גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ציפי לבני: "לא מתפקידה של המדינה לסבסד דירות לצעירים בת"א"; ברק: "כשאני הולך ברחובות ת"א אני רואה צעירים בכל פינה. מרכז הארץ לא מתרחק מהם"

מה חושבים שלושת המתמודדים לראשות הממשלה על המשבר בנדל"ן? יו"ר הליכוד נתניהו אוהב אמנם להפריח סיסמאות נדל"ן, אך מתחמק משאלות ; יו"ר קדימה והעבודה הרימו את הכפפה והתייחסו לפערי המחירים בין המרכז לפריפריה ; מיוחד ל"גלובס נדל"ן"

בשבועות הקרובים נשמע את הפוליטיקאים מדברים השכם והערב על כל נושא שבעולם, ולו בשביל להכניס עוד כותרת לעיתון. רגע לפני הבחירות, הם יצהירו על המהפך שהם עומדים לחולל בחינוך, בתשתיות, בתעסוקה, בפנסיה וכו' וכו'. הם ידברו, ורק הפתאים ימשיכו כנראה להאמין להם.

עם זאת, אחד התחומים שבהם יש להתנהלות השלטון המרכזי משמעות עצומה ואמיתית הוא הנדל"ן. תמריצים לעידוד השקעות, ומנגד חסמים לעצירתם, היוו תמיד משקל מכריע בהתפתחות כל שוק נדל"ן.

שלושת המועמדים המרכזיים בבחירות הקרובות - יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, יו"ר קדימה ציפי לבני ויו"ר העבודה אהוד ברק - התבקשו להתייחס ל-4 סוגיות נדל"ניות שיכולות לעצב ולשנות את המדינה. נתניהו, שאוהב לדבר על רפורמות בנדל"ן (במינהל ועוד) בחר הפעם להתחמק, בעוד לבני וברק הרימו את הכפפה.

תל אביב ומרכז הארץ הפכו בשנים לערים מסוגרות ויקרות שמיועדות אך ורק לעשירי המדינה. האם המדינה צריכה להתייחס לעובדה שזוגות צעירים הנישאים כיום אינם יכולים לקנות דירה בלי עזרה מההורים? האם המדינה צריכה להתערב בתכנון ובתמהיל הערים?

לבני: "ממשלה איננה צריכה להפקיע את סמכויות התכנון של הרשויות המקומיות, אבל היא בהחלט צריכה לתמרץ רשויות מקומיות ליישם תוכניות, שמטרתן ייעול התפקוד העירוני. יחד עם זאת, בכל העולם לזוגות צעירים יש קושי לרכוש דירות בערים מרכזיות. תפקידה של הממשלה איננו לסבסד את הקנייה בערים אלו, אלא להבטיח את הנגישות (תחבורה) ולתרום להצערת מרכזים עירוניים, באמצעות תוכניות כמו פריסה מושכלת של מוסדות לימוד, השתתפות חלקית של המדינה בהיטלי השבחה וכיוצא בזה. כמו כן, אני מאמינה כי על הממשלה לעודד פרויקטים של בנייה להשכרה וישנה חשיבות עליונה בעידוד מעבר צעירים איכותיים לפריפריה".

ברק: "צעירים בכל פינה"

ברק: "דווקא כאשר אני הולך ברחובות תל אביב אני רואה צעירים בכל פינה. אני לא חושב שמרכז הארץ מתרחק מהצעירים, אבל יחד עם זאת, יש בעיות שראוי לטפל בהן ביסודיות. המרכז הוא אבן שואבת לצעירים ויש לוודא שיש בו מגוון אפשרויות מגורים סבירות. אף כי ברור שיש מחיר למגורים במרכז תל אביב, יש מכשירי מדיניות ותכנון שיישומם יבטיח שהיצע הדירות לצעירים בעיר יעלה ושהן יוצעו במחירים סבירים. מטבע הדברים, ככל שמתרחקים אל מחוץ למרכזי הערים מגוון אפשרויות הדיור גדול יותר ובטווח מחירים רחב יותר. זה נכון לגבי כל הערים הגדולות בעולם וגם לתל אביב. ההתערבות בנושאי תכנון צריכה להיות חכמה ומתואמת היטב עם השלטון המקומי".

האם, לאור המצב, יש מקום להחזיר את מענקי המקום לפריפריה או את המשכנתאות המסובסדות?

לבני: "כן, לרבות מתן סבסוד. אולם, יש להדגיש כי הביקושים הנמוכים בפריפריה הם פועל יוצא של הנגישות התחבורתית המוגבלת והיצע התעסוקה המצומצם בה. בראש ובראשונה נדאג להגדלת היצע התעסוקה ולתכנון והקמה של מערכת הסעה יעילה. בכל הנוגע למשכנתאות ומענקים, הניסיון מלמד, כי אלו אינן הדרכים היחידות לעודד רכישה וניתן לגבש מתכונות חדשניות ויעילות יותר. בעבר נוסו בישראל (בהצלחה מלאה וחלקית) שיטות כמו "בנה דירתך ומחיר למשתכן". ממשלה בראשותי תעשה לגיבוש מתכונות חדשניות של עידוד רכישה בפריפריה ויישומן. לא ניתן לקבל מצב בו ישנם 2 עולמות במרחק גיאוגרפי קטן כל כך".

ברק: "הנגב והגליל הם האזורים המרכזיים אותם יש לחזק במסגרת תכנית לאומית. הדרך היסודית להעלות את הביקושים בפריפריה היא על ידי חיזוק הפריפריה. חיזוק הישובים מבחינה כלכלית, מערכת חינוך מצטיינת עם אופציות מגוונות להשכלה על-תיכונית ברשת מכללות, השקעות ממשלתיות בתשתיות ותכנית ממשלתית לעידוד היזמות הפרטית והעסקים הקטנים ימשכו אוכלוסיה חזקה לפריפריה וימנעו הגירה שלילית. השקעות בתחבורה, בראש ובראשונה פריסה ארצית של הרכבת, יקרבו את הנגב ואת הגליל למרכז ויגדילו את האטרקטיביות הכלכלית של הישובים. בהפניית המשאבים יש להקפיד כי בין אלה שייהנו מהטבות ממשלתיות יהיו ישובים של המגזרים השונים בחברה הישראלית, לרבות הבדווים והערבים".

מינהל מקרקעי ישראל נחשב כבר שנים לגוף מונופוליסטי ומסואב השולט על כל קרקעות המדינה ומונע שיווק יעיל של קרקעות. מהי מדיניות הקרקעות הנכונה שעל הממשלה להתוות למינהל?

לבני: "המינהל הוא גוף אנכרוניסטי שתועלתו מוגבלת.יש לשנותו מן היסוד. ממשלה בראשותי תפעל לנתק לחלוטין האזרחים מן המינהל (בשיטה דומה לשיטה בה בוצעו בעבר מבצעי היוון) ולהקים גוף או גופים חדשים, שיטפלו בשיווק ובחטיבות קרקע גדולות, שבחכירה. המצב בו בישראל אזרחים נאלצים לשכור את שירותיו של בעל מקצוע שנקרא מאכער - כדי לקדם בין הפקידים את ענייניהם הלגיטימיים במקום שהפקידות תעשה זאת - הוא בלתי נסבל".

ברק: "ישראל היא כבר כיום אחת המדינות הצפופות בעולם. קצב גידול האוכלוסיה והעובדה שכמחצית משטח הארץ הוא מדבר הופכים את משאב הקרקע לנדיר במיוחד ומחייבים את ניהולו בצורה מושכלת, על מנת שלא נמצא את עצמנו חיים ברצף עירוני ללא עתודות קרקע בעוד שנות דור.

"דווקא בשל כוחו של המינהל, הוא יכול להיות כלי אפקטיבי לביצוע מדיניות. הגם שיש מקום לייעול ושיפור עבודתו, יש להיזהר מתארים פופוליסטיים כמו "מסואב". מדיניות הקרקעות הממשלתית צריכה להתבסס על חיזוק וציפוף מוקדים עירוניים, קיימים תוך שמירה עיקשת על השטחים הפתוחים. איזור באר שבע יחוזק כמטרופולין של איזור הדרום, שלו יש פוטנציאל גדול במיוחד מבחינת גידול באוכלוסיה תוך בניית עורף כלכלי מגוון. ככלל, יש להעדיף חיזוק ישובים קיימים על פני הקמת ישובים חדשים, ויש לעודד ציפוף של הערים הקיימות, בין השאר על ידי בנייה לגובה".

לבני: "בעד דו"ח זיילר"

האחריות והטיפול בענף הנדל"ן מפוצלים כיום בין גופים ומשרדים רבים כמו משרד השיכון, התשתיות, הפנים (ועדות התכנון), התמ"ת (פיקוח על עובדים) ועוד. ועדת זיילר, שהוקמה בעקבות אסון ורסאי, כבר המליצה על ריכוז כל הנושאים והכפפתם למיניסטריון בנייה אחד, אולם עד כה דבר לא קרה.

ברק: "פחות חשוב איך המשרד נקרא, יותר חשוב מה הוא עושה. המטרה צריכה להיות תיאום בין כל ההיבטים של הבנייה והנדל"ן במשרד אחד, גם אם הם יהיו חלקים ממשרדים ממשלתיים אחרים. ממשלה בראשות העבודה תתן קדימות לרפורמה בתחום הנדל"ן תוך בחינה יסודית של המלצות המומחים השונים והתייחסות מעמיקה לדו"ח זיילר".

לבני: "אני בפירוש בעד דו"ח זיילר ומאמינה שיש ליישמו באופן מלא".

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל