו לפני שההסכם נחתם. באותו ההסכם נקבע גם, כי הסכמה אחרונה זו תהא תקפה כל עוד לא ייחתם בין הצדדים הסכם אחר.

בבית המשפט טען העיתון, כי "הסכם אחר" אכן נחתם. המדובר בהסכם פשרה, שנחתם בשנת 1999, ושנועד להסדיר את סיום יחסי העבודה בין קרן לבין העיתון. במסגרת הסכם פשרה זה הצהיר קרן, כי בתשלום בשיעור 165 אלף שקלים יסתתמו כל דרישותיו כלפי "הארץ" בגין תקופת ההתקשרות ובגין סיומה. העיתון ביקש לראות בכך ויתור אף על זכותו של קרן לתשלום תמורת פרסום תצלומים, שצולמו על-ידו לפני חתימת ההסכם הראשון.

שופטת בית-משפט השלום בתל-אביב, אביגיל כהן, דחתה את תביעתו של קרן, ככל שזו התבססה על זכות היוצרים שלו בתצלומים. אף היא סברה, כי בהסכם הפשרה הסכים קרן לקבל את התשלום האמור לסילוק כל דרישותיו, לרבות אלה, המתבססות על זכות היוצרים שלו בתצלומים שבארכיון "הארץ". כהן קיבלה את התביעה, שהתבססה על הפרת זכותו המוסרית של קרן, וחייבה את העיתון לפצותו בסך 12 אלף שקלים. 4,000 שקלים בגין כל הפרה.

קרן לא רווה נחת מפסיקתה של כהן וערער עליה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב. השופטת רות לבהר-שרון קיבלה עתה את ערעורו בנוגע לזכות היוצרים, אך דחתה את הערעור על גובה הפיצוי בגין הפרת הזכות המוסרית.

'העברה' - רק בכתב

בראשית פסק-דינה התייחסה לבהר-שרון אל הוראותיו הרלבנטיות של חוק זכות יוצרים, אשר חל במועדים הרלבנטיים. היא הזכירה, שעל-פי החוק, במידה ושם התובע מודפס או מסומן על היצירה (תצלום בא בגדר "יצירה") בדרך הרגילה, הוא מוחזק כבעל זכות היוצרים בה, ונטל ההוכחה, כי ההיפך הוא הנכון, עובר אל הנתבע. מששמו של קרן נרשם על גב תצלומיו, היא קבעה, כי על העיתון היה מוטל הנטל להוכיח, כי הוא אינו בעל זכות היוצרים בהם.

לבהר-שרון המשיכה וקבעה, כי אף שבעל זכות יוצרים רשאי להעבירה לאחר, הרי העברה שכזו תהיה תקפה רק אם היא תיעשה בכתב, חתום בידיו. "בהעדר תנאים אלה אין לדבר על 'העברה', ועסקה בעל פה אינה יכולה להוות העברה של זכות יוצרים", קבעה. בקשר לכך, היא קבעה כי הכתב אינו חייב להיות ארוך ומפורט וכי די שתעלה ממנו הכוונה להעביר את הזכות. עם זאת, בעניינו של קרן, קבעה לבהר-שרון, כי בהסכם הפשרה לא נכלל אזכור כלשהו של הזכויות הקנייניות בתצלומים, אפילו לא אזכור קצר ובלתי מפורט. "ראוי לזכור כי דרישת הכתב נועדה להגן על יוצרים בעסקאותיהם עם גופים עסקיים, שהם בדרך כלל מתוחכמים מהיוצרים בענייני מסחר", הסבירה.

לבהר-שרון סיכמה וקבעה, כי "יוצר ביצירה מוחזק כבעליה, עד שלא הוכח ההיפך, וגם אם בחר למסור את הקניין ביצירתו לאחר, עליו לעשות כן בכתב, חתום על ידו".

לאחר הדברים האלה, היא דחתה את טענת "הארץ", שלפיה בהסכם הפשרה ויתר קרן על זכות היוצרים בתצלומיו, אף שהדבר לא צוין בו במפורש. היא הזכירה, שבעבר, בעת חתימת ההסכם הראשון, הוכיח העיתון, כי הוא מודע לדרישת הכתב וייחס לה מקום ומשמעות רבה. משכך, היא קבעה, כי טענתו של "הארץ", לפיה הסכם הפשרה, שנערך על ידי עורכי דינו, "ואשר חזקה עליהם שהינם בקיאים בכל דין, ובוודאי בזכויות יוצרים, דן גם בהעברה מכללא של זכויות הקניין בתמונות... אינה מקובלת, אינה סבירה ואינה עומדת בדרישות החוק".

מעבר לצורך קבעה לבהר-שרון, כי גם כשמדובר בזכות קניין אחרת, אשר לגביה אין בחוק הוראת העברה ספציפית, ולאו דווקא בזכות יוצרים, "הלכה ידועה היא כי אין ויתור באקראי על זכות קניינית".

"זכויות היוצרים בתמונות הינן קניינו של הצלם", המשיכה לבהר-שרון בהילוכה, "ומכוחה שמורה לו הזכות לאבהות על היצירה (הזכות המוסרית) והזכות לתגמול כלכלי מפרסומה (הזכות הקניינית). אין לקבל את הטענה כי המערער ויתר על זכותו הקניינית במשתמע, ומבלי שהדבר צוין מפורשות בהסכם הפשרה שכן מדובר בוויתור בעל משמעות כלכלית", חרצה.

