גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה ראשונה למגזין G: אם תהיתם למה ניו קופל נמנעת מרכישת קיה לציי הליסינג הענקיים שלה

היריבות החשאית בין יבואני הרכב יוצאת באור בכתב התביעה של מיכאל לוי נגד רמי אונגר, בקרב על יבוא קיה לישראל ; מקורב ללוי: "אין תקדים למה שקרה כאן, לא בארץ ולא בעולם" ; מקורבי אונגר: "מיכאל לוי מתוסכל מאיבוד הזיכיון, ולא נכון לשפוט אדם בעת צערו"

13 שנים ייבא מיכאל לוי, אציל איטלקי מנומס, את קיה לישראל. יום אחד הוא איבד את הזיכיון לרמי אונגר, טייקון ספנות חסר מעצורים. איך עבר מיד ליד אוצר ששווה מאות מיליונים? לוי מאשים את יריבו בקנוניה ותובע 156 מיליון שקל. "לא תופסים אדם בשעת צערו", משיב באדיבות הצד השני.

המאבק היצרי על גלגלי הזהב יוצא לאור, בכתבה המתפרסמת השבוע במגזין G.

בתחילת 2008 עבר הזכיון על מכירת קיה בישראל מידיו של לוי - יבואן פיאט ואלפא רומיאו - לידיו של אונגר, יבואן דייהטסו וסאנגיונג. הזיכיון הזה שווה הון עתק: הוא יכול לייצר הכנסות של מיליארדים. לוי דורש בבית המשפט פיצוי על אובדנו.

בקהל יושבים כל מי שיד ורגל לו בעסקי יבוא, שיווק, השכרה והחכרה של רכב, והם קוראים בשקיקה כל מילה בכתב התביעה הארוך שהגיש לוי נגד אונגר ונגד קיה, מרכלים במרץ על פרטי המקרה, על אישיותם, על עברם ועל סיכוייהם של המתמודדים. "לקחת זיכיון מיבואן זה לא דבר שקורה כל יום", מסביר גורם בענף את גודל המהומה, "אצלנו הרי אומרים ש'סוכנות רכב זה לנכדים'".

"אין תקדים למה שקרה כאן, לא בארץ ולא בעולם", אומר מקורב ללוי. " יבוא רכב ושיווקו לא עובד בדרך הזאת בשום מקום. אונגר פעל מאחורי גבו של מיכאל, ועשה מעשה שלא ייעשה". "דלתות בית המשפט פתוחות בפני כל אחד, ובית המשפט יפסוק", עונים מקורבי אונגר. "מיכאל לוי מתוסכל מאיבוד הזיכיון, ולא נכון לשפוט אדם בעת צערו".

"מיכאל מאוד-מאוד פגוע", מנסה לסכם גורם בענף. "קודם כול, כי הוא נסיך איטלקי, ואצילים איטלקים תמיד נפגעים מהתנהלות כזאת. שנית, הוא גם פגוע כלכלית מהמותג שאף פעם לא נתן לו הרבה. כשיש לוויה או גירושים, מתנחמים בזה שהיו שנים טובות. שם לא היה רגע נחת". מקורבי לוי מתקנים ואומרים שדווקא היו רגעי נחת רבים עם קיה, רק שאלה הסתיימו ב-2003.

לוי הוא לא היחיד הרותח על אונגר סביב הסיפור של קיה. גם שלמה שמלצר, בעלי חברת הליסינג ניו קופל, המובילה בישראל, מסתובב עם בטן מלאה. הוא ואונגר, יחד עם רבים אחרים בתחום הרכב במדינה, לטשו עיניהם לזיכיון הנכסף כשכבר היה ברור שזה יישמט מידיו של לוי. לדברי גורמים בענף, הייתה ביניהם הסכמה בלחיצת כף, שאם אחד מהם משיג את הזיכיון, הוא משתף את השני ב-50%.

אונגר זכה, שמלצר לא שותף. 30 שנה היו חברים, עכשיו כבר לא. שמלצר, מוסיפים הגורמים, משתדל להימנע מלרכוש קיה לציי הרכב האדירים שלו. בסביבת אונגר מכחישים את הסיפור מכול וכול.

כתב התביעה מגולל מערכת יחסים קשה בין לוי והיבואנית הישראלית שלו קמי, לבין קיה. הקוריאנים עשו הכול כדי להכשילה; היא לא קיבלה את מספר כלי הרכב שהובטח לה, וכך איבדה עסקות בתחום ציי הרכב ונאלצה לשלם פיצוי לחברות שאיתן חתמה הסכמים; היא ביקשה לעבור מיבוא באירו ליבוא בדולרים, ולא נענתה; היא שילמה על המכוניות מחירים גבוהים, ועוד ועוד. כתב התביעה אפילו מספר על עימות מילולי בין נשיא קמי לנשיא הנהלת קיה למזרח התיכון ולאפריקה, שבמסגרתו האחרון הודיע ש"חתימה אינה שווה דבר".

בביקורת במוסכים המורשים של קמי, שערכה קיה בפברואר 2004, היא גילתה כי קמי תיקנה תיבות הילוכים במוסכיה המורשים ללא אישור, וכן כי קנתה חלפים לא דרך קיה, כלומר האשימה את קמי בניסיון לעקוף אותה ולהרוויח על חשבונה. קמי, מצדה, ראתה בזה ניסיון הכשלה מכוון, שכן לטענתה קיבלה אישורים לשני הדברים מטעם התאגיד. למרות זאת, בפגישה סוערת בסיאול, זמן רב לאחר מכן, חרקה קמי שיניים והסכימה לשלם כ-800 אלף דולר "קנס", כדי ליישר קו עם התאגיד.

בסוף 2006 חתמו החברות על הארכת הסכם ההפצה בשנה, שהיה אמור להתארך לשלוש אם הכול יעלה יפה. קמי נדרשה להחליף מנכ"ל, להכין תוכניות עסקיות חדשות, ונקבע כי אם לא תעמוד ביעדי ההזמנות והמכירות, קיה תוכל למנות מפיץ חדש בכל עת.

ואז, באוקטובר 2007, קיבל מיכאל לוי מקיה מכתב לקוני, המודיע על סיום ההתקשרות עם תום השנה. הוא ביקש פגישות דחופות עם בכירי החברה, והציע לנהל מגעים עם יבואני רכב שונים שפנו אליו, ואז להזמין את נציגי החברה לפגשם. קיה השיבה "תשובה קצרה, מתנשאת וכוחנית", שהיא ורק היא תבחר את הזכיין הבא. בדיעבד, ראתה בזה קמי אישור לכך שקיה כבר סגרה עם רמי אונגר.

בסביבתו של אונגר, טוענים כי קמי לא עמדה ביעד המכירה שהוצב לה, ושהייתה רחוקה ממנו מאוד, ועל כן הועבר הזיכיון. לתאגיד הקוריאני לא היה שום אינטרס, הם אומרים, לחתור נגד זכיין זה או אחר. הם רצו להפסיק את ההסכם שנתיים קודם לכן, וקמי ביקשו עוד שנה ועוד שנה. קיה נתנה להם הזדמנות אחרונה.

קו ההגנה שיציגו סנגורי קיה וטלקאר כלפי לוי יהיה מן הסתם "לך לקוריאה ועזוב אותנו בשקט". האם בחש אונגר או לא בחש בקדירה? את זה יקבע בית המשפט. מה שבטוח הוא שהחשדות של לוי כי אונגר משחק תפקיד מרכזי במחזה הזה החלו הרבה לפני שאיבד את הזיכיון.

בכתב התביעה כותב לוי: "תוצאה זו (אובדן הזיכיון, ש' ל') היא פרי מעשיו ומחדליו הפסולים של מר אונגר עצמו והחברות שבשליטתו, שמתוך רצונו לרשת את קמי כמפיץ בלעדי של קאיה בישראל, שלא כדין וללא כל תמורה, שידל, שכנע ופעל בקרב קיה (ובקרב גורמים בכירים בה), להביאה לסיים את יחסיה החוזיים עם קמי ולהעביר את הסוכנות לשליטתו ללא תמורה", נאמר בו. "אונגר בחר בדרכו הפתלתלה וחסרת תום הלב, אשר למרבה הצער אפיינה גם את התנהלותו כלפי קמי, בחתירתו תחתיה לפעול לסיום ההתקשרות בינה לבין קאיה".

לאונגר מן הסתם היה כדאי. מקורות בענף אומרים שהוא קיבל מהתאגיד הקוריאני תנאים הרבה יותר טובים מאלה שקיבל לוי: לוי שילם באירו, אונגר משלם בדולרים. "שינו לו מחירים, נתנו לו להביא את הסיד (הדגם האחרון של קיה, ש' ל'), שמיוצרת באירופה, מה שלא נתנו למיכאל לוי".

לדברי אחד המקורות, שינוי התנאים נובע מכך שלאונגר, המוביל עבור יונדאי מכוניות, והמקיים עם התאגיד קשרים עסקיים ענפים, יש יחסים טובים עם הקוריאנים, בניגוד ללוי. בסביבת טלקאר (והחברה הבת ריי, המפיצה החדשה של קיה) מתחמקים מתשובה ישירה אבל טוענים שהחברה מעדיפה נתח שוק על רווח בשנה הראשונה, ועל כן חותכת בשולי הרווח, וזה מה שמאפשר לה למכור במחירים נמוכים משל קמי.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20