השופטת לא הסתפקה בכך ובחרה לבחון את הסוגיה גם מזווית אחרת, זו של פרשנות הסכם הפשרה לגופו. מלשונו של ההסכם היא הסיקה, כי כוונת הצדדים בחתימה עליו הייתה להסדיר את סוגיית יחסי העובד והמעביד שביניהם. היא הזכירה, שהרקע לחתימת הסכם אחרון זה היה בעובדה, שמש"הארץ" בחר לפטר את קרן מעבודתו, לאחר 22 שנים, טען קרן לקיומם של יחסי עובד-מעביד, על כל הכרוך בכך, ודרש תנאים ופיצויים על-פי קביעה זו.

אלפי תצלומים

"הסכם הפשרה דן בנקודה זו בלבד", קבעה לבהר-שרון והוסיפה: "בצד הלשון המפורשת בכל הנוגע להפסקת יחסי העבודה בין הצדדים והיזקקות לפרטים רבים בכל הנוגע לעניין זה... לשון הסכם הפשרה אינה דנה, לא במפורש ולא מכללא, בזכויות הקניין של מי מהצדדים בנוגע לתמונות". היא הזכירה ש"הארץ" הוא שניסח את הסכם הפשרה ואת הכלל, שלפיו אי הבהירות של הסכם צריכה להתפרש לרעת המנסח. לפיכך, משהעיתון לא ציין, במפורש, בהסכם הפשרה, את סוגיית הבעלות בתצלומים, לא היה בהסכם זה כדי לפגוע בהסכם הקודם, אשר קבע, כי לקרן יישמרו הזכויות בתצלומים, שצולמו על-ידו טרם חתימתו.

לחיזוק מסקנתה זו, ציינה לבהר-שרון את זאת, שסכום הפיצוי, שנקבע בהסכם הפשרה - 165 אלף שקלים - מהווה תוצאה של מכפלת שכרו של קרן ב-22 שנות עבודתו עבור הארץ". בדיוק סכום פיצויי הפיטורין, שיש לשלם לעובד מפוטר, ללא כל קשר לזכויות אחרות שלו. ראיה נוספת לכך, שהסכם הפשרה עסק רק בסוגיית יחסי עובד-מעביד ובפיצוי, לו היה קרן זכאי בגין השנים, בהן עבד אצל העיתון, ללא קשר לזכויות היוצרים באלפי תצלומיו, שנשמרו בארכיון העיתון.

טובת הנאה בזכות

לבהר-שרון בחרה להוסיף "שכבות" לנימוקי פסק הדין. היא הזכירה כי הסכם הפשרה הסדיר טענות, שהיו בפיו של קרן בגין תקופת עבודתו ולסיומה, ולא טענות, שהתעוררו לאחר חתימתו, בגין התקופה שלפני תקופת העבודה. היא אזכרה שהחוק מציין שני סוגים עיקריים של עסקאות בזכות. תוצאות עסקאות אלה שונות בתכלית. האחת, העברת זכות יוצרים. מכירה והעברה מלאה של הזכות, המקנה לרוכש את הבעלות הקניינית בזכות. לאחריה, אין היוצר-המוכר רשאי לעשות עמה דבר. היא כבר אינה שלו. השנייה, הענקת טובת הנאה בזכות, על-פי רישיון. היוצר ממשיך להחזיק בזכות הקניינית והוא מעניק לאחר רישיון לעשות שימוש ביצירתו, תמורת תמלוגים.

היא הוסיפה וקבעה, כי בהסכם הראשון נקבע, למעשה, כי הזכויות בתצלומים, שצולמו על-ידי קרן לפני חתימתו, יישארו בידיו, וכי הוא העניק ל"הארץ" רק את טובת ההנאה, את הזכות לעשות בהן שימוש תמורת תשלום. "זאת ועוד, לעניין מיקומה של זכות היוצרים הקניינית נקבע בפסיקה, כי כאשר לא נתקיימו בין היוצר למעסיקתו יחסי עובד מעביד... הרי שזכויות היוצרים מצויות בידי היוצר אלא אם יש הסכם מפורש לפיו הוא מוותר על הזכות הקניינית", עשתה לבהר-שרון שימוש בטענת העיתון, שלפיה בין הצדדים לא נתקיימו יחסי עובד ומעביד.

סיכומם של דברים: ערעורו של קרן התקבל במובן זה שנקבע, כי זכות היוצרים בתצלומים, שצילם לפני חתימת ההסכם הראשון, הנה שלו, וכי בגין הפרתה, על העיתון לפצותו בסך 15 אלף שקלים. לבהר-שרון לא ראתה להתערב בשיעורו של הפיצוי בגין הפרת הזכות המוסרית. היא קבעה, כי השופטת כהן יישמה נכונה את ההלכה, שלפיה בפסיקת הפיצוי יתחשב בית המשפט, בין השאר, בהיקף ההפרה, במשך הזמן שבו בוצעה, בחומרתה, בנזק הממשי, שנגרם לתובע, ברווח שצמח לנתבע כתוצאה מן ההפרה, במאפייני פעילות הנתבע, בטיב היחסים שבין הצדדים ובתום-לבו של הנתבע. רוב מהומה על לא דבר (כמעט). (ע"א 1195/08).

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